Aktuális híreink

Három új első nyilvános tervezet a CSS Munkacsoporttól

2022. január 17.

A CSS Munkacsoport az alábbi három első nyilvános tervezetet adta ki:

 • CSS Tartalmazás Modul 3. szint (CSS Containment Module Level 3): ez a CSS modul leírja a tartalmazás ('contain') tulajdonságot, amely jelzi hogy egy elem al-fája független a weboldal többi részétől. Ez, amennyiben megfelelő módon használják, erős optimalizálást tesz lehetővé a felhasználói ágensek számára.
 • CSS Feltétel Szabályok Modul 5. szint (CSS Conditional Rules Module Level 5): ez a modul a stíluslap részeinek feltételes feldolgozásához szükséges CSS featúrákat tartalmazza, a processzor képességei vagy a stíluslapot alkalmazó környezet alapján. Magában foglalja és kibővíti a CSS Feltétel Szabályok Modul 4. szintet (CSS Conditional Rules Module Level 4), hozzáadva a ['@when'] általános feltétel szabályt és a kapcsolt ['@else'] szabályt, valamint bevezeti a betűkészlet feldolgozás lekérdezéseket (supports query) a ['@supports'] szabály szintaxisába.
 • CSS Beágyazódás és Öröklődés 6. szint (CSS Cascading and Inheritance Level 6): ez a CSS modul leírja annak módját, hogyan kombinálódnak a stílusszabályok, és hogyan lehet értékeket rendelni minden elem bármely tulajdonságához. A beágyazódás és öröklődés által az értékek minden tulajdonságra szétterjednek minden elemen. Az újdonság ezen a szinten a 2.5 Scoped Stílusok (§ 2.5 Scoped Styles) pont.

A CSS a strukturált dokumentumok (mint például a HTML és XML) képernyőn, papíron, stb. történő megjelenítésének leírására használt nyelv.

 

W3C ajánlás az ARIA a HTML-ben

2021. december 13.

A Webes Alkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) közzétette az ARIA a HTML-ben W3C ajánlást. A specifikáció a szerkesztői szabályokat (szerkesztői megfelelési elvárások) definiálja az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.1 (Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) 1.1) és a Digitális Könyvkiadás WAI-ARIA Modul 1.0 (Digital Publishing WAI-ARIA Module 1.0) attribútumokra HTML elemeken. A specifikáció elsődleges célja a szerkesztők (webfejlesztők) által alkalmazott megfelelést ellenőrző eszközökkel szembeni követelmények definiálása. Ezen követelmények segítik a szerkesztőket a webtartalmak fejlesztésében, ideértve a szokásos interfészeket/widgeteket, amelyek az ARIA-t használják, hogy a gazdanyelv (HTML) tulajdonságait bővítsék vagy kiegészítsék.

 

MiniApp csomagolása – első nyilvános tervezet

2021. december 6.

A MiniApps Munkacsoport kiadta a MiniApp csomagolása (MiniApp Packaging) első nyilvános tervezetet. A specifikáció szemantikát és megfelelési követelményeket definiál a MiniApp csomaghoz, valamint meghatározza annak a fájl-konténernek a struktúráját mely a MiniApphoz tartozó forrásokat tartalmazza, beleértve a manifest fájlt, a statikus oldalsablonokat, stíluslapokat, JavaScript dokumentumokat, médiafájlokat és egyéb forrásokat. A MiniApp csomagok példányait használja a futtatókörnyezet MiniApp elosztásra és végrehajtásra (MiniApps felhasználói ágens) .

A Munkacsoport örömmel fogadja az észrevételeket GitHub repozitóriumában.

 

W3C kiemelt stratégiai témái – 2021. október

2021. október 27.

megafon képe, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette kiemelt stratégiai témáit (October 2021 edition of the W3C Strategic Highlights). A jelentés a W3C szervezetének és közösségének a Web fejlődését segítő munkájáról ad számot, azt erősítve, hogy a web továbbra is eszköze lehessen többek között, a tudományos együttműködések és felfedezések felgyorsításának, a családok és barátok közötti kapcsolattartásnak, az online tanulásnak és képzésnek, a sikeres üzleti tevékenységnek.

