Hírek

W3C ajánlás lett a Kontextus Nyomonkövetés

2020. február 14.

Az Elosztott Nyomonkövetés Munkacsoport (Distributed Tracing Working Group) megjelentette a Kontextus Nyomonkövetés (Trace Context) W3C ajánlást. A specifikáció szabványos HTTP fejléceket és egy értékformátumot definiál a kontextus információ terjesztéséhez, amely elosztott nyomonkövetési forgatókönyveket tesz lehetővé. A specifikáció egységesíti, hogyan kerül elküldésre és módosításra a kontextus információ a szolgáltatások között. A kontextus információ egyedien azonosítja egy elosztott rendszerben az egyéni lekérdezéseket és emellett definiálja annak módját, hogyan adható meg és terjeszthető a szolgáltató-függő kontextus információ.

 

W3C ajánlás az Adatkatalógus Szókészlet 2. verzió

2020. február 13.

Az Adatkészlet Csere W3C Munkacsoport (Dataset Exchange Working Group) közzétette az Adatkatalógus Szókészlet 2. verzió (Data Catalog Vocabulary (DCAT) – Version 2) W3C ajánlást. A DCAT egy, a weben közzétett adatkatalógusok közötti interoperabilitás elősegítésére tervezett RDF szókészletet definiál. A specifikáció egy sémát határoz meg és példákat ad e séma használatára. A 2. verzió az eredeti DCAT szabványt bővíti ki a közösség által használt gyakorlattal összhangban, miközben az adatleírás és adatkészlet-csere különféle megközelítéseit támogatja.

 

Személyreszabás Szemantika követelményei – első nyilvános tervezet

2020. február 12.

A Hozzáférhető Platform Architektúrák Munkacsoport (Accessible Platform Architectures Working Group) megjelentette a Személyreszabás Szemantika követelményei (Requirements for Personalization Semantics) első nyilvános tervezetet. A dokumentum a Személyreszabás Szemantikával kapcsolatos elvárásokat tartalmazza; felhasználói eseteket, követelményeket és felhasználói történeteket bemutatva.

 

Média képességek, Kép-a-képben, Média session szabvány – első nyilvános tervezetek

2020. február 7.

A Média Munkacsoport az alábbi három, a webes média felhasználói élményt jobbá tévő specifikációk első nyilvános tervezetét adta közre:

 • Média képességek (Media Capabilities): a dokumentum API-kat definiál, melyek lehetővé teszik a weboldalak számára az optimális döntést kódolás, dekódolás és renderelés esetén, mikor a felhasználó számára médiatartalmat választanak.
 • Kép-a-képben (Picture-in-Picture): lehetővé teszi a weboldalakon olyan lebegő videóablak létrehozását, amely mindig a többi ablak felett lesz megjelenítve, így a felhasználó akkor is folytathatja a média lejátszását, miközben más oldalakat vagy alkalmazásokat is használ az eszközön.
 • Média Session Szabvány (Media Session Standard): lehetővé teszi a webfejlesztők számára, hogy egyedi igényekre szabott média metaadatokat mutassanak a platform felhasználói interfészen, testre szabják az elérhető platform médiavezérlését és hozzáférjenek a platform médiakulcsaihoz, mint a billentyűzeten, headset-en, távirányítón található hardver kulcsok, vagy a mobileszközök értesítési mezőiben és zárolási képernyőjén található szoftver kulcsok.
 

WCAG-EM weblap akadálymentességet kiértékelő eszköz frissítve

2020. február 5.

Az Akadálymentes Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Accessibility Education and Outreach Working Group, EOWG) megjelentette a WCAG-EM weblap akadálymentességet kiértékelő jelentés generátor (WCAG-EM Report Tool: Website Accessibility Evaluation Report Generator) frissített verzióját. Az eszköz segít a weblapok akadálymentességét értékelő jelentéseket létrehozni a Weblap Akadálymentesítés Értékelés Módszertan (Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology, WCAG-EM) alapján. A WCAG-EM egy informatív W3C csoport-feljegyzés, amely egy módszert ír le annak értékelésére, hogyan felelnek meg weblapok, beleértve webes alkalmazásokat és mobileszközökre készült weboldalakat is, a WCAG webes szabványnak. A W3C örömmel veszi az értékelő eszközzel kapcsolatos visszajelzéseket és javaslatokat, melyek eredményét a következő verzió tartalmazza majd.

