Aktuális híreink

WAI-ARIA 1.2, Core-AAM 1.2 és ARIA a Gyakorlatban 1.2 - munkatervek

2018. augusztus 10.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications (ARIA) Working Group) megjelentette az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.2 (Accessible Rich Internet Applications 1.2, WAI-ARIA 1.2), az Alapvető Akadálymentessségi API Hozzárendelés 1.2 (Core Accessibility API Mappings 1.2, Core-AAM 1.2) és a WAI-ARIA Szerzők a Gyakorlatban 1.2 (WAI-ARIA Authoring Practices 1.2, ARIA APG 1.2) első nyilvános munkaterveket.

A WAI-ARIA 1.2 a 2017. decemberben lezárt ARIA 1.1 technológia továbbfejlesztése. Jelen verzió elsődlegesen a HTML tulajdonságokhoz illeszkedő szerepek biztosítására fókuszál, melyek olyan technológiákhoz szükségesek mint a Webkomponensek (Web Components) és az Akadálymentes Objektum Modell (Accessible Object Model). A Core-AAM 1.2 akadálymentességi API hozzárendeléseket biztosít ezen új szerepekhez, míg az ARIA Szerzők a Gyakorlatban 1.2 az új szerepekhez javasolt szerkesztői mintákat írja le.

További információ fenti dokumentumokról az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.2 blog-on olvasható. További információ az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoportról (Accessible Rich Internet Applications Working Group) és a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

W3C Műhelykonferencia jelentés - Web5G: Hálózati és webes technológiák evolúciójának párhuzama

2018. augusztus 9.

A W3C közzétette a 2018. május 10 – 11-én, Londonban rendezett Web5G: Hálózati és webes technológiák evolúciójának párhuzama műhelykonferenciáról (W3C Workshop on Web5G: Aligning evolutions of network and Web technologies) készült jelentést, amely tartalmazza minden egyes szekció összefoglalóját valamint hivatkozást a prezentációkhoz. A megbeszélések részletesebb jegyzőkönyvei szintén elérhetők.

Hálózatüzemeltetők, fejlesztők, alkalmazásfejlesztők, tartalomszolgáltatók és szabványkészítők vettek részt az eseményen, melynek célja annak felderítése, hogyan segíthet a Nyílt Webes Platform az 5G innováció alkalmazásában az alkalmazási szinttől a hálózati szintig.

A kétnapos rendezvény alatt a résztvevők megvizsgálták azon lehetőségeket, melyeket az alkalmazási szinten születő innovációk és új képességek az 5G hálózathoz adhatnak. A rendezvény egy akciócsoport tervezett életrehívásának igényével zárult, ahol a résztvevők felfedezhetik, hogyan működhetnek az 5G és a webes közösségek produktív és egymáshoz kapcsolódó módon.

Emellett széles körű megegyezés született arról, hogy minél hamarabb meghatározásra kerüljenek azon üzleti és technikai célok, melyek közös együttműködést ösztönöznek a W3C, 5G szabványosítási szervezetek (pl. 3GPP), fejlesztők, eszköz- és hálózatüzemeltetők, böngésző fejlesztők között. A cél egy olyan környezet megteremtése, melyben minden érintett támogatja az új technológiák fejlesztését és alkalmazását.

A W3C köszönetet mond a rendezvény házigazdájának, a GSMA-nak, valamint a Programbizottságnak az esemény létrejöttéért.

 

W3C Műhelykonferencia: Engedélyek és Felhasználói Jóváhagyás

2018. augusztus 6.

Egy férfi megnyom egy lakatot mutató gombot a kijelzőn, ahogy a hírben indexképként megjelenik 2018. szeptember 18-19-én, San Diego-ban (Kalifornia, USA) kerül megrendezésre a W3C Engedélyek és Felhasználói Jóváhagyás Műhelykonferencia (W3C Workshop on Permissions and User Consent), melynek házigazdája a Qualcomm.

A műhelykonferencia elsődleges célja a biztonsági és bizalmas adat szakértők, UI/UX kutatók, böngésző fejlesztők, mobil OS fejlesztők, API szerzők, webes kiadók és a felhasználók összekapcsolása, a bizalmas adatok, biztonság és használhatóság kihívásainak megvitatására, melyet a hardver szenzorok, eszköz képességek és webes applikációk számára elérhető komplex és egymást átfedő engedélyezési és jóváhagyási rendszerek teremtenek.

A megvitatásra kerülő témák:

 • felhasználói jóváhagyás
 • engedélyek csoportosítása, összecsomagolása
 • engedélyek élettartama/futamideje
 • engedély öröklődés iframe-hez és más beágyazott elemekhez
 • azonos eredet előírásokkal való kapcsolat
 • UI-k és vezérlés
 • privát böngészőmódokkal való interakció
 • implicit engedélyek
 • progresszív engedélyek
 • cross-stack engedélyek: hogyan működnek együtt az OS, böngésző és webes applikáció engedélyek
 • engedély átláthatóság
 • a kötelező előírásokhoz való viszonyulás
 • kiemelt figyelem olyan rendszerek esetében, ahol a böngésző átjáróként szolgál
 • engedélyek/átláthatóság/UI olyan kijelző-nélküli eszközök esetében, melyek felkapcsolódnak az Internetre

További információ a műhelykonferenciáról. A leendő résztvevőktől kérik érdeklődésük jelzését (expression of interest), valamint egy hosszabb állásfoglalás (position paper) benyújtását 2018. augusztus 17-ig.

 

Nemzetköziesítés Kezdeményezést indított a W3C

2018. augusztus 3.

Nemzetköziesítés logója, ahogy a hírben indexképként megjelenik A World Wide Web Konzorcium Nemzetköziesítés Kezdeményezést indított, hogy kibővítse alapvető munkáját a web további nemzetköziesítése terén. „A W3C Nemzetköziesítés Kezdeményezését anyagilag vagy szakértelemmel támogatni fontos eszköze annak, hogy webes közösségünk a globális Web jövőjét megteremtse,” mondta Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. A W3C köszönetet mond az alábbi, Alapító Szponzorokként fellépő cégeknek: Alibaba, Apple, Advanced Publishing Lab (Keio Egyetem), Monotype és a Paciello Csoport. További információ a W3C Nemzetköziesítési Tevékenysége és a Szponzori Program oldalon, a kapcsolódó sajtóközleményben valamint a W3C Tagok ajánlásaiban.

 

CAPTCHA hozzáférhetőség problémái – kisebb módosítások a dokumentumban

2018. július 30.

A Hozzáférhető Platform Architektúrák Munkacsoport (Accessible Platform Architectures Working Group) megjelentette a a CAPTCHA hozzáférhetőség problémái (Inaccessibility of CAPTCHA) dokumentumot, kisebb módosításokkal. A dokumentum legutóbbi megjelenése óta a robotok képessége a CAPTCHA-k megfejtésére felerősödött, emellett azonban új technológiák is elérhetővé váltak az emberi felhasználók azonosítására. A frissítés ezen új ismeretek beemelésével teszi a dokumentumot naprakésszé. Részletes információ a Frissített és jelentősen átdolgozott CAPTCHA hozzáférhetőség problémái (Updated and extensively revised "Inaccessibility of CAPTCHA" Published) blogbejegyzésben olvasható.

További információ a Hozzáférhető Platform Architektúrák Munkacsoportról (Accessible Platform Architectures Working Group), valamint a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

CSS Alap Felhasználói Felület Modul 3. szint - W3C ajánlás

2018. július 5.

A Beágyazható Stíluslapok (CSS) Munkacsoport (Cascading Style Sheets (CSS) Working Group) megjelentette a CSS Alap Felhasználói Felület Modul 3. szint (CSS Basic User Interface Module Level 3 (CSS3 UI)) W3C ajánlást. A specifikáció a felhasználói felülethez kapcsolódó, a HTML és XML (az XHTML-t is beleértve) stilizálásához szükséges tulajdonságokat és értékeket írja le, melyeket a CSS 3. szinthez javasoltak. A dokumentum tartalmazza, illetve bővíti a CSS 2. szint 1. revízió felhasználói felülethez tartozó tulajdonságait és értékeit, valamint különböző tulajdonságokat és értékeket használ az alap felhasználói felületi elemeknek egy dokumentumban történő stilizálására. Jelen specifikációt minden modern böngésző alkalmazza.

