Hírek

JSON-LD 1.1 – W3C ajánlások

2020. július 27.

A W3C JSON-LD Munkacsoport az alábbi három specifikációt adta ki W3C ajánlásként:

 • JSON-LD 1.1: a specifikáció egy JSON-alapú formátumot definiál a kapcsolt adatok szerializálására. A szintaxist úgy tervezték, hogy az könnyen integrálható legyen olyan telepített rendszerekbe melyek már használják a JSON-t, emellett könnyű bővítési lehetőséget biztosítson a JSON-ról a JSON-LD-re történő váltáskor. A JSON-LD elsődlegesen egy módszer a kapcsolt adatok webalapú programozási környezetben történő használatára, együttműködésre képes webszolgáltatások építésére és a kapcsolt adatok JSON-alapú tárolómotorokban való elhelyezésére.
 • JSON-LD 1.1 Feldolgozó Algoritmusok és API (JSON-LD 1.1 Processing Algorithms and API): a specifikáció egy algoritmus-készletet definiál a JSON-LD dokumentumok programozott átalakítására. Az adatok újraszervezése a megadott transzformációs szabályok alapján gyakran jelentősen leegyszerűsíti használatukat. Emellett a dokumentum egy API-t is javasol a fejlesztőknek a meghatározott algoritmusok implementálására.
 • JSON-LD 1.1 Keretek (JSON-LD 1.1 Framing): a specifikáció lehetővé teszi a fejlesztők számára a példa-alapú lekérdezést és a JSON-LD adatok szabályozott elrendezésű közzétételét.
 

Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Jelentés generátor – új forrásanyag

2020. július 8.

Az Akadálymentes Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Accessibility Education and Outreach Working Group, EOWG) közzétette a Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Jelentés generátor (ATAG Report Tool) új forrásanyagot. A szerkesztőeszközök a webes tartalmak létrehozására – mint a tartalomkezelési rendszerek (CMS) és az “amit-látsz-azt-kapod” (what-you-see-is-what-you-get) HTML szerkesztők - használt szofverek és szolgáltatások. A W3C Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Útmutatója (Authoring Tool Accessibility Guidelines, ATAG) a szerkesztőeszközök akadálymentessé tételére fókuszál, ezáltal segítve a szerkesztőket, hogy még több akadálymentes webes tartalmat hozhassanak létre. További információ az ATAG Áttekintés (ATAG Overview) oldalon olvasható. Az új Szerkesztőeszközök Akadálymentesítési Jelentés eszköz a szerkesztőeszköz-szolgáltatóknak és –kiértékelőknek segít abban, hogy információt adjanak projektmenedzsereknek, közbeszerzési szakembereknek és mindenki másnak, akinek szükséges tudnia, hogy a szerkesztőeszközök mennyire támogatják az akadálymentességet.

 

A Web és a gépi tanulás – W3C virtuális műhelykonferencia

2020. június 17.

a máhelykonferencia illusztrációja, ahogy a hírben indexképként megjelenik

2020. szeptemberben kerül megrendezésre a korábban, az utazási korlátozások miatt elhalasztott a Web és a gépi tanulás W3C műhelykonferencia (W3C Workshop on Web and Machine Learning), mely teljes egészében online esemény lesz.

A műhelykonferencia elsődleges célja a gépi tanulás eszközeit és platformjait biztosító felek és a webes platformot használó szakemberek összekapcsolása annak érdekében, hogy a Nyílt Webes Platform még jobb és erősebb alapot nyújthasson a gépi tanulás számára.

A rendezvény az előre felvett előadásokból (melyeket 2020. júliusban kell beküldeni) és az ezeket követő élő szeptemberi megbeszélésekből áll majd, négy fő téma köré csoportosulva:

 • A böngésző-alapú gépi tanulás lehetőségei és kihívásai,
 • A webes platform alapjai a gépi tanulás számára,
 • Webes gépi tanulás élmény: a fejlesztő szemszögéből,
 • Webes gépi tanulás élmény: a felhasználó szemszögéből.

A részvétel mindenki számára ingyenes és elérhető, aki az adott téma iránt érdeklődik és valamennyire már járatos benne. További információ a műhelykonferenciáról.

A műhelykonferenciára előadással jelentkezni 2020. július 3-ig lehet, az online regisztráció 2020. augusztus 14-ig nyitott.

 

W3C kiemelt stratégiai témái – 2020. május

2020. június 11.

web-meeting számítógép képernyőn, ahogy a hírben indexképként megjelenik

A W3C közzétette kiemelt stratégiai témáit (May 2020 W3C Strategic Highlights). A jelentés a W3C-ben folyó átfogó és kiemelt fontosságú munkáról ad számot, segíti a Web fejlődését és erősödését, leírja hogy a W3C miként elégíti ki az Ipar igényeit, valamint a kulcsterületekről és a „Web Mindenkinek” világra gyakorolt hatásáról is friss információt biztosít. A W3C ügyvezető igazgatójának a W3C Tanácsadó Testület éves tavaszi, ezúttal virtuális konferenciájáról szóló bejegyzése (W3C CEO’s thoughts on the recent Virtual W3C Advisory Committee Meeting) a hivatkozáson olvasható.

 

Webtérképek – a W3C és az OGC közös műhelykonferencia-sorozata (online)

2020. június 3.

Montreal térképei, múlt, jelen, jövő, ahogy a hírben indexképként megjelenik

2020. szeptemberben és októberben a W3C és az OGC (Open Geospatial Consortium) Webtérképek -közös műhelykonferencia-sorozatot rendez (W3C/OGC Joint Workshop Series on Maps for the Web), melynek házigazdája a Natural Resources Canada.

A műhelykonferencia teljes egészében online kerül megrendezésre, egy hónapon keresztül elérhető videó-előadások és aszinkron megbeszélések formájában. A részvétel minden meghívott számára ingyenes és a nyilvánosság számára is elérhető, nem feltétele a W3C-tagság.

A műhelykonferenciasorozat a földrajzi szabványok, webtérkép-adat szolgáltatások, webtérképező kliens-eszközök és -alkalmazások, valamint a webes platform szabvány- és böngészőfejlesztéssel foglalkozó szakértőit kapcsolja össze, hogy felderítse a térképek webes használatának lehetőségeit.

Megvitatásra kerülő témák:

 • Natív térképnéző hozzáadása a webes platformhoz, hasonlóan ahhoz, ahogyan a videótartalmak hozzáadása a HTML < video> segítségével történt;
 • Annak szabványosítása, ahogyan a böngésző-alapú térképnéző lehívja a térképszolgáltatóktól az adatokat, és hogy ezek az adatok hogyan legyenek formázva;
 • Akadálymentes webtérkép-élmény létrehozása, mely igazodik ahhoz, ahogy az emberek különféleképpen használják a webet;
 • Valós globális webtérkép élmény megteremtése, amely különböző nyelvek és térképészeti gyakorlatok mellett is működik;
 • A biztonság és a személyes adatok védelmének kérdései a földrajzi koordinátákat jelentős mértékben használó web esetén.

További információ a műhelykonferenciáról. A leendő résztvevőktől kérik érdeklődésük jelzését (expression of interest), valamint egy hosszabb állásfoglalás (position statement) benyújtását 2020. szeptember 1-ig.

 

Új videók a webes akadálymentesítés bemutatására

2020. május 21.

Az Akadálymentes Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Accessibility Education and Outreach Working Group, EOWG) közzétette a Webes Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) öt, az akadálymentességet értékelő eszközöket bemutató videóját. Az animált videók témái a következők: Egyszerű Ellenőrző Lépések (Easy Checks) – a webes akadálymentesítés első áttekintése, Értékelőeszközök (Evalutation Tools), Akadálymentesítés Módszertana (Conformance Evaluation), ideértve a Jelentéskészítő Eszközt (Report Tool), valamint a Felhasználó bevonását a webes akadálymentesítésbe (Involving Users in Web Accessibility). Emellett más WAI videók is elérhetők, mint a Bevezetés - Webes Akadálymentesítés és a W3C Szabványok (Video Introduction to Web Accessibility and W3C Standards), valamint a Webes Akadálymentesítés Aspektusai (Web Accessibility Perspectives videos), melyek bemutatják, mi miatt nélkülözhetetlen az akadálymentesítés a fogyatékos embereknek és miért hasznos mindenki számára. A fenti videók mellett elérhető a Bevezetés az Akadálymentesítésbe (Introduction to Web Accessibility) ingyenes online kurzus is, s mindezekhez a mai nap, 2020. május 21., mint a Nemzetközi Nap az Akadálymentesség Megismerésére (Global Accessibility Awareness Day, GAAD) különösen jó apropót szolgáltat.

 

W3C ajánlás lett a Dolgok Hálója Architektúra és a Dolgok Hálója Dolgok Leírása

2020. április 29.

WoT alkalmazások ábrája, ahogy a hírben indexképként megjelenik

A Dolgok Hálója Munkacsoport (Web of Things Working Group) kiadta a Dolgok Hálója Architektúra (Web of Things (WoT) Architecture) és a Dolgok Hálója Dolgok Leírása (Web of Things (WoT) Thing Description) W3C ajánlásokat, melyek egyszerű integrációt tesznek lehetővé a Dolgok Hálója platformok és alkalmazások esetében. A Dolgok Hálója Architektúra specifikáció egy absztrakt architektúrát ír le a W3C Dolgok Hálójára, míg a Dolgok Hálója Dolgok Leírása a Dolog metaadatait és interfészeit írja le, ahol a Dolog egy olyan fizikai vagy virtuális entitás absztrakciója, amely a Dolgok Hálójával kölcsönhatásba lép valamint annak résztvevőjévé válik.

Ezen megoldásokat már ma is számos termékben használják. A Dolgok Hálója különféle IoT (Internet of Things – Dolgok Internetje) tartományokban alkalmazható, ideértve az Okos Otthon-, Ipari, Okos Város-, Kereskedelmi vagy Egészségügyi alkalmazásokat, ahol a W3C Dolgok Hálója (WoT) szabványok egyszerűsíthetik az olyan IoT rendszerek fejlesztését, melyek különböző szolgáltatók és ökosztisztémák eszközeit kapcsolják össze. További információ a sajtóközleményben.

 

Valós Idejű Kommunikáció Akadálymentesítés Felhasználói Elvárások : első nyilvános tervezet

2020. április 24.

A Hozzáférhető Platform Architektúrák Munkacsoport (Accessible Platform Architectures (APA) Working Group) a Kutatási Kérdések Akciócsoporttal (Research Questions Task Force, RQTF) együttműködve közzétette a Valós Idejű Kommunikáció Akadálymentesítés Felhasználói Elvárások Munkacsoport-feljegyzés (RTC Accessibility User Requirements (RAUR)) első nyilvános tervezetét. A dokumentum a felhasználók igényeit és elvárásait írja le, valamint a fogyatékkal élők számára is akadálymentes valós idejű kommunikáció (RTC) forgatókönyveket vázol fel. Az akadálymentes telekommunikációs technológia egyre fontosabb mindazoknak, akik távolról dolgoznak és napi szinten igénylik a valós idejű kommunikációs megoldásokat. A most közzétett dokumentum célja információt adni a W3C közösségén belül és azon kívül zajló fejlesztésekről, mind a szabványok, mind az azok alapjául szolgáló architektúrák tekintetében. Az elvárások némelyike rendszer vagy platform szinten implementálható, míg mások a szerkesztéssel szemben támasztott elvárások lehetnek. További információ a Valós Idejű Kommunikáció Akadálymentesítés Felhasználói Elvárások – Véleményezésre (RTC Accessibility User Requirements – Call for Review) blogbejegyzésben található.

 

A Macmillan Learning és a Fondazione LIA nyerte az ABC 2020 Díjat

2020. április 6.

az Akadálymentes Könyvek Konzorcium Kiválósági Díjának fotója, ahogy a hírben indexképként megjelenik

A W3C örömmel adja hírül, hogy a W3C tagságához tartozó Macmillan Learning és a Fondazione LIA nyerték az Akadálymentes Könyvek Konzorcium 2020-as Nemzetközi Kiválósági Díját az Akadálymentes Könyvkiadásért.

A Macmillan Learning-et a kiadói kategóriában ismerték el, mint az első globálisan igazolt akadálymentes kiadót (Global Certified Accessible, GCA publisher), amely akadálymentes formátumban biztosítja kiadványait és tananyagait a különféle látássérüléssel élő tanulóknak.

A Fondaizone LIA-t pedig az újítói kategóriában méltányolták azon fejlesztéseiért, amikkel az e-könyvek és más digitális kiadványok akadálymentességét javította a vakok, látássérültek vagy más okból kifolyóan a nyomtatott anyagot nehézséggel olvasók számára.