 

A Web és a Gépi Tanulás – W3C Műhelykonferencia

2020. január 27.

a máhelykonferencia illusztrációja, ahogy a hírben indexképként megjelenik

2020. március 24-25-én Berlinben, Németországban kerül megrendezésre a Web és a Gépi Tanulás W3C Műhelykonferencia (W3C Workshop on Web and Machine Learning), melynek házigazdája a Microsoft.

A műhelykonferencia elsődleges célja a gépi tanulás eszközeit és platformjait biztosító felek és a webes platformot használó szakemberek összekapcsolása annak érdekében, hogy a Nyílt Webes Platform még jobb és erősebb alapot nyújthasson a gépi tanulás számára.

A rendezvény másodlagos céljai a következők:

 • annak megértése, hogy a gépi tanulás hogyan illeszthető a webes technológiák közé,
 • annak megértése, hogyan illeszthető a böngésző-alapú gépi tanulás a gépi tanulás ökoszisztémába,
 • a gépi tanulás technológiák webes böngészőkre és webes applikációkra gyakorolt hatásának felderítése,
 • a gépi tanulás API-k és formátumok szabványosítási lehetőségeinek vizsgálata.

Megvitatásra kerülő témák:

 • dedikált gépi tanulás API-k a böngészőkre, a Webes Gépi Tanulás Közösségi Csoport (Machine Learning for the Web Community Group) ajánlása szerint
 • a böngésző által biztosított adatforrások beillesztése a gépi tanulás munkafolyamataiba
 • a gépi tanulás API-k rétegezése és együttműködése más számítási API-val (pl. WebGPU, WebAssembly)
 • domain-specifikus gépi tanulás API-k
 • átváltási formátum a gépi tanulás modellekre a weben
 • kliens- és felhő-alapú gépi tanulás interakciók
 • eszközről elérhető gépi tanulás betanítás a böngészőkben
 • a böngésző-alapú gépi tanulás előnyei és kockázatai a biztonság, a személyes adatok védelme és az akadálymentesség vonatkozásában
 • gépi tanulás primitívek használata a weboldalak és alkalmazások akadálymentességének javítására
 • gépi tanulás keretrendszerek a webre
 • gépi tanulás hardver gyorsítók

A részvétel minden meghívott számára ingyenes és a nyilvánosság számára is elérhető, nem feltétele a W3C-tagság. További információ a műhelykonferenciáról.

A műhelykonferenciára az online regisztráció 2020. február 21-ig nyitott.

 

Webes Megosztás (Web Share) API – első nyilvános tervezet

2020. január 14.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Application Working Group) kiadta a Webes Megosztás API (Web Share API) első nyilvános tervezetet. A specifikáció egy API-t definiál szövegek, hivatkozások és egyéb tartalmak megosztására a felhasználó választása szerinti tetszőleges cél felé. Az elérhető megosztási célokat a dokumentum nem határozza meg; azokat a felhasználói ágens biztosítja, és lehetnek például applikációk, weboldalak vagy kontaktok.

 

A W3C a CSS Írásmódot ajánlja a nemzetközi írásmódok támogatására

2020. január 9.

Tegyük a World Wide Web-et világméretűvé! függőlegesen kiírva angol, hagyományos kínai, japán és koreai nyelven, ahogy a hírben indexképként megjelenik A CSS Munkacsoport közzétette a CSS Írásmódok 3. szint (CSS Writing Modes Level 3) W3C ajánlást.

Ez a CSS modul különböző nemzetközi írásmódokhoz és azok kombinációihoz definiál CSS támogatást, beleérte a balról jobbra és a jobbról balra haladó írást ugyanúgy, mint a vízszintes és függőleges írásirányt. Ezen új CSS tulajdonságok lehetővé teszik a vízszintes és függőleges írásirányú szövegszakaszok ugyanazon oldalon történő megjelenítését. A specifikáció emellett olyan támogatást is tud adni, mint például a kétirányú szövegekben való izoláció, betűtípus (glif) orientáció vezérlés, és a függőleges szövegek soraiba rövid, vízszintes szakaszok beszúrása.

További információ és ajánlások a sajtóközleményben.