Aktuális híreink

A W3C Oculus Go Headset-eket kapott az immerzív feliratozás kutatására

2020. szeptember 4.

Oculus Facebook logó, ahogy a hírben indexképként megjelenik

A Facebook felajánlása révén az Immerzív Feliratozás Közösségi Csoport (Immersive Captions Community Group) Oculus Go Headset-ekkel folytathatja munkáját, amely az akadálymentes augmentált és virtuális valóság felfedezésére irányul.

A W3C ezen közösségi csoportja 2019 őszén indult azzal a céllal, hogy legjobb gyakorlatokat azonosítson, kutasson, és ahol ez lehetséges, ajánljon az Immerzív Médiában (Játékok és XR) használt feliratozáshoz. A csoport nagyra értékeli a lehetőséget, hogy Oculus Go Headset-eket használhat kutatási környezetként a feliratokhoz való hozzáférés, aktiválás, valamint a megjelenítési beállításokhoz, ezzel segítve az augmentált és virtuális valóságban történő kommunikáció akadálymentesítését.

 

WCAG 2.2 – észrevételeket várnak

2020. augusztus 31.

Az Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Accessibility Guidelines Working Group) közzétette a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.2 (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2) tervezetét, széleskörű véleményezésre. A dokumentum jelenlegi verziója 9 új akadálymentesítési kritériumot ("success criteria") tartalmaz a WCAG 2.1 dokumentumhoz képest. Az új feltételek a kognitív vagy tanulási nehézséggel élők, a mobileszközt és e-könyvet használók felhasználói igényeit célozzák. A szerkesztők a felhasználók, szerzők, eszközfejlesztők, szabályzat-készítők észrevételeit várják ezen új feltételek hasznosságáról, valamint véleményüket arról, mennyire érzik teljesíthetőnek az új kritériumokat. További információ a WCAG 2.2 tervezet véleményezésre (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2 Draft for Review) blogbejegyzésben található. Az észrevételeket 2020. szeptember 18-ig várják.

 

W3C ajánlás a TTML Profil az Internetes Médiafeliratokra és Képaláírásokra 1.2 (IMSC 1.2)

2020. augusztus 6.

Az Időzített Feliratozás Munkacsoport (Timed Text Working Group) megjelentette a TTML (Timed Text Markup Language – Időzített Feliratozás Jelölőnyelv) Profil az Internetes Médiafeliratokra és Képaláírásokra 1.2 (Timed Text Markup Language Profiles for Internet Media Subtitles and Captions 1.2) W3C ajánlást. Az IMSC 1.2 az IMSC szabvány legújabb verziója, amely az Időzített Feliratozás Jelölőnyelvre definiál profilokat a feliratozások és képaláírások cseréjére. Az IMSC olyan applikációkban kerül alkalmazásra mint a CMAF, DASH, IMF, ATSC, DVB, stb., valamint úgy tervezték hogy működjön az SMPTE-TT-vel, EBU-TT-D-vel és más regionális gyakorlatokkal is. Az IMSC 1.2 emellett támogatást is ad a letölthető betűtípusokhoz. Ez a featúra az IMSC iránti hűség növelését célozza, biztosítva a klienseknek pontosan azt a betűtípust amelyet szerkesztés közben használtak, valamint lehetővé téve, hogy képeket beágyazva lehessen a szöveges tartalmakhoz hozzáadni – miközben hiba esetén visszalépési lehetőséget biztosít. Az IMSC 1.2 azonban elsősorban egy „karbantartó” változat, amely kiküszöböli a korábbi verzió nagyobb hibáit és jobbá teszi a specifikáció szövegezését.

 

JSON-LD 1.1 – W3C ajánlások

2020. július 27.

A W3C JSON-LD Munkacsoport az alábbi három specifikációt adta ki W3C ajánlásként:

 • JSON-LD 1.1: a specifikáció egy JSON-alapú formátumot definiál a kapcsolt adatok szerializálására. A szintaxist úgy tervezték, hogy az könnyen integrálható legyen olyan telepített rendszerekbe melyek már használják a JSON-t, emellett könnyű bővítési lehetőséget biztosítson a JSON-ról a JSON-LD-re történő váltáskor. A JSON-LD elsődlegesen egy módszer a kapcsolt adatok webalapú programozási környezetben történő használatára, együttműködésre képes webszolgáltatások építésére és a kapcsolt adatok JSON-alapú tárolómotorokban való elhelyezésére.
 • JSON-LD 1.1 Feldolgozó Algoritmusok és API (JSON-LD 1.1 Processing Algorithms and API): a specifikáció egy algoritmus-készletet definiál a JSON-LD dokumentumok programozott átalakítására. Az adatok újraszervezése a megadott transzformációs szabályok alapján gyakran jelentősen leegyszerűsíti használatukat. Emellett a dokumentum egy API-t is javasol a fejlesztőknek a meghatározott algoritmusok implementálására.
 • JSON-LD 1.1 Keretek (JSON-LD 1.1 Framing): a specifikáció lehetővé teszi a fejlesztők számára a példa-alapú lekérdezést és a JSON-LD adatok szabályozott elrendezésű közzétételét.
 

Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Jelentés generátor – új forrásanyag

2020. július 8.

Az Akadálymentes Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Accessibility Education and Outreach Working Group, EOWG) közzétette a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Jelentés generátor (ATAG Report Tool) új forrásanyagot. A szerkesztőeszközök a webes tartalmak létrehozására – mint a tartalomkezelési rendszerek (CMS) és az “amit-látsz-azt-kapod” (what-you-see-is-what-you-get) HTML szerkesztők - használt szofverek és szolgáltatások. A W3C Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutatója (Authoring Tool Accessibility Guidelines, ATAG) a szerkesztőeszközök akadálymentessé tételére fókuszál, ezáltal segítve a szerkesztőket, hogy még több akadálymentes webes tartalmat hozhassanak létre. További információ az ATAG Áttekintés (ATAG Overview) oldalon olvasható. Az új Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Jelentés eszköz a szerkesztőeszköz-szolgáltatóknak és –kiértékelőknek segít abban, hogy információt adjanak projektmenedzsereknek, közbeszerzési szakembereknek és mindenki másnak, akinek szükséges tudnia, hogy a szerkesztőeszközök mennyire támogatják az akadálymentességet.

 

A Web és a gépi tanulás – W3C virtuális műhelykonferencia

2020. június 17.

a máhelykonferencia illusztrációja, ahogy a hírben indexképként megjelenik

2020. szeptemberben kerül megrendezésre a korábban, az utazási korlátozások miatt elhalasztott a Web és a gépi tanulás W3C műhelykonferencia (W3C Workshop on Web and Machine Learning), mely teljes egészében online esemény lesz.

A műhelykonferencia elsődleges célja a gépi tanulás eszközeit és platformjait biztosító felek és a webes platformot használó szakemberek összekapcsolása annak érdekében, hogy a Nyílt Webes Platform még jobb és erősebb alapot nyújthasson a gépi tanulás számára.

A rendezvény az előre felvett előadásokból (melyeket 2020. júliusban kell beküldeni) és az ezeket követő élő szeptemberi megbeszélésekből áll majd, négy fő téma köré csoportosulva:

 • A böngésző-alapú gépi tanulás lehetőségei és kihívásai,
 • A webes platform alapjai a gépi tanulás számára,
 • Webes gépi tanulás élmény: a fejlesztő szemszögéből,
 • Webes gépi tanulás élmény: a felhasználó szemszögéből.

A részvétel mindenki számára ingyenes és elérhető, aki az adott téma iránt érdeklődik és valamennyire már járatos benne. További információ a műhelykonferenciáról.

A műhelykonferenciára előadással jelentkezni 2020. július 3-ig lehet, az online regisztráció 2020. augusztus 14-ig nyitott.

 

W3C kiemelt stratégiai témái – 2020. május

2020. június 11.

web-meeting számítógép képernyőn, ahogy a hírben indexképként megjelenik

A W3C közzétette kiemelt stratégiai témáit (May 2020 W3C Strategic Highlights). A jelentés a W3C-ben folyó átfogó és kiemelt fontosságú munkáról ad számot, segíti a Web fejlődését és erősödését, leírja hogy a W3C miként elégíti ki az Ipar igényeit, valamint a kulcsterületekről és a „Web Mindenkinek” világra gyakorolt hatásáról is friss információt biztosít. A W3C ügyvezető igazgatójának a W3C Tanácsadó Testület éves tavaszi, ezúttal virtuális konferenciájáról szóló bejegyzése (W3C CEO’s thoughts on the recent Virtual W3C Advisory Committee Meeting) a hivatkozáson olvasható.

 

Webtérképek – a W3C és az OGC közös műhelykonferencia-sorozata (online)

2020. június 3.

Montreal térképei, múlt, jelen, jövő, ahogy a hírben indexképként megjelenik

2020. szeptemberben és októberben a W3C és az OGC (Open Geospatial Consortium) Webtérképek -közös műhelykonferencia-sorozatot rendez (W3C/OGC Joint Workshop Series on Maps for the Web), melynek házigazdája a Natural Resources Canada.

A műhelykonferencia teljes egészében online kerül megrendezésre, egy hónapon keresztül elérhető videó-előadások és aszinkron megbeszélések formájában. A részvétel minden meghívott számára ingyenes és a nyilvánosság számára is elérhető, nem feltétele a W3C-tagság.

A műhelykonferenciasorozat a földrajzi szabványok, webtérkép-adat szolgáltatások, webtérképező kliens-eszközök és -alkalmazások, valamint a webes platform szabvány- és böngészőfejlesztéssel foglalkozó szakértőit kapcsolja össze, hogy felderítse a térképek webes használatának lehetőségeit.

Megvitatásra kerülő témák:

 • Natív térképnéző hozzáadása a webes platformhoz, hasonlóan ahhoz, ahogyan a videótartalmak hozzáadása a HTML < video> segítségével történt;
 • Annak szabványosítása, ahogyan a böngésző-alapú térképnéző lehívja a térképszolgáltatóktól az adatokat, és hogy ezek az adatok hogyan legyenek formázva;
 • Akadálymentes webtérkép-élmény létrehozása, mely igazodik ahhoz, ahogy az emberek különféleképpen használják a webet;
 • Valós globális webtérkép élmény megteremtése, amely különböző nyelvek és térképészeti gyakorlatok mellett is működik;
 • A biztonság és a személyes adatok védelmének kérdései a földrajzi koordinátákat jelentős mértékben használó web esetén.

További információ a műhelykonferenciáról. A leendő résztvevőktől kérik érdeklődésük jelzését (expression of interest), valamint egy hosszabb állásfoglalás (position statement) benyújtását 2020. szeptember 1-ig.

 

Új videók a webes akadálymentesítés bemutatására

2020. május 21.

Az Akadálymentes Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Accessibility Education and Outreach Working Group, EOWG) közzétette a Webes Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) öt, az akadálymentességet értékelő eszközöket bemutató videóját. Az animált videók témái a következők: Egyszerű Ellenőrző Lépések (Easy Checks) – a webes akadálymentesítés első áttekintése, Értékelőeszközök (Evalutation Tools), Akadálymentesítés Módszertana (Conformance Evaluation), ideértve a Jelentéskészítő Eszközt (Report Tool), valamint a Felhasználó bevonását a webes akadálymentesítésbe (Involving Users in Web Accessibility). Emellett más WAI videók is elérhetők, mint a Bevezetés - Webes Akadálymentesítés és a W3C Szabványok (Video Introduction to Web Accessibility and W3C Standards), valamint a Webes Akadálymentesítés Aspektusai (Web Accessibility Perspectives videos), melyek bemutatják, mi miatt nélkülözhetetlen az akadálymentesítés a fogyatékos embereknek és miért hasznos mindenki számára. A fenti videók mellett elérhető a Bevezetés az Akadálymentesítésbe (Introduction to Web Accessibility) ingyenes online kurzus is, s mindezekhez a mai nap, 2020. május 21., mint a Nemzetközi Nap az Akadálymentesség Megismerésére (Global Accessibility Awareness Day, GAAD) különösen jó apropót szolgáltat.

