Hírek

Ajánlás lett hét webszolgáltatás szabványból

2011. december 20.

 

WAI-ACT webes akadálymentesítés projekt

2011. december 20.

A Webes Akadálymentesítési Kezdeményezés elindította a WAI-ACT nevű, EU-támogatással megvalósuló projektet, amely egy együttműködési keretrendszer és útmutató a fejlett technológiák, értékelési módszertanok és kutatási napirend-kijelölés területén az e-akadálymentesség támogatására.
További információ a projektről, valamint az abban való részvételről a WAI-ACT projekt bejelentését tartalmazó emailben.

 

Videó a W3C-ről

2011. december 15.

A W3C egy rövidfilmmel szeretne tájékoztatni minden kedves érdeklődőt a szervezet webes szabványok világában betöltött szerepéről. A film emellett a W3C Harmadik Web és Televízió Konferenciájának résztvevői által elmondott véleményeket is tartalmazza, hogy miért is jó a W3C-hez tartozni: a film megtekintése.

 

Demó mutatja be az akadálymentességi hibák kijavítását

2011. december 13.

A Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI – Web Accessibility Initiative) Oktatási és Kutatási Munkacsoportja (Education and Outreach Working Group) frissítette az akadálymentesítést bemutató demó (Before and After Demonstration – BAD) anyagát. Az anyag egy nem-akadálymentes honlapot, majd ugyanennek a honlapnak a már akadálymentesített változtatát mutatja be, magyarázatok segítségével. További információ az Akadálymentesítésről, és a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről a megadott linkeken található.

 

W3C Konferencia videoközvetítéssel: Praktikus Szabványok a Web Szakértőinek (2011. november 15-16.)

2011. november 11.

A W3C örömmel tájékoztat minden kedves érdeklődőt a november 15-16-án Seattle-ben (USA) megrendezésre kerülő első konferenciájáról, melynek címe: Praktikus Szabványok a Web Szakértői számára (Practical Standards for Web Professionals). A konferencia, melynek a Microsoft ad otthont, élő videoközvetítéssel zajlik majd. A konferencia a Nyílt Web Környezet (Open Web Platform) azon úttörő, különböző platform-, eszköz- és böngésző-független tulajdonságaira összpontosít, melyek mind a fejlesztők, mind a designerek által alkalmazhatók. A konferencián iparági szakemberek beszélnek olyan technikákról és eszközökről, melyek a webfejlesztést könnyebbé és erőteljesebbé teszik, ideértve a bevált gyakorlatokat, szkript könyvtárakat, web nyelveket és API-kat. Emellett bepillantást engednek a szabványosítás folyamatába, elmondva hogyan vehetnek részt a webszakértők e folyamatban oly módon, hogy az őket segítse, és azt is elmondják, mi várható a jövőben a Nyílt Web Környezetben. A konferencia honlapja itt.

 

Javaslatterv lett hét webszolgáltatás szabványból

2011. október 7.

 

A digitális kézírás szabvány elősegíti az eszközintegrációt

2011. október 6.

