Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

C12: Százalékos érték használata a karakterek méretének megadásához

Alkalmazás

CSS

Ez a technika az alábbiakra vonatkozik:

A felhasználói programra és a segítő technológia támogatására vonatkozó megjegyzések

Abban az esetben, ha a karakterek nagysága egy olyan abszolút mértékkel kerül megadásra, mint például a pontok vagy pixelek, akkor az Internet Explorer 7 és korábbi verzióinak szövegméret menüparancsa nem méretezi át a szöveget.

Abban az esetben, ha a Windows akadálymentesítési vezérlő paneljén a magas kontraszt mód kerül beállításra, az IE6 úgy növeli az oldal betűméretét, mintha a a külső ablak mérete CSS-en keresztül százalékosan került volna módosításra. A szabvány CSS művelet a relatív méretezés sokszorozódását eredményezi, és így az elemeken belül szereplő szövegek méretezése eltérő lehet. A Firefox és az IE7 nem módosítja a beállításoknak megfelelő méretezést úgy, hogy az hatással legyen a CSS sablonra, így ezek böngészők mentesek a fent említett hatástól.

Leírás

A technika célja az, hogy arányosan és a felhasználói programok által hatékonyan méretezhető módon határozza meg a tartalom karaktereinek méretét. Abban az esetben, ha a body elemben szereplő szöveg karaktereinek mérete meghatározásra kerül, az érvényes lesz minden más elemre is kivéve, ha egy másik sokkal specifikusabb szelektor ezt felül nem bírálja.

Példák

1. példa: Százalékos karakter méretek a CSS-ben.

Az alábbi példában a strong elemen belül kerül meghatározásra a karakterek mérete, így az adott szöveg mérete, a kontextustól függetlenül, mindig meg fogja haladni az őt körülvevő szöveg méretét. Azt feltételezve, hogy a fejlécek és bekezdések különböző betűméreteket alkalmaznak, a példában kiemelt szavak mindegyike nagyobb lesz az őt körülvevő szövegnél.

Példa kód:


strong {font-size: 120%}
...
<h1>Letting the <strong>user</strong> control text size</h1>
<p>Since only the user can know what size text works for him, 
it is <strong>very</strong> important to let him configure the text size.  
?

Források

A források csak információs célokat szolgálnak, és csak angolul elérhetőek.

Ellenőrzések

Folyamat
  1. Vizsgálja meg az összes CSS eszközt, amelyek a szabályoknak megfelelően karakter méreteket határoznak meg.

  2. Ellenőrizze, hogy az érték százalékosan került-e meghatározásra.

Elvárható eredmények
  • A 2. pont igaz.


Teljesítési feltételek: