Aktuális híreink

Ellenőrizhető Feltételek Adatmodell 2.0 - első nyilvános tervezet

2022. augusztus 16.

Az Ellenőrizhető Feltételek Munkacsoport (Verifiable Credentials Working Group) megjelentette az Ellenőrizhető Feltételek Adatmodell 2.0 (Verifiable Credentials Data Model v2.0) első nyilvános tervezetet. A specifikáció egy alap eljárást biztosít bizonyos igazolások (mint például a jogosítvány, egyetemi diploma, oltási igazolvány, stb.) kifejezésére a weben kriptográfiai szempontból biztonságos, bizalmas információt kezelni tudó és automatikusan ellenőrizhető módon.

A most közzétett első nyilvános tervezet lényegében megegyezik a 2022. márciusban megjelent Ellenőrizhető Feltételek Adatmodell 1.1 (Verifiable Credentials Data Model v1.1) W3C ajánlással. Ez kiindulópontként szolgál azon fejlesztéshez, amely a technológia következő fontos felülvizsgálatát jelenti.

A Munkacsoport GitHub repozitóriumában várja a dokumentummal kapcsolatos észrevételeket.

 

Fizetési Kérelem API 1.1 – első nyilvános tervezet

2022. július 29.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group) kiadta a Fizetési Kérelem API 1.1 (Payment Request API 1.1) első nyilvános tervezetet. A specifikáció egy API-t szabványosít, amely lehetővé teszi a kereskedőknek (például a fizikai és digitális termékeket árusító weboldalaknak) egy vagy több fizetési mód használatát, minimális integráció mellett. A fizetési folyamatot a felhasználói ágensek (pl. a böngészők) teszik lehetővé a kereskedő és a felhasználó között. A most közzétett 1.1 verzió számos pontosítást tartalmaz arra nézve, hogyan kerüljenek opcionális adatok feldolgozásra fizetési kérelem esetén, valamint megteremti annak lehetőségét, hogy opcionális adatokat át lehessen adni amikor a fizetésre adott válasz meghívja a .complete() függvényt.

 

W3C ajánlás a Decentralizált Azonosítók (DID) 1.0

2022. július 22.

megafon képe, ahogy a hírben indexképként megjelenik A Decentralizált Azonosítók Munkacsoport (Decentralized Identifier Working Group) közzétette a Decentralizált Azonosítók (DID) 1.0 (Decentralized Identifiers (DIDs) v1.0) W3C ajánlást.

A dokumentum a decentralizált azonosítót (Decentralized Identifiers (DIDs)) definiálja, az azonosítók egy új típusát, ami ellenőrízhető, nem-központosított digitális identitást tesz lehetővé. A DID bármilyen célt (pl. személyt, szervezetet, dolgot, adatmodellt, absztrakt entitást, stb.) azonosít, amiről a DID kezelője úgy dönt, hogy azonosítani szeretné. A tipikus, federált azonosítókkal ellentétben a DID-et úgy tervezték, hogy az mindenféle központosított nyilvántartástól, identitás szolgáltatótól vagy hitelesítésszolgáltatótól elválasztható legyen. A DID egy olyan URI, amely a DID tárgyát (DID subject) kapcsolja egy DID dokumentumhoz, lehetővé téve az ezzel a tárggyal a DID dokumentum szerint végezhető megbízható interakciókat. Minden egyes DID dokumentum kifejezhet kriptografikus anyagot, ellenőrzési módszereket vagy szolgáltatásokat, melyek egy mechanizmus-készletet biztosítanak, amellyel a DID-kontroller bizonyíthatja, hogy ő az adott DID vezérlője. További információ a kapcsolódó sajtóközleményben olvasható erről az eszközről, amely a weben mindenki számára megteremti a személyes adatokat védő online identitás és a beleegyezésen alapuló adatmegosztás lehetőségét.

 

Többképernyős ablak elrendezés – első nyilvános tervezet

2022. július 14.

A Második Kijelző Munkacsoport (Second Screen Working Group) megjelentette a Többképernyős ablak elrendezés (Multi-Screen Window Placement) első nyilvános tervezetet. A dokumentum egy webes platform API-t definiál, amely lehetővé teszi a szkriptek számára, hogy információt kérjenek le az adott eszköz képernyőiről, és adott képernyőkön helyezzenek el tartalmat.

 

A W3C is tagja az újonnan alakult Metaverse Standards Forum-nak

2022. június 23.

Metaverse Standards Forum logója, ahogy a hírben indexképként megjelenik 2022. június 21-én indult el a Metaverse Standards Forum, melynek a W3C számos, a vezető platformokkal, hardverrel, eszközzel, motorral és felhasználókkal foglalkozó szervezet és vállalat mellett szintén alapító tagja. A fórum a vezető szabványügyi szervezeteket és meghatározó technológiai cégeket kapcsolja össze a nyílt és mindent magába foglaló metaverzum építéséhez szükséges, iparági szabványok megalkotása érdekében. A fórum ingyenes, és minden szervezet részére nyitott.

A W3C immerzív web stratégiai szakértője, Dominique Hazaël-Massieux mondja: „A World Wide Web Konzorcium (W3C) csatlakozik a Metaverse Standards Forumhoz, hogy felgyorsítsa a szabványügyi szervezetek és a metaverzum építésében érdekeltek közötti együttműködést, melynek célja a metaverzum interoperábilis platformjának megépítése, és ebben a W3C Immerzív Web víziója kulcsszerepet játszik.”

A Metaverse Standards Forum első találkozóira 2022. júliusban kerül sor.

 

Nézetablak felvétel – első nyilvános tervezet

2022. június 2.

A Webes Valós idejű Kommunikáció Munkacsoport (Web Real-Time Communications Working Group) közzétette a Nézetablak felvétel (Viewport Capture) első nyilvános tervezetet. A dokumentum azt definiálja, hogyan használható egy böngésző nézetablak média stream forrásként a Képernyő felvétel API (Screen Capture API) egyik bővítménye, a getViewportMedia alkalmazásával.

 

Etikus Web és Személyes Adatok Védelme Alapelvek

2022. május 17.

A Technikai Architektúra Csoport (Technical Architecture Group, TAG) megjelentette a Személyes Adatok Védelme Alapelvek (Privacy Principles) és az Etikus Web Alapelvek (Ethical Web Principles) csoport-feljegyzéseket. A két dokumentum a Webes platform fejlesztése során követendő alapelveket teszi közzé.

 

W3C kiemelt stratégiai témái – 2022. április

2022. május 11.

megafon képe, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette kiemelt stratégiai témáit (April 2022 edition of the W3C Strategic Highlights). A jelentés a W3C szervezetének és közösségének a Web fejlődése és erősödése érdekében végzett munkáját foglalja össze.

A most kiadott féléves jelentés a webes platform kulcsterületeiről ad naprakész és átfogó tájékoztatást, ezenkívül bemutatja, hogy a W3C miként elégíti ki az ipar és a társadalom igényeit, hogyan határozzák meg a webes szabványok jövőjét, valamint a „Web Mindenkinek” világra gyakorolt hatásáról is friss információt biztosít.

 

Judy Brewer ACM díjat kapott a Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) vezető munkatársaként

2022. május 6.

Judy Brewer fotója: barna hajú szemüveges nő, korallpiros felsőben és nyaklánccal, ahogy a hírben indexképként megjelenik Judy Brewer-t ACM-díjban részesítette az amerikai ACM Tudományos társaság (Association for Computing Machinery), elismerve a webes közösségért folytatott munkáját, mely során a W3C Web Akadálymentesítési Kezdeményezését (WAI) vezeti. Munkája során Judy Brewer számos web akadálymentességi szabvány fejlesztésén dolgozott, melyeket azóta világszerte alkalmaznak és felhasználók milliói számára teszik hozzáférhetőbbé a webet.

További információ a W3C Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI), melyet az ACM Judy Brewer díjazásával ismert el, a kapcsolódó blogbejegyzésben olvasható.

 

Emmy-díjban részesül a W3C a webes betűkészlet technológia szabványosításáért

2022. április 27.

Nemzeti Művészeti és Tudományos Akadémia (NATAS) logó, ahogy a hírben indexképként megjelenik A Nemzeti Művészeti és Tudományos Akadémia (National Academy of Arts and Sciences) Technológiai és Mérnöki Emmy-díjban részesítette a W3C-t a TV-n és webes eszközökön alkalmazható, testreszabott, letölthető betűkészlet- és tipográfia-technológia szabványosításáért végzett munkájáért. A W3C és a W3C Webes Betűkészlet Munkacsoport képviselői 2022. április 25-én vehették át az elismerést a Las Vegasban rendezett díjátadó ünnepségen.

„Nagy megtiszteltetés számunka ez az elismerés, amely hét év alatt már a W3C harmadik Technológiai és Mérnöki Emmy-díja. Büszkék vagyunk, hogy a W3C teret adott arra, hogy új megoldások születhessenek és különböző csoportok dolgozhassanak együtt a technológia és a művészi érték jobbítása érdekében, a webes felhasználók javára. Gratulálunk a Webes Betűkészlet Munkacsoportnak a sok éve folyó munkájuk kimagasló eredményéhez, és jól megérdemelt elismeréséhez.” – mondta Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója.

További információ az Emmy-díjról és a Webes Betűkészletről a kapcsolódó sajtóközleményben olvasható, ahol lehetőség van a betűkészlet kipróbálására is.

 

WebAssembly 2.0 - három új, első nyilvános tervezet

2022. április 20.

A WebAssembly Munkacsoport három új, első nyilvános tervezetet jelentetett meg. A WebAssembly egy olyan új webes nyelv, amely böngészőben történő kódfuttatást tesz lehetővé.

  • WebAssembly Alap Specifikáció – 2.0 verzió (WebAssembly Core Specification – Version 2.0): a WebAssembly specifikáció 2.0 verzióját írja le, amely egy biztonságos, hordozható, alacsony szintű kódformátumot biztosít a hatékony teljesítmény és a kompakt megjelenítés érdekében.
  • WebAssembly JavaScript Interfész – 2.0 verzió (WebAssembly JavaScript Interface - Version 2.0): a dokumentum egy jól definiált JavaScript API-t biztosít a WebAssembly interakciókhoz.
  • WebAssembly Web API – 2.0 verzió (WebAssembly Web API - Version 2.0): a dokumentum a WebAssembly tágabb webes platformon történő integrálását írja le.

A WebAssembly Munkacsoport listát vezet a legutóbb megjelentetett Ajánlás óta befejezett javaslatokról, valamint nyomon követi a folyamatban lévő javaslatok státuszát.

 

W3C-hírek archívuma

2021 · 2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2010 · 2009 · 2008 · 2007 · 2006 · 2005 · 2004 · 2003 · 2002