Aktuális híreink

HTML Médiarögzítés – W3C ajánlás

2018. február 13.

Az Eszköz és Szenzorok Munkacsoport (Device and Sensors Working Group) megjelentette a HTML Médiarögzítés (HTML Media Capture) W3C ajánlást. A specifikáció egy HTML űrlap kiterjesztést definiál, amely lehetővé teszi a felhasználói hozzáférést egy eszköz médiarögzítési mechanizmusához, mint például egy kamerához vagy mikrofonhoz, egy fájl feltöltési vezérlésből.

 

W3C ajánlás az ActivityPub

2018. február 13.

A Közösségi Háló Munkacsoport (Social Web Working Group) megjelentette az ActivityPub W3C ajánlást.

Az ActivityPub az ActivityStreams 2.0 adatformátumra épülő, decentralizált közösségi webprotokoll. Egy kliens-szerver API-t biztosít tartalmak létrehozására, frissítésére vagy törlésére, valamint egy federált szerver-szerver API-t az értesítések és tartalmak kézbesítésére.

Ma már számos projekt és széleskörű felhasználói bázis alkalmazza az ActivityPub-ot, ideértve több mint 1 millió regisztrált felhasználót ezernyi Mastodon példán keresztül. Az ActivityPub lehetővé teszi kis- és nagyméretű szoftverprojekteknek is, hogy közösségi hálózati ajánlatokat építsenek be rendszerükbe. Az ActivityPub támogatást is beépítve lehetővé válik az interoperábilis közösségi hálózat teljesen különböző kódbázissal rendelkező alkalmazások között. Például a Mastodon és a PeerTube felhasználók az ActivityPub-ot használva videókat és kommenteket oszthatnak meg a különböző szervereken keresztül.

 

W3C ajánlás a WebSub üzenetkezelő szolgáltatás

2018. február 12.

A Közösségi Háló Munkacsoport (Social Web Working Group) kiadta a WebSub üzenetkezelő szolgáltatás W3C ajánlást. A WebSub egy általános mechanizmust biztosít a bármilyen webes tartalmat közzétévő alkalmazások és az arra feliratkozó személyek és szolgáltatások közötti kommunikációhoz, HTTP webhook alapon. A feliratkozási kérelmek közvetítése elosztókon (hub) keresztül történik, melyek validálják és ellenőrzik a kérelmeket. Ezt követően a hub-ok az új és frissített tartalmat, amikor ez elérhetővé válik, küldik meg a feliratkozóknak. A WebSub korábban PubSubHubbub néven volt ismert.

 

W3C ajánlás lett az Indexelt Adatbázis API 2.0

2018. február 8.

Indexelt adatbázis logója, ahogy a hírben indexképként megjelenik A Webes Platform Munkacsoport (Web Platform Working Group) megjelentette az Indexelt Adatbázis API 2.0 (Indexed Database API 2.0) W3C ajánlást. A dokumentum API-kat definiál a rekordokból álló egyszerű értékeket és hierarchikus objektumokat tartalmazó adatbázisokhoz. Minden egyes rekord egy kulcsból és valamilyen értékből áll, és az adatbázis az általa tárolt rekordok indexeit is kezeli. Egy alkalmazásfejlesztő így közvetlenül használja az API-t egy rekord megtalálására akár annak kulcsa, akár egy index alapján. Egy lekérdezőnyelv ezen API-n jelenhet meg külön rétegként. Indexált adatbázis pedig egy perzisztens B-fa adatstruktúrával implementálható.

 

Web5G: Hálózati és webes technológiák evolúciójának párhuzama Műhelykonferencia

2018. január 24.

Diagram a web5G pozicionálását mutatva, ahogy a hírben indexképként megjelenik 2018. május 10-11-én Londonban kerül megrendezésre a W3C által meghirdetett „Web5G: Hálózati és webes technológiák evolúciójának párhuzama” műhelykonferencia (Web5G: Aligning evolutions of network and Web technologies Workshop), melynek házigazdája a GSMA.

A műhelykonferencia elsődleges célja a telekommunikációs üzemeltetők, hálózati eszköz gyártók, tartalomszállító hálózatok, böngésző fejlesztők és alkalmazásfejlesztők összekapcsolása, hogy értékeljék és felkészüljenek az 5G, valamint egyéb hálózati szintű technológiák webes szabványokra gyakorolt hatásaira.

