Aktuális híreink

Bevezetés a Webes Akadálymentesítésbe – új W3Cx online kurzus

2019. december 3.

két számítógépet néző ember fotója, mellette WAI ikonok, ahogy a hírben indexképként megjelennek A Fogyatékos Emberek Világnapján, a World Wide Web Konzorcium (W3C) és UNESCO Információtechnológiák az Oktatásban Intézete (UNESCO IITE) új W3Cx kurzust indított „Bevezetés a Webes Akadálymentesítésbe” (Introduction to Web Accessibility) címmel.

A kurzus nem csak a műszaki háttérrel rendelkező érdeklődőket célozza, többek között a fejlesztők, dizájnerek, tartalomszerzők, projekt menedzserek, fogyatékos emberek jelentkezését is várják. A tanfolyam 2020. január 28-án indul és saját tanulási ütemben teljesíthető.

További információ a kurzusról a sajtóközleményben és a blogbejegyzésben, valamint a kapcsolódó videóban található. A kurzusra jelentkezni a hivatkozáson lehet, és érdemes erre bátorítani másokat is.

 

W3C ajánlás a Nagy Felbontású Idő 2. szint

2019. november 29.

A Webes Teljesítmény Munkacsoport (Web Performance Working Group) kiadta a Nagy Felbontású Idő 2. szint (High Resolution Time Level 2) W3C ajánlást. A specifikáció egy API-t definiál amely megad egy kezdő időpontot és az aktuális időt miliszekundum felbontásban úgy, hogy az függetlenné válik az óraleolvasás elcsúszásaitól (clock skew) és az óraigazításoktól. A most kiadott dokumentum a korábbi, Nagy Felbontású Idő 1. verzió (first version of High Resolution Time) dokumentumot váltja fel.

 

W3C ajánlás lett a CSS Tartalmazás Modul 1. szint

2019. november 29.

A CSS Munkacsoport kiadta a CSS Tartalmazás Modul 1. szint (CSS Containment Module Level 1) W3C ajánlást. Ez a CSS modul leírja azt a tartalmazás (contain) tulajdonságot, amely jelzi hogy egy elem al-fája független a weboldal többi részétől. Ez, amennyiben megfelelő módon használják, erős optimizálást tesz lehetővé a felhasználói ágensek számára.

 

W3C ajánlás az Ellenőrizhető Feltételek Adatmodell 1.0

2019. november 25.

Az Ellenőrizhető Feltételek Munkacsoport (Verifiable Claims Working Group) megjelentette az Ellenőrizhető Feltételek Adatmodell 1.0 (Verifiable Credentials Data Model 1.0) W3C ajánlást. A Feltételek (Credentials) mindennapi életünk részei: a jogosítvány azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk egy gépjárművet megfelelően működtetni, az egyetemi diplomával végzettségünket igazoljuk, az útlevél pedig feljogosítja tulajdonosát arra, hogy külföldre utazhasson. A mostani specifikáció egy alap eljárást biztosít ezen előfeltételek kifejezésére a weben, kriptográfiai szempontból biztonságos, bizalmas információt kezelni tudó és automatikusan ellenőrizhető módon.

 

W3C ajánlástervezet az Adatkatalógus Szókészlet 2. verzió

2019. november 20.

Az Adatkészletek Együttműködése Munkacsoport (Dataset Exchange Working Group) közzétette az Adatkatalógus Szókészlet 2. verzió ajánlástervezetet (Data Catalog Vocabulary (DCAT) – Version 2). A DCAT egy, a weben közzétett adatkatalógusok közötti interoperabilitás elősegítésére tervezett RDF szókészlet. Jelen dokumentum egy sémát definiál, és példákat ad e séma használatára. A DCAT lehetővé teszi az adatot közzétévők számára adatkészletek és adatszolgáltatások egy katalógusban történő leírását egy szabványos modellt és szókészletet használva, amely engedi a metaadatok feldolgozását és aggregációját több katalógusból. Ez eredményezheti az adatkészletek és adatszolgáltatások könnyebb felfedezhetőségét. Emellett biztosítani képes az adatkatalógusok közzétételének nem-központosított módját, valamint az adatkészletekre irányuló federált keresést is lehetővé teszi ugyanazt a lekérdezési mechanizmust és struktúrát használva. Az aggregált DCAT metaadat manifest fájl-ként szolgálhat a digitális megőrzés folyamat során.

A dokumentummal kapcsolatos észrevételeket 2020. január 7-ig várják.

 

W3C ajánlás lett az Akadálymentesítés Tesztelési Szabályok Formátum 1.0

2019. november 12.

Az Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Accessibility Guidelines Working Group) megjelentette az Akadálymentesítés Tesztelési Szabályok Formátum 1.0 (Accessibility Conformance Testing (ACT) Rules Format 1.0) W3C ajánlást (webes szabványt). A szabvány segíti az automatizált tesztelőeszközök és manuális tesztelő módszertanok fejlesztőit a tesztelési szabályok megírásában, megosztásában és implementációjában, illetve elősegíti, hogy hozzájárulhassanak az akadálymentesítés általános tesztelési gyakorlatához. További információ az ACT-ról valamint az ezt már használó cégek példái az Akadálymentességi elemzés kalibrálása az ACT használatával (Calibrate Your Accessibility Evaluation with ACT) blogbejegyzésben olvasható.

 

WebXR Augmentált Valóság Modul; WebXR Játékvezérlő Modul – első nyilvános tervezetek

2019. október 30.

Az Immerzív Web Munkacsoport (Immersive Web Working Group) közzétette az alábbi két nyilvános első tervezetet. A WebXR Augmentált Valóság Modul – 1. szint (WebXR Augmented Reality Module - Level 1) a WebXR Eszköz API-t terjeszti ki az Augmentált Valóság (AR) hardveren elérhető funkcionalitással. A WebXR Játékvezérlő Modul – 1. szint (WebXR Gamepads Module – Level 1) dokumentum a gomb, kapcsoló, hüvelykujjal irányítható játékvezérlő és érintőpad virtuális valóság (VR) és augmentált valóság (AR) eszközökkel társított adatai elérésének támogatását írja le a weben.

 

25 éves a World Wide Web Konzorcium!

2019. október 8.

a Web az emberiség összekapcsolása a technológia által, idézet Tim Berners-Lee-től (angol nyelven), ahogy a hírben indexképként megjelenik Sir Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója és a World Wide Web feltalálója, 25 évvel ezelőtt, 1994. október 1-én alapította meg a World Wide Web Konzorciumot, azzal a céllal, hogy a Web hosszú távú fejlődését biztosítsa. Magyarország 1995 óta tagja a Konzorciumnak, a W3C Magyar Irodának a SZTAKI ad otthont.

Azóta, a W3C tagjainak és közösségének segítségével, büszkén mondhatjuk ki, hogy a mindenki számára elérhető web létrehozásán dolgoztunk, a Weben, amely legyen adva bármilyen hardver, szofver, hálózati infrastruktúra, natív nyelv, kultúra, földrajzi elhelyezkedés, fizikai vagy mentális képesség; mindenkinek jó.

Boldog 25. születésnapot, Web Konzorcium!

2019 egy olyan évet jelöl, amikor a lakosság fele az online világban is jelen van, amikor 30 éves lett a web és a World Wide Web Konzorcium a 25. évfordulóját ünnepli. Nagy utat tett meg a Web, de még milliónyi lehetőség fekszik előtte. Társadalmunk, világunk, és a Web számos kihívással néz szembe, így sokkal inkább mint ezelőtt bármikor, a Web Konzorciumnak kötelessége továbbvinni küldetését, hogy a web mindenki számára használható legyen.

Reméljük, minél többen csatlakoznak a Web Konzorcium 25. évfordulójának megünneplésében, megosztják jókívánságaikat és elmondják saját történeteiket is (#webstories). A W3C blogbejegyzésében még több információ eddigi eredményeinkről, és arról hogy mit, hogyan és miért teszünk.

 

W3C kiemelt stratégiai témái – 2019. szeptember

2019. október 2.

a TPAC 2019 várossziluettje, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette kiemelt stratégiai témáit ( September 2019 edition of the W3C Strategic Highlights ), mely a szervezet munkájának 2019. szeptemberi állapotát tükrözi.

A jelentés a W3C-ben folyó átfogó és kiemelt fontosságú munkáról ad számot, segíti a Web fejlődését és erősödését, leírja hogy a W3C miként elégíti ki az Ipar igényeit, valamint a kulcsterületekről és a „Web Mindenkinek” világra gyakorolt hatásáról is friss információt biztosít.

A W3C ügyvezető igazgatójának a TPAC2019-ről szóló bejegyzése a hivatkozáson olvasható. A TPAC (Technical Plennary / Advisory Committee Meetings), mely a W3C éves, a munkacsoportok személyes találkozását lehetővé tévő rendezvénye, szeptember 16-20. között került megrendezésre Fukuokában, Japánban.

 

WebDriver 2. szint – első nyilvános tervezet

2019. szeptember 23.

A Böngésző Tesztelés és Eszközök Munkacsoport (Browser Testing and Tools Working Group) közzétette a WebDriver 2. szint első nyilvános tervezetet. A WebDriver egy távoli vezérlő interfész, amely lehetővé teszi a felhasználói ágens önellenőrzését és vezérlését. Egy platform- és nyelvfüggetlen vezetékprotokollt biztosít, amely engedi az out-of-process programoknak a böngészők irányítását. A most közzétett új verzió a korábban megjelent WebDriver W3C ajánlásban tett javításokat is tartalmazza, valamint bevezeti az Új ablak (New window) parancsot.

 

Befogadó tervezés az immerzív web szabványokra – W3C Műhelykonferencia

2019. szeptember 17.

2019. november 5-6-án Seattle-ben (Washington, USA) kerül megrendezésre a W3C Befogadó Tervezés az Immerzív Web Szabványokra Műhelykonferencia (W3C Workshop on Inclusive Design for Immersive Web Standards), melynek házigazdája a PlutoVR.

A műhelykonferencia célja:

  • A létező befogadó XR megoldások megosztása, melyek új, befogadó webes XR szabványok létrehozását segítik
  • A létező webes XR technológiák akadálymentességi hiányosságainak azonosítása, valamint ezen hiányosságok orvoslásának átgondolása
  • A létező technológiák és szabványok felhasználási módjának felfedezése annak érdekében, hogy innovatív megoldások szülessenek a befogadó webes XR-re

Megvitatásra kerülő témák:

  • Létező és fejlesztés alatt álló szabványok áttekintése, melyek befolyásolhatják a befogadó webes XR-t
  • Már alkalmazott megoldások a befogadó webes XR létrehozására
  • Más tématerületek, mint a helyzetalapú VR, webes játékok és a 360-fokos videó, tanulságai
  • Létező webes XR technológiák akadálymentességi korlátai
  • Létező webes XR technológiák kiterjesztése, befogadóbb webes XR létrehozására
  • A mesterséges intelligencia (AI) szerepe a valós-idejű audió-leírás és szövegfeliratozás létrehozásában
  • Létező API-k használata az interakció alternatív módjainak biztosítására (mint például a Rezgőfunkció API (Vibration API) a taktilis visszacsatolásra vagy a Játékvezérlő API (Gamepad API) az alternatív beviteli eszközökre)

A részvétel minden meghívott számára ingyenes és a nyilvánosság számára is elérhető, nem feltétele a W3C-tagság. További információ a műhelykonferenciáról.

A leendő résztvevőktől kérik érdeklődésük jelzését (expression of interest), valamint egy hosszabb állásfoglalás (position statement) benyújtását 2019. október 5-ig.

 

W3C-hírek archívuma

2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2010 · 2009 · 2008 · 2007 · 2006 · 2005 · 2004 · 2003 · 2002