Tartalomhoz

W3C

 
 

A W3C küldetése

W3C10 Asia

A W3C célja, hogy minél jobban kihasználja az internet (web) nyújtotta lehetőségeket szabványok és iránymutatások kidolgozása révén, melyek egyúttal biztosítják a web hosszú távú fejlődését is. Az alábbiakban összefoglaljuk e cél legfontosabb ismérveit, melyek mindegyike a W3C „Egyetlen Web” víziójának megvalósítását hozza közelebb.

Alapelvek

A következő alapelvek határozzák meg a W3C működését.

Internet mindenkinek

Az Internet társadalmi értéke, hogy lehetővé teszi az emberek közti kommunikációt, kereskedelmet, és lehetőséget teremt a tudás megosztására. A W3C egyik elsődleges célja hogy ezen előnyök mindenki számára elérhetőek legyenek, függetlenül az általuk használt hardvertől, szoftvertől, hálózati infrastruktúrától, anyanyelvtől, kultúrától, földrajzi helyzettől, fizikai vagy mentális képességektől. További információ:

Internet mindenhol

Nagymértékben megnőtt azon eszközök száma, melyeken keresztül az internet elérhető. Mobiltelefonok, okostelefonok, pda-k, interaktív televíziós rendszerek, hangalapú rendszerek, információs terminálok és még bizonyos háztartási készülékek is elérik az internetet További információ:

Cél

A W3C célja, hogy az internet az együttműködést, a tudás megosztását, és ezáltal a globális szinten megvalósuló bizalom kiépülését szolgálja.

Felhasználók és szerzők

Az internetet kommunikációs eszközként találták fel, hogy lehetővé tegye bárkinek, bárhol azt, hogy információhoz jusson, vagy információt osszon meg. Sok éven keresztül az internet „csak-olvasható” eszköz volt sokak számára. A blogok és wikik több szerzőt hoztak az internetre, és közösségi oldalak emelkedtek ki a tartalom miatti és személyreszabott internetes élmények virágzó piacáról. A W3C szabványai segítették az ezirányú fejlődést az erős web architektúra és a tervezés alapelvei révén. További információ:

Adatok és szolgáltatások az interneten

Sokak számára az internet az egymással összekapcsolt adatok óriási raktárának tűnik, míg másoknak az internet a szolgáltatások gyűjteménye, melyek üzeneteket váltanak. E két nézet kiegészíti egymást, és az alkalmazásokkal szembeni elvárások talán a legjobb meghatározói annak, hogy melyik nézetet válasszuk ki az egyre növekvő számú, komplex problémák webes technológiával való megoldására. További információ:

Bizalom

Az internet átalakította az egymással való kommunikáció módját. Ennek következtében, az internet a társasági kapcsolataink természetét is módosította. Az emberek ma az „interneten találkoznak” és alakítják üzleti vagy személyes kapcsolataikat, néhány esetben úgy, hogy a valóságban soha nem találkoznak egymással. A W3C felismerte, hogy a bizalom egy társadalmi elvárás, de a technológiai tervezés elősegítheti e bizalom és megbízhatóság kiépülését. Ahogy egyre több tevékenységet bonyolítunk az interneten keresztül, még fontosabbá válik hogy összetett interakciókat lehessen különböző csoportok között, szerte a világon lebonyolítani. További információ: