Hírek

Fizetési Kérelem API – frissített ajánlástervezet

2021. július 2.

Az Online Fizetés Munkacsoport (Web Payments Working Group) javasolja a Fizetési Kérelem API (Payment Request API) frissített ajánlástervezet minél szélesebb körű alkalmazását. A specifikáció egy API-t szabványosít, amely lehetővé teszi a kereskedőknek (vagyis a fizikai és digitális termékeket árusító weboldalaknak) egy vagy több fizetési mód használatát, minimális integráció mellett. A fizetési folyamatot a felhasználói ágensek (pl. a böngészők) teszik lehetővé a kereskedő és a felhasználó között.

A visszajelzéseket 2021. július 27-ig várják a Fizetési kérelem github oldalán.

 

Webes Neurális Háló API – első nyilvános tervezet

2021. július 1.

A Webes Gépi Tanulás Munkacsoport (Web Machine Learning Working Group) kiadta a Webes Neurális Háló API (Web Neural Network API) első nyilvános tervezetet. A dokumentum egy dedikált alacsonyszintű API-t ír le neurális hálók következtetéseinek hardveres gyorsítására. További információ a kapcsolódó blogbejegyzésben található a jelen munka kontextusáról.

 

W3C Ajánlás a Web Audio API

2021. június 21.

web audio logója, ahogy a hírben indexképként megjelenik Az Audio Munkacsoport megjelentette a Web Audio API W3C ajánlást. A specifikáció egy magasszintű Web API-t ír le az audio tartalmak közvetlenül a webes böngészőben vagy webes alkalmazásokban történtő létrehozására, formázására és feldolgozására.

Azáltal, hogy az API szabványos és jogdíjmentesen alkalmazható a webes böngészőkben, valamint egyéb eszközökön és platformokon, mind asztali gépen és mobileszközön, hang létrehozása a Web Audio API segítségével megbízható, széles körben elérhető, beépített képességgé vált, így nem szükséges bővítmények telepítése vagy különböző alkalmazások letöltése. További információ a kapcsolódó sajtóközleményben (angol nyelven) található.

 

W3C Ajánlástervezet lett a 2020. június 15-én közreadott DOM tervezet

2021. június 15.

A W3C és a WHATWG együttműködése kapcsán, melynek célja a HTML és DOM specifikációk egységes verziójának létrehozása, a W3C jóváhagyott W3C ajánlástervezetként közzéteszi a 2020. június 15-én kiadott DOM tervezetet (DOM Review Draft — Published 15 June 2020). A DOM egy platform-független modellt definiál az eseményekre, műveletek megszakítására és a node-fákra. Jelen dokumentum mint W3C ajánlástervezet jelenik meg, emellett a WHATWG Munkafolyamat résztvevői általi szabadalmi ellenőrzés célját is szolgálja. A dokumentummal kapcsolatos észrevételeket 2021. július 6-ig várják a WHATWG DOM Github repozitóriumában.

 

Helymeghatározás API – első nyilvános tervezet

2021. június 3.

Az Eszközök és Szenzorok Munkacsoport (Devices and Sensors Working Group) ismételten kiadta a Helymeghatározás API (Geolocation API) első nyilvános tervezetet. A Helymeghatározás API hozzáférést biztosít a kiszolgáló eszköz lokáció információihoz.

A most közzétett specifikáció egy frissített változat, amely számos bizalmas adatot és biztonságot érintő fejlesztést tartalmaz a legutóbbi, 2016-os közzététel óta. A változtatások listája elérhető a hivatkozáson.

A Munkacsoport örömmel fogadja az észrevételeket GitHub repozitóriumában.

 

WebTransport – első nyilvános tervezet

2021. május 19.

A WebTransport Munkacsoport közzétette a WebTransport első nyilvános tervezetet. A specifikáció egy ECMAScript API készletet definiál WebIDL-ben, amely lehetővé teszi a böngésző és a szerver közötti adatküldést és –fogadást. A dokumentumot az IETF WEBTRANS Munkacsoport által fejlesztett protokoll-specifikációval együtt fejlesztik.

A Munkacsoport GitHub repozitóriumában várja az észrevételeket.

 

Kognitív és tanulási nehézségekkel küzdők számára használhatóvá tett tartalom – munkacsoport feljegyzés

2021. május 17.

Az Akadálymentesítési Útmutató (Accessibility Guidelines Working Group) és az Akadálymentes Platform Architektúra (Accessible Platform Architectures Working Group) Munkacsoportok megjelentették a Kognitív és Tanulási Nehézségekkel küzdők számára Használhatóvá tett Tartalom (Making Content Usable for People with Cognitive and Learning Disabilities) munkacsoport feljegyzést, melyet a Kognitív és Tanulási Nehézségek Akadálymentesítési Akciócsoport (Cognitive and Learning Disabilities Accessibility Task Force, COGA) fejlesztett. A dokumentum tanácsokkal szolgál a tekintetben, hogyan tehetők a webes tartalmak valamint a webalkalmazások a kognitív és tanulási nehézségekkel küzdő felhasználók számára is elérhetővé. Tárgyalja az elérhető tartalom célkitűzéseit, létrehozásának módját (design minták), kitér a design és tesztelés folyamataiban részt vevő felhasználókra, valamint a felhasználói igényekre. A dokumentum informatív „kiegészítő útmutatást” nyújt a WCAG 2 elvárt kritériumain túl, azonban a WCAG-nek való megfelelésnek nem követelménye. További információ a W3C munkájáról a kognitív és tanulási nehézségekkel küzdő felhasználók segítésére a Cognitive Accessibility at W3C hivatkozáson található.

 

W3C kiemelt stratégiai témái – 2021. április

2021. május 11.

megafon képe, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette kiemelt stratégiai témáit (April 2021 edition of the W3C Strategic Highlights), a jelentés a szervezetnek a Web fejlődését és erősödését segítő átfogó munkájáról ad számot, valamint leírja, hogy a W3C miként elégíti ki az ipar és a társadalom igényeit.

Emellett évfordulót is ünneplünk, hiszen 1993. április 30-án, a CERN segítségével a World Wide Web nyilvánosan, mindenki által hozzáférhetővé vált (public domain). Ennek alkalmából Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója közzétette a Web Konzorcium központi szerepéről szóló bejegyzését (angol nyelven) , mely arról szól, hogyan szolgálja ki a web egyre gyorsabban a társadalom igényeit, illetve hogy mennyire fontos a webes infrastruktúra a modern világban.

Az emberi civilizáció rendkívüli helyzetben van. A Web Konzorcium pedig meghatározó szerepet tölt be, mint az a nyílt fórum, ahol a világ minden tájáról érkező ötletek és vélemények találkoznak annak érdekében, hogy globális webes szabványokat hozhassanak létre az elkövetkező 25 évre.

 

Okos városok – W3C virtuális műhelykonferencia

2021. április 22.

éjszakai város képe a kapcsolódó piktorgrammokkal, ahogy a hírben indexképként megjelenik 2021. június 25-én kerül megrendezésre az Okos városok - W3C Műhelykonferencia (W3C Workshop on Smart Cities), mely teljes egészében online esemény lesz.

A műhelykonferencia elsődleges céljai:

  • Az Okos városokra vonatkozó szabványosításban érintettek azonosítása annak érdekében, hogy a webes szabványosítás összhangban legyen az okos városok valós igényeivel,
  • A mindenki által támogatott, megvalósításra kerülő okos város technológiákhoz szükséges applikációk meghatározása,
  • valamint annak megvitatása, hogyan tehető jobbá a létrehozni kívánt Okos Városok Érdekcsoport tervezett Működési Szabályzata.

A műhelykonferencia várható témái:

  • Az okos városok jelenlegi helyzete,
  • A web-alapú okos városok iránti igény az érintettek: a használók, a fejlesztők, valamint a kormányzatok szemszögéből,
  • A több területet érintő alrendszerek integrációjának átfogó kérdései.