A most kiadott féléves jelentés a webes platform kulcsterületeiről ad naprakész tájékoztatást, ezenkívül bemutatja, hogy a W3C miként elégíti ki az ipar és a társadalom igényeit, hogyan határozzák meg a webes szabványok jövőjét, valamint a „Web Mindenkinek” világra gyakorolt hatásáról is friss információt biztosít.

 

A W3C és a Yubico első online Webes Autentikáció kurzusa fejlesztőknek

2021. október 22.

W3CYubico A W3C és a Yubico megnyitotta a regisztrációt ahhoz a W3Cx online kurzushoz, amelyen a fejlesztők elsajátíthatják, hogyan építsék és használják a modern autentikációs technikákat web-alapú alkalmazásaikban, a W3C Webes Autentikációt (WebAuthn) alkalmazva. Mindkét szervezet közreműködött a „Bevezetés a Webes Autentikációba” című MOOC (Massive Open Online Course) kurzus megtervezésében, melynek célja az volt, hogy a hallgatók megtanulják, hogyan helyettesíthetik a régi jelszó-alapú hitelesítőket egy biztonságos modellel, amely erős autentikációt használ. A most megnyitott kurzus 2021. november 30-án indul és ingyenes, azonban lehetőség van a kurzus teljesítéséről, térítés ellenében, bizonyítványt is kérni.

További információ a kapcsolódó sajtóközleményben olvasható.

 

Médiaforrás kiterjesztés – első nyilvános tervezet

2021. október 11.

A Média Munkacsoport megjelentette a Médiaforrás kiterjesztés (Media Source Extensions™) első nyilvános tervezetet. A specifikáció a HTML HTMLMediaElement-et bővíti ki úgy, hogy a JavaScript média-stream-eket generálhasson visszajátszásra. Azáltal, hogy a JavaScript stream-eket hozhat létre, számos felhasználási eset megvalósíthatóvá válik, mint az adaptív streamelés vagy az időeltolásos élő stream-ek.

 

W3C Ajánlás a 2020. június 15-én közreadott DOM tervezet

2021. október 4.

A W3C és a WHATWG együttműködése kapcsán, melynek célja a HTML és DOM specifikációk egységes verziójának létrehozása, a W3C jóváhagyott W3C ajánlásként közzéteszi a 2020. június 15-én kiadott DOM tervezetet (DOM Review Draft — Published 15 June 2020). A DOM egy platform-független modellt definiál az eseményekre, műveletek megszakítására és a node-fákra. További információ a W3C ajánlásként elfogadott WHATWG HTML és DOM specifikáció tervezetek blogbejegyzésben olvasható.

 

Professzionális médiagyártás a Weben – W3C/SMPTE műhelykonferencia

2021. szeptember 21.

Jacob Miller idővonal fotója az Unsplash-ről, ahogy a hírben indexképként megjelenik 2021. november 9-18. között, a Film- és Televíziómérnökök Társasága (Society of Motion Picture and Television Engineers, SMPTE) éves konferenciája keretében kerül megrendezésre a Professzionális médiagyártás a Weben - W3C/SMPTE Műhelykonferencia (W3C/SMPTE Workshop on Professional Media Production on the Web), mely teljes egészében online esemény lesz.

A profi médiatartalmak, ideértve a tv- és mozifilmek audio-vizuális master kópiáit is, egyre inkább felhőkben kerülnek tárolásra. A műhelykonferencia célja a webes platform és a profi médiagyártó közösségek összekapcsolása, valamint a webes platform feltérképezése a profi médiagyártás által támasztott elvárások tükrében, például:

 • Webtechnológiák, mint a WebCodecs, WebGPU és Webes Audió használata a profi médiagyártásban
 • A profi médiagyártás munkafolyamatára jellemző egyedi teljesítmény és formátum elvárások megértése
 • A webes platform és a szabványosítási lehetőségek le nem fedett területeinek azonosítása

A W3C/SMPTE közös műhelykonferenciája az előre felvett előadásokból, az ezeket követő online, Github-on zajló megbeszélésekből, valamint a 2021. novemberben sorra kerülő élő szekciókból áll.

