Hírek

W3C ajánlás lett a CSS Stílus Attribútumok

2013. december 18.

A Beágyazott Stíluslapok Munkacsoport (Cascading Style Sheets (CSS) Working Group) megjelentette a CSS Stílus Attribútumok (CSS Style Attributes) W3C ajánlást. Az olyan jelölőnyelvek mint a HTML és az SVG a legtöbb elemre tartalmaznak stílus attribútumot, amelyek megtarthatják az ezen elemekre vonatkozó beépített stílusinformációt. A jelenlegi dokumentum az ilyen stílusattribútumok esetén használható CSS részek szintakszisát és értelmezését írja le. További információ a Stílus Fejlesztési Területről.

 

A HTML Munkacsoport frissítette a HTML 5.1 és a HTML Canvas 2D Context 2. szint, valamint a HTML Mikroadatok dokumentumokat

2013. december 13.

A HTML Munkacsoport frissítette az alábbi két munkatervet és egy munkacsoport feljegyzést: HTML 5.1 Átdolgozott Munkaterv: a szabvány az Internet alapnyelvének, a HTML-nek az ötödik fő verziója és az első kisebb felülvizsgálata. E verzió mutatja be a a webes-applikáció írókat segítő további új jellegzetességeket, a jellemzően használt technikákon alapuló új elemeket, és külön figyelmet fordít a felhasználói kliensek egyértelmű megfelelőségi kritériumainak meghatározására az interoperabilitás javítása érdekében. HTML Canvas 2D Kontextus Átdolgozott Munkaterv: a szabvány a 2D Kontextust definiálja a HTML canvas elemeire. A 2D Kontextus objektumokat, módszereket és tulajdonságokat biztosít ahhoz, hogy ábrákat, grafikákat rajzoljunk és módosítsunk egy rajzvászon felületen. HTML Mikroadatok Munkacsoport Feljegyzés, amely a HTML mikroadatok működési módját definálja. Ez a mechanizmus működési mód lehetővé teszi a géppel olvasható adatok HTML dokumetumokba való ágyazását könnyen írható módon, egy egyértelmű elemző model segítségével. Emellett kompatibilis számos más adatformátummal, mint például az RDF és a JSON. További információ a HTML Fejlesztési Területről

 

W3C ajánlás lett a Webalkalmazások Interfész

2013. november 28.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) kiadta a Webalkalmazások Interfész W3C ajánlást (Widget Interface). A szabvány egy API-t definiál olyan webalkalmazásokra melyek ellátják, sok más mellett, az alkalmazás metaadataihoz való hozzáférés valamint a tartós adattárolás funkcióját. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

A Nemzetköziesítés Jelölőkészlet (ITS) 2.0 W3C Ajánlás lett

2013. november 19.

A Többnyelvű Web Munkacsoport (Multilingual Web-LT Working Group) megjelentette a Nemzetköziesítés Jelölőkészlet 2.0 (Internationalization Tag Set (ITS) Version 2.0) W3C Ajánlást. Az ITS 2.0 egy alapot biztosít az emberi nyelv automatizált feldolgozásának a központi webtechnológiákba történő integrálására. Az ITS 2.0 számos hasonlóságot mutat elődjével, az ITS 1.0 verzióval, azonban további koncepciókat biztosít amelyeket a többnyelvű webes tartalmak automatizált létrehozásának és feldolgozásának elősegítésére terveztek. Az ITS 2.0 felhasználási lehetőségeivel, valamint a használatával és implementációjával kapcsolatos tapasztalatok összegyűjtésével az ITS Érdekcsoport (ITS Interest Group) foglalkozik. További információ a Nemzetköziesítés Fejlesztési Területről.

 

W3C Ajánlás lett a Geolokáció API Szabvány

2013. november 12.

A Geolokáció Munkacsoport (Geolocation Working Group) kiadta a Geolokáció API Szabvány W3C Ajánlást (Geolocation API Specification). A szabvány egy API-t definiál amely szkript hozzáférést biztosít a kiszolgáló eszközhöz társuló földrajzi helyszín információkhoz. További információ a Mindenütt Jelenlévő Web Fejlesztési Területről.

 

Az Érintéses Események W3C Ajánlás lett

2013. november 11.

A Webes Események Munkacsoport (Web Events Working Group) megjelentette az Érintéses Események W3C Ajánlást (Touch Events). Az Érintéses Események szabvány egy alacsony szintű eseménykészletet határoz meg egy érintésérzékeny felülettel való kontaktus egy vagy több pontját ábrázolva, valamint ezen pontok változatait a felület és az azon megjelenő (pl. érintőképernyők) vagy ahhoz társítható (pl. kijelző nélküli digitális rajztáblák) bármilyen DOM-elem vonatkozásában. A szabvány szintén foglalkozik a pen-tablet eszközökkel, mint a digitális rajztábla, figyelembe véve a stylus (érintő ceruza) képességeit is. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

Három RDFa Ajánlás kiadva

2013. október 30.

Semantic Web Cube Az RDFa Munkacsoport (RDFa Working Group) kiadott három RDFa Ajánlást. Az RDFa lehetővé teszi, hogy a szerzők a géppel olvasható adatokat HTML dokumentumokba ágyazzák. Az RDFa használatával, a szerzők már meglévő, ember által olvasható szövegeket és hivatkozásokat géppel olvasható adatokká alakíthatnak a tartalom megismétlése nélkül. A jelenleg kiadott ajánlások:

  • HTML+RDFa 1.1, amely szabályokat és útmutatást definiál az RDFa Core 1.1 és az RDFa Lite 1.1 szabványok HTML5-ben és XHTML5-ben való alkalmazásához. A szabványban definiált szabályok nem csak a HTML5 dokumentumok XML és nem-XML módjaira vonatkoznak, hanem a HTML4 és XHTML dokumentumokra is amennyiben azokat a HTML5 elemzési szabályai által értelmezik.
  • A Munkacsoport szintén megjelentette az RDFa Core 1.1 Második Kiadását, valamint az XHTML+RDFa 1.1 Második Kiadását, módosítva azokat a közösség által e két ajánlás 2012. júniusi megjelenése óta jelentett hibajegyzék alapján; minden módosítás szerkesztői szintű volt.
  • A Munkacsoport szintén frissítette az RDFa 1.1 Primer Munkacsoport Feljegyzést.