A rendezvény az előre felvett előadásokból, valamint az ezeket követő, 2021. június 25-én tartandó élő megbeszélésekből áll. A részvétel mindenki számára ingyenes és elérhető, aki az adott téma iránt érdeklődik és valamennyire már járatos benne. További információ a műhelykonferenciáról.

A műhelykonferenciára előadással jelentkezni 2021. április 30-ig lehet, az online regisztráció 2021. június 18-ig nyitott.

 

W3C ajánlás a Webes Autentikáció: API a publikus kulcs bizonyítványok eléréséhez 2. szint

2021. április 20.

A Webes Autentikáció Munkacsoport (Web Authentication Working Group) közzétette a Webes Autentikáció: API a publikus kulcs bizonyítványok eléréséhez 2. szint (Level 2 Recommendation of Web Authentication: An API for accessing Public Key Credentials) W3C ajánlást. A WebAuthn a jelszó-alapú, nem biztonságos autentikáció kiváltására már széles körben erős kriptográfiai autentikációt alkalmaz. A most közzétett 2. szint egy karbantartási frissítés, amely az 1. szintet meghatározó dokumentum szerepét veszi át. A Munkacsoport további jelentős frissítéseket tervez, amelyek a dokumentum 3. szintjeként jelennek majd meg.

 

W3C ajánlás lett az XSL Transzformációk 2. verzió

2021. április 14.

A W3C ajánlásként tette közzé az XSL Transzformációk 2.0 verzióját (XSL Transformations (XSLT) Version 2.0 (Second Edition)). A specifikáció egy, az XML dokumentumok más XML dokumentumokká alakítására használt nyelvnek, az XSLT 2.0-nak a szintakszisát és szemantikáját definiálja. A most közzétett 2. verzió a korábbi hibajavítása és egyértelműsítése, új tulajdonságok hozzáadása nélkül.

A W3C az XSLT nyelv 3.0 verzióját 2017. június 8-án jelentette meg W3C ajánlásként, amely jelentős kiegészítéseket tartalmaz annak érdekében, hogy lehetővé tegye a transzformációt streaming módban is, amikor teljes egészében sem a forrásdokumentum, sem a céldokumentum nem került tárolásra a memóriában. A 3.0 verzió másik fő célja a nagyméretű stíluslapok modularitásának növelése, megengedve a stíluslapok függetlenül fejlesztett komponensekből történő fejlesztését, magasszintű szoftverfejlesztési robusztussággal (csomagok).

 

Web Akadálymentesítés Oktatási Anyag – frissített forrásanyag

2021. április 13.

Az Akadálymentes Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Accessibility Education and Outreach Working Group (EOWG)) új fejlesztési modulokat jelentetett meg a Web Akadálymentesítés Oktatási Anyagban (Curricula on Web Accessibility). A jelen oktatási anyag keretet biztosít új, digitális akadálymentesítés témájú kurzusok létrehozására, az akadálymentesítés más kurzusokba való beépítésére, valamint a már létező vagy tervezett kurzusok felülvizsgálatára. A 2021. márciusban közreadott anyag a következőket tartalmazza: frissített útmutató az Oktatási Anyag áttekintő oldalán (Curricula overview page), frissített alapmodulok (Foundation Modules) és új fejlesztői modulok (Developer Modules). Az új modulok az akadálymentes jelölő és kódoló technikákra fókuszálnak, elsősorban a front-end fejlesztők oktatását tartva szem előtt. Az ezután megjelenő modulok az akadálymentes digitális tartalmak tervezését és szerkesztését fedik majd le.

 

Nyílt kijelző protokoll – első nyilvános tervezet

2021. április 13.

A Második Kijelző Munkacsoport (Second Screen Working Group) megjelentette a Nyílt Kijelző Protokoll (Open Screen Protocol) első nyilvános tervezetet. A Nyílt Kijelző Protokoll egy hálózati protokoll készlet, amely lehetővé teszi a felhasználói ágensek számára a Prezentációs API (Presentation API) és a Távoli visszajátszás API (Remote Playback API) interoperábilis módon való implementálását.

