Hírek

A web átalakítja a digitális kijelzővezérlés iparágat

2012. december 12.

A W3C újabb lépést tett a web, mint a digitális kijelzővezérlés jövőbeli közös platformja felé. A Konzorcium közzétette azon fontos témák és felhasználói esetek összefoglalóját melyek a kijelzővezérlést a webre terelik, valamint az első, hiányzó technológiákat azonosító elemzést a web fejlesztésével kapcsolatban amely elősegíti a digitális kijelzővezérlés ökoszisztémájának átalakulását. “A digitális kijelzővezérlés elterjedése nagy figyelmet kap mint egy a médiát a nagyközönség felé közvetítő módszer”, mondta Katsuhiko Kawazoe, az NTT elnökhelyettese. “A még nagyobb növekedés érdekében csökkentenünk kell költségeinket, és ennek leghatékonyabb módja ha a webet tesszük meg a jövő digitális kijelzővezérlés platformjának. Az NTT erősíteni kívánja a kommunikációt a személyi eszközök (telefonok, táblagépek) és a széleskörben elterjedt digitális kijelzők között.” Tovább a teljes sajtóközleményre.

 

Webes Környezet Dokumentumok

2012. december 10.

A W3C, az Adobe, Facebook, Google, HP, Microsoft, Mozilla, Nokia, Opera és mások közreműködésével, bejelentette a Webes Környezet Dokumentumok alfa-verziójának megjelenését. Ez egy új közösség alapú oldal (docs.webplatform.org), melynek célja hogy a webfejlesztői dokumentáció átfogó és irányadó forrása legyen. A Webes Környezet Dokumentumok segítségével a webes szakértők időt és erőforrást kímélnek meg azzal, hogy egyetlen oldalon elérhetik az aktuális, böngészők és eszközök közötti kódolás bevált gyakorlatait. “A webes közösség tagjai – a böngészőkészítők, szerzői eszköz készítők, valamint a vezető fejlesztők és tervezők – hatalmas tapasztalattal és gyakorlati tudással rendelkeznek a webről” – mondja Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója. “A Webes Környezet Dokumentumok egy ambíciózus projekt ahol mindazok, akik szenvedélyesen kedvelik a webet, megoszthatják tudásukat és segíthetik egymást.” További információ a bemutatkozó videóban, a sajtóanyag szövegében és a W3C Tagok Ajánlóleveleiben (blogbejegyzés Doug Schepers-től) érhető el.

 

Kilenc HTML5 dokumentum frissítve

2012. november 23.

A HTML Munkacsoport az alábbi kilenc frissített ajánlattervet adta ki:

Ezen felül egy a HTML5 szabvány módosításait tartalmazó lista is készült, ahol a korábbi HTML ajánlatterv kiadása (2012. március) óta történt változások olvashatók, melyek – elősegítve a szabvány nagyobbfokú stabilitás irányába történő fejlődését és átmenetet képezve egy a közeljövőben várható előzetes javaslatterv felé – inkább kisebb pontosítások mintsem új, jelentősebb kiegészítések. További információ a HTML-ről a hivatkozáson.

 

W3C Műhelykonferencia: Többnyelvű Web működésének támogatása

2012. november 20.

A W3C hamarosan hatodik Többnyelvű Web műhelykonferenciáját rendezi egy olyan eseménysorozat keretében, melynek célja azon mechanizmusok és eljárások felfedezése, melyek biztosítják a web lehetőségeinek minél teljesebb kihasználását világszerte, a nyelvi és kulturális határokon átívelően. A 2013. március 12-13-án Rómában megrendezésre kerülő konferencia az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete támogatásával valósul meg. A konferencia díjmentes, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak, ám korlátozott befogadóképessége miatt ajánlott a korai regisztráció. A W3C előadók és érdeklődők részvételére is számít. A korábbi öt, elismert műhelykonferencia sikerére építve (Madrid, Pisa, Limerick, Luxembourg, Dublin) a Rómában tartandó rendezvény az elmélet és technológia gyakorlati alkalmazására összpontosít. A műhelykonferencia emellett találkozópont is a többnyelvű web kihívásaival foglalkozó, a megoldásokat segítő bevált gyakorlatok és szabványok iránt érdeklődők, például a tartalomírók, lokalizációval foglalkozók vagy nyelvi-eszköz fejlesztők számára. Emellett további lehetőséget ad a többnyelvű web különböző aspektusait átfogó közösségek közötti hálózat- és kapcsolatépítésre. A szervezők kiemelt érdeklődéssel várják a globális, többnyelvű közönség elérését lehetővé tévő új megoldásokat bemutató előadók jelentkezését. A műhelykonferenciára az online regisztráció megnyílt.