A W3C egy új szabványt tett közzé az internetes “digitális kézírás” átvitelről. A Kézírás Jelölőnyelv (InkML) Ajánlás alkalmazható az elektronikus toll vagy PDA-ceruza (stylus) által létrehozott jelek ugyanolyan módon való tárolására vagy átvitelére mint a kézírás, gesztusok, rajzok, zene és más jelölések. “A tollal való bevitel abszolut természetes módja annak, ahogyan egy eszközt használunk, legyen szó akár az adott eszköz vezérléséről, információbevitelről vagy más emberekkel folytatott kommunikációról”, mondja Debbie Dahl, a Többmódú Kommunikáció Munkacsoport elnöke. “Ez egy nagyszerű adatbeviteli mód számos, a piacon most megjelenő érintőképernyős eszköz esetén. Eddig a tollal való adatbevitel formátumát nagymértékben maga az eszköz határozta meg, ezáltal az eszközök és applikációk közötti interoperabilitás korlátozott volt. Az InkML ezt változtatja meg. Izgalmas lesz látni ahogyan az InkML a kézíráson, rajzon és szimbólumokon alapuló új, egymással együttműködni képes applikációkat tesz lehetővé.” Az InkML része a W3C azon törekvésének, hogy kiépítsék az ún. One Web-et (Egyetlen Web) mely bármilyen eszközről elérhető. Mára már olyan új applikációk valósultak meg e nyílt szabvány segítségével, mint például a toll-alapú üzenetküldés; dokumentumok, fotók vagy más adathordozón rögzített anyagok kézírásos magyarázatai; kollaboratív üzenőtáblák; a kézzel írott jegyzetek archiválása; valamint több hatékony megoldás űrlapok, formanyomtatványok kitöltésére. Továbbá, ha összekapcsolva használják őket, a toll és a hang (és más beviteli módszerek) nagymértékben javíthatják a használhatóságot. Például, összekapcsolt toll- és beszéd-bevitel esetén a felhasználó adhat olyan utasítást, mint például “mutasd az éttermeket ezen a környéken”, miközben egy kört rajzol a térképre. A sajtóközlemény teljes szövege itt olvasható. További információ a W3C-ről.

 

HTML5 audio és video: online kurzus

2011. október 5.

Örömmel értesítünk minden kedves érdeklődőt a W3C új online HTML5 Audio és Video kurzusáról. A kurzust Mark Boas, a HTML5 egyik legismertebb szakértője vezeti, az oktatás 5 héten keresztül zajlik, 2011. október 17-től november 20-ig. A kurzus során a hallgatók megtanulják hogyan használják weboldalakon és applikációkban a HTML5 médiát. A tanfolyam teljes díja €225, de korlátozott számban a korai jelentkezőknek, 2011. október 7-ig, €145 áron biztosítják az oktatást. Regisztráció itt

 

W3C ajánlás lett az SVG 1.1 Második Kiadás

2011. szeptember 28.

A Skálázható Vektorgrafika (Scalable Vector Graphics - SVG) Munkacsoport megjelentette a Skálázható Vektorgrafika (SVG) 1.1. Második Kiadás W3C ajánlást. Ez a szabvány definiálja az SVG 1.1 verziójának tulajdonságait és szintaktikáját, egy modularizált nyelvet a két-dimenziós vektor-, valamint a vegyes vektor/raszter grafikák XML-ben való leírására. A Második Kiadás már magában foglal számos az Első Kiadás hibalistáján szereplő javítást, egyéb olyan változtatások mellett amelyek a szabványt könnyebben olvashatóvá és egyértelműbbé teszik. A Módosítások függelék tartalmaz minden, a Második Kiadás Javaslatterv kiadása óta történt változást. További információ a Grafika Fejlesztési Területről.

 

Az Inria nyújt otthont az első francia W3C irodának

2011. szeptember 21.

A World Wide Web Konzorcium (W3C) franciaországi és európai ipari kapcsolatai és kutatási tevékenységei erősítése érdekében a mai napon megnyitotta a W3C Francia Irodát, melynek az Inria (Francia Nemzeti Számítástechnikai Kutatóintézet) ad otthont. Az új iroda megnyitása apropójából egy Open Data szekcióülést tart a Párizsban szeptember 22-én, az Inria és a Párizsi Főpolgármesteri Hivatal egyűttműködésével megrendezésre kerülő Open World Fórumon. További információ az új iroda megnyitásáról szóló sajtóközleményben.

 

SVG 1.1 Második Kiadás - Javaslatterv

2011. szeptember 13.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Skálázható Vektorgrafika (SVG) 1.1 (Scalable Vector Graphics) javaslatterv lett. A szabvány definiálja az SVG 1.1 verziójára vonatkozó sajátosságokat és szintaktikát, egy modularizált nyelvet a két-dimenziós vektor-, valamint a vegyes vektor/raszter grafikák XML-ben való leírására. További információ, valamint az SVG 1.1 implementációjának teszteléséről készült jelentés a Skálázható Vektorgrafika (SVG) Munkacsoport honlapján található.