További információ a Szemantikus Web Fejlesztési Területről.

 

Útmutatás a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 alkalmazásához nem-webes info-kommunikációs technológiákban: megjelent a WCAG2ICT Feljegyzés

2013. október 24.

A Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) kiadta a teljes Útmutatás a Web akadálymentesítési Útmutató 2.0 alkalmazásához nem-webes info-kommunikációs technológiákban (WCAG2ICT) című dokumentumot mint tájékoztató W3C Munkacsoport Feljegyzést. A WCAG2ICT útmutatóként szolgál a WCAG 2.0 értelmezéséhez és alkalmazásához nem-webes dokumentumok és szoftverek esetében. A dokumentum megszületése azon összefogás eredménye, melynek célja az összehangolt akadálymentességi megoldások támogatása különböző technológiák használata esetén. További információ a WCAG2ICT Áttekintés című dokumentumban és a Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) hivatkozáson.

 

Frissített technikák a Web Akadálymentesítési Útmutatóhoz és a WCAG 2.0 Értelmezéséhez

2013. október 22.

A Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) kiadta a WCAG 2.0: Technikák a WCAG 2.0-hoz (Techniques for WCAG 2.0) és a WCAG 2.0 Értelmezése (Understanding WCAG 2.0) Feljegyzések frissítéseit. A frissítések nem érintik a WCAG 2.0-t, amely szabvány változatlan marad. Háttérinformációk, a technikákkal kapcsolatos fontos tudnivalók és a jövőbeli frissítésekben való közreműködés lehetőségei a Megérteni a WCAG Technikák Sikerének Feltételeit című e-mailben olvashatók. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

W3C kiemelt hírek – 2013. augusztus

2013. szeptember 12.

A W3C közzétette a W3C kiemelt hírek – 2013. augusztus című (W3C Highlights – August 2013) dokumentumot, amely a jelenlegi munkák és a közeljövő prioritásainak válogatott áttekintése. A dokumentum olyan anyagokat tartalmaz, mint a Nyílt Webes Környezet mobil eszközökre való alkalmazásának folyamata és a jelenlegi teendők, hírek olyan Webet Mindenkinek területekről mint az akadálymentesítés és nemzetköziesítés, fejezet a W3C egyre szorosabb együttműködéséről olyan iparágakkal melyeket átalakított a web, hírek újabb együttműködésekről, és új lehetőségekről hogyan tud még több ember kapcsolatba kerülni a W3C-vel.

 

HTML5 kurzus – kedvezményes regisztráció szeptember 8-ig

2013. szeptember 6.

Megnyílt a regisztráció a W3C következő, 2013. szeptember 30-án induló HTML5 online kurzusára, ahol Michel Buffa vezetésével fejlesztők és tervezők is elsajátíthatják a nagyszerű weboldalak és applikációk létrehozásához szükséges technikákat. A jelenlegi kurzus a 2013. júniusban tartott képzés továbbfejlesztett változata, olyan szekciókkal kiegészülve, mint a JavaScript intenzív kurzus, időalapú animáció haladóknak, 2D geometriai transzformáció, Web Audio API, melyek mindegyike számos példán keresztül is bemutatásra kerül. A tanfolyam teljes díja 480 / 380 USD, azonban a 2013. szeptember 8-ig jelentkezők kedvezményes, 400 / 320 USD díjon regisztrálhatnak. Részletes kurzusleírás angol nyelven, valamint további információ a W3DevCampus-ról.

 

W3C ajánlás let a Webtár (Webes tárolás)

2013. szeptember 3.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) kiadta a Webtár (Web Storage) W3C ajánlást. A szabvány egy API-t definiál a kulcs-érték pár adatok webklienseken történő állandó tárolására. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

Útmutatás a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) alkalmazásához nem-webes info-kommunikációs technológiákban: kiadták a Végső Munkatervet

2013. szeptember 2.

A Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) kiadta az Útmutatás a Web akadálymentesítési Útmutató 2.0 alkalmazásához nem-webes info-kommunikációs technológiákban (Guidance on Applying WCAG 2.0 to Non-Web ICT) című végső munkatervet. Az anyagra érkező észrevételek figyelembevételével a Web Akadálymentesítési Kezdeményezés szakértők arra számítanak, hogy a dokumentumot tájékoztató (vagyis nem-normatív) W3C Munkacsoport Feljegyzésként jelentetik meg. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Egyszerű Ellenőrző Lépések (Easy Checks) - az átdolgozott Webes Akadálymentesítés Munkaterv első értékelése

2013. augusztus 16.