 

Megjelent négy eszköz-API szabvány

2012. október 30.

Az Eszköz-API Munkacsoport (Device API Working Group) kiadta az alábbi négy Munkatervet: HTML Médiafelvétel Munkaterv (HTML Media Capture): a HTML Médiafelvétel szabvány olyan HTML-űrlap kiterjesztéseket definiál, melyek lehetővé teszik a gazdaeszköz médiafelvétel képességeihez való felhasználói hozzáférést. Média Kiválasztási Szándék első publikus Munkaterv (Pick Media Intent), mely lehetővé teszi a hozzáférést a felhasználó médiagalériájához webes applikáción keresztül. Közelségi Események első publikus Munkaterv (Proximity Events), mely meghatározza az olyan események fogadási módját amelyek megfelelnek egy a fizikai jelenlétet érzékelő közelségi szenzornak. Kapcsolat Kiválasztási Szándék Munkaterv (Pick Contacts Intent), mely lehetővé teszi a felhasználói címlistájának az elérését webes applikáción keresztül. További információ a Mindenütt Jelenlévő Web Fejlesztési Területről.

 

W3C Ajánlás lett a Médiatöredékek URI 1.0 (basic)

2012. október 29.

A Médiatöredékek Munkacsoport (Media Fragments Working Group) megjelentette a Médiatöredékek URI 1.0 (basic) W3C Ajánlást (Media Fragments URI 1.0 (basic) ). A dokumentum a Médiatöredékek 1.0 (basic) szabványát írja le, és meghatározza, hogyan kell médiatöredékeket URI-val megcímezni HTTP protokollon keresztül. A szintaktika mező-érték párok specifikációján alapul, amelyeket URI töredék és URI keresés lekérdezésekben lehet használni a médiaforrást egy adott töredékre korlátozva. További információ a Videó az Interneten Területről.

 

A Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) ISO/IEC nemzetközi szabvány lett

2012. október 16.

A World Wide Web Konzorcium (W3C) valamint a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Informatikai Egyesült Technológiai Bizottsága (JTC 1) jóváhagyta a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) dokumentum nemzetközi ISO/IEC szabvánnyá minősítését (ISO/IEC 40500:2012). “E rendkívül fontos akadálymentesítési szabvány, melyet már ma is igen széles körben alkalmaznak világszerte, még szélesebb körben hasznosulhat az ISO/IEC nemzeti szerveinek további hivatalos elismerése által” – mondja Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. “Egy ilyen elismerés nagymértékben elősegíti a WCAG 2.0 befogadását a kormányzati és üzleti szektor, valamint a szélesebb körben vett webes közösség által.” „Az ISO/IEC Egyesült Technológiai Bizottsága nagy örömmel fogadja a W3C akadálymentesítési szabványok legfontosabbikát, melyet egyre növekvő érdeklődés övezett az utóbbi években a JTC 1 nemzeti szervezetei részéről,” – mondja Karen Higginbottom, az ISO/IEC JTC 1 elnöke. „Arra számítunk, hogy az ISO/IEC elismerés által a WCAG 2.0 konvergenciája erősödik, mely segíti a támogatóeszközök és szoftverek további fejlődését.” Tovább a teljes cikkre.

 

XML Aláírás Bevált Gyakorlatok – kiadták a munkacsoport-feljegyzést

2012. október 16.

Az XML Biztonság Munkacsoport megjelentette az XML Aláírás Bevált Gyakorlatok című munkacsoport-feljegyzést. A dokumentum az XML aláírás szabvány alkalmazói és felhasználói számára gyűjti össze a bevált gyakorlatokat, melyek legtöbbje a biztonság növeléséhez és a támadások csökkentéséhez kapcsolódik. Emellett az XML aláírás gyakorlati alkalmazásával összefüggő bevált gyakorlatokat is közzétesznek, mint például a névtér nélküli XML aláírás menetét. További információ a Biztonság Fejlesztési Területről a hivatkozáson.

 

Megjelent három RDF Feljegyzés

2012. október 15.

Az RDF Webalkalmazások Munkacsoport megjelentetett három olyan RDF Munkacsoport-feljegyzést, melyek nem készültek el a csoport működési szabályzatának kiadása előtt. Ezzel kapcsolatban további információ olvasható az adott dokumentumokban.

  • RDFa API egy API-t nyújt strukturált információk webes dokumentumból történő kinyeréséhez és felhasználásához.
  • RDF API egy szabványosított kapcsolódási felületet határoz meg az RDF adatokkal való munkára webalapú programozási környezetben.
  • RDF Interfaces egy szabványosított kapcsolódási felületet határoz meg az RDF adatokkal való munkára (nem webalapú) programozási környezetben.

További információ a Szemantikus Web Fejlesztési Területről a hivatkozáson.

 

HTML5 európai előadó körút – 2012. szeptember 10-20. között

2012. szeptember 7.

A W3C HTML5 előadó körutat szervez Európában szeptember 10-20. között. A körút meghívott vendégelőadója Michael Smith, W3C HTML Fejlesztési Terület Vezető, aki a legújabb HTML5-ről valamint a W3C Nyílt Webes Környezetről tart előadásokat. A HTML5 a webes közösség által építendő nyílt webes környezet sarokköve. A web nélkülözhetetlen globális forrássá vált, mely minden iparágat átalakít, ideértve a mobilipart, televíziózást, játékipart, lapkiadást és az egészségügyet. Az előre-, vagyis a jövőben gondolkodó szektorok a webet választják, amely különböző eszközök, szolgáltatások és üzleti modellek integrációját teszi lehetővé. Ahogy e környezet felhasználó-közönsége folyamatosan növekszik, úgy nő az igény a W3C nyílt webes környezetében használt számos technológia - mint a HTML5, CSS, SVG, WOFF, vagy a különböző alkalmazások - közötti interoperabilitásra.

A HTML5 európai előadó körút állomásai:
szeptember 10-11.: Berlin
szeptember 13.: Budapest
szeptember 14.: Amszterdam
szeptember 17.: Párizs
szeptember 18.: Madrid
szeptember 20.: Róma

Az előadásokat a regionális W3C irodák szervezik, a részvétel szinte minden helyszínen ingyenes. További információ a helyszínekről és a részvételről a részletes programban található.

Michael Smith 2007-ben csatlakozott a W3C-hez hogy a keresőtechnológiák W3C szabványain dolgozzon: egészen pontosan, a ma HTML5-ként ismert technológián, valamint több, szintén webalkalmazásokhoz használt alkalmazás szabványain. 2001 óta Tokyóban él. A W3C előtt az Opera Software-nél dolgozott, ezt megelőzően pedig az Openwave Systems-nél – ahol japán mobilüzemeltetők szoftvereihez kapcsolódó dizájn, fejlesztői, tesztelői és alkalmazási feladatokat látott el.

 

A WCAG 2.0 alkalmazása a nem-webes információtechnológiában – kiadták az első munkatervet

2012. szeptember 4.

A Web Akadálymentesítési Útmutatója Munkacsoport megjelentette a Web Akadály-mentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) alkalmazása a nem-webes területen című első munkatervet. Ez egy tájékoztató (vagyis nem szabályozó) W3C Munkacsoport-feljegyzés, amely elmagyarázza hogyan lehet a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0-t (WCAG 2.0), annak alapelveit, szabványait és iránymutatásait a nem-webes információs és kommunikációs területeken alkalmazni. További részletes háttérinformáció a hivatkozott e-mailben található. A Munkatervvel kapcsolatban észrevételeket szeptember 7-ig várnak. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről.

 

A web mindenkié - Tim Berners-Lee az olimpián

2012. augusztus 8.

Tim Berners-Lee A londoni születésű Tim Berners-Lee-t, aki az Internet feltalálója és a W3C alapítója és igazgatója is egyben, július 27-én a Londoni Olimpia megnyitó ünnepségén a színpadon ünnepelték, ahol élőben twittelte: "This is for everyone. (Ez mindenkié.)" Lehet-e jobb helyszínt találni az Olimpiánál, mely fiatalokat lelkesít és vetélytársakat hoz össze, hogy felismerjék Berners-Lee történelmi szerepét és állandó támogatását miszerint az internet, mely nyílt, szabadon elérhető szabványokra épül, továbbra is mindenki által, mindenhol elérhető marad.

Tekintse meg a megnyitó ünnepség után Tim Berners-Lee-vel készült interjút (angol).

 

Webalkalmazások Adatvédelme - Bevált Gyakorlatok

2012. augusztus 6.

Az Eszköz API Munkacsoport (Device APIs Working Group) megjelentette Munkacsoport-feljegyzését a Webalkalmazások Adatvédelme – Bevált Gyakorlatok címmel. A dokumentum a webalkalmazások, beleértve az API-t használó webalkalmazásokat is, adatvédelmének bevált gyakorlatait írja le. Ez folytatása az adatvédelem bevált gyakorlatairól készült anyag 3.3.1. a „Figyelmeztetés és Választási Lehetőség a Felhasználóknak” Mobilweb Alkalmazások Bevált Gyakorlata című fejezetnek, anélkül, hogy megismételné azon adatvédelmi alapelveket és elvárásokat, melyek már dokumentálásra kerültek az Eszközalkalmazások Adatvédelmi Követelményei Feljegyzésben. További információ a Mindenütt Jelenlévő Web Fejlesztési Területről a hivatkozáson.

 

W3C ajánlás lett az RDFa Core 1.1, RDFa Lite 1.1 és az XHTML+RDFa 1.1

2012. augusztus 1.

Az RDF (Forrásleíró Keretrendszer) Webalkalmazások Munkacsoport W3C ajánlásként megjelentette az RDFa Core 1.1, RDFa Lite 1.1 és az XHTML+RDFa 1.1 dokumentumokat, valamint közzétette az RDFa 1.1 Primer című Feljegyzést. Ezen dokumentumok együttesen körvonalazzák az RDFa jövőbeni szerepét az XML és HTML-alapú webes jelölőnyelvek esetén. Az RDFa Core 1.1 meghatározza az alap szintaktikát és az RDFa 1.1-re vonatkozó feldolgozási szabályokat, és azt hogyan gondolják e nyelv használatát XML dokumentumok esetében. Az RDFa Lite 1.1 egy egyszerű RDFa alapkészletet nyújt az újdonsült webszerzők számára. Az XHTML+RDFa 1.1 pedig az RDFa használatát szabályozza az XHTML jelölőnyelvben. További információ a Szemantikus Web Fejlesztési Területről a hivatkozáson.

 

Megjelent az Érzelmi Jelölőnyelv (EmotionML) 1.0 Előzetes Javaslatterv

2012. július 11.

A Többmódú Kommunikáció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) megjelentette az Érzelmi Jelölőnyelv (EmotionML) 1.0 Előzetes Javaslattervet. Ahogy a web egyre elterjedtebbé, interaktívabbá és multimodálissá válik, úgy nő az igény arra, hogy a technológia többet foglalkozzon az emberi tényezőkkel, érzelmekkel is. Az Érzelmi Jelölőnyelv (EmotionML) 1.0 szabvány egyensúlyt próbál teremteni a gyakorlati alkalmazás és a tudományos megalapozottság között. A nyelvet mint “plug-in” nyelvet képzelik el, mely három különböző területen is használható: (1) az adatok kézi címkézése (annotálása), (2) a felhasználó viselkedéséből származó érzelmi állapotok automatikus felismerése, és (3) az érzelmekhez hasonló rendszermagatartás generálása. A Munkacsoport szintén megjelentetett egy Munkacsoport-feljegyzést, Szószedetek az Érzelmi Jelölőnyelvhez címmel. További információ a Többmódú Kommunikáció Fejlesztési Területről a hivatkozáson.

 

Mobil akadálymentesítés - online szimpózium

2012. június 13.

Megnyílt a regisztráció a mobileszközök akadálymentesítéséről szóló online szimpóziumra, melynek időpontja 2012. június 25. A rendezvény azon kutatókat és gyakorlati szakembereket célozza, akik a mobil akadálymentesítésben rejlő kihívásokat és az azokra adható megoldásokat akarják megismerni, és a jövőben e terület kutatás-fejlesztési stratégiájának (roadmap) kialakítását segítik. A rendezvény részletei valamint regisztráció a Mobil akadálymentesítés - online szimpózium című lapon. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről.

 

W3C online kurzus: mobil webalkalmazások programozása

2012. június 5.

A W3C örömmel tájékoztat minden érdeklődőt, hogy regisztrálni lehet a W3C újabb online kurzusára, a Mobilweb 2: Webalkalmazások programozása című képzésre. A képzés anyagát a W3C Mobil webalkalmazások csoportja fejlesztette, az előadó Marcos Caceres. A kurzus minden olyan eszközt és ismeretet magában foglal, amire egy fejlesztőnek szüksége van ahhoz, hogy online és alkalmazás-áruházakban (app store) is forgalmazható mobil webalkalmazásokat írjon, napjaink fejlett technológiáját használva. A 6-hetes tanfolyam 2012. június 11-én indul. A tanfolyam teljes díja 225 euró, regisztráció itt.

 

W3C Műhelykonferencia: web-alapú kijelzővezérlés

2012. május 29.

A W3C Web-alapú kijelzővezérlés címmel műhelykonferenciát tart 2012. június 14–15-én Japánban, Tokyo – Chiba-ban, a rendezvény házigazdája az NTT (Nippon Telegraph and Telephone Corporation). A W3C célja, hogy a műhelykonferencia résztvevői megoszthassák egymással álláspontjukat, véleményüket, üzleti felhasználói eseteket és technológiai követelményeket annak érdekében, hogy az Open Web Környezet nagyméretű digitális kijelzőkön (mint például a városi közterületeken és sporteseményeken találhatók) is használható legyen. A konferenciára többek között szórakoztató elektronikai cégek és digitális reklámkörnyezetek operátorait, hirdetőket, böngésző-gyártókat és kijelző-tulajdonosokat is meghívnak beszélgetésre. A műhelykonferencián való részvételhez nem szükséges meglévő W3C-tagság.

 

Tíz HTML5 dokumentum frissítve

2012. május 14.

A HTML Munkacsoport az alábbi tíz frissített ajánlattervet adta ki:

HTML5 Szabvány
HTML5 webes szerzőknek
A HTML5 és a HTML4 közötti különbségek
HTML5 + RDFa 1.1
HTML Mikroadatok
HTML Canvas 2D tartalom
HTML5: Technikák hasznos szövegalternatívák létrehozásához
Polyglot (többnyelvű) Jelölés: HTML-kompatibilis XHTML dokumentumok
HTML a platfom hozzáférési API-k alkalmazási útmutatójához
HTML: a jelölőnyelv

Ezen felül egy a HTML5 szabvány módosításait tartalmazó lista is készült, ahol a korábbi HTML ajánlatterv kiadása óta történt változások olvashatók. Ezek többsége - elősegítve a szabvány nagyobbfokú stabilitás irányába történő fejlődését és átmenetet képezve egy a közeljövőben várható előzetes javaslatterv felé – inkább kisebb pontosítás mintsem új, jelentősebb kiegészítés. További információ a HTML-ről a hivatkozáson.

 

W3C Műhelykonferencia: A Többnyelvű Web – a Linked Open Data és a Többnyelvű Web Nyelvtechnológiai elvárásai

2012. május 10.

A W3C műhelykonferenciát rendez A Többnyelvű Web – a Linked Open Data és a Többnyelvű Web Nyelvtechnológiai Elvárásai címmel, 2012. június 11 - 13 között Írországban, Dublinban. A Többnyelvű Web-Nyelvtechnológiák Munkacsoport által szervezett műhelykonferenciának két célja is van: egyfelől, a Linked Open Data és a többnyelvű technológiák közösen lefedett területeinek megvitatása, másfelől, a W3C Többnyelvű Web Nyelvtechnológiai Munkacsoportja elvárásainak megbeszélése. A műhelykonferencián előadókra és látogatókra is számítanak, a részvétel ingyenes. Bár a jövőben megrendezésre kerülő Többnyelvű Web műhelykonferenciák követik a korábbi események nyíltságát és nagyobb közönséget céloznak meg, a jelen műhelykonferencia résztvevőitől a megbeszéléseken való aktív részvételt és egy a regisztrációkor beadandó állásfoglalást (position statement) is várnak. A férőhelyek száma korlátozott. További információ a W3C Nemzetköziesítés tevékenységéről itt.

 

Java Message Service 1.0-n keresztüli SOAP küldés – W3C Ajánlás

2012. április 26.

A W3C örömmel jelenti, hogy W3C ajánlás lett a “Java Message Service 1.0-n keresztüli SOAP küldés” szabvány. Az új ajánlás célja egy szabvány-készlet biztosítása, mely lehetővé teszi SOAP üzenetek Java Üzenetküldő szolgáltatáson való közvetítését. A szabvány fő célja a különböző webszolgáltatók alkalmazásai közötti interoperabilitás megteremtése, a SOAP 1.1 és a SOAP 1.2 protokollok segítségével. További információ a SOAP-JMS W3C ajánlásról, valamint a SOAP-JMS Kapcsolódások Munkacsoportról a hivatkozásokon.

 

Mobilweb Bevált Gyakorlatok – Jelentkezés a W3C online kurzusára

2012. április 19.

A W3C örömmel tájékoztat minden érdeklődőt, hogy megkezdődött a regisztráció a W3C legkedveltebb online kurzusára, a Mobilweb 1: Bevált Gyakorlatok című képzésre. A 6-hetes tanfolyam 2012. április 30-án indul; célja, hogy segítse az asztali számítógépek világáról kellő ismerettel rendelkező webtervezőket és tartalomfejlesztőket a mobilwebes világ megismerésében. A képzés teljes mértékben a W3C szabványaira, közülük is elsősorban a Mobilweb Bevált Gyakorlatok szabványra épül. A tanfolyam ismertetője mellett a korábbi hallgatók észrevételei és tapasztalatai is olvashatók. A tanfolyam teljes díja 225 euró, azonban a 2012. április 23-ig jelentkezők kedvezményes, 195 euró díjon regisztrálhatnak.

 

A Fehér Ház támogatja a W3C „Ne kövess” technológiáját

2012. április 5.

A Fehér Ház bejelentette a Fogyasztói Adatvédelmi Törvényt valamint azt, hogy támogatja a W3C Ne kövess (Do Not Track) technológiáját. A bejelentés szerint: „A Kormányzat és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) felhívására válaszolva, a vezető internetes cégek és online hirdetési hálózatok magukra nézve kötelezőnek tekintik a World Wide Web Konzorcium Ne kövess technológiájának alkalmazását a legelterjedtebb webböngészőkben, megkönnyítve a felhasználók számára online nyomonkövetésük ellenőrzését.” A W3C konszenzust épít a globális webtechnológia köré, amely megengedi a felhasználóknak, hogy beállíthassák preferenciájukat online követhetőségükkel kapcsolatban, és amely meghatározza, hogy mi szükséges a felhasználói preferenciáknak való megfeleléshez. A W3C üdvözli az amerikai kormányzat támogatását azokban a lépésekben, melyeket az ipar és a társadalom tesz a W3C-n belül, hogy a bizalmas adatokra vonatkozóan egyértelmű hozzáférés-engedélyezési opciókat adjanak a felhasználóknak. „A személyes adatok védelme az interneten az évtized egyik legfontosabb irányelve és technikai kérdése”, mondta Dr. Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. „Az online vásárlói adatvédelem szabványait globális fórumon több ágazat részvételével, az ipar vezetésével kell kifejlesztenünk. A W3C jó pozícióban van ennek koordinálásához, mivel a fórum komplex online adatvédelmi témákat céloz meg.” A W3C teljes sajtóközleménye, valamint további információ a W3C Adatvédelem Fejlesztési Területről a megadott hivatkozásokon olvasható.

 

Hogyan tegyük akadálymentessé a prezentációkat? – frissített változat

2012. március 26.

A Web Akadálymentesítési Kezdeményezés Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoportja (WAI – Web Accessibility Initiative Education and Outreach Working Group) frissítette a Hogyan tegyük mindenki számára akadálymentessé a prezentációkat? (How to Make Presentations Accessible to All) című dokumentumát. A WAI háttéranyaga segít abban, hogyan tegyük a prezentációk, megbeszélések, oktatások, konferenciák, stb. anyagait potenciális hallgatóságunk minden egyes tagja számára elérhetővé, ideértve a fogyatékos embereket is. A dokumentum tárgyalja a rendezvény és az előadás előkészületeit, a diák elkészítését és megjelenítését, a prezentáció előadása szempontjából megfontolandó kérdéseket; akadálymentes anyagokat biztosít, emellett más, konferenciaszervezőknek és előadóknak hasznos témákkal is foglalkozik. További információ a Hogyan tegyük mindenki számára akadálymentessé a prezentációkat? –blogon, és a WAI honlapján.

 

A W3C elindítja az Adatvédelmi Érdekcsoportot

2012. március 21.

A W3C egy új Adatvédelmi Érdekcsoportot (Privacy Interest Group) indít, melynek célja a webes szabványok adatvédelmének erőteljesebb támogatása a webet érintő adatvédelmi témák figyelemmel kísérése, az új adatvédelmi tevékenység lehetséges területeinek vizsgálata, és a szabványkészítés során felmerülő adatvédelmi kérdésekhez kapcsolódó útmutató és tanácsadás biztosítása révén. A csoport olyan témákkal foglalkozik majd mint az online nyomonkövetés; a lakhelyre/tartózkodási helyre, egészségi és vagyoni állapotra vonatkozó adatok; az eKormányzat kezdeményezései; valamint az online közösségi hálók és a személyazonosság. Ahol lehetséges, az Érdekcsoport olyan területekre hívja majd fel a figyelmet, ahol a W3C-nek ajánláskidolgozási szabványosítási munkát kellene kezdenie adatvédelmi kérdésekben és a csoporton belül ilyen munka prototípusa vagy kezdeményezője is lehet. Az Adatvédelmi Érdekcsoportban való részvétel mindenki számára nyitott. További információ az Adatvédelemről itt.

 

A W3C elindította új kódellenőrző szolgáltatását

2012. március 20.

A W3C elindította új, nem-DTD-alapú kódellenőrző szolgáltatását, a Nu Markup Validation Service-t, melyet bárki elérhet a már évek óta működő, DTD-alapú kódellenőrző szolgáltatás, a W3C validátor mellett. A W3C új kódellenőrző szolgáltatása ugyanazt a háttérszolgáltatást használja mint a Validator.nu oldal, mely a validator.w3.org HTML5-öt ellenőrző eszközének háttérszolgáltatása is. Az új kódellenőrző szolgáltatás egy különálló, egyedi validátor, amely ugyanazt a HTML5-ellenőrző eszközt biztosítja miközben egy további opciókat megjelenítő felhasználói felületet is ajánl, mint például az XHTML5 dokumentumok teljes kódellenőrző támogatását, valamint azt a képességet, hogy olyan dokumentumokat is ellenőrizni tud, melyek RDFaCore 1.1 és RDFa Lite 1.1 komponenseket is tartalmaznak.

 

W3C műhelykonferencia: A Többnyelvű Web – az út előre

2012. március 13.

A W3C bejelentette a többnyelvű web sikerét elősegítő műhelykonferencia-sorozatának negyedik állomását: A Többnyelvű Web – az út előre címen, melynek 2012. március 15-16-án Luxemburg ad otthont, házigazdája pedig az Európai Bizottság Fordítás Főigazgatósága (DGT – Directorate-General for Translation). Az esemény az Európai Bizottság Nyelvtechnológiai Bemutatónapokkal egy helyszínen kerül megrendezésre. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, az eseményen való részvétel ingyenes. A W3C előadók és látogatók részvételére is számít. A korábban Madridban, Pisa-ban és Limerickben rendezett műhelykonferenciák sikere alapján ez a rendezvény még egyszer alkalmat ad rá, hogy összegyűljenek azok, akik a tartalomfejlesztőket, honosítókat, eszközfejlesztőket segítő bevált gyakorlatok és szabványok iránt érdeklődnek, hogy a többnyelvű web kihívásaira válaszoljanak. A műhelykonferencia emellett további kapcsolatépítési lehetőségeket is biztosít a web különböző aspektusaival foglalkozó közösségek számára.

 

A W3C szabványok a fordítást, valamint az internetes tartalmak adaptálását fogják segíteni

2012. március 9.

A W3C a világ különböző nyelvein írt tartalom létrehozásának egyszerűsítését célzó munkába kezd. A legnagyobb és legsikeresebb vállalatok többsége az internetet is használja, hogy elérje a világ különböző pontjain található ügyfeleit. Ezen vállalatok üzletvitele szempontjából létfontosságú, hogy az információt a helyi nyelveken is elérhetővé tegyék. A mai napon a W3C egy új projektet jelentett be, melynek célja az, hogy az emberek egyszerűbben tudjanak internetes tartalmakat létrehozni a világ különböző nyelvein. Az új MultilingualWeb–LT (Language Technology) Working Group szabványokat fog kidolgozni az (automatikus és emberi) fordítás, valamint az internetes tartalmak helyi igényekhez történő adaptációjának támogatásához, a tartalom létrehozásától egészen a végfelhasználóknak történő eljuttatásáig.

Fordítás: egy sokmilliárd dolláros és folyamatosan növekvő iparág. A piaci elemzések azt mutatják, hogy a kereskedelmi fordítások éves piaca jelenleg 21–26 milliárd dollárt tesz ki, ami világszerte több száz milliárd dollár értékű nemzetközi üzletet tesz lehetővé. A multinacionális vállalatoknak egyszerre akár több tucat nyelvre is le kell fordítaniuk weboldalaik tartalmát, az európai és indiai közhivataloknak pedig nagyon sok nyelven kell kommunikálniuk állampolgáraikkal.

A fordítási lehetőségekkel kapcsolatos információcsere szabványosításának hiánya becslések szerint 20%-kal növeli a fordítási költségeket, ami sok milliárd dollárt tesz ki. Emellett, ahol a tartalom csak egy nyelven jelenik meg, ott üzleti lehetőségek vesznek el. Egy tanulmány például rámutatott, hogy az európai kiskereskedők 51%-a értékesít az interneten keresztül, de csak 21%-uk biztosítja a nemzetközi tranzakciók lehetőségét. Az európai polgárok 30%-a már vásárolt az interneten, de csak 7%-uk vásárolt más EU-s tagállamban tevékenykedő kereskedőtől. Ez a tanulmány azt is feltárta, hogy még a több nyelvet beszélő internetfelhasználók is kerülik a vásárlást olyan weboldalakon, amelyik nem az ő nyelvükön jelenik meg.

Ahogy az internet egyre változatosabbá válik nyelvi szempontból — az elmúlt évtizedben a kínai, orosz és arab növekedett a legnagyobb mértékben —, úgy a fordítás iránti igények is folymatosan növekednek. A jelenlegi internetfelhasználóknak kevesebb mint harmada angol anyanyelvű, és az internethasználat bővülésével ez az arány folyamatosan csökken. Nagyon sokan már most is online fordítóprogramokat használnak a fordítási igények kielégítésére, ezért a tartalomkészítők számára még fontosabb, hogy figyelembe vegyék tartalmaik ilyen jellegű felhasználását.

További információk...

 

A W3C bevezeti a kezdő szintű tagságot (Startup Level for Membership)

2012. február 27.