„A Macmillan Learning egyik alapköve a tudás megosztásának fontossága, így az akadálymentesítés központi eleme küldetésünknek – a tanulás által jobbítani sokak életét. Az akadálymentes oktatási anyagok iránti igény univerzális és túlmutat azon, hogy egy országban egyetlen kiadóra összpontosuljon. Örömmel folytatjuk munkánkat annak érdekében, hogy olyan megoldás részesei legyünk, amely diákokat segít, bármilyen képességgel rendelkeznek is, nagyszerű tanulási élményhez.”
Rachel Comerford, Igazgató, Tartalomszabványok és Akadálymentesítés, Macmillan Learning

„Nagyon örülünk, hogy a LIA Foundation munkája annak érdekében, hogy tudatosítsa az akadálymentesítés fontosságát a kiadói szakmában, elismerésre került. Ez további motiváció számunkra egy teljesen inkluzív kiadói ökoszisztéma létrehozására, ahol minden olvasó egyforma esélyekkel válogathat a kiadói katalógusokban. Külön köszönetet mondunk az Olasz Könyvkiadók Szövetségének és az olasz kiadóknak, az Olasz Vakok és Látássérültek Egyesületének, az Olasz Diszlexia Egyesületnek és a Monza-i Könyvtárnak, akik értékes közreműködése nélkül nem valósult volna meg munkánk.”
Cristina Mussinelli, Főtitkár, Fondazione LIA

A rangos díj odaítélése neves esemény az akadálymentesítés terén, egy olyan környezetben, amiben több mint 253 millió vak vagy látássérült ember érintett világszerte, akiknek több mint 90%-a a fejlődő országokban él, ahol a Vakok Világszövetsége (World Blind Union) becslése alapján a vak emberek csupán 10%-a jut oktatáshoz vagy kap munkát. Az akadálymentes könyvek hiánya így nagyon is valóságos korlát az iskolázottság terén és abban, hogy ezek az emberek önálló és tevékeny életet élhessenek, valamint ez egyik oka annak, hogy az Akadálymentes Könyvek Konzorcium az e-könyvek és más digitális anyagok akadálymentesítésének előmozdítása érdekében folyamatosan keresi az elismerésre méltó kezdeményezéseket és fejlesztéseket.

Gratulálunk a Macmillan Learning-nek és a Fondazione LIA-nak!

 

31 éves a World Wide Web

2020. március 12.

Tim Berners-Lee idézet: a Web a technológia által összekapcsolt emberiség, ahogy a hírben indexképként megjelenik

1989 márciusában Sir Tim Berners-Lee megírta az “Információkezelés: Javaslat” című dokumentumot, és ezzel útjára indított egy új ötletet, a World Wide Web-et, amely mindörökre megváltoztatta életünket.

A Tim által elképzelt Web egy globális információ-megosztó tér volt, amely képes arra, hogy összekapcsolja az embereket, segítse az ismeretek megértését és a tudás megosztását. Ma a Web már egy alapvető, izgalmas és sok esetben nélkülözhetetlen globális közvagyon. Hálásak vagyunk Tim Berners-Lee-nek, a W3C igazgatójának, hogy feltalálta a Webet, megalapította a World Wide Web Konzorciumot, köszönjük munkáját hogy a Web nyitott, nemzetközi, hozzáférhető legyen és maradjon, valamint inspiráló, sokunk számára több évtizedes, jelenlétét.

25 éven keresztül, a W3C a Web fejlődését lehetővé tévő alapvető technikai szabványok kifejlesztésén dolgozott. Értékeinkről bővebb információ blogbejegyzésünkben olvasható.

Ha részese vagy közösségünknek, és segíted a webes technológiák fejlesztését a Web Konzorciummal együtt, köszönjük. Add hírül másoknak is, hogy a Web azért jött létre, hogy mindenki használhassa. Web Konzorcium: a web mindenkié!

Köszönjük, Tim! Boldog születésnapot, World Wide Web!

 

WCAG 2.2: első nyilvános tervezet

2020. március 6.

Az Akadálymentesítési Útmutató Munkacsoport (Accessibility Guidelines Working Group, AG WG) közzétette a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.2 (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2) első nyilvános tervezetet. A WCAG 2.2 javaslatokat tartalmaz hogyan tehetők a webtartalmak akadálymentesebbé, hogy azok minél szélesebb körben legyenek elérhetők a fogyatékos emberek számára. Az útmutató az asztali gépen, laptopon, táblagépen vagy mobileszközökön megjelenő webes tartalmak akadálymentesítését célozza. Az ajánlásokat követve a webes tartalmak nemcsak a fogyatékos felhasználók, hanem mindenki számára használhatóbbá válnak számos helyzetben. További információ a most közzétett tervezetben található újdonságokról és a várható munkáról a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.2 Fejlesztése (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2 in Development) blogbejegyzésben.