 

WAI-ARIA 1.2 – W3C ajánlástervezet

2021. március 25.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications (ARIA) Working Group) implementációkat vár az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.2 (Accessible Rich Internet Applications 1.2, WAI-ARIA 1.2) W3C ajánlástervezethez. A WAI-ARIA az akadálymentes felhasználói felület elemeit definiáló szerepekhez, állapotokhoz és tulajdonságokhoz nyújt ontológiát, valamint a webes tartalmak és a webalkalmazások akadálymentességének és kompatibilitásának elősegítésére használható. E szemantikákat úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a szerzőknek, hogy a felhasználói felület működését és strukturáját dokumentum-szintű jelölőkön keresztül továbbíthassák a segítő technológiák számára. A jelen verzió a WAI-ARIA 1.1-hez képest új tulajdonságokkal egészült ki, hogy a segítő technológiákkal való interoperabilitást még inkább támogassa, ezáltal még konzisztensebb akadálymentességi modellt hoz létre a HTML és az SVG2 vonatkozásában is. Jelen specifikáció mind a HTML-t mind az SVG2-t kiegészíti.

Az észrevételeket és implementációkat 2021. április 5-ig várják..

 

Indexelt Adatbázis API 3.0 – első nyilvános tervezet

2021. március 17.

A Webes Platform Munkacsoport (Web Platform Working Group) megjelentette az Indexelt Adatbázis API 3.0 (Indexed Database API 3.0) első nyilvános tervezetet. A dokumentum API-kat definiál a rekordokból álló egyszerű értékeket és hierarchikus objektumokat tartalmazó adatbázisokhoz. Minden egyes rekord egy kulcsból és valamilyen értékből áll, és az adatbázis az általa tárolt rekordok indexeit is kezeli. Egy alkalmazásfejlesztő így közvetlenül használja az API-t egy rekord megtalálására akár annak kulcsa, akár egy index alapján. Egy lekérdezőnyelv ezen API-n jelenhet meg külön rétegként. Indexált adatbázis pedig egy perzisztens B-fa adatstruktúrával implementálható.

A dokumentum az Indexelt Adatbázis harmadik kiadása, amely a korábbi Indexelt Adatbázis 2.0 dokumentumot váltja fel.

 

Digitális Kiadványok (EPUB) akadálymentesítése – első nyilvános tervezet

2021. március 4.

A Digitális Kiadványok 3 Munkacsoport (EPUB 3 Working Group) közzétette a Digitális Kiadványok Akadálymentesítése 1.1 (EPUB Accessibility 1.1) első nyilvános tervezetet. A dokumentum a digitális kiadvány akadálymentességének igazolásához szükséges tartalom-konformancia tulajdonságokat határozza meg. Emellett a digitális kiadványok felfedezhetőségéhez szükséges metaadat követelményeket is specifikálja. A dokumentum a digitális kiadványok akadálymentesítési követelményeit absztrakt megközelítéssel tárgyalja, hasonlóan ahhoz, ahogyan a WCAG 2 elkülöníti az akadálymentesítési iránymutatásokat az akadálymentesség megvalósításához használható technikáktól. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy az iránymutatások érvényben maradjanak a formátum fejlődésétől függetlenül.

E szemléletet egy szintén most közzétett kísérő dokumentum, a Digitális Kiadványok Akadálymentesítési Technikái 1.1 (EPUB Accessibility Techniques 1.1) Munkacsoport-feljegyzés is támogatja, amely a konformancia technikákat vázolja fel. E technikák magyarázzák el, hogyan teljesíthetők a dokumentumban leírt követelmények a digitális kiadványok különböző változataira.

A Munkacsoport GitHub repozitóriumában várja az észrevételeket, visszajelzéseket.

 

CSS Beágyazódás és Öröklődés 3. szint – W3C ajánlás

2021. február 24.

