Hírek

CSS Beágyazódás és Öröklődés 3. szint – W3C ajánlás

2021. február 24.

A CSS Munkacsoport megjelentette a CSS Beágyazódás és Öröklődés 3. szint (CSS Cascading and Inheritance Level 3) W3C ajánlást. Ez a CSS modul leírja annak módját, hogyan kombinálódnak a stílusszabályok, és hogyan lehet értékeket rendelni minden elem bármely tulajdonságához. A beágyazódás és öröklődés által az értékek minden tulajdonságra szétterjednek minden elemen.

A CSS a strukturált dokumentumok (mint például a HTML és XML) képernyőn, papíron, stb. történő megjelenítésének leírására használt nyelv.

 

Térképek a Weben – W3C műhelykonferencia-jelentés

2021. február 22.

Montreal térképei, múlt, jelen, jövő, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette a 2020. szeptember-októberben, online tartott Térképek a Weben közös W3C/OGC műhelykonferenciasorozatról készült jelentést (W3C/OGC Joint Workshop Series on Maps for the Web – report).

A résztvevők élőben közvetített prezentációk, panel megbeszélések és előre felvett videók segítségével vitatták meg a webes platformon megjelenő térképekkel szembeni elvárásokat és javaslatokat.

A műhelykonferencia eredményeként, a résztvevők egy több közösséget (többek között a W3C-t és az OGC-t) átfogó munkacsoport indítását tervezik, amely ütemtervet definiál a natív webes térképek meghatározására és implementálására. A már folyamatban lévő munkát a W3C Térképek a HTML Közösségi Csoportban (W3C Maps for HTML Community Group) indította és inkubálja 2014 év végétől. A Webes térképekről folyó megbeszélések iránt érdeklődőket várják e W3C Közösségi Csoportban, a csatlakozás ingyenes.

A W3C köszönetet mond a National Resources Canada-nak a szponzorációért; a Programbizottságnak, a rendezvénysorozat társ-házigazdájának, az Open Geospatial Consortiumnak (OGC), valamint az összes résztvevőnek az esemény létrejöttéért. További információ a kapcsolódó W3C blogbejegyzésben olvasható.

 

W3C ajánlás lett a 2020. január 29-én közreadott HTML ajánlástervezet

2021. február 10.

A W3C és a WHATWG együttműködése kapcsán, melynek célja a HTML és DOM specifikációk egységes verziójának létrehozása, a W3C jóváhagyott W3C ajánlásként közzéteszi a 2020. január 29-én kiadott HTML Ajánlástervezetet (HTML Review Draft – Published 29 January 2020). A HTML specifikáció egy szemantikus szintű jelölőnyelvet és a hozzá kapcsolódó szemantikus szintű szkripting API-kat definiálja, hogy lehetővé tegye a Weben akadálymentes oldalak létrehozását a statikus oldalaktól kezdve a dinamikus alkalmazásokig.

 

W3C ajánlás a Web Valós Idejű Kommunikáció (WebRTC)

2021. február 3.

WebRTC logója, ahogy a hírben indexképként megjelenik A Webes Valós idejű Kommunikáció Munkacsoport (Web Real-Time Communications Working Group, WebRTC) közzétette a Webes Valós idejű Kommunikáció 1.0: Valós idejű Kommunikáció böngészők között (WebRTC 1.0: Real-Time Communication Between Browsers) W3C ajánlást. A dokumentum egy JavaScript API készletet definiál, amely média és általános alkalmazás adatok cseréjét teszi lehetővé olyan más böngészőkkel vagy eszközökkel, melyek a megfelelő, az IETF-ben (Internet Engineering Task Force) definiált valós idejű protokoll-készleteket alkalmazzák.

A WebRTC már most az online kommunikáció és kollaborációs szolgáltatások sarokköveként szolgál. A WebRTC keretrendszer biztosítja azokat az építőkockákat, melyekkel a web- és alkalmazásfejlesztők számos alkalmazáshoz adhatnak egyszerűen videóbeszélgetést vagy peer-to-peer adatcserét. Felhasználók milliói léphetnek egymással kapcsolatba azáltal, hogy a WebRTC az élő videóbeszélgetést minden eddiginél könnyebbé teszi a weben. További információ a jelenlegi fejlesztésről valamint a WebRTC jövőjéről a kapcsolódó sajtóközleményben olvasható.

