Hírek

Webalkalmazások mobilon – fejlesztési terv

2018. január 18.

Webalkalmazások mobilon képernyőkép, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette a Webalkalmazások mobilon fejlesztési tervet (Roadmap of Web Applications on Mobile), amely a W3C égisze alatt fejlesztett különböző, a webes alkalmazások lehetőségeit növelő technológiák, valamint ezek mobilkörnyezetben való célzottabb alkalmazásának áttekintését szolgálja. A Beihang Egyetem által támogatott jelenlegi kiadvány a 2011-2015. között negyedévente megjelentetett „Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai: jelenlegi állapot és fejlesztési terv” (Standards for Web Applications on Mobile: current state and roadmap) dokumentum átformázott változata. Számbaveszi a létező szabványokat, kiemeli a folyamatban lévő szabványosítási törekvéseket, rámutat az inkubáció alatti témákra, és megvitatja azon technikai réseket, amelyekkel a jövőben foglalkozni kell. A dokumentum például azonosítja a webes platformon az applikációk konzisztens és perzisztens életciklusát lehetővé tévő Progresszív Webes Alkalmazások körül folyó munkát. Az újabb kiadványokat negyedévente, vagy a webes platform kulcstechnológiáinak fejlődésétől függően jelentetik meg. Jelen dokumentum része egy GitHub repozitóriumban fejlesztés alatt álló fejlesztési terv-készletnek, mint például a Webes Médiatechnológiák Áttekintés (Overview of Media Technologies on the Web). Ezen fejlesztési tervek célja, hogy rövid- illetve közép távú képet adjanak arról, hová is tart a Webes Platform különböző területeken. A W3C örömmel veszi a közösségből érkező észrevételeket, javaslatokat, melyeket a repozitórium feladatkezelőjében várnak.

 

W3C ajánlás lett a WAI-ARIA 1.1, Core-AAM 1.1, DPub-ARIA 1.0 és DPub-AAM 1.0

2018. január 9.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications (ARIA) Working Group) megjelentette az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.1 (Accessible Rich Internet Applications 1.1, WAI-ARIA 1.1), az Alapvető Akadálymentessségi API Hozzárendelés 1.1 (Core Accessibility API Mappings 1.1, Core-AAM 1.1), a Digitális Tartalomközzététel WAI-ARIA Modul 1.0 (Digital Publishing WAI-ARIA Module 1.0, DPub-ARIA 1.0) és a Digitális Tartalomközzététel Akadálymentessségi API Hozzárendelés 1.0 (Digital Publishing Accessibility API Mappings 1.0, DPub-AAM 1.0) W3C ajánlásokat.

A WAI-ARIA az akadálymentes felhasználói felület elemeit definiáló szerepekhez, állapotokhoz és tulajdonságokhoz nyújt ontológiát, valamint a webes tartalmak és a webalkalmazások akadálymentességének és kompatibilitásának elősegítésére használható. E szemantikákat úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a szerzőknek, hogy a felhasználói felületen megfigyelt viselkedéseket és strukturális információkat közvetítsenek a segítő technológiákhoz dokumentumszintű jelölőként. A DPub-ARIA a WAI-ARIA-t bővíti ki speciális szerepekkel, hogy a segítő technológiákat használókat támogassa a digitális tartalomközzétételben használt hosszú formátumú dokumentumokban történő navigálásban. A DPub-AAM leírja, hogy ezek a szerepek hogyan rendelődnek hozzá a platform akadálymentességi API tulajdonságokhoz. A WAI-ARIA 1.1-t a WAI-ARIA Szerkesztői Gyakorlatok 1.1 (WAI-ARIA Authoring Practices 1.1) munkacsoport-feljegyzés is támogatja.

További információ fenti dokumentumokról a W3C ajánlás lett a WAI-ARIA 1.1 e-mailben, és a WAI-ARIA Szerkesztői Gyakorlatok - Megjegyzések blog-on olvashatók. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).