A W3C egy új, „kezdő” tagsági szintet vezet be a kis létszámú szervezetek számára, ezzel támogatva bekapcsolódásukat a W3C tevékenységeibe. Az új szintű csatlakozásra az alábbi feltételeknek megfelelő vállalkozások és non-profit szervezetek jogosultak: éves bevétel alacsonyabb mint 2,25M EUR (projektek, pl. EU-finanszírozott projektek nem jogosultak a tagságra) alkalmazottak száma nem haladja meg a 10 főt a szervezet korábban nem volt W3C tag Az új szintű tagság éves díja 1 950 EUR, ez a díjszabás a W3C tagság első két (egymást követő) évére vonatkozik. Amennyiben az első két év alatt a szervezet státusza megváltozik és teljes tagdíjas taggá (full membership fee) vagy engedményes tagdíjas taggá (affiliate membership fee) válik, a W3C engedményt ad a magasabb tagdíjból. További információ az új tagsági szintről, és az arra való jogosultságról. Az új tagsági szinttel kapcsolatos kérdéseket az office@w3c.hu email címre várjuk.

 

A W3C a Nyílt Web Környezet lehetőségeit mutatja be a Mobile World Congress 2012 konferencián

2012. február 20.

A W3C szeretettel várja az érdeklődőket, a média képviselőit és elemzőket a Mobile World Congress 2012 rendezvényen, ahol a W3C megismerésén túl bepillantást nyernek hogyan alakítja át az ipart a Nyílt Web Környezet (Open Web Platform). Február 27-től március 1-ig a W3C HTLM5, CSS3 és más nyílt web technológiákat mutat be a 2. Pavilon 2A31 standján. Jeff Jaffe ügyvezető igazgató, a W3C munkatársai és számos W3C tag is jelen lesz, akik szívesen adnak szakértő felvilágosítást arról, hogyan változtatja meg az internet - többek között - a mobilipart, televíziózást, reklámipart, játékipart, könyv- és lapkiadást, autóipart vagy az egészségügyet. További információ a W3C Mobile World 2012-es részvételéről az ajánlóban és a W3C hírei között.

 

Frissítették az akadálymentességi hibák kijavítását bemutató demót

2012. február 16.

A Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI – Web Accessibility Initiative) Oktatási és Kutatási Munkacsoportja (Education and Outreach Working Group) frissítette az akadálymentesítést bemutató demó (Before and After Demonstration – BAD) anyagát. Az anyag egy nem-akadálymentes honlapot, majd ugyanennek a honlapnak a már akadálymentesített változtatát mutatja be, magyarázatok segítségével. További információ a demó frissítéséről szóló email üzenetben, valamint az akadálymentesítésről a megadott hivatkozásokon.

 

W3C a Mobile World Congress 2012 rendezvényen

2012. február 8.

Örömmel értesítünk minden kedves érdeklődőt, hogy a W3C is részt vesz a 2012-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress 2012), melyet február 27-március 1 között rendeznek Barcelonában.

A W3C szeretettel vár mindenkit konferencia-standjánál (2. Terem, 2A31 Pavilon), valamint lehetőséget nyújt a W3C igazgatójával, Jeff Jaffe-fal való találkozásra is, melyre itt lehet előzetesen regisztrálni.

A W3C a rendezvényen a HTML5-re épülő és számos nyílt (platform-, eszköz- és böngésző-független) szabványnak otthont adó Nyílt Web Környezet (Open Web Platform) nagyobb fokú megismertségére törekszik. A Nyílt Web Környezet az applikációfejlesztés elsődleges környezete, mely egymás után gyökeresen alakítja át a különböző iparágakat. A technológia-összeolvadás, videó és gazdag multimédia, az interakció új formái, közösségi hálók, fejlettebb eszköz-interoperabilitás, és az egyre magasabb szintű akadálymentesség mind hatással van arra, ahogyan egy üzlet működik és kiszolgálja ügyfeleit. A W3C Konzorcium tagjai a webet mint az innováció elsődleges színterét formálják, ezáltal változtatják a világot amelyben élünk, dolgozunk, és szórakozunk.

 

Frissített technikák a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.0-hoz

2012. február 7.

A Web Akadálymentesítési Útmutatója Munkacsoport kiadta két, korábban megjelent, Feljegyzés frissítését, melyek a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.0-hoz kapcsolódnak: Technikák a WCAG 2.0-hoz és WCAG 2.0 Értelmezése címmel (a két Feljegyzés nem a WCAG 2.0 frissítése, az útmutató továbbra is változatlan tartalmú dokumentum). További részletek a WCAG Technikákról, valamint arról hogyan lehet hozzájárulni a jövőbeni frissítésekhez, a WCAG Frissített Technikák – tájékoztató az útmutatóhoz blogon. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI) itt.