A CSS Munkacsoport megjelentette a CSS Beágyazódás és Öröklődés 3. szint (CSS Cascading and Inheritance Level 3) W3C ajánlást. Ez a CSS modul leírja annak módját, hogyan kombinálódnak a stílusszabályok, és hogyan lehet értékeket rendelni minden elem bármely tulajdonságához. A beágyazódás és öröklődés által az értékek minden tulajdonságra szétterjednek minden elemen.

A CSS a strukturált dokumentumok (mint például a HTML és XML) képernyőn, papíron, stb. történő megjelenítésének leírására használt nyelv.

 

Térképek a Weben – W3C műhelykonferencia-jelentés

2021. február 22.

Montreal térképei, múlt, jelen, jövő, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C közzétette a 2020. szeptember-októberben, online tartott Térképek a Weben közös W3C/OGC műhelykonferenciasorozatról készült jelentést (W3C/OGC Joint Workshop Series on Maps for the Web – report).

A résztvevők élőben közvetített prezentációk, panel megbeszélések és előre felvett videók segítségével vitatták meg a webes platformon megjelenő térképekkel szembeni elvárásokat és javaslatokat.

A műhelykonferencia eredményeként, a résztvevők egy több közösséget (többek között a W3C-t és az OGC-t) átfogó munkacsoport indítását tervezik, amely ütemtervet definiál a natív webes térképek meghatározására és implementálására. A már folyamatban lévő munkát a W3C Térképek a HTML Közösségi Csoportban (W3C Maps for HTML Community Group) indította és inkubálja 2014 év végétől. A Webes térképekről folyó megbeszélések iránt érdeklődőket várják e W3C Közösségi Csoportban, a csatlakozás ingyenes.

A W3C köszönetet mond a National Resources Canada-nak a szponzorációért; a Programbizottságnak, a rendezvénysorozat társ-házigazdájának, az Open Geospatial Consortiumnak (OGC), valamint az összes résztvevőnek az esemény létrejöttéért. További információ a kapcsolódó W3C blogbejegyzésben olvasható.

 

W3C ajánlás lett a 2020. január 29-én közreadott HTML ajánlástervezet

2021. február 10.

A W3C és a WHATWG együttműködése kapcsán, melynek célja a HTML és DOM specifikációk egységes verziójának létrehozása, a W3C jóváhagyott W3C ajánlásként közzéteszi a 2020. január 29-én kiadott HTML Ajánlástervezetet (HTML Review Draft – Published 29 January 2020). A HTML specifikáció egy szemantikus szintű jelölőnyelvet és a hozzá kapcsolódó szemantikus szintű szkripting API-kat definiálja, hogy lehetővé tegye a Weben akadálymentes oldalak létrehozását a statikus oldalaktól kezdve a dinamikus alkalmazásokig.

 

W3C ajánlás a Web Valós Idejű Kommunikáció (WebRTC)

2021. február 3.

WebRTC logója, ahogy a hírben indexképként megjelenik A Webes Valós idejű Kommunikáció Munkacsoport (Web Real-Time Communications Working Group, WebRTC) közzétette a Webes Valós idejű Kommunikáció 1.0: Valós idejű Kommunikáció böngészők között (WebRTC 1.0: Real-Time Communication Between Browsers) W3C ajánlást. A dokumentum egy JavaScript API készletet definiál, amely média és általános alkalmazás adatok cseréjét teszi lehetővé olyan más böngészőkkel vagy eszközökkel, melyek a megfelelő, az IETF-ben (Internet Engineering Task Force) definiált valós idejű protokoll-készleteket alkalmazzák.

A WebRTC már most az online kommunikáció és kollaborációs szolgáltatások sarokköveként szolgál. A WebRTC keretrendszer biztosítja azokat az építőkockákat, melyekkel a web- és alkalmazásfejlesztők számos alkalmazáshoz adhatnak egyszerűen videóbeszélgetést vagy peer-to-peer adatcserét. Felhasználók milliói léphetnek egymással kapcsolatba azáltal, hogy a WebRTC az élő videóbeszélgetést minden eddiginél könnyebbé teszi a weben. További információ a jelenlegi fejlesztésről valamint a WebRTC jövőjéről a kapcsolódó sajtóközleményben olvasható.