 

W3C ajánlás lett a Dolgok Hálója Architektúra és a Dolgok Hálója Dolgok Leírása

2020. április 29.

WoT alkalmazások ábrája, ahogy a hírben indexképként megjelenik

A Dolgok Hálója Munkacsoport (Web of Things Working Group) kiadta a Dolgok Hálója Architektúra (Web of Things (WoT) Architecture) és a Dolgok Hálója Dolgok Leírása (Web of Things (WoT) Thing Description) W3C ajánlásokat, melyek egyszerű integrációt tesznek lehetővé a Dolgok Hálója platformok és alkalmazások esetében. A Dolgok Hálója Architektúra specifikáció egy absztrakt architektúrát ír le a W3C Dolgok Hálójára, míg a Dolgok Hálója Dolgok Leírása a Dolog metaadatait és interfészeit írja le, ahol a Dolog egy olyan fizikai vagy virtuális entitás absztrakciója, amely a Dolgok Hálójával kölcsönhatásba lép valamint annak résztvevőjévé válik.

Ezen megoldásokat már ma is számos termékben használják. A Dolgok Hálója különféle IoT (Internet of Things – Dolgok Internetje) tartományokban alkalmazható, ideértve az Okos Otthon-, Ipari, Okos Város-, Kereskedelmi vagy Egészségügyi alkalmazásokat, ahol a W3C Dolgok Hálója (WoT) szabványok egyszerűsíthetik az olyan IoT rendszerek fejlesztését, melyek különböző szolgáltatók és ökosztisztémák eszközeit kapcsolják össze. További információ a sajtóközleményben.

 

Valós Idejű Kommunikáció Akadálymentesítés Felhasználói Elvárások : első nyilvános tervezet

2020. április 24.

A Hozzáférhető Platform Architektúrák Munkacsoport (Accessible Platform Architectures (APA) Working Group) a Kutatási Kérdések Akciócsoporttal (Research Questions Task Force, RQTF) együttműködve közzétette a Valós Idejű Kommunikáció Akadálymentesítés Felhasználói Elvárások Munkacsoport-feljegyzés (RTC Accessibility User Requirements (RAUR)) első nyilvános tervezetét. A dokumentum a felhasználók igényeit és elvárásait írja le, valamint a fogyatékkal élők számára is akadálymentes valós idejű kommunikáció (RTC) forgatókönyveket vázol fel. Az akadálymentes telekommunikációs technológia egyre fontosabb mindazoknak, akik távolról dolgoznak és napi szinten igénylik a valós idejű kommunikációs megoldásokat. A most közzétett dokumentum célja információt adni a W3C közösségén belül és azon kívül zajló fejlesztésekről, mind a szabványok, mind az azok alapjául szolgáló architektúrák tekintetében. Az elvárások némelyike rendszer vagy platform szinten implementálható, míg mások a szerkesztéssel szemben támasztott elvárások lehetnek. További információ a Valós Idejű Kommunikáció Akadálymentesítés Felhasználói Elvárások – Véleményezésre (RTC Accessibility User Requirements – Call for Review) blogbejegyzésben található.

 

W3C-hírek archívuma

2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2010 · 2009 · 2008 · 2007 · 2006 · 2005 · 2004 · 2003 · 2002