 

XR Hozzáférhetőség Felhasználói Elvárások – első nyilvános tervezet

2020. március 4.

A Hozzáférhető Platform Architektúrák Munkacsoport (Accessible Platform Architectures Working Group) megjelentette az XR Hozzáférhetőség Felhasználói Elvárások (XR Accessibility User Requirements) első nyilvános tervezetet. A dokumentum listázza a fogyatékos emberek felhasználói igényeit és elvárásait amikor virtuális valóságot vagy immerzív környezetet, kiterjesztett vagy kevert valóságot (mixed reality) és egyéb kapcsolódó technológiákat (XR) használnak. Kiemelendő, hogy a dokumentum nem az alapvető elvárások gyűjteménye. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy az elvárások némelyike rendszer vagy platform szinten implementálható, míg mások a szerkesztéssel szemben támasztott elvárások lehetnek.

 

W3C Műhelykonferencia jelentés: Befogadó Tervezés az Immerzív Web Szabványokra

2020. február 24.

a máhelykonferencia illusztrációja, ahogy a hírben indexképként megjelenik

A W3C közzétette a 2019. november 5-6-án, Seattle-ben (Washington, USA) rendezett Befogadó Tervezés az Immerzív Web Szabványokra W3C Műhelykonferenciáról készült jelentést (report of the W3C Workshop on Inclusive Design for Immersive Web Standards).

A jelentés minden egyes szekció rövid összefoglalóját és kiemelt pontjait tartalmazza, közvetlen hivatkozással a prezentációkra. A műhelykonferencia résztvevői megismerkedtek a már létező eljárásokkal, ahogyan (a weben és azon kívül) az XR élmény akadálymentessé tehető, mielőtt azt vizsgálták volna, milyen tanulságok vonhatók le az eddigi kutatásokból és tapasztalatokból az Immerzív Webes architektúra vonatkozásában.

Ezáltal az akadálymentes XR élmény négy aspektusát emelték ki: vizuális interakciók, motoros funkciókkal kapcsolatos észrevételek, audió szempontok valamint a segítő technológiák alkalmazása.

A műhelykonferenciát követő aktuális munka kiterjed a W3C legalább hat szabványosítási Munkacsoportjára, valamint hat szabványosítás előtti teendőkkel és inkubációval foglalkozó Közösségi Csoportjára, és kapcsolódik legalább három Khronos Munkacsoporthoz – ezzel is mutatva annak igényét, hogy erős és hatékony koordinációra van szükség a Webes platform szisztematikus és következetes fejlődésének biztosítása érdekében. E célból javasolt e koordinációt a W3C Befogadó Tervezés az Immerzív Web Szabványokra Közösségi Csoportban megvalósítani, egy erre dedikált github repozitóriumon keresztül.

A W3C köszönetet mond a rendezvény házigazdáinak: Pluto VR, We Make Reality, Virtual World Society, Seattle Immersive Technology Association; a szponzoroknak: Google, Twitch, Samsung Internet; valamint a Programbizottságnak és a résztvevőknek az esemény létrejöttéért.

 

Újraméretezés Figyelő, CSS Görgetés Horgony Modul 1. szint – első nyilvános tervezetek

2020. február 19.

A CSS Munkacsoport az alábbi két első nyilvános tervezetét adta közre:

 • Újraméretezés Figyelő (Resize Observer): a specifikáció egy API-t ír le az Elem méretek változásainak figyelésére.
 • CSS Görgetés Horgony modul 1. szint (CSS Scroll Anchoring Module Level 1): a görgetődoboz látható régiója felett lévő DOM elemekben történő változások eredményezhetik azt, hogy az oldal elmozdul, miközben a felhasználó annak tartalmát használja. Jelen dokumentum egy mechanizmust javasol e vibráló felhasználói élmény mérséklésére egy horgony node pozíciójának követésével, és a görgetés eltolás ennek megfelelő igazításával.