 

Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 3.0 : első nyilvános tervezet

2021. január 25.

W3C logója és a WCAG 3 címe, ahogy a hírben indexképként megjelenik Az Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Accessibility Guidelines Working Group, AG WG) közzétette a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 3.0 (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 3.0) első nyilvános tervezetet. A WCAG és kapcsolódó dokumentumai elmagyarázzák, hogyan lehet a webes tartalmakat, alkalmazásokat és eszközöket a fogyatékos emberek számára minél inkább elérhetővé tenni. A most közzétett Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 3 több ponton is különbözik a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2 verziótól.

A WCAG 3, összehasonlítva a WCAG 2-vel, a könnyebb érthetőségre és a nagyobb rugalmasságra törekszik. Rugalmasabb, mivel több különböző típusú webes tartalmat, alkalmazást és eszközt, valamint szervezetet és fogyatékos felhasználót vesz tekintetbe. A WCAG 3 céljait a szintén most közzétett WCAG 3.0 Követelmények (Requirements for WCAG 3.0) első nyilvános tervezet tartalmazza. A WCAG 3 eltérő nevet, hatókört, struktúrát és megfelelőségi modellt javasol.

A WCAG 3 megismerését a Bevezetés a WCAG 3-ba (WCAG 3 Introduction) anyaggal érdemes kezdeni, amely fontos háttérinformációt nyújt a WCAG 3 fejlesztéséről, felülvizsgálatának iránymutatásairól valamint az ütemezéséről.

Örömmel veszik a visszajelzéseket fejlesztőktől, tervezőktől, értékelési szakértőktől, projektmenedzserektől, döntéshozóktól, fogyatékos emberektől és azoktól, akiket érdekel az akadálymentesítés – elsősorban a struktúra és a felvázolt megfelelőségi modell tekintetében. További információ a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) első nyilvános tervezet (WCAG 3 FPWD Published) blogbejegyzésben található. Az észrevételeket 2021. február 26-ig várják.

 

Széles színtartomány és magas dinamikatartomány a weben –W3C Műhelykonferencia

2021. január 21.

színérték diagram, ahogy a hírben indexképként megjelenik A W3C Széles színtartomány és magas dinamikatartomány a weben (W3C Workshop on Wide Color Gamut (WCG) and High Dynamic Range (HDR) for the Web) címmel műhelykonferenciát rendez 2021. április-májusban, mely teljes egészében online kerül megrendezésre.

A műhelykonferencia elsődleges célja a böngésző-szolgáltatók, tartalomfejlesztők, a színtudománnyal foglalkozó tudósok, valamint a releváns, kapcsolódó területek (akadálymentesítés, szkript, biztonság, web) szakértőinek összekapcsolása, a széles színtartományt és a magas dinamikatartományt a Nyílt Webes Platformon lehetővé tévő technológiák egységesítése érdekében.

A rendezvény előre felvett videó-előadásokból (előadási szándék jelzése 2021. január 30-ig, a felvett előadások leadási határideje március 15.), ezt követően GitHub-on keresztül történő online probléma- és kérdésfelvetésekből, valamint 2021. április-májusban élő online megbeszélésekből épül fel, három fő téma köré csoportosulva:

  • széles színtartomány a weben (Wide Color Gamut on the Web, WCG)
  • magas dinamikatartomány a weben (High Dynamic Range on the Web, HDR)
  • WCG és HDR szabványosítás

A részvétel, a téma iránti érdeklődés és az abban való alapvető ismeretek esetén, mindenki számára ingyenes, nem feltétele a W3C-tagság. További információ a műhelykonferenciáról. A leendő résztvevőktől kérik előadás-javaslatuk (proposal for a talk) benyújtását 2021. január 30-ig. A rendezvényre regisztrálni január közepétől áprilisig lehet.