Aktuális híreink

Biztonságos Fizetés Jóváhagyás – első nyilvános tervezet

2021. szeptember 7.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group) közzétette a Biztonságos Fizetés Jóváhagyás (Secure Payment Confirmation, SPC) első nyilvános tervezetet. Az SPC hatékonyabbá teszi a hitelesítést a fizetési műveletek alatt. A Webes Autentikációt (fel)használva az SPC-t úgy tervezték, hogy összekapcsolja a több kereskedőn keresztülmenő hitelesítéseket, támogassa többféle autentikációs protokoll használatát, valamint nyújtson kriptográfiai bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a felhasználó jóváhagyta a tranzakció részleteit.

 

CSS Beágyazás Modul – első nyilvános tervezet

2021. szeptember 6.

A CSS Munkacsoport kiadta a CSS Beágyazás Modul (CSS Nesting Module) első nyilvános tervezetet. A modul egy stílusszabálynak egy másik stílusszabályba történő beágyazását teszi lehetővé, ahol a gyerek szabály szelektora relatív viszonyul a szülőszabály szelektorához. Ez a képesség növeli a CSS stíluslapok modularitását és karbantarthatóságát.

 

Bejelentették a W3C Széles színtartomány és magas dinamikatartomány a weben Műhelykonferencia előadóit

2021. augusztus 30.

színérték diagram, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C bejelentette a Széles színtartomány és magas dinamikatartomány a weben (W3C Workshop on Wide Color Gamut (WCG) and High Dynamic Range (HDR) for the Web) online megrendezésre kerülő műhelykonferencia előadóit és élő online megbeszéléseit.

  • HDR bevezetés (High Dynamic Range on the Web: magas dinamikatartomány a weben) - szeptember 13., hétfő
  • WCG (Wide Color Gamut on the Web: széles színtartomány a weben): CSS Color 4 – szeptember 14., kedd
  • HDR illesztés és színleképezés - szeptember 17., péntek
  • WCG és HDR: színalkotás és –módosítás - szeptember 20., hétfő
  • WCG és HDR: Canvas, WebGL, WebGPU - szeptember 24., péntek

Az előadások online elérhetők, így mindenki a számára megfelelő időben nézheti meg őket. Minden előadás feliratozott, valamint az előadások teljes szövege is rendelkezésre áll. Minden szekcióban tartanak élő kérdés-felelet panelt, élő feliratozással, így a résztvevők az előadókkal és a többi résztvevővel is beszélhetnek.

A részvétel ingyenes, regisztrálni 2021. szeptember 24-ig lehet.

A műhelykonferencia elsődleges célja a böngésző-szolgáltatók, tartalomfejlesztők, a színtudománnyal foglalkozó tudósok, valamint a releváns, kapcsolódó területek (akadálymentesítés, szkript, biztonság, web) szakértőinek összekapcsolása, a széles színtartományt és a magas dinamikatartományt a Nyílt Webes Platformon lehetővé tévő technológiák egységesítése érdekében.

 

Virtuális Billentyűzet API – első nyilvános tervezet

2021. augusztus 25.

A Webszerkesztés Munkacsoport (Web Editing Working Group) kiadta a Virtuális Billentyűzet API (VirtualKeyboard API) első nyilvános tervezetet. A VirtualKeyboard API a szerzők számára a virtuális billentyűzet (VK) láthatósága feletti nagyobb felügyeletet biztosít, valamint nagyobb képességet arra, hogy a virtuális billentyűzet láthatóságának változásakor a weboldalakat testreszabhassák.

 

MathML Core – első nyilvános tervezet

2021. augusztus 23.

A Matematika Munkacsoport (Math Working Group) megjelentette a Matematikai Jelölőnyelv Alapelemek (MathML Core) első nyilvános tervezetet.

A MathML Core specifikáció a MathML böngészőkben való alkalmazásának kérdéseivel foglalkozik. A MathML3 specifikáció nehezen implementálható a böngészőkben, mivel túl nagy és nem tartalmaz pontos előírásokat a matematikai képletek megjelenítésére vonatkozóan. Emellett a MathML egyes részeinek böngészőben történő implementálásának nincs is igazán értelme. A most kiadott MathML Core specifikáció egy megfelelő MathML alkészletet definiál, részletesen leírva a megjelenítést (TeXBook és Open Font Format szabályokat véve alapul), valamint egyértelműsíti a MathML interakcióit a HTML és a Nyílt Webes Platform más részeivel.

A Matematika Munkacsoport a MathML többi részén is dolgozik. Folyamatban van a MathML4, a Matematikai Jelölőnyelv negyedik verziójának definiálása. A MathML4 fejlődésétől függően vagy a jelen MathML Core-ban található tulajdonságok fejlődnek, vagy a MathML Core második verziója készül el.

 

Okos városok – W3C virtuális műhelykonferencia jelentés

2021. augusztus 11.

éjszakai város képe a kapcsolódó piktorgrammokkal, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette a 2021. június 25-én megrendezésre került Okos városok - W3C Műhelykonferenciáról készült jelentést (W3C Workshop on Smart Cities - report).

A műhelykonferencia elsődleges célja az Okos Városok Érdekcsoport tervezett Működési Szabályzatának jobbá tétele és véglegesítése volt, hogy elindulhasson maga az Érdekcsoport és megvitathassa (1) a web-alapú okos város szolgáltatások interoperabilitását, valamint (2) felhasználói eseteket és azon elvárásokat, melyeket a W3C specifikációknak teljesíteniük kell, hogy támogatni tudják az okos város szolgáltatásokat.

A műhelykonferencia az alábbi témákat járta körül:

  • Az Okos városokra vonatkozó szabványosításban érintettek azonosítása annak érdekében, hogy a webes szabványosítás összhangban legyen az okos városok valós igényeivel,
  • A mindenki által támogatott, megvalósításra kerülő okos város technológiákhoz szükséges applikációk meghatározása,
  • Az Okos Városok Érdekcsoport tervezett Működési Szabályzatának jobbá tétele a tervezett Érdekcsoport szempontjából.

A műhelykonferenciát követő konkrét lépés a Működési Szabályzat véglegesítése és az Érdekcsoport elindítása lesz.

A W3C köszönetet mond az előadóknak és a résztvevőknek az esemény létrejöttéért.

 

Gépjármű információ szolgáltatás specifikáció, 2. verzió - első nyilvános tervezet

2021. augusztus 4.

Az Autóipari Munkacsoport (Automotive Working Group) megjelentetett két új, a Gépjármű információ szolgáltatás specifikáció (Vehicle Information Service Specification, VISS) 2. verziójára vonatkozó nyilvános tervezetet.

A dokumentum a VISS 2. verzióját írja le, melyet már telepítettek is gépjárművekbe és élesben alkalmazzák. Jelen verzió jelentős új fejlesztéseket és képességeket tartalmaz a korábbi verzióhoz képest. Míg a VISS 1. verzió csak a WebSocket-et támogatta átviteli protokollként, a 2. verzióban több más protokoll is használható, melyek alkalmasabbak lehetnek egyes felhasználási esetekben. A specifikáció így mostantól a HTTP-t is támogatja és további autóiparban használatos protokollok alkalmazása is lehetővé válik. A feliratkozási (subscription) képességek is javultak és kiegészültek hozzáférési jogosultságkezeléssel.

A specifikációnak két része van, az Alap (Core) és az Átvitel (Transport).

  • A VISS 2. verzió – Core az üzenetközvetítési réteget írja le. A VISS 2. verzió Transport protokoll kísérő specifikációk részletezik az üzenetközvetítő réteg leképezését a kiválasztott átvitelekhez. A VISS 2. verzió Core specifikáción alapuló ontológiák minden egyes domain esetén külön dokumentumban definiáltak (pl. navigáció, média, járműadatok).
  • A VISS 2. verzió – Transport a VISS 2. verzió transport protokolljait, valamint az ezen transportokra vonatkozó üzenetközvetítő réteg leképezését írja le. A VISS 2. verzió Core protokoll kísérő specifikáció az üzenetközvetítő réteget ismerteti.
 

Munkacsoport feljegyzés: EPUB akadálymentesítés – EU akadálymentesítési intézkedéscsomag

2021. július 30.

Az EPUB 3 Munkacsoport kiadta az EPUB akadálymentesítése –az EU akadálymentesítési intézkedéscsomagnak való megfeleltetés (EPUB Accessibility - EU Accessibility Act Mapping) munkacsoport-feljegyzést.

Az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomag (European Accessibility Act, EAA) egy kötelező akadálymentesítési célokat előíró EU direktíva. Ezen célokat a különféle termékeknek és szolgáltatásoknak teljesíteniük kell, hogy erősítsék a fogyatékos emberek árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférését, beleértve az e-könyveket, a dedikált felolvasó-szoftvereket, e-könyv-olvasó eszközöket és magát az e-kereskedelmet.

Az Európai Akadálymentesítési Intézkedéscsomagot 2019. június 27-én hagyták jóvá, melyet minden EU tagállamnak be kell vezetnie 2022. június 28-ig, és amely 2025. június 28-án lép hatályba.

Jelen dokumentum azt kívánja bemutatni, hogy az Intézkedéscsomag e-könyvekre vonatkozó technikai követelményeit az EPUB szabvány teljesíti. A használt módszertan az Intézkedéscsomag e-könyvekhez kapcsolódó elvárásait rendeli hozzá az EPUB Akadálymentesítés (EPUB Accessibility) specifikációhoz.

 

Fizetési Kérelem API – frissített ajánlástervezet

2021. július 2.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group) javasolja a Fizetési Kérelem API (Payment Request API) frissített ajánlástervezet minél szélesebb körű alkalmazását. A specifikáció egy API-t szabványosít, amely lehetővé teszi a kereskedőknek (vagyis a fizikai és digitális termékeket árusító weboldalaknak) egy vagy több fizetési mód használatát, minimális integráció mellett. A fizetési folyamatot a felhasználói ágensek (pl. a böngészők) teszik lehetővé a kereskedő és a felhasználó között.

A visszajelzéseket 2021. július 27-ig várják a Fizetési kérelem github oldalán.

 

Webes Neurális Háló API – első nyilvános tervezet

2021. július 1.

A Webes Gépi Tanulás Munkacsoport (Web Machine Learning Working Group) kiadta a Webes Neurális Háló API (Web Neural Network API) első nyilvános tervezetet. A dokumentum egy dedikált alacsonyszintű API-t ír le neurális hálók következtetéseinek hardveres gyorsítására. További információ a kapcsolódó blogbejegyzésben található a jelen munka kontextusáról.

 

W3C Ajánlás a Web Audio API

2021. június 21.

web audio logója, ahogy a hírben indexképként megjelenik Az Audio Munkacsoport megjelentette a Web Audio API W3C ajánlást. A specifikáció egy magasszintű Web API-t ír le az audio tartalmak közvetlenül a webes böngészőben vagy webes alkalmazásokban történtő létrehozására, formázására és feldolgozására.

Azáltal, hogy az API szabványos és jogdíjmentesen alkalmazható a webes böngészőkben, valamint egyéb eszközökön és platformokon, mind asztali gépen és mobileszközön, hang létrehozása a Web Audio API segítségével megbízható, széles körben elérhető, beépített képességgé vált, így nem szükséges bővítmények telepítése vagy különböző alkalmazások letöltése. További információ a kapcsolódó sajtóközleményben (angol nyelven) található.

 

W3C-hírek archívuma

2020 · 2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2010 · 2009 · 2008 · 2007 · 2006 · 2005 · 2004 · 2003 · 2002