 

A W3C várja a HTML 5-tel kapcsolatos észrevételeket

2011. június 10.

A W3C várja a W3C Nyílt Web Platformjának (Open Web Platform) alapját képező HTML5 és a hozzá kapcsolódó öt szabvánnyal kapcsolatos észrevételeket. A Platform középpontjában a HTML5 hatékony eszközöket kínál olyan internet-alapú applikációk létrehozására amelyek bármilyen eszközön futtathatók. E technológiának az iparra és a társadalomra gyakorolt erőteljes hatása miatt a W3C visszajelzéseket vár a szabványosítási folyamat jelenlegi szakaszában. “Azt tapasztaljuk, hogy a HTML5 iránt mindenhol nagy az érdeklődés, és nagyon örülök hogy eljutottunk a HTML5 Végső Munkatervhez” – mondja Philippe Le Hégaret, a W3C HTML5, CSS, SVG, WOFF, és más felhasználói oldali technológiákért felelős igazgatója. “A HTML Munkacsoport a W3C legnagyobb munkacsoportja, mely több mint 50 W3C tagot és 200-nál is több meghívott szakértőt számlál. Megállapodásra jutni egy ennyire nagy közösségben már önmagában is hatalmas eredmény.” A W3C HTML Munkacsoport 2011. augusztus 3-ig várja az észrevételeket, elsősorban a minden egyes dokumentum elején felsorolt, kiemelt fontosságú nyitott kérdésekkel kapcsolatban. A W3C HTML Munkacsoport szintén vár közreműködőket a növekvő HTML teszt sorozathoz, amely az interoperabilitás elérésének egy fontos eszköze.

 

CSS 3 Listák- és Számlálók-modul Munkaterv

2011. június 9.

A CSS (Beágyazott Stíluslapok) Munkacsoport megjelentette a 3-as szintű CSS listák- és számlálók-modul munkatervet. A dokumentum a CSS 3 listák formázásához kapcsolódó sajátosságokat tartalmazza. A legjelentősebb bővítések a CSS 2-vel összevetve egy a listajelölőt (list marker) megjelenítő pszeudo-elem, egy a listajelölő elem pozícióját (list-style-position) meghatározó új érték (hanging), és egy eljárás a szerzők számára hogy saját lista stílusukat definiálják. További információ a Stílus Fejlesztési Területről.

 

Érzelmi Jelölőnyelv (EmotionML) 1.0 Végső Munkaterv

2011. május 20.

A Többmódú Kommunikáció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) megjelentette az Érzelmi Jelölőnyelv (EmotionML) 1.0 Végső Munkatervet. Ahogy a web egyre elterjedtebbé, interaktívabbá és multimodálissá válik, úgy nő az igény arra, hogy a technológia többet foglalkozzon az emberi tényezőkkel, érzelmekkel is. A jelenlegi Érzelmi Jelölőnyelv (EmotionML) 1.0 szabványtervezet egyensúlyt próbál teremteni a gyakorlati alkalmazás és a tudományos megközelítés között. A nyelvet mint “plug-in” nyelvet képzelik el, mely három különböző területen is használható: (1) az adatok kézi címkézése (annotálása), (2) a felhasználó viselkedéséből származó érzelmi állapotok automatikus felismerése, és (3) az érzelmekhez hasonló rendszermagatartás generálása. További információ a Többmódú Kommunikáció Fejlesztési Területről.

 

Megjelent a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató (Authoring Tool Accessibility Guidelines - ATAG) 2.0 és a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató (ATAG) 2.0 Alkalmazása Munkatervek frissített változata

2011. május 13.

A Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport megjelentette a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató (ATAG) 2.0 és kapcsolódó dokumentuma, a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutató (ATAG) 2.0 Alkalmazása Munkatervek frissített változatát. Az ATAG definiálja, hogyan kell a szerkesztőeszközöknek segíteniük a fejlesztőket olyan akadálymentes webtartalmak létrehozásában, melyek megfelelnek a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.0 szabványnak. Emellett az ATAG azt is definiálja, hogyan kell a szerkesztőeszközöket olyan formában akadálymentessé tenni, hogy azok a fogyatékos emberek számára is elérhetők és használhatók legyenek. A két dokumentummal kapcsolatos észrevételeket 2011. május 24-ig várják. Részletes információkért kérjük kattintson a Felkérés az ATAG 2.0 Munkaterv bírálatára linkre. További információ a Web Akadálymentesítési Kezdeményezésről.

 

Megjelent a Táblázatos Felosztás (Grid Layout) első munkaterve

2011. május 13.

A Beágyazott Stíluslapok (CSS) Munkacsoport megjelentette az első nyilvános Táblázatos Felosztás munkatervet, mely lehetővé teszi, hogy a tervezők vízszintes és függőleges vonalakból álló láthatatlan rácsot definiáljanak. Ezt követően egy dokumentum elemei a rács pontjaihoz rögzíthetők, ezzel láthatóan is egymáshoz kapcsolódnak, még akkor is, ha a forrásban nem közvetlenül egymás mellett helyezkednek el. További információ a Stílus Fejlesztési Területről.

 

W3C jelentés az internet és a televízió konvergenciájáról

2011. április 6.

A W3C közzétette a februárban, Berlinben megtartott Második Internet és TV Műhelykonferenciáról szóló jelentését. A dokumentum összefoglalja a 77 résztvevő szervezet közötti tárgyalásokat és kiemeli az internet és a TV konvergencia fő prioritásait:

  • HTTP-n keresztüli adaptív folyam
  • Otthoni hálózat és másodképernyős forgatókönyv
  • A metaadat szerepe és kapcsolódása a Szemantikus Web technológiához
  • A konvergens megoldások elérhetőségének biztosítása
  • Felület egyénivé alakítása és tesztelése
  • A TV HTML5-re való lehetséges kiterjesztése

A prioritások megállapítása tovább folyik a W3C Internet és TV Érdekcsoportban. Ez a csoport nézi át a már létező munkát, valamint az internetszolgáltatások és a TV-szolgáltatások közötti kapcsolatot. A csoport azonosítani fogja azokat az elvárásokat és lehetséges megoldásokat, melyek biztosíthatják, hogy az internet jól működjön a TV-vel is. A W3C berlini műhelykonferencia létrejöttét szponzorként segítette a Netflix, az IPTV Forum Japan, és a Tomo-Digi. A műhelykonferencia rendezését az OMWeb elnevezésű EU-projekt szintén támogatta.

 

Okosabb mobilweb alkalmazások építése a bevált gyakorlatok szabvány segítségével

2011. április 5.

A W3C közzétette az okosabb mobilweb alkalmazások létrehozását segítő Bevált Gyakorlatok szabványát. A Mobilweb Alkalmazások Bevált Gyakorlatok szabvány a mobilweb terület több érintettjétől származó gyakorlati tanácsokat ad olyan mobilweb alkalmazások egyszerű fejlesztéséhez és telepítéséhez, melyek többféle platformfüggetlen módon is jól működnek. Az útmutatások azt is leírják, hogyan tervezzünk hatékony, különböző kontextusokhoz jól illeszkedő webalkalmazásokat, melyek a mobilhasználói élményt erősítik. Egy praktikus, angol, francia, héber, koreai, spanyol és svéd nyelven is elkészített kártyasorozat foglalja össze a könnyű használat érdekében a főbb pontokat. A sajtóközlemény és a működési bizonyítvány a linkeken olvasható. További információ a W3C Mobilweb Kezdeményezésről.

 

XQuery és XPath Teljes Szövegű 1.0 verzió, valamint az XQuery Frissítési Eszköz 1.0 W3C Ajánlás lett

2011. április 1.

A W3C közzétette az XQuery Frissítési Eszköz 1.0 és az XQuery és XPath Teljes Szövegű 1.0 ajánlásokat. Az első egy frissítési eszközt definiál amely kiterjeszti az XML Query nyelvet, az XQuery-t. Az XQuery Frissítési Eszköz olyan kifejezéseket ad, amelyek segítségével maradandó (perzisztens) változtatásokat lehet létrehozni az XQuery 1.0 és az XPath 2.0 adatmodellben. A második ajánlás az XQuery 1.0 és az XPath 2.0 verzióját bővíti ki teljesszövegű keresési lehetőséggel. Az első ajánlást az XML Lekérdező (XML Query) Munkacsoport önállóan, a másodikat a Bővíthető Stíluslap-nyelv (XSL) Munkacsoporttal közösen tette közzé. További információ az XML-ről.

 

XQuery és XPath Teljes Szövegű 1.0 verzió Javaslatterv

2011. március 28.

A Bővíthető Stíluslap-nyelv (XSL) Munkacsoport és az XML Lekérdező (XML Query) Munkacsoport közösen megjelentette az XQuery és XPath Teljes Szöveg 1.0 javaslattervet. Ez kiterjeszti az XPath és XQuery nyelveket, hogy azok támogassák a teljes szövegű kereséseket az XML dokumentumokban vagy más adatmodellekben. További információ a Bővíthető Jelölőnyelv (XML) Fejlesztési Területről.

 

A W3C elindította a WebID Inkubátor Csoportot

2011. március 25.

A W3C örömmel jelenti a WebID Inkubátor Csoport létrejöttét, melynek feladata a WebID protokoll teljeskörű szabványosításának további előmozdítása. A WebID protokoll egy azonosítás protokoll amely az SSL/TLS réteget használja a felhasználó azonosítására azáltal, hogy a klienst egy az Interneten meglévő profildokumentumhoz kapcsolja egy URI-t helyezve a tanúsítványba. Ez az első lépés a teljesen szabványalapú böngésző hitelesítés felé, azonban nem korlátozódik csupán a böngésző-alapú hitelesítésre: peer to peer hitelesítés ugyanúgy működni fog. Az Inkubátor Csoport a 2008-ban kezdődő munkát folytatva a társasági hálókról, biztonsági és böngésző közösségekből érkező érdeklődők számának növelésére, és a tőlük kapott visszajelzések beépítésére törekszik. A következő W3C tagok támogatták e csoport működési szabályzatát: Apache Software Foundation, DERI Galway, Garlik, INRIA, Nokia, OpenLink Software, Talis, Telecom Italia SpA, Vrije Universiteit Amsterdam. További információ az Inkubátor Fejlesztési Területről, a feltörekvő web-technológiákat támogató fejlesztési kezdeményezésről a honlapon találhatók. Az inkubátor tevékenység nem a W3C szabványrendszeréhez kötődő munka, de számos esetben egy jövőbeli Munkacsoport kiindulási pontja.

 

Végső munkaterv: Multimodális architektúra és interfészek

2011. március 24.

A Multimodális Kommunikáció Munkacsoport megjelentette a Multimodális architektúra és felületek végső munkatervet. A dokumentum egy lazán csatolt architektúrát definiál a multimodális felhasználói felületekre, amely engedélyezi az egymás melletti és az elosztott implementációt, emellett a jelölésre és szkript-programozásra, valamint az alkotóelemek közötti jól definiált interfészek használatára koncentrál. További információ a Multimodális Kommunikáció Fejlesztési Területről.

 

W3C elindította az RDF (Forrásleíró Keretrendszer) Munkacsoportot

2011. március 2.

A W3C elindította az RDF Munkacsoportot, melynek feladata a Szemantikus Web alapszabványának, a Forrásleíró Keretrendszernek (RDF) frissítése. A munka célja az RDF-et úgy kiterjeszteni, hogy az magába foglalja azokat a képességeket, melyeket a közösség kívánatosnak és fontosnak tart az együttműködéshez a szabvány 2004-es verziójával kapcsolatos tapasztalatok alapján, de anélkül, hogy a már létező telepítésre negatív hatást gyakorolna. A várt képességek közé tartozik a JSON és Turtle sorba-rendezés, valamint a többszörös gráfok és gráf-memóriák szabványmodellje és szemantikája. További információ a Szemantikus Webről.

 

A W3C közzétett egy HTML5 logót

2011. március 1.

HTML5A W3C közzétett egy HTML5 logót, a nyílt webtechnológiák figyelemfelkeltő vizuális azonosítóját. A W3C arra biztatja az új technológiák korai alkalmazóit, hogy használják a HTML5-öt és küldjenek róla visszajelzést a W3C HTML Munkacsoportnak a szabványosítási folyamat részeként. Most már létezik egy logó azok számára, akik a HTML5-öt részben már alkalmazzák oldalaikon, és azok számára is, akik tudatni kívánják, hogy ők HTML5, CSS, SVT és WOFF, vagy más, modern technológiát használnak webapplikációjuk építéséhez. A logó honlapja tartalmaz egy jelkép készítőt (amely a logó megjelenéséhez szükséges kódot generálja), egy a logót használó oldalakat tartalmazó galériát, egy linket melyen keresztül HTML5-póló vásárolható, útmutatást arról hogyan lehet ingyenes matricához jutni, és még sok egyéb információt. A logó a “Creative Commons 3.0 By” alatt érhető el, vagyis a tervezők / designerek is használhatják igényeikhez igazítva azt. Hasznos információk a logóról a HTML5 GYIK alatt, valamint további információ a HTML5-ről.

 

XHTML 1.1, XHTML Basic 1.1, XHTML-Nyomtatás Módosult Ajánlások

2011. január 21.

Az XHTML2 Munkacsoport közzétette az alábbi három ajánlás módosítását: XHTML 1.1 – Modulalapú XHTML Második Kiadás, XHTML Basic 1.1 Második Kiadás, és XHTML-Nyomtatás Második Kiadás. Egy kapcsolódó szabvány, az XHTML Modularizáció, egy keretrendszert definiál adott modulkészletből történő XHTML nyelvi definíciók építésére. Mindhárom módosult ajánlás a modulokat különböző végponthoz kapcsolja. Az XHTML 1.1 egy “teljes” modulkészlet, az XHTML Basic 1.1 egy minimális modulkészlet olyan környezetek számára mint pl. a mobiltelefon, okostelefon, személyhívó és set-top box. Az XHTML Nyomtatás a nyomtatásra fókuszál, pl. mobileszközökről olyan nyomtatókra, melyek nem feltétlenül kompatibilisek a mobileszközzel. A módosítások a hibajegyzék javításokat is magukban foglalják, és a módosítások minden egyes dokumentumban felsorolásra kerültek. További információ az XHTML2 Munkacsoportról.

 

Megjelent a HTML5 Webes Üzenetküldés Munkaterv

2011. január 20.

A Webalkalmazások Munkacsoport megjelentette a HTML5 Üzenetküldés első nyilvános munkatervét. Ez a szabvány két mechanizmust definiál a HTML dokumentumokban böngészett tartalmak közötti kommunikációra. A dokumentumok közötti üzenetküldés lehetővé teszi a dokumentumok egymással való kommunikációját függetlenül a forrás-domaintől, oly módon hogy közben megakadályozza a honlapok közötti szkriptes támadásokat. A csatornás üzenetküldés lehetővé teszi független (pl. különböző böngészőtartalmakban futó) kódok egymással való közvetlen kommunikációját. További információ a Gazdag Webkliensek Fejlesztési Területről.