Az Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Education and Outreach Working Group, EOWG) véleményeket, észrevételeket vár az Egyszerű Ellenőrző Lépések - átdolgozott Webes Akadálymentesítés Munkaterv (Easy Checks – First Review of Web Accessibility Draft Updated) dokumentummal kapcsolatban, mely új részekkel egészült ki az Űrlapok (Forms) és a Sima Tartalom Nézet (Plain Content View) témákban. Az Easy Checks segít annak felmérésében, hogy egy adott weblap elősegíti-e az akadálymentességet. A dokumentum egyszerű lépéseket ír le melyet bárki, aki a webet használni képes, követni tud; nincs szükség az akadálymentesítés terén szerzett speciális tudásra vagy gyakorlatra. Az ellenőrző lépések néhány akadálymentességet segítő részletet fednek le és úgy tervezték őket, hogy inkább gyorsak és egyszerűek legyenek, mint szabályt leírók.
További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Frissített technikák a Web Akadálymentesítési Útmutatóhoz (WCAG) – véleményezésre

2013. augusztus 16.

A Web Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) kiadta véleményezésre a WCAG 2.0: Technikák a WCAG 2.0-hoz (Szerkesztői Munkaterv) (Techniques for WCAG 2.0 - Editors’Draft) és a WCAG 2.0 Értelmezése (Szerkesztői Munkaterv) (Understanding WCAG 2.0 – Editors’ Draft) fejezetekhez kapcsolódó Feljegyzéseket. A frissítések nem érintik a WCAG 2.0-t, amely dokumentum változatlan marad. A frissítésekhez kapcsolódó fontos tudnivalók a Technikák a WCAG-hoz és a frissített WCAG értelmezése (WCAG Techniques and Understanding WCAG Updates) című blogon találhatók.
További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről (WAI).

 

Mobileszközön futó webalkalmazások

2013. augusztus 5.

A jelentésben szereplő alkalmazás platform diagram A W3C megjelentette a Mobileszközön futó webalkalmazások szabványai című jelentést. A dokumentum a W3C égisze alatt fejlesztett különböző technológiák áttekintése, amelyek a webes alkalmazások teljesítményét növelik, elsősorban mobil környezetben. Mint a webinos projekt egyik részterméke, a kiadvány kiemel számos, leginkább mobil környezetben jellemző HTML 5.1 tulajdonságot, a Rendszeralkalmazások Munkacsoport (SySApps Working Group) több szabványát integrálva. Emellett tartalmaz egy nyomtatóbarát PDF-változatot is, és egyszerűbbé teszi a tesztsorozathoz való kontribúciót github-on keresztül. További információ a Web és a Mobileszközök területről.

 

Kapcsolt Adat Szószedet kiadva

2013. július 31.

A Kormányzati Kapcsolt Adatok Munkacsoport (Government Linked Data Working Group) kiadta a Kapcsolt Adatok Szószedet csoportfeljegyzést (Linked Data Glossary). A dokumentum egy, a kapcsolt adatok és a hozzájuk fűződő szókincs, valamint bevált gyakorlatok leírására és meghatározására használt kifejezések gyűjteménye. Ez az összeállítás segíti majd az információkezeléssel foglalkozó szakembereket, webfejlesztőket, tudósokat és az általános közönséget is abban, hogy jobban megértsék a Kapcsolt Adatok Elvei szerinti struktúrált-adat közzétételt. További információ az Elektronikus Kormányzat Fejlesztési Területről (eGovernment Activity) a hivatkozáson.

 

W3C Műhelykonferencia-jelentés: Az e-könyvek gazdagabb nemzetköziesítése

2013. július 18.

A W3C közzétette az „Az e-könyvek gazdagabb nemzetköziesítése” (Richer Internationalization for eBooks) című, június 4-én Tokyóban rendezett műhelykonferenciáról készült jelentést. A rendezvény résztvevői olyan témákat vitattak meg, mint például hogyan támogathatja hosszú távon a CSS Laptöréses Média (CSS Paged Media) specifikáció az elektronikus könyveket, a ruby annotáció különböző, eddig még nem tárgyalt aspektusait, hogyan kezelhetők a karakterkódolásban nem szereplő ideografikus karakterek, hogyan alkalmazható a JavaScript az elektronikus könyvekre (különös tekintettel arra, hogy a nemzetköziesítés tulajdonságait most adták az alapnyelvhez), valamint a Távol-Keleten használt betűk elektronikus könyvben való használhatóságának és elérhetőségének javítását. A jelentés annak a kérdőívnek az eredményeit is tartalmazza, amelyet közvetlenül a műhelykonferenciát követően töltöttek ki a résztvevők, melyben rangsorolniuk kellett a megtárgyalt témákat.

A Műhelykonferencia házigazdája a Keio Egyetem volt, a rendezvényt a Google és az Intel támogatta. További információ a W3C új, Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területről, a Digitális Könyvkiadás Érdekcsoportról, és a szeptemberben Párizsban megrendezésre kerülő Nyílt Webes Környezet a digitális könyvkiadásban műhelykonferenciáról.

 

A W3C elindította az új Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területet

2013. július 16.

A W3C elindította az új, Digitális Könyvkiadás Fejlesztési Területet (Digital Publishing Activity), hogy a webet a digitális könyvkiadás környezetévé tegye és összekapcsolja a Nyílt Webes Környezet fejlesztőit és a könyvkiadói tevékenységet. Napjaink e-könyv olvasói valamint az e-könyvek, -folyóiratok, szaklapok és oktatási segédletek olvasására használt táblagépek olyan W3C technológiákat használnak, mint az (X)HTML, CSS, SVG, SMIL, MathML, és különböző webes API-kat. A kereskedelmi könyvkiadásban szintén W3C technológiákat alkalmaznak a háttér (back-end) feldolgozás során a szerzőségtől a nyomtatott vagy elektronikus termék elkészültéig, sőt azon túl is. A kiadói szakma a W3C technológiák egyik legjelentősebb felhasználója. Az ezen a fejlesztési területen zajló munka elsősorban a Digitális Könyvkiadás Érdekcsoportban (Digital Publishing Interest Group) valósul majd meg. A csoport a digitális könyvkiadásban érdekelt szakemberek (szerzők, alkotók, kiadók, hírügynökségek, könyvkereskedők, akadálymentesítési és nemzetköziesítési szakértők, stb.) fóruma technikai kérdések megvitatására, felhasználói esetek összegyűjtésére valamint a jelenleg létező (pl. elektronikus könyvekre használt) és a Nyílt Webes Környezetet alkalmazó formátumok és technológiák egymáshoz illesztésével szemben támasztott elvárások meghatározására. A fejlesztési terület elindítása két idei W3C műhelykonferenciát követ: a februári „Elvárások a webes szabványok területén” (Great Expectations for Web Standards), valamint a júniusban tartott „Az e-könyvek gazdagabb nemzetköziesítése” (Richer Internationalization for eBooks) című rendezvényeket. A W3C szeptemberben újabb digitális könyvkiadás műhelykonferenciát (Workshop on publishing workflow) rendez, Párizsban.