A CSS a strukturált dokumentumok (mint például a HTML és XML) képernyőn, papíron, beszédben, stb. történő megjelenítésének leírására használt nyelv.

 

W3C ajánlás lett a Kanonikus EXI

2018. július 5.

Az EXI Munkacsoport (Hatékony XML Átvitel, Efficient XML Interchange (EXI) Working Group) megjelentette a Kanonikus EXI (Canonical EXI) W3C ajánlást. Az EXI 1.0 formátum egy EXI streameknek hívott forrásosztályhoz definiál szintakszist. A különféle applikációk céljaira ekvivalens EXI streamek esetén lehetséges, hogy azok fizikai reprezentációjukban különbözzenek. A Kanonikus EXI ajánlás a digitális aláírással használandó kanonikus forma látrehozásának módját specifikálja. Még a nagymértékben korlátolt képességű eszközöknek is képesnek kell lenniük kanonikus EXI stream létrehozására vagy ellenőrzésére. Ez azon eszközökre is vonatkozik, melyek csak egy adott nyelvet képesek beszélni (egy XML Séma szerint) vagy az EXI tulajdonságoknak csak egy részhalmazát támogatják.

 

W3C Műhelykonferencia: Digitális kiadványok - elrendezés és megjelenítés (a mangától a képes folyóiratokig)

2018. július 2.

Mita Campus épülete sakura idején, ahogy a hírben indexképként megjelenik 2018. szeptember 18-19-én Japánban, Tokióban kerül megrendezésre a W3C által meghirdetett “Digitális kiadványok – elrendezés és megjelenítés (A mangától a képes folyóiratokig)” műhelykonferencia (W3C Workshop on Digital Publication Layout and Presentation (from Manga to Magazines)), melynek házigazdája az Advanced Publishing Laboratory, helyszíne pedig a Keio Egyetem Mita Campus.

A műhelykonferencia elsődleges célja a szakértők összekapcsolása a webes technológiákon (különösen a CSS-en, a web formázónyelvén) alapuló vizuálisan gazdag, nagy terjedelmű digitális kiadványok jelenlegi státuszának értékelése és jövőbeni irányainak feltérképezése végett, mind a fix mind a dinamikus elrendezést felölelve.

A megvitatásra kerülő témakörök között szerepelnek:

 • fejlett megjelenítés a jelenlegi és küszöbön álló CSS újításokat használva, különös tekintettel a mobil és egyéb eszközökre (CSS grid, viewport egységek, médialekérdezések, css-alakzatok, stb.)
 • „Okos átmenetek” a mangákhoz/képregényekhez, többek között a „Turbo Médián” és más új formákon keresztül
 • a tulajdonosi platformok elemzése a képregények, hetilapok és más vertikális piacok esetén
 • a kép-domináns és a szöveg-domináns fix elrendezés összehasonlítása (valamint a rugalmas és fix megjelenítés közötti választás átgondolása, például az akadálymentesítés szempontjából)
 • a dedikált EPUB olvasórendszerekben fix-elrendezésű EPUB renderelés és a tipikus HTML-SVG-CSS böngésző renderelés különbségei, valmint konvergenciájuk átgondolása
 • a dizájn-központú digitális kiadványok akadálymentesítése
 • innovatív és interaktív dizájn-központú digitális kiadványok
 • a CSS interaktív tulajdonságainak (pl. görgetés és rögzítés, „scroll snap”) használata a szekvenciális (képsorokból álló) művészetben
 • programozott (JavaScript) és deklaratív (HTML/CSS, SVG) megjelenítés összevetése
 • az IDPF-nek (International Digital Publishing Forum) a fejlett hibrid elrendezés és oldal mintaűrlapok terén tett törekvéseiből levont tapasztalatok
 • a Gépi Tanulás (Machine Learning, ML) és a Mesterséges Intelligencia (Artificial Intelligence, AI) technikáinak alkalmazása a tartalom előállítására (például képekből következtetéssel történő CSS elrendezés létrehozása) és akadálymentesítésre (például olvasási sorrend és más akadálymentességi tulajdonságok következtetése)
 • dizájn-központú digitális kiadványok nemzetköziesítése
 • dizájn-központú digitális kiadványok nyomtatási formátumba alakítása CSS-en keresztül
 • reszponzív dizájn a nagy terjedelmű kiadványokra
 • a fejlődő Web Font tulajdonságok (kromatikus betűk, változtatható betűk, stb.) által biztosított lehetőségek
 • színkezelés