 

Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 3.0 : első nyilvános tervezet

2021. január 25.

W3C logója és a WCAG 3 címe, ahogy a hírben indexképként megjelenik Az Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Accessibility Guidelines Working Group, AG WG) közzétette a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 3.0 (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 3.0) első nyilvános tervezetet. A WCAG és kapcsolódó dokumentumai elmagyarázzák, hogyan lehet a webes tartalmakat, alkalmazásokat és eszközöket a fogyatékos emberek számára minél inkább elérhetővé tenni. A most közzétett Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 3 több ponton is különbözik a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2 verziótól.

A WCAG 3, összehasonlítva a WCAG 2-vel, a könnyebb érthetőségre és a nagyobb rugalmasságra törekszik. Rugalmasabb, mivel több különböző típusú webes tartalmat, alkalmazást és eszközt, valamint szervezetet és fogyatékos felhasználót vesz tekintetbe. A WCAG 3 céljait a szintén most közzétett WCAG 3.0 Követelmények (Requirements for WCAG 3.0) első nyilvános tervezet tartalmazza. A WCAG 3 eltérő nevet, hatókört, struktúrát és megfelelőségi modellt javasol.

A WCAG 3 megismerését a Bevezetés a WCAG 3-ba (WCAG 3 Introduction) anyaggal érdemes kezdeni, amely fontos háttérinformációt nyújt a WCAG 3 fejlesztéséről, felülvizsgálatának iránymutatásairól valamint az ütemezéséről.

Örömmel veszik a visszajelzéseket fejlesztőktől, tervezőktől, értékelési szakértőktől, projektmenedzserektől, döntéshozóktól, fogyatékos emberektől és azoktól, akiket érdekel az akadálymentesítés – elsősorban a struktúra és a felvázolt megfelelőségi modell tekintetében. További információ a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) első nyilvános tervezet (WCAG 3 FPWD Published) blogbejegyzésben található. Az észrevételeket 2021. február 26-ig várják.

 

Széles színtartomány és magas dinamikatartomány a weben –W3C Műhelykonferencia

2021. január 21.

színérték diagram, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C Széles színtartomány és magas dinamikatartomány a weben (W3C Workshop on Wide Color Gamut (WCG) and High Dynamic Range (HDR) for the Web) címmel műhelykonferenciát rendez 2021. április-májusban, mely teljes egészében online kerül megrendezésre.

A műhelykonferencia elsődleges célja a böngésző-szolgáltatók, tartalomfejlesztők, a színtudománnyal foglalkozó tudósok, valamint a releváns, kapcsolódó területek (akadálymentesítés, szkript, biztonság, web) szakértőinek összekapcsolása, a széles színtartományt és a magas dinamikatartományt a Nyílt Webes Platformon lehetővé tévő technológiák egységesítése érdekében.

A rendezvény előre felvett videó-előadásokból (előadási szándék jelzése 2021. január 30-ig, a felvett előadások leadási határideje március 15.), ezt követően GitHub-on keresztül történő online probléma- és kérdésfelvetésekből, valamint 2021. április-májusban élő online megbeszélésekből épül fel, három fő téma köré csoportosulva:

  • széles színtartomány a weben (Wide Color Gamut on the Web, WCG)
  • magas dinamikatartomány a weben (High Dynamic Range on the Web, HDR)
  • WCG és HDR szabványosítás

A részvétel, a téma iránti érdeklődés és az abban való alapvető ismeretek esetén, mindenki számára ingyenes, nem feltétele a W3C-tagság. További információ a műhelykonferenciáról. A leendő résztvevőktől kérik előadás-javaslatuk (proposal for a talk) benyújtását 2021. január 30-ig. A rendezvényre regisztrálni január közepétől áprilisig lehet.