 

W3C jelentés a Nyílt Adat az Interneten Műhelykonferenciáról

2013. július 11.

A W3C megjelentette az áprilisban rendezett Nyílt Adat az Interneten műhelykonferenciáról készült jelentését. A dokumentum összefoglalja a megvitatásra került témákat és az azokból levont következtetéseket. A résztvevők a táblázatos és kapcsolt adatok közötti különbség áthidalásáról, illetve a webnek, mint adatkörnyezetnek, a hosszútávú növekedésének biztosításáról folytattak megbeszélést. A Google, az Adobe és a Microsoft által szponzorált műhelykonferenciát a W3C az Open Data Institute-tal és az Open Knowledge Foundation-nel közösen szervezte, az eseménynek a londoni Google Campus adott otthont. További információ a Szemantikus Webről.

 

Digitális könyvkiadás műhelykonferencia Párizsban

2013. július 10.

A W3C 2013. szeptember 16-17-én Párizsban rendezi meg a digitális könyvkiadásról szóló harmadik műhelykonferenciáját “Nyílt Webes Környezet a digitális könyvkiadásban” címmel. A W3C műhelykonferencia célja, hogy elősegítse a könyvkiadás fő szereplőinek találkozását, hogy a kiadók, szabványügyi szervezetek, technológia-fejlesztők, könyvkereskedők, akadálymentesítési szervezetek együtt azonosíthassák azokat a területeket, ahol további teendők szükségesek a Nyílt Webes Környezetnek a kereskedelmi könyvkiadás, elsősorban nyomtatott termékek, szempontjából való alkalmassá tételére, a szerzőségtől a nyomtatott termék elkészültéig, sőt azon túlmutatón is. Az érdeklődők július 15-ig adhatják le állásfoglalásukat e témában. A műhelykonferencián való részvétel ingyenes. A W3C szeretettel várja az érdeklődőket, minden résztvevő szervezet részéről maximum 2 fő delegálására van lehetőség. További információ a műhelykonferencián való részvételről.

 

Mobil Akadálymentességi Példák: az UAAG 2.0 alkalmazása frissített verzió

2013. június 27.

A mobil akadálymentesség egyik szempontja az, hogyan támogatják a mobileszközökön használt webböngészők a fogyatékos emberek speciális igényeit. A webböngészők akadálymentesítését a Felhasználói Program Akadálymentesítési Útmutató (User Agent Accessibility Guidelines, UAAG) foglalja magában. A Felhasználói Program Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (User Agent Accessibility Guidelines Working Group, UAWG) megjelentette az UAAG 2.0 átdolgozott munkatervet, amely elmagyarázza hogyan kell a böngészőknek, médialejátszóknak és egyéb klienseknek támogatni a fogyatékos felhasználók hozzáférését a programokhoz és ennek érdekében hogyan kell alkalmazniuk a segítő technológiákat. Az átdolgozott dokumentum tartalmaz egy Mobil Akadálymentességi Példák az UAAG alapján című oldalt is, amely azt mutatja, hogy az UAAG előírásait követő webböngészők hogyan segítik a fogyatékos embereket abban, hogy mobileszközön is használhassák a webet. További információ a W3C Akadálymentesítési Kezdeményezés mobil akadálymentesítéshez kapcsolódó munkájáról és a Webes Akadálymentesítési Kezdeményezésről a hivatkozásokon.

 

A HTML Munkacsoport átdolgozta a HTML 5.1, a HTML4 Különbségei és a Canvas 2D Context Level 2 című dokumentumokat

2013. június 26.

A HTML Munkacsoport kiadta az alábbi három Átdolgozott Munkatervet: HTML 5.1 Átdolgozott Munkaterv: a szabvány az Internet alapnyelvének, a HTML-nek az ötödik fő verziója és az első kisebb felülvizsgálata. E verzió mutatja be a a webes-applikáció írókat segítő további új jellegzetességeket, a jellemzően használt technikákon alapuló új elemeket, és külön figyelmet fordít a felhasználói kliensek egyértelmű megfelelőségi kritériumainak meghatározására az interoperabilitás javítása érdekében. A HTML5 és HTML4 Különbségei Átdolgozott Munkaterv: a HTML az internet alapnyelve. A W3C teszi közzé a HTML5-öt és a HTML5.1-et. A WHATWG (Webes Hiperszöveg-alkalmazások Technológia Munkacsoport - Web Hypertext Application Technology Working Group) adja ki a HTML-t, amely a W3C HTML5.1 egy bővebb halmaza. A „HTML4 Különbségei” a HTML4-től eltérő HTML szabványok különbségeit írja le, használati eseteken keresztül bemutatva a szabványok közötti eltéréseket. HTML Canvas 2D Kontextus Átdolgozott Munkaterv: a szabvány a 2D kontextust definiálja a HTML canvas elemeire. A 2D Kontextus objektumokat, módszereket és tulajdonságokat biztosít ahhoz, hogy ábrákat, grafikákat rajzoljunk és módosítsunk egy rajzvászon felületen. További információ a HTML Fejlesztési Területről.