A megvitatásra kerülő témakörök között szerepelnek:

  • webes applikációk teljesítményének szűk keresztmetszete az ultragyors hálózatokon
  • 5G hálózatok dimenzionálása a meglévő és jövőbeni webes technológiák támogatására (VR/AR, autóipar, webes valós idejű kommunikáció – WebRTC, Dolgok Internetje)
  • a web architektúrájának fejlődése a nagyobb hálózat/alkalmazás integráció megvalósítására
  • webes applikációk hálózatkezelésének és hálózatmetrikájának összekapcsolása
  • meglévő hálózat/alkalmazás integráció és webes kiterjesztésük esettanulmányai
  • új hálózati technológiák által biztosított featúrák és webalkalmazásokra való alkalmazhatóságuk
  • peremhálózati (edge computing) számítási lehetőségek hozzáadása webalkalmazásokhoz
  • a QUIC (Quick UDP Internet Connections) webes platformra való integrálásának hatásai

További információ a műhelykonferenciáról. A rendezvényre 2018. március 30-ig lehet jelentkezni,regisztráció közvetlenül a hivatkozáson.

 

Webalkalmazások mobilon – fejlesztési terv

2018. január 18.

Webalkalmazások mobilon képernyőkép, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette a Webalkalmazások mobilon fejlesztési tervet (Roadmap of Web Applications on Mobile), amely a W3C égisze alatt fejlesztett különböző, a webes alkalmazások lehetőségeit növelő technológiák, valamint ezek mobilkörnyezetben való célzottabb alkalmazásának áttekintését szolgálja. A Beihang Egyetem által támogatott jelenlegi kiadvány a 2011-2015. között negyedévente megjelentetett „Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai: jelenlegi állapot és fejlesztési terv” (Standards for Web Applications on Mobile: current state and roadmap) dokumentum átformázott változata. Számbaveszi a létező szabványokat, kiemeli a folyamatban lévő szabványosítási törekvéseket, rámutat az inkubáció alatti témákra, és megvitatja azon technikai réseket, amelyekkel a jövőben foglalkozni kell. A dokumentum például azonosítja a webes platformon az applikációk konzisztens és perzisztens életciklusát lehetővé tévő Progresszív Webes Alkalmazások körül folyó munkát. Az újabb kiadványokat negyedévente, vagy a webes platform kulcstechnológiáinak fejlődésétől függően jelentetik meg. Jelen dokumentum része egy GitHub repozitóriumban fejlesztés alatt álló fejlesztési terv-készletnek, mint például a Webes Médiatechnológiák Áttekintés (Overview of Media Technologies on the Web). Ezen fejlesztési tervek célja, hogy rövid- illetve közép távú képet adjanak arról, hová is tart a Webes Platform különböző területeken. A W3C örömmel veszi a közösségből érkező észrevételeket, javaslatokat, melyeket a repozitórium feladatkezelőjében várnak.

 

W3C ajánlás lett a WAI-ARIA 1.1, Core-AAM 1.1, DPub-ARIA 1.0 és DPub-AAM 1.0

2018. január 9.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications (ARIA) Working Group) megjelentette az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.1 (Accessible Rich Internet Applications 1.1, WAI-ARIA 1.1), az Alapvető Akadálymentessségi API Hozzárendelés 1.1 (Core Accessibility API Mappings 1.1, Core-AAM 1.1), a Digitális Tartalomközzététel WAI-ARIA Modul 1.0 (Digital Publishing WAI-ARIA Module 1.0, DPub-ARIA 1.0) és a Digitális Tartalomközzététel Akadálymentessségi API Hozzárendelés 1.0 (Digital Publishing Accessibility API Mappings 1.0, DPub-AAM 1.0) W3C ajánlásokat.

A WAI-ARIA az akadálymentes felhasználói felület elemeit definiáló szerepekhez, állapotokhoz és tulajdonságokhoz nyújt ontológiát, valamint a webes tartalmak és a webalkalmazások akadálymentességének és kompatibilitásának elősegítésére használható. E szemantikákat úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a szerzőknek, hogy a felhasználói felületen megfigyelt viselkedéseket és strukturális információkat közvetítsenek a segítő technológiákhoz dokumentumszintű jelölőként. A DPub-ARIA a WAI-ARIA-t bővíti ki speciális szerepekkel, hogy a segítő technológiákat használókat támogassa a digitális tartalomközzétételben használt hosszú formátumú dokumentumokban történő navigálásban. A DPub-AAM leírja, hogy ezek a szerepek hogyan rendelődnek hozzá a platform akadálymentességi API tulajdonságokhoz. A WAI-ARIA 1.1-t a WAI-ARIA Szerkesztői Gyakorlatok 1.1 (WAI-ARIA Authoring Practices 1.1) munkacsoport-feljegyzés is támogatja.

További információ fenti dokumentumokról a W3C ajánlás lett a WAI-ARIA 1.1 e-mailben, és a WAI-ARIA Szerkesztői Gyakorlatok - Megjegyzések blog-on olvashatók. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

HTML 5.2 W3C ajánlás

2017. december 18.

A Webes Platform Munkacsoport (Web Platform Working Group) megjelentette a HTML 5.2 W3C ajánlást, mely felülírja a korábbi HTML 5.1 ajánlást.

A HTML 5.2 specifikáció a World Wide Web alapnyelvének, a HTML-nek ötödik fő verzióját, egyben második kisebb revízióját definiálja. Jelen verzió új tulajdonságokat vezet be, hogy segítse a webes applikációk szerzőit, új elemekkel bővül az általános szerzői gyakorlatok terén végzett kutatáson alapulva, valamint továbbra is kiemelt figyelmet fordít a felhasználói programok megfelelőségi feltételeinek egyértelmű meghatározására az interoperabilitás javítása érdekében.

A Munkacsoport szintén közzétette a HTML 5.3 első nyilvános munkatervet, amely a World Wide Web alapnyelvének, a HTML-nek ötödik fő verzióját, egyben harmadik kisebb revízióját definiálja.

 

Fizetési Mód Megállapítás munkaterv

2017. december 18.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group) megjelentette a Fizetési Mód Megállapítás (Payment Method Manifest) első nyilvános munkatervet. A specifikációt a fizetési alkalmazások biztonságának növelésére tervezték, és egy gép által olvasható manifest-fájlt definiál - melyet fizetési mód megállapításként ismerünk, - amely leírja, mi a szerepe a fizetési módnak az online fizetési ökoszisztémában.

 

Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1 – végső munkaterv

2017. december 15.

Kiadták a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1 végső munkatervet széles körű véleményezésre, mielőtt a dokumentum előzetes ajánlás státuszba kerül 2018. januárban. A WCAG 2.1, amely a WCAG 2.0 kibővítése, további ajánlásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy a webes tartalmak még inkább hozzáférhetőek legyenek a fogyatékos emberek számára, és még inkább használhatóak mindenkinek. A most kiadott dokumentummal kapcsolatos észrevételeket 2018. január 12-ig várják a WCAG 2.1 repozitórium GitHub-on, vagy a public-agwg-comments@w3.org e-mail címen.

 

Kognitív Akadálymentesítési Ütemterv és Hiányelemzés – munkaterv

2017. december 15.

Az Akadálymentes Platform Architektúra (Accessible Platform Architectures Working Group) és az Akadálymentesítési Útmutató (Accessibility Guidelines Working Group) Munkacsoportok megjelentették a Kognitív Akadálymentesítési Ütemterv és Hiányelemzés (Cognitive Accessibility Roadmap and Gap Analysis) első nyilvános munkatervet. A Kognitív és Tanulási Nehézségek Akadálymentesítési Akciócsoport (Cognitive and Learning Disabilities Accessibility Task Force) által készített dokumentum a kognitív és tanulási nehézségekkel küzdő emberek igényeit tárja fel, valamint azonosítja azokat a helyeket, ahol további webes tartalom szerzői iránymutatásra van szükség ahhoz, hogy a szerzőket segítsék az ezen elvárásoknak való megfelelésben. Ez az információ a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.1-hez kapcsolódó új útmutatás fejlesztése miatt került előtérbe.
További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

W3C-hírek archívuma

2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2010 · 2009 · 2008 · 2007 · 2006 · 2005 · 2004 · 2003 · 2002