A CSS a strukturált dokumentumok (mint például a HTML és XML) képernyőn, papíron, stb. történő megjelenítésének leírására használt nyelv.

 

W3C ajánlás lett a Kontextus Nyomonkövetés

2020. február 14.

Az Elosztott Nyomonkövetés Munkacsoport (Distributed Tracing Working Group) megjelentette a Kontextus Nyomonkövetés (Trace Context) W3C ajánlást. A specifikáció szabványos HTTP fejléceket és egy értékformátumot definiál a kontextus információ terjesztéséhez, amely elosztott nyomonkövetési forgatókönyveket tesz lehetővé. A specifikáció egységesíti, hogyan kerül elküldésre és módosításra a kontextus információ a szolgáltatások között. A kontextus információ egyedien azonosítja egy elosztott rendszerben az egyéni lekérdezéseket és emellett definiálja annak módját, hogyan adható meg és terjeszthető a szolgáltató-függő kontextus információ.

 

W3C ajánlás az Adatkatalógus Szókészlet 2. verzió

2020. február 13.

Az Adatkészlet Csere W3C Munkacsoport (Dataset Exchange Working Group) közzétette az Adatkatalógus Szókészlet 2. verzió (Data Catalog Vocabulary (DCAT) – Version 2) W3C ajánlást. A DCAT egy, a weben közzétett adatkatalógusok közötti interoperabilitás elősegítésére tervezett RDF szókészletet definiál. A specifikáció egy sémát határoz meg és példákat ad e séma használatára. A 2. verzió az eredeti DCAT szabványt bővíti ki a közösség által használt gyakorlattal összhangban, miközben az adatleírás és adatkészlet-csere különféle megközelítéseit támogatja.

 

Személyreszabás Szemantika követelményei – első nyilvános tervezet

2020. február 12.

A Hozzáférhető Platform Architektúrák Munkacsoport (Accessible Platform Architectures Working Group) megjelentette a Személyreszabás Szemantika követelményei (Requirements for Personalization Semantics) első nyilvános tervezetet. A dokumentum a Személyreszabás Szemantikával kapcsolatos elvárásokat tartalmazza; felhasználói eseteket, követelményeket és felhasználói történeteket bemutatva.

 

Média képességek, Kép-a-képben, Média session szabvány – első nyilvános tervezetek

2020. február 7.

A Média Munkacsoport az alábbi három, a webes média felhasználói élményt jobbá tévő specifikációk első nyilvános tervezetét adta közre:

 • Média képességek (Media Capabilities): a dokumentum API-kat definiál, melyek lehetővé teszik a weboldalak számára az optimális döntést kódolás, dekódolás és renderelés esetén, mikor a felhasználó számára médiatartalmat választanak.
 • Kép-a-képben (Picture-in-Picture): lehetővé teszi a weboldalakon olyan lebegő videóablak létrehozását, amely mindig a többi ablak felett lesz megjelenítve, így a felhasználó akkor is folytathatja a média lejátszását, miközben más oldalakat vagy alkalmazásokat is használ az eszközön.
 • Média Session Szabvány (Media Session Standard): lehetővé teszi a webfejlesztők számára, hogy egyedi igényekre szabott média metaadatokat mutassanak a platform felhasználói interfészen, testre szabják az elérhető platform médiavezérlését és hozzáférjenek a platform médiakulcsaihoz, mint a billentyűzeten, headset-en, távirányítón található hardver kulcsok, vagy a mobileszközök értesítési mezőiben és zárolási képernyőjén található szoftver kulcsok.
 

WCAG-EM weblap akadálymentességet kiértékelő eszköz frissítve

2020. február 5.

Az Akadálymentes Oktatási és Ismeretterjesztő Munkacsoport (Accessibility Education and Outreach Working Group, EOWG) megjelentette a WCAG-EM weblap akadálymentességet kiértékelő jelentés generátor (WCAG-EM Report Tool: Website Accessibility Evaluation Report Generator) frissített verzióját. Az eszköz segít a weblapok akadálymentességét értékelő jelentéseket létrehozni a Weblap Akadálymentesítés Értékelés Módszertan (Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology, WCAG-EM) alapján. A WCAG-EM egy informatív W3C csoport-feljegyzés, amely egy módszert ír le annak értékelésére, hogyan felelnek meg weblapok, beleértve webes alkalmazásokat és mobileszközökre készült weboldalakat is, a WCAG webes szabványnak. A W3C örömmel veszi az értékelő eszközzel kapcsolatos visszajelzéseket és javaslatokat, melyek eredményét a következő verzió tartalmazza majd.

