Tartalomhoz

W3C

 
 

A W3C Magyar Iroda (W3C MI)

A World Wide Web Consortiumot (W3C) 1994-ben alapította Tim Berners-Lee, a Web szülőatyja. A cél elsősorban az volt, hogy a webtechnológiák fejlesztésével foglalkozó vállalatok és kutatóintézetek a jövőben ne forgácsolják szét feleslegesen tudásukat, elért eredményeiket, hanem egymással vállvetve, egymást segítve tereljék ugynazon irányba az informatika újításait. Mára már kiderült, hogy a Web nyújtotta lehetőségek tárháza rendkívüli tempóban bővül napról napra a kereskedelem, a kommunikáció, az információs fórumok és a kollektív tudás terén egyaránt. A W3C éppen ezeknek a folyamatosan bővülő lehetőségeknek a kiaknázására szerveződött.

A SZTAKI 1995 óta tagja a Konzorciumnak. A W3C itt nyitotta meg első kelet-közép-európai irodáját, a W3C Magyar Irodát.

A Magyar Iroda céljai

A W3C technológiák ismertetése, népszerűsítése

A Magyar Iroda az egyetlen kelet-európai W3C iroda. A W3C Magyar Iroda egyik fontos feladata és célja az, hogy a magyarországi intézményekkel (egyetemekkel, főiskolákkal, kormányzati szervekkel, civil szervezetekkel) és cégekkel megismertesse a Konzorcium fejlesztéseit (specifikációit, irányelveit, szoftvereit), s folyamatos tájékoztatást adjon róluk. Ma csaknem 40 területen végez fejlesztéseket a W3C.

Ennek kiindulási fóruma ez a honlap, melyen megtalálhatók és megtalálhatóak lesznek a W3C híreinek fordításai, melyekben a W3C különböző kutatási területein dolgozó munkacsoportok beszámolnak arról, hogy az ajánláskidolgozásnak melyik fázisában vannak, s ott milyen eredményeket értek el. Ezenkívül ezek a hírek tájékoztatnak a W3C által szervezett rendezvényekről, eseményekről.

Ha szeretne rendszeresen értesülni híreinkről jelentkezzen RSS-csatornáinkra vagy iratkozzon fel néhány havonta megjelenő hírlevelünkre. A hírlevélre a w3c-hirlevel-join@w3c.hu email címre küldött levéllel lehet feliratkozni, kérjük a levélben adja meg nevét és cége/szervezete nevét. A hírlevélről való leiratkozáshoz küldjön egy levelet a w3c-hirlevel-leave@w3c.hu email címre.

A W3C Magyar Iroda honlapján ezenkívül elérhetők lesznek a W3C-dokumentumok lektorált fordításai is. Ehhez a fordítómunkához szeretnénk az egyetemek és a szakma segítségét kérni (office@w3c.hu)!

Célunk és feladatunk továbbá olyan rendezvények szervezése, melyeken a magyar érdeklődésnek megfelelő témákban szinvonalas és hasznos előadásokat lehet hallani. Azt szeretnénk, hogy a W3C Magyar Iroda egy szilárd és serkentő szakmai fóruma legyen a magyar webtársadalomnak. Biztosítani szeretnénk mindazon információ elérését, melynek segítségével a jövőben képesek leszünk növelni szerepünket a Web világában, hiszen hazánk mindig is élen járt az informatikai kutatások terén.

A magyar szervezetek bevonása

A W3C Magyar Iroda fontos célja az is, hogy a magyar intézmények, cégek ne csak követői legyenek a World Wide Web Consortiumnak, hanem tevékeny fejlesztői is. Ez a W3C tagsági rendszerébe való bekapcsolódással lehetséges.

A W3C-nek ma már több mint 400 tagja van. A SZTAKI 1995 óta W3C-tag, sokáig ő volt az egyetlen Kelet-Európában, majd a Magyar Iroda megnyitását követően több hazai szervezet csatlakozásával ez a kiemelt helyzet megszünt. Ez nemcsak azért örvendetes, mert a W3C tagság nagyon sok előnnyel jár a tagszervezteknek, hanem azért is, mert hazánknak is szüksége van arra, hogy minél többen bekapcsolódjanak a W3C tevékenységébe.

Hasznos oldalak

A W3C Magyar Iroda munkatársai

Kovács László - fényképDr. Kovács László, a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának vezetője és a SZTAKI képviselője a W3C Tanácsadó Testületében (Advisory Committee, AC)
irodavezető (2002 - )

Virág Éva - fényképVirág Éva, a SZTAKI munkatársa
koordinátor (2010 - )

Micsik András - fényképMicsik András, a SZTAKI tudományos főmunkatársa
szemantikus web szakértő (2010 - )

Utolsó módosítás: 2020.8.5.