 

RDF Validálás Műhelykonferencia – minőségi RDF adatok gyakorlati értékelése

2013. június 5.

A W3C 2013. szeptember 10-11-én RDF Validálás Műhelykonferencia – minőségi RDF adatok gyakorlati értékelése címmel tart rendezvényt az egyesült államokbeli Cambridge-ben (USA). A Szemantikus Web jelentős értéket képvisel az adatok kollaborációs kiegészítése terén. Az alkalmazás számos létfontosságú környezetben megköveteli, hogy az adatok meghatározott mintákhoz alkalmazkodjanak. Egy banki környezetben történő validálás számos hasonló követelményt támaszt, mint a kapcsolt klinikai adatok minőségbiztosítása. Az olyan rendszerek esetében, mint például a Kapcsolt Nyílt Adatok (Linked Open Data), amelyek nem rendelkeznek formális felület-szabvánnyal, szintén ezen validálási követelmények szükségesek. A hagyományos beállításokkal használt adatábrázoló nyelvek többsége tartalmaz valamilyen beviteli validációt, mely a tartományspecifikus nyelvek elemző nyelvtanától az XML sémáig vagy az XML-struktúrákra alkalmazott RelaxNG-ig terjedhet. Míg az RDF elosztott természete befolyásolja az „érvényesség” fogalmát, az eszközláncokat úgy kell létrehozni, hogy azok biztosítsák az adatintegritást. A műhelykonferencia célja a Szemantikus Weben történő adatvalidálás felhasználói eseteinek megvitatása, azon technológiai fejlesztésekkel melyek lehetővé teszik az adott felhasználói eseteket. A műhelykonferenciára minden érdeklődőt szeretettel várnak. A résztvevőktől 2013. június 30-ig várják a helyzetjelentés benyújtását.

 

A PROV dokumentumcsalád W3C ajánlás lett

2013. május 28.

A Provenance Munkacsoportot (Provenance Working Group) felkérték a webes adatok forrásának nyomonkövetésére alkalmas keretrendszer kifejlesztésére. A webes adatok forrása (provenance) egy adat létrehozásában szerepet játszó entitásról, tevékenységről vagy személyről szóló információ, amely segít megítélni a létrehozott adat minőségét, megbízhatóságát és hitelességét. A Munkacsoport most adta ki a PROV dokumentumcsaládot mint W3C ajánlást, a kapcsolódó kísérőjegyzetekkel együtt. A dokumentumok teljes listája elérhető a PROV Áttekintő Feljegyzés (PROV Overview Note) hivatkozáson. A PROV lehetővé teszi a forrásinformációk megjelenítését és cseréjét olyan széles körben elérhető formátumokban mint az RDF és az XML. Ezen felül definiálja a forrásinformáció elérését, validálását és a Dublin Core-hoz való hozzárendelését. További információ a Szemantikus Webről.

 

W3C ajánlás a Weblap láthatóság

2013. május 17.

A Webes Teljesítmény Munkacsoport (Web Performance Working Group) [1] kiadta a Weblap láthatóság című W3C ajánlást. A szabvány egy módszert definiál a weblap fejlesztőknek hogy programozottan meghatározzák a weboldal aktuális láthatósági állapotát ezzel segítve a teljesítmény- és CPU-hatékony webes alkalmazások fejlesztését. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

W3C ajánlás lett az XML Digitális Aláírás Webalkalmazásokra

2013. május 17.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) kiadta az XML Digitális Aláírás Webalkalmazásokra című W3C ajánlást. A dokumentum az XML Aláírás Szintakszis és Feldolgozás specifikáció egy profilját definiálja, amely lehetővé teszi a webalkalmazás csomagok digitális aláírását. A szerzők és forgalmazók e lépéssel digitálisan aláírhatnak egy webalkalmazást biztosítva a szerzőség és a forgalmazói státusz folytonosságát. A hálózati kliens, vagy más validálási rendszer, a digitális aláírást használhatja egy webalkalmazás csomagon belüli fájladatok sértetlenségének igazolására és az aláírási kulcs ellenőrzésére. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

Megjelent a Szerep-attribútum mint W3C ajánlás

2013. május 2.

A Protokoll és Formátum Munkacsoport (Protocols and Formats Working Group – PFWG) kiadta a Szerep-attribútum-ot mint W3C ajánlást. A szerep egy XML attribútum amely lehetővé teszi a szerzők részére szemantikus információk hozzáadását a dokumentumokhoz. A szerep-attribútum támogatja a WAI-ARIA-t, az Elérhető Gazdag Internet Alkalmazások nevű műszaki szabványt amely segít dinamikus, interaktív, a fogyatékos emberek számára is elérhető tartalmak létrehozásában. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről.

 

Regisztráció: WCAG 2.0 (Webes Akadálymentesítési Útmutató 2.0) alkalmazása különböző kontextusokban – W3C Műhelykonferencia

2013. április 30.

Megnyílt a regisztráció a 2013. május 23-án, Brüsszelben megrendezésre kerülő „WCAG 2.0 (Webes Akadálymentesítési Útmutató 2.0) alkalmazása különböző kontextusokban” W3C Műhelykonferenciára . A konferencia megvizsgálja a WebAkadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) és az azt támogató eszközök használatát különböző eljárások és környezetek esetében. Az eseményre törvényalkotókat, felhasználókat, fejlesztőket, akadálymentesítési szakértőket, kutatókat és a WCAG 2.0-ra való áttérés, valamint a WCAG 2.0 alkalmazása iránt érdeklődőket is szeretettel várják. A jelentkezéseket 2013. május 7-ig, illetve a szabad helyek függvényében tudják fogadni. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről.

 

Új HTML5-kurzus: 2013. június 3-tól, előzetes regisztráció: 2013. május 6-ig

2013. április 29.

Megnyílt a regisztráció a W3C új HTML5 kurzusára, melynek keretében Michel Buffa vezetésével fejlesztők és tervezők is elsajátíthajták a nagyszerű weboldalak és applikációk létrehozásához szükséges technikákat. A kurzus témái: videó, animáció, űrlapok, a helyfüggő szolgáltatások valamint az offline alkalmazások létrehozásához szükséges API-k. A kurzus 2013. június 3-án indul és 6 hétig tart, a hallgatók a kurzus elvégzéséről igazolást kapnak. A tanfolyam teljes díja 355 euró, azonban a 2013. május 6-ig jelentkezők kedvezményes, 305 euró díjon regisztrálhatnak. Részletes kurzusleírás angol nyelven, valamint további információ a W3DevCampus-ról.

 

A digitális könyvkiadás jövője – Jeff Jaffe a Nyílt Webes Környezet fontosságáról

2013. április 19.

A kiadók nem csupán “felhasználói” a W3C szabványainak, hanem kiemelt szereplői is az Internetnek. Ezáltal a a webes technológiákkal, elsősorban a velük szemben támasztott elvárásokkal kapcsolatos visszajelzések egyik fő forrását jelentik. A könyvkiadás a mű megírásától kezdve a megjelenésig és terjesztésig, számos speciális igényt támaszt, amelyek megértése elengedhetetlen ezen iparág jövőbeni szabványainak kialakításában. E témában, „Nyílt Webes Környezet a digitális könykiadás jövőjében” címmel egy beszélgetés látható Jeff Jaffe-fal, a W3C ügyvezető igazgatójával.

 

Tizenegy SPARQL 1.1 szabvány lett W3C ajánlás

2013. április 17.

A SPARQL Munkacsoport befejezte a rugalmas RDF adatmodellt használó adatlekérdező és 
 -kezelő, teljes eszköztárral bíró rendszerének fejlesztését. A munkacsoport kiadott tizenegy SPARQL 1.1 ajánlást, melyeket a SPARQL 1.1 Áttekintés (SPARQL 1.1 Overview) tartalmaz részletesen. A SPARQL 1.1 a 2008-as SPARQL 1.0 Ajánlás kibővítése olyan a keresőnyelvhez hozzáadott eszközökkel mint a csoportosító függvény, allekérdezések, tagadás, tulajdonság elérési út, és egy bővített funkció- és műveletkészlet. A keresőnyelven túl a SPARQL 1.1 további, széleskörben igényelt tulajdonságokat is biztosít, ideértve a frissítést, szolgáltatás-leírást, egy JSON eredmény formátumot, és a vonzat következtetés támogatását. További információ a Szemantikus Web Fejlesztési Területről.

 

Tim Berners-Lee, Marc Andreessen, Vinton Cerf, Robert Kahn és Louis Pouzin kapták a 2013. évi Erzsébet Királynő Díjat a Mérnöki Tudományokért

2013. március 29.

A (brit) Királyi Mérnöki Akadémia a Mérnöki Tudományokért odaítélt Erzsébet Királynő Díját (Queen Elizabeth Prize for Engineering), mely a mérnöki tudományok területén “kimagasló, korszakalkotó és az emberiség javát szolgáló fejlesztést” ismeri el, idén Tim Berners-Lee, Marc Andreessen, Vinton Cerf, Robert Kahn és Louis Pouzin kapta. A díjat Berners-Lee a Web feltalálásáért, Andreessen a Mosaic böngészőért, Pouzin, Cerf és Kahn pedig az alapvető Internetes protokollokon végzett úttörő munkájukért vehették át. „E díjjal elismerték a nagyszerű nemzetközi együttműködésben megvalósuló munkánkat” mondta Berners-Lee. „Bob (Kahn) és Vint (Cerf) erőfeszítéseit, hogy felépítsék az internetet, megerősítette Louis (Pouzin) datagrammokon végzett munkája és ez tette számomra lehetővé a Web feltalálását. Marc (Andreessen) elszánt és figyelmes munkával épített ezen környezetben egy terméket, mely nemzeteken és számítástechnikai környezeteken átívelve vált széles körben alkalmazottá. Nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés és örömmel osztom meg velük. Azt szeretném, hogy a web mérnökök új generációját inspirálja és tegye lehetővé számukra új platformok építését, a globális társadalom jobbítása érdekében. Remélem hogy e díj üzenete, a World Wide Web Alapítvány és a W3C által végzett munkánkkal együtt, segít megvalósítani víziónkat egy nyílt, mindenki által hozzáférhető és mindenki számára értéket képviselő webről.” További információ a Nyílt Webes Környezetről.

 

W3C ajánlás lett a Navigáció Időzítés és a Nagyfelbontású Idő

2013. március 8.

A Webes Teljesítmény Munkacsoport (Web Performance Working Group) közzétette az alábbi két W3C ajánlást.

  • Navigáció Időzítés (Navigation Timing): a szabvány egy felületet definiál a webes applikációk számára amely lehetővé teszi a navigációhoz és elemeihez kapcsolódó időzítés-információkhoz való hozzáférést.
  • Nagyfelbontású Idő (High Resolution Time): a szabvány egy JavaScript felületet definiál amely az aktuális időt szub-milliszekundumos felbontásban biztosítja úgy, hogy ne legyen rá hatással a rendszer órajel elcsúszása vagy annak igazítása.

További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

W3C Műhelykonferencia: Nyílt adat az Interneten (részvételi felhívás)

2013. február 28.

A W3C örömmel tájékoztat minden kedves érdeklődőt az április 23-24-én a londoni Google Campus-on megrendezésre kerülő Nyílt adat az Interneten (Open Data on the Web) című műhelykonferenciáról, melyet az Open Data Institute és az Open Knowledge Foundation közösen szervez. A konferencia résztvevői a webes adatok területén a W3C prioritások összeállításában segédkeznek most, amikor több munkacsoport is véglegesítette vagy az utolsó simításokat végzi alapszabályán. Hasonlóan a kormányzati munka áttekinthetőségére és hatékonyságára vonatkozó elvárásokhoz, a nyílt adatokkal kapcsolatban leggyakrabban elhangzó megállapítás is az, hogy ezen összetevők kell legyenek a digitális gazdaság „új üzemanyagai”. A műhelykonferencia résztvevői e cél eléréséhez kapcsolódó tapasztalataikat valamint a szükséges tennivalókat vitatják meg. További információ a műhelykonferenciáról, határidőkről és a részvétel módjáról a konferencia honlapján.

 

Elkészült a HTML5 definíciója, a W3C már az interoperabilitás tesztelésével és teljesítményével foglalkozik

2013. február 25.

A W3C kiadta a HTML5 és a Canvas 2D specifikációk teljes definícióját. Bár még nem szabványok, e specifikációk már most minden funkcióval rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a cégek és fejlesztők kiszámítható implementációs és tervezési célt tűzhetnek ki. „Ahol most tartunk, annak alapján a cégek tudják mire támaszkodhatnak a következő évek során a HTML5-tel kapcsolatban, és azt is mit igényelnek majd ügyfeleik”, mondja Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. A HTML5 a Nyílt Webes Környezet (Open Web Platform) sarokköve, egy teljes progamozási környezet platformokon átívelő applikációk számára, hozzáférést biztosítva többek között az eszközök képességeihez, videóhoz és animációhoz, grafikához, stílushoz, tipográfiához, és a digitális kiadás más eszközeihez valamint kiterjedt hálózati lehetőségekhez. A sajtóközlemény teljes szövege és a W3C tagok nyilatkozatai a hivatkozásokon. A böngésző-függőség csökkentése és annak érdekében, hogy az implementációkat a teljes HTML-t használó és készítő eszközkészletre kiterjesszék, a W3C most a szabványosítás interoperabilitásnak és tesztelésnek szánt szakaszába lépett. A W3C úgy tervezi, hogy a HTML5 szabványt 2014-ben véglegesíti. Ezzel párhuzamosan, a W3C közösség folytatja munkáját a HTML funkciók következő generációján, mint például a HTML5 beépített akadálymentességet, reagálóképes képeket és adaptív sugárzást kiegészítő kiterjesztések. A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) szintén kiadta a HTML5.1, HTMLCanvas 2D Tartalom 2. szint, és fő elemek első munkatervét, korai bepillantást engedve a szabványosítás következő szakaszába. További információ a HTML-ről a hivatkozáson.

 

Új HTML5-kurzus: 2013. március 18 – április 23.

2013. február 21.

A W3C a W3DevCampus program keretében új HTML5 kurzust indít, melynek keretében a HTML legújabb jellegzetességeit és kód-egyszerűsítő technikáit lehet megtanulni, melyek interaktív, erős és hatékony weboldalak fejlesztésében nyújtanak segítséget. A tanfolyam a kezdő fejlesztők és tervezők mellett a tapasztalt szakembereknek is szól, mivel elsőrangú oktatót és kiváló minőségű tartalmakhoz való hozzáférést biztosít. A W3C HTML5 online kurzust Michel Buffa vezeti. A képzés 2013. március 18-tól április 23-ig tart, a 6-hetes online kurzus tartalma: új egyszerűsített HTML5 jelölések (HTML 5 tags) elsajátítása játék az audio és videó elemekkel vidám webgrafikák megrajzolása és animálása a legújabb HTML5-formátum jellemzők megismerése geolokációs, orientációs API-k tesztelése a HTML5 offline jellemzők megismerése A tanfolyam teljes díja 295 euró, azonban a 2013. február 22-ig jelentkezők kedvezményes, 245 euró díjon regisztrálhatnak. Részletes kurzusleírás angol nyelven a hivatkozáson.

 

W3C ajánlás a WOFF fájlformátum 1.0

2013. február 6.

A Web Karakterkészlet Munkacsoport (WebFonts Working Group) megjelentette a WOFF Fájlformátum 1.0 (WOFF File Format 1.0) ajánlást. A dokumentum meghatározza a WOFF karakterkészlet csomagolási formátumát, melyet úgy terveztek hogy a karakterkészlet-adatok egyszerű, könnyen alkalmazható tömörítését tegye lehetővé, és alkalmazása feleljen meg a CSS @font-face szabályoknak. Bármely megfelelő licensszel rendelkező TrueType / OpenType / Open Font Format fájl WOFF formátumba csomagolható webes használatra. A hálózati kliens a WOFF fájlt az abban lévő karakteradatok visszaállításával oly módon dekódolja, hogy azok a beviteli karakterrel megegyezően jelenjenek meg. További információ a Karakterkészlet Fejlesztési Területről.

 

Kiadtak tizenkét RIF szabványt

2013. február 4.