 

A Web és a Gépi Tanulás – W3C Műhelykonferencia

2020. január 27.

a máhelykonferencia illusztrációja, ahogy a hírben indexképként megjelenik

2020. március 24-25-én Berlinben, Németországban kerül megrendezésre a Web és a Gépi Tanulás W3C Műhelykonferencia (W3C Workshop on Web and Machine Learning), melynek házigazdája a Microsoft.

A műhelykonferencia elsődleges célja a gépi tanulás eszközeit és platformjait biztosító felek és a webes platformot használó szakemberek összekapcsolása annak érdekében, hogy a Nyílt Webes Platform még jobb és erősebb alapot nyújthasson a gépi tanulás számára.

A rendezvény másodlagos céljai a következők:

 • annak megértése, hogy a gépi tanulás hogyan illeszthető a webes technológiák közé,
 • annak megértése, hogyan illeszthető a böngésző-alapú gépi tanulás a gépi tanulás ökoszisztémába,
 • a gépi tanulás technológiák webes böngészőkre és webes applikációkra gyakorolt hatásának felderítése,
 • a gépi tanulás API-k és formátumok szabványosítási lehetőségeinek vizsgálata.

Megvitatásra kerülő témák:

 • dedikált gépi tanulás API-k a böngészőkre, a Webes Gépi Tanulás Közösségi Csoport (Machine Learning for the Web Community Group) ajánlása szerint
 • a böngésző által biztosított adatforrások beillesztése a gépi tanulás munkafolyamataiba
 • a gépi tanulás API-k rétegezése és együttműködése más számítási API-val (pl. WebGPU, WebAssembly)
 • domain-specifikus gépi tanulás API-k
 • átváltási formátum a gépi tanulás modellekre a weben
 • kliens- és felhő-alapú gépi tanulás interakciók
 • eszközről elérhető gépi tanulás betanítás a böngészőkben
 • a böngésző-alapú gépi tanulás előnyei és kockázatai a biztonság, a személyes adatok védelme és az akadálymentesség vonatkozásában
 • gépi tanulás primitívek használata a weboldalak és alkalmazások akadálymentességének javítására
 • gépi tanulás keretrendszerek a webre
 • gépi tanulás hardver gyorsítók

A részvétel minden meghívott számára ingyenes és a nyilvánosság számára is elérhető, nem feltétele a W3C-tagság. További információ a műhelykonferenciáról.

A műhelykonferenciára az online regisztráció 2020. február 21-ig nyitott.

 

Webes Megosztás (Web Share) API – első nyilvános tervezet

2020. január 14.

A Webalkalmazások Munkacsoport (Web Application Working Group) kiadta a Webes Megosztás API (Web Share API) első nyilvános tervezetet. A specifikáció egy API-t definiál szövegek, hivatkozások és egyéb tartalmak megosztására a felhasználó választása szerinti tetszőleges cél felé. Az elérhető megosztási célokat a dokumentum nem határozza meg; azokat a felhasználói ágens biztosítja, és lehetnek például applikációk, weboldalak vagy kontaktok.

 

A W3C a CSS Írásmódot ajánlja a nemzetközi írásmódok támogatására

2020. január 9.

Tegyük a World Wide Web-et világméretűvé! függőlegesen kiírva angol, hagyományos kínai, japán és koreai nyelven, ahogy a hírben indexképként megjelenik A CSS Munkacsoport közzétette a CSS Írásmódok 3. szint (CSS Writing Modes Level 3) W3C ajánlást.

Ez a CSS modul különböző nemzetközi írásmódokhoz és azok kombinációihoz definiál CSS támogatást, beleérte a balról jobbra és a jobbról balra haladó írást ugyanúgy, mint a vízszintes és függőleges írásirányt. Ezen új CSS tulajdonságok lehetővé teszik a vízszintes és függőleges írásirányú szövegszakaszok ugyanazon oldalon történő megjelenítését. A specifikáció emellett olyan támogatást is tud adni, mint például a kétirányú szövegekben való izoláció, betűtípus (glif) orientáció vezérlés, és a függőleges szövegek soraiba rövid, vízszintes szakaszok beszúrása.

További információ és ajánlások a sajtóközleményben.