A szervezők várják az előadásjavaslatokat, a kiválasztott előadóktól 2021. október 15-ig kérik a felvett előadásokat.

A műhelykonferencia emellett a programbizottságot is bővíteni kívánja, hogy más nézőpontok és regionális sajátosságok is képviselve legyenek. Az ebben érdekelteket kérik, hogy François Daoust-tal vegyék fel a kapcsolatot.

A részvétel mindenki számára ingyenes és elérhető, aki az adott téma iránt érdeklődik és valamennyire már járatos benne, nem szükséges W3C/SMPTE tagság. Regisztrálni 2021. november 5-ig lehet, mely esetben az elérhető előadásokról, a regisztrált résztvevők közötti megbeszélésekre létrehozott fórumról és az élő szekciók logisztikájáról kap információt a jelentkező. Annak érdekében, hogy az élő szekciókat gördülékenyen lehessen megtartani, a Programbizottság korlátozhatja az azokon való részvételt a regisztrációkor megadott információk alapján.

 

Biztonságos Fizetés Jóváhagyás – első nyilvános tervezet

2021. szeptember 7.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group) közzétette a Biztonságos Fizetés Jóváhagyás (Secure Payment Confirmation, SPC) első nyilvános tervezetet. Az SPC hatékonyabbá teszi a hitelesítést a fizetési műveletek alatt. A Webes Autentikációt (fel)használva az SPC-t úgy tervezték, hogy összekapcsolja a több kereskedőn keresztülmenő hitelesítéseket, támogassa többféle autentikációs protokoll használatát, valamint nyújtson kriptográfiai bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a felhasználó jóváhagyta a tranzakció részleteit.

 

CSS Beágyazás Modul – első nyilvános tervezet

2021. szeptember 6.

A CSS Munkacsoport kiadta a CSS Beágyazás Modul (CSS Nesting Module) első nyilvános tervezetet. A modul egy stílusszabálynak egy másik stílusszabályba történő beágyazását teszi lehetővé, ahol a gyerek szabály szelektora relatív viszonyul a szülőszabály szelektorához. Ez a képesség növeli a CSS stíluslapok modularitását és karbantarthatóságát.

 

Bejelentették a W3C Széles színtartomány és magas dinamikatartomány a weben Műhelykonferencia előadóit

2021. augusztus 30.

színérték diagram, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C bejelentette a Széles színtartomány és magas dinamikatartomány a weben (W3C Workshop on Wide Color Gamut (WCG) and High Dynamic Range (HDR) for the Web) online megrendezésre kerülő műhelykonferencia előadóit és élő online megbeszéléseit.

 • HDR bevezetés (High Dynamic Range on the Web: magas dinamikatartomány a weben) - szeptember 13., hétfő
 • WCG (Wide Color Gamut on the Web: széles színtartomány a weben): CSS Color 4 – szeptember 14., kedd
 • HDR illesztés és színleképezés - szeptember 17., péntek
 • WCG és HDR: színalkotás és –módosítás - szeptember 20., hétfő
 • WCG és HDR: Canvas, WebGL, WebGPU - szeptember 24., péntek

Az előadások online elérhetők, így mindenki a számára megfelelő időben nézheti meg őket. Minden előadás feliratozott, valamint az előadások teljes szövege is rendelkezésre áll. Minden szekcióban tartanak élő kérdés-felelet panelt, élő feliratozással, így a résztvevők az előadókkal és a többi résztvevővel is beszélhetnek.

A részvétel ingyenes, regisztrálni 2021. szeptember 24-ig lehet.

A műhelykonferencia elsődleges célja a böngésző-szolgáltatók, tartalomfejlesztők, a színtudománnyal foglalkozó tudósok, valamint a releváns, kapcsolódó területek (akadálymentesítés, szkript, biztonság, web) szakértőinek összekapcsolása, a széles színtartományt és a magas dinamikatartományt a Nyílt Webes Platformon lehetővé tévő technológiák egységesítése érdekében.

 

W3C-hírek archívuma

2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2010 · 2009 · 2008 · 2007 · 2006 · 2005 · 2004 · 2003 · 2002