További információ a műhelykonferenciáról. A leendő résztvevőktől kérik érdeklődésük jelzését (expression of interest), valamint egy hosszabb állásfoglalás (position paper) benyújtását 2018. július 20-ig.

 

W3C kiemelt stratégiai témái, 2018 tavasz

2018. június 26.

AC 2018 logó, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette kiemelt stratégiai témáit (W3C Strategic Highlights – May 2018), mely átfogó képet ad a W3C lényegi munkájáról az Internetet Mindenkinek cél megvalósítása érdekében, valamint a szervezet jelenlegi tevékenységéről számos területen, ahol a web a valós élet problémáinak megoldásában segíthet.
Kiemelt hangsúlyt kap a W3C és a webes közösség erejének bemutatása a számos területen megvalósult fejlődés révén. Azt tapasztaljuk, hogy rendkívül sok, az internethez kapcsolódó új technológia érett be és fejlődött még tovább.
Az itt közzétett jelentés a W3C Tanácsadó Testület éves tavaszi konferenciájára készült. További információ a W3C ügyvezető igazgatójának a konferenciáról készült összefoglalójában olvasható.

 

W3C ajánlás lett a WebDriver

2018. június 20.

A Böngésző Tesztelés és Eszközök Munkacsoport (Browser Testing and Tools Working Group) közzétette a WebDriver W3C ajánlást. A WebDriver egy erőteljes technológia, mely többek között lehetővé teszi a webes applikációk böngészőfüggetlen automatizált tesztelését. A WebDriver specifikáció egy platform- és nyelvfüggetlen interfész-készletet valamint egy vezetékprotokollt definiál, amely engedi az éppen nem futó programoknak egy böngésző távoli irányítását oly módon, hogy az egy valós személy böngészőhasználatát utánozza. További információ a WebDriver Motors on to W3C Recommendation blogbejegyzésben.

 

Adatvédelem Felügyelet és Szókészletek: W3C műhelykonferencia jelentés

2018. június 18.

A W3C közzétette a 2018. április 18-19-én, Bécsben rendezett Adatvédelem Felügyelet és Szókészletek W3C műhelykonferenciáról (W3C Workshop on Data Privacy Controls and Vocabularies) készült jelentést. A konferencia az adatvédelem szókészletek Kapcsolt Adatokkal összefüggésben való használatának lehetőségeit vizsgálta, hogy utat nyisson az adatvédelmet erősítő technológiák új generációjának. Ezen technológiák a szabályozásoknak megfelelő adatkezelés ellenőrzésére fókuszálnak, valamint az adatkezelés és biztonság terén meglévő kihívásokkal foglalkoznak az Adatok Hálója és a Dolgok Hálója kapcsán. A műhelykonferencia elkötelezetten támogatja a W3C-t abban, hogy elindítsa az Adatvédelem Szókészleteket és Taxonómiákat célzó munkáját, valamint további iránymutatást dolgozzon ki a Kapcsolt Adat annotációkkal történő adatkezelés vonatkozásában. Mivel ez részben felfedező munkát jelent, a résztvevők támogatták egy közösségi csoport létrehozását, melynek következtében elindult a W3C Adatvédelem Felügyelet és Szabályok Közösségi Csoport (W3C Data Privacy Vocabularies and Controls CG, DPVCG), ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

W3C-hírek archívuma

2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2010 · 2009 · 2008 · 2007 · 2006 · 2005 · 2004 · 2003 · 2002