A Szabálykicserélési Formátum Munkacsoport (Rule Interchange Format Working Group) kiadott egy tizenkét dokumentumból álló gyűjteményt, ezáltal a Szabálykicserélési Formátumot (RIF) Módosított Javaslattervvé dolgozva át. A Munkacsoport apróbb szerkesztési javításokat eszközölt hat ajánlást kidolgozó szabványában és hat Munkacsoport-feljegyzésében, többek között az új RIF Primer létrehozását. A szabványok a következők:

További információ a Szemantikus Webről.

 

A Beihang Egyetem a W3C legújabb tagintézménye, elősegítve Kína nagyobb szerepvállalását a globális webes innovációban

2013. január 31.

A W3C örömmel adja hírül, hogy a Beihang Egyetem a W3C szakmai közösségének és vezetői tevékenységének új központja Kínában. A W3C arra számít, hogy ez a jelenlét erősíti az együttműködési lehetőséget a kínai vállalatok, webfejlesztők, kutatóintézetek, valamint a W3C teljes nemzetközi közössége – több mint 40 országban jelenlévő W3C tag – között. „Ez egy nagyon fontos lépés a Beihang Egyetem nemzetköziesítési stratégiájában, megteremtve azt a platformot mely segíti a kínai ipar részvételét a webes szabványok ökoszisztémájában”, mondta Professor Jinpeng Huai, a Beihang Egyetem Elnöke. Kína rendelkezik a világ második legnagyobb gazdaságával, a legnagyobb internethasználói közösséggel (jelenleg 560 millió felhasználó, de ez a szám gyorsan növekszik), nagy webfejlesztői közösséggel és egyre növekvő befolyással a nemzetközi szabványosítási testületekben. „Az utóbbi két évben a W3C-nek több előnyt is hozott a nagyobb mértékű kínai részvétel”, nyilatkozta Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. „Örömmel tekintünk a helyi ipar és a Beihang Egyetem erőfeszítésein keresztül felgyorsuló folyamatra. A W3C-ben való globális részvétel képessé teszi közösségünket az internettel szemben támasztott univerzális igények azonosítására és megoldásokra ösztönöz.” A sajtótájékoztató és a W3C tagok és más intézmények ajánlásai, valamint Jeff Jaffe blogbejegyzése a hivatkozásokon elérhetők.

 

W3C ajánlás az OWL (Web Ontológia Nyelv) Második kiadása

2013. január 25.

A Web Ontológia Munkacsoport (Web Ontology Language Working Group) közzétette az OWL 2 ontológianyelv második kiadását, mint W3C szerkesztett ajánlás. Az OWL 2, amely része a W3C szemantikus web eszközkészletének, lehetővé teszi hogy egy adott alkalmazásterületről (pl. energiaipar vagy orvostudomány) tudást szerezzünk, majd különböző eszközöket használva ezt az információt feldolgozzuk, keressünk benne és még többet tanuljunk segítségével. A második kiadás tartalmazza a szabványban korábban előforduló apróbb hibák javításait és elmagyarázza a OWL 2 és az XML Sémanyelv (XSD) 1.1 második részében definiált adattípusok közötti kapcsolatot. A szabvány 13 dokumentumot tartalmaz, melyek közül 4 oktatódokumentum. További információ a Szemantikus Webről.

 

Összecsomagolt webalkalmazások (widget) – csomagolás és XML konfiguráció (Második Kiadás) W3C ajánlás lett

2013. január 24.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Applications Working Group) kiadta az Összecsomagolt webalkalmazások (widget) – csomagolás és XML konfiguráció (Második Kiadás) (Packaged Web Apps (Widgets) - Packaging and XML Configuration (Second Edition)) című W3C ajánlást. A szabvány egységesíti az összecsomagolt webalkalmazások vagy widget néven ismert szoftverekre vonatkozó csomagolási formátumot és metaadatokat. A hagyományos felhasználói felület widgetektől (pl. gombok, beviteli dobozok, eszközsor, stb.) eltérően a dokumentumban meghatározott widgetek önálló kliens-oldali alkalmazások melyek olyan technológiákat használnak mint pl. a HTML majd összecsomagolva kerülnek terjesztésre. Ennek példái az egyszerű órától, részvényfigyelőtől, hírolvasótól, játékoktól és időjárás előrejelzőtől kezdve összetett alkalmazásokig terjedhetnek, melyek több forrásból gyűjtik ki az adatokat, majd azokat “összezúzva”, valamilyen érdekes és hasznos módon közvetítik az információt a felhasználónak. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.

 

W3C ajánlás lett a Többmódú Architektúra és Felület

2013. január 10.

A Többmódú Kommunikáció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) kiadta a Többmódú Architektúra és Felület (Multimodal Architecture and Interfaces) című ajánlást. A dokumentum egy lazán csatolt architektúrát definiál a multimodális felhasználói felületekre, amely lehetővé teszi az egymás melletti és az elosztott implementációt, emellett a jelölésre és szkript-programozásra, valamint az alkotóelemek közötti jól definiált interfészek használatára koncentrál. További információ a Többmódú Kommunikáció Fejlesztési Területről a honlapon.

 

A WCAG 2.0 alkalmazása a nem-webes információtechnológiában – kiadták a frissített munkatervet

2013. január 8.

A Web Akadálymentesítési Útmutatója Munkacsoport megjelentette a Web Akadály-mentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) alkalmazása a nem-webes területen című frissített munkatervet. Ez egy tájékoztató (vagyis nem szabályozó) W3C Munkacsoport-feljegyzés, amely elmagyarázza hogyan lehet a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0-t (WCAG 2.0), annak alapelveit, szabványait és iránymutatásait a nem-webes info- kommunikációs területeken alkalmazni. További részletes háttérinformáció a hivatkozott e-mailben található. A Munkatervvel kapcsolatban észrevételeket 2013. február 15-ig várnak. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről.