Hírek

Tim Berners-Lee-t, a W3C igazgatóját lovaggá ütötték

2003. december 31.

A Buckingham Palota bejelentette, hogy II. Erzsébet angol királynő Tim Berners-Lee-t, a W3C igazgatóját, a Brit Birodalmi Érdemrend lovagjává üti. Ezt a díjat (UK Honours) azok kaphatják, akik az Egyesült Királyságért szolgálatukat teszik. Mr. Berners-Lee, aki amúgy angol származású, az internet World Wide Weben keresztüli globális fejlesztéséért tett szolgálatainak elismeréseképpen kapja meg a kitüntetést. További információk a sajtónyilatkozatban (press release).

 

A 3-as szintű DOM-érvényesítés W3C-javaslatterv lett

2003. december 15.

A W3C örömmel jelenti, hogy a 3-as szintű Dokumentum Objektum Modell érvényesítés (Document Object Model(DOM) Level 3 Validation Specification) specifikáció W3C-javaslattervvé(Proposed Recommendation) lépett elő. A DOM által a programok és scriptek dinamikusan frissíthetik a dokumentumok tartalmát és stílusát. A DOM3-nak ez a modulja biztosítja, hogy a dokumentumok érvényesek maradjanak, vagy azzá váljanak. Észrevételeiket január 14-ig várjuk. További információk a DOM Fejlesztési Terület (DOM Activity) honlapján.

 

Az RDF W3C-javaslatterv lett

2003. december 15.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Forrásleíró keretrendszer (Resource Description Framework, RDF) W3C-javaslattervvé lépett elő (Proposed Recommendation). A javaslattervvel kapcsolatos észrevételeiket január19-ig juttathatják el a munkacsoport részére. Az RDF nyelvet hat technikai beszámolóban mutatják be. AZ RDF információ-megjelenítést és a tudás weben keresztüli cseréjét szolgálja. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján.

 

Az OWL Webontológia nyelv javaslatterv lett

2003. december 15.

A W3C örömmel jelenti, hogy az OWL Webontológia nyelv (Web Ontology Language, OWL) W3C-javaslatterv lett. A javaslattervvel kapcsolatos észrevételeiket január 19-ig várja a munkacsoport. Az ontológiáknak nevezett termhalmazok közzétételére és megosztására való OWL fejlettebb webes keresést, a szoftver-ágensekés a tudásmenedzsment használatát teszi lehetővé. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján. Az OWL nyelv bemutatása hat részből áll:

  • Áttekintés (Overview) - Egy érthető bevezetés
  • Útmutató (Guide) - Az OWL-t egy kiterjedt példán keresztül szemlélteti. Szószedetet is biztosít
  • Referencia (Reference) - Az OWL modellezési primitívek egy jól szerkesztett, informális leírása
  • Szemantika és absztrakt szintaxis (Semantics and Abstract Syntax) - Az OWL nyelv normatív definíciója
  • Próba-esetek (Test Cases) - Az OWL használatát illusztráló példák, a konstrukciók formális jelentése és a témák kifejtése. Specifikálja a megfelelést is
  • Felhasználói esetek és követelmények (Use Cases and Requirements) - Egy webontológia nyelv felhasználói forgatókönyve, céljai, követelményei
 

C.M. Sperberg-McQueen nyerte az "XML-kupa2003" díjat

2003. december 10.

Michael Sperberg-McQueen (W3C) és Adam Bosworth (BEA), kapták az "XML-kupa 2003" díjat az IDEAlliance XML 2003 konferencián ma Philadelphiában (Pennsylvania állam, Amerikai Egyesült Államok). A kupát olyan személyeknek adják, akik ipari előrelátásukkal és úttörőként való alkalmazásával hozzájárulnak az XML (Extensible Markup Language) fejlődéséhez. Látogassa meg XML oldalunkat is.

 

Az XML Infoset második kiadása módosított javaslatterv lett

2003. december 10.

Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) az XML információs halmaz (XML InformationSet, Infoset)második kiadását módosított javaslattervként (Proposed Edited Recommendation) adta ki. A dokumentumban módosították az Infoset-et, amely így az XML 1.1 és a Névterek 1.1-es verziójával is kompatibilis, továbbá érthetőbbé tették az érvénytelenség bizonyos fajtáinak következményeit, és kijavították a gépelési hibákat is. Az Infoset az XML dokumentumok tizenegy féle információ-egységének a halmazát definiálja. További információk az XML oldalon.

 

Kofi Annan és Tim Berners-Lee köszöntötte a résztvevőket az iskolai csúcstalálkozón

2003. december 10.

Tanulók és oktatók részvételével az Információs Társadalom csúcstalálkozóján lefektették az iskolai hálózatok globális infrastruktúrájának és a béke kultúrájának alapjait. December 10-én a Genevában rendezett CERN SIS-Forum-mával együttműködve az ENSZ főtitkára, Kofi Annan és a W3C igazgatója, Tim Berners-Lee küldtek egy emailt a csúcstalálkozó 80 ország 800 iskolájából való résztvevőinek a NeXT számítógépről, amelyet annak idején a World Wide Web kifejlesztéséhez használtak. Az ENSZ Cyberschoolbus és a European Schoolnet együttműködésével jött létre a csúcstalálkozó.

 

A World Wide Web architektúrája munkaterv a végső fázisban

2003. december 9.

A W3C Műszaki Architektúra Csoportja (Technical Architecture Group, TAG) megjelentette a World Wide Web architektúrája (Architecture of the World Wide Web, First Edition) első kiadásának végső munkatervét (Last Call Working Draft). A dokumentum webfejlesztők, implementálók, tartalomszerkesztők és -írók számára készült. Leírja a Web fontos tulajdonságait és azokat a tervezési lehetőségeket, amelyeket el kell készíteni ezek megvalósításához. 2004. március 5-ig várjuk észrevételeiket. További információkért, kérjük, tekintse meg a sajtónyilatkozatot (press release) és látogassa meg a TAG honlapját.

 

Munkaterv: HTML technikák a WCAG 2.0-hoz

2003. december 9.

Az Útmutatók a Webes Tartalom Elérhetőségéhez Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Working Group) megjelentette a "HTML technikák a WCAG 2.0-hoz" (HTML Techniques for WCAG 2.0) első nyilvános munkatervét. A munkaterv azon webtartalom-fejlesztők számára biztosít információkat, akik szeretnék, hogy a készített HTML oldal megfeleljen a jelenleg munkaterv fázisban levő "Útmutatók a webes tartalom elérhetőségéhez" (Web Content Accessibility Guidelines 2.0) dokumentum előírásainak. Várjuk észrevételeiket. További információk a Webelérési Lehetőségek Kezdeményzése (Web Accessibility Initiative) honlapján.

 

Munkaterv: Hordozható SVG leírások 1.2

2003. december 9.

A Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport (Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group) megjelentette a Hordozható SVG leírások: SVG Tiny és SVG Basic 1.2 (Mobile SVG Profiles: SVG Tiny and SVG Basic, Version 1.2) első nyilvános munkatervét. A munkaterv két SVG 1.2 mobilleírást definiál: Az SVG Tiny 1.2a mobiltelefonok számára, míg az SVG Basic 1.2 a PDA-k számára íródott. Észrevételeiket várjuk. További információk az SVG oldalán.

 

Megjelent az "SVG Tiny 1.2 követelmények"

2003. december 9.

A Skálázható Vektorgrafika Munkacsoport (Scalable Vector Graphics (SVG) Working Group) kiadta az SVG Tiny 1.2 követelmények (SVG Tiny Version1.2 Requirements) első nyilvános munkatervét. Az SVG Tiny 1.2 a webesvektoros grafika, szöveg és képek mobil telefonokon való megjelenítését teszi lehetővé. Az SVG Tiny 1.2 vonásai az SVG 1.2-ből származnak, és az SVG Tiny 1.1 implementálói és tervezői visszajelzésein alapulnak. Várjuk észrevételeiket. További információk az SVG oldalán.

 

Megjelent a Jigsaw 2.2.3

2003. december 2.

A Jigsaw2.2.3 letölthető. Az új verzióban a WebDAV-hoz van SSL támogatás, stabilabb lett, és fejlesztettek a HTTP/1.1-gyel való kompatibilitáson is. A JPEG-ek kezeléséhez is találhatóak új eszközök a csomagban. A Jigsaw a W3C nyílt forráskódú webszervere, amely Java-ban készült. A W3C köszöni mindenkinek az észrevételeit és hozzájárulásait.

 

A W3C részt vesz az XML 2003 rendezvényen

2003. december 2.

A W3C munkacsoportokból (Working Group) és a W3C Állandó Stábjából (W3C Team members) tizenhatan tartanak előadást az XML 2003 rendezvényen december 7-e és 12-e között Philadelphiában (Pennsylvania állam, Amerikai Egyesült Államok). Sok szeretettel várjuk önt előadásainkon és a "Town Hall" összejövetelen. A konferenciát az XML-en (Extensible Markup Language, magyarul Bővíthető Jelölőnyelv) alapuló technológiai témáknak szentelik. A W3C a 117-es számú standnál élő bemutatókkal várja az érdeklődőket, ahol a W3C technológiáinak alkalmazásaival találkozhatnak. További információkért, kérjük, tekintse meg a W3C- (W3C demo schedule) és a konferencia- (conference schedule) programját.

 

A W3C köszönti tagjait a Tanácsadó Testület gyűlésén

2003. december 2.

A W3C a japán Shin Yokohamában tartotta a félévente szokásos Tanácsadó Testületi (W3C Advisory Committee) gyűlését november 17 és 19 között. A két napos rendezvényen a W3C tagszervezetei voltak jelen, akik előadásokon vettek részt és megbeszéléseket tartottak a W3C Fejlesztési Területeinek (W3C Activities) témáiban. Ha az Ön cége, intézménye szeretne csatlakozni a W3C-hez, kérjük tekintse meg a tagságról szóló (Membership) oldalunkat. A következő Tanácsadó Testületi gyűlés 2004. május 16-18. között lesz a WWW2004 rendezvénnyel összekapcsolva New Yorkban (New York állam, Amerikai Egyesült Államok).

 

W3C beszámolók decemberben

2003. december 2.

Az eseményekről részletes leírást a közelgő W3C szereplések és események (upcoming W3C appearances and events) oldalon találhat, melyek elérhetőek a W3C RSS csatornáján(RSS channel) keresztül is.

  • Daniel Dardailler előadást tartott a Séminaire AccessiWeb rendezvényen Párizsban, december 1-jén.
  • David Booth előadást tartott a Worcester Polytechnic Intézet Computer Science Colloquium-án Worcesterben, (Massachusetts állam, Amerikai Egyesült Államok) december 5-én.
  • A W3C munkacsoportokból (Working Group) és a W3C Állandó Stábjából (W3C Team members) tizenhatan tartanak előadást az XML 2003 rendezvényen Philadelphiában (Pennsylvania állam, Amerikai Egyesült Államok) december 7 és 12 között.
  • Daniel Dardailler előadást tart a Séminaire 01net e-Accessibilité: Internet pourtous rendezvényen Párizsban, december 11-én.
  • Ivan Herman előadást tart a Première ConférencePlénière STIC (CoPSTIC'03) rendezvényen Rabatban Marokkóban, december 11-én.
  • Tatsuya Hagino részt vesz egy vitafórumon az OracleWorld Tokyo rendezvényen Tokióban, Japánban december 17-én.
 

Megjelent az Amaya 8.2

2003. november 15.

Az Amaya a W3C webböngésző és -szerkesztőeszköze. A 8.2-es verzió tartalmaz néhány újdonságot és továbbfejlesztést a kiválasztás, a CSS, a CSS hibakeresés, a háttérfájlok, a betöltött objektumok és képek, a visszavonás, a szerkezeti- és forrásnézet, az SVG, a HTML és a magyarázatok területén. Az Amaya letölthető bináris formában Solarisra, Linuxra, Windowsra, és Debian és RPM csomagokként. A forráskód is letölthető. További információk az Amaya és az Annoteaprojekt honlapján.

 

Munkaterv: SOAP optimalizált sorbarendezés

2003. november 12.

Az XML Protokoll Munkacsoport (XML Protocol Working Group) kiadta a SOAP optimalizált sorbarendezés használati esetei és követelményei (SOAP Optimized Serialization Use Cases and Requirements) munkatervet. A dokumentum rávilágít arra, hogy mely okok teszik szükségessé a SOAP-üzenetek sorbaállításának optimalizálását. Leválasztja a megszorításokat és azokat az elemeket, amelyek a létező protokollokkal, kötésekkel és sorozatos formátumokkal - mint a SOAP 1.2, WSDL és a MIME- való interoperabilitáshoz szükségesek. További információk a Webszolgáltatások (Web Services) honlapján.

 

Munkaterv: Skálázható vektorgrafika (SVG) 1.2

2003. november 12.

Megjelent az SVG Munkacsoport (SVG Working Group) Skálázható vektorgrafika 1.2 (Scalable Vector Graphics (SVG) 1.2) negyedik munkaterve. Az SVG elérhető, dinamikus és újrahasználható vektorgrafikát, szöveget és képeket szolgáltat a weben XML formátumban. A munkacsoport kifejezetten várja a nyilvánosságtól az észrevételeiket. További információk az SVG oldalán.

 

XQuery, XSLT és XPath munkatervek a végső fázisban

2003. november 12.

Az XML Lekérdezések Munkacsoport (XML Query Working Group) és az XSL Munkacsoport (XSL Working Group) kilenc munkatervet adott ki. Ezek közül hat 2004. február 15-ig végső munkaterv fázisban lesz. A munkacsoport várja ezekkel a dokumentumokkal kapcsolatos észrevételeiket. További információk az XML oldalán találhatóak.

 

W3C-ajánlás lett a PNG második kiadása

2003. november 10.

A World Wide Web Consortium a Hordozható hálózati grafika második kiadását (Portable Network Graphics (PNG) Specification (Second Edition)) W3C-ajánlásként adta ki. A dokumentum egyben az ISO/IEC 15948:2003 számú nemzetközi szabvány is lett. A PNG a raszteres képek grafikus formátuma. Palettás, szürkeárnyalatos és truecolor képeket továbbá egy alpha-csatornát is támogat. További információk a Grafikai Fejlesztési Terület (Graphics Activity) honlapján.

 

Megjelent az XInclude végső munkaterv

2003. november 10.

Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) kiadta az XInclude 1.0-ás verzió (XML Inclusions (XInclude) Version 1.0) végső munkatervét (Last Call Working Draft). Az XInclude XML dokumentumok (információhalmazok) összeolvasztására egy generikus mechanizmust vezet be már létező XML konstrukciókat - elemeket, attribútumokat és URI hivatkozásokat - felhasználva. Észrevételeiket december 31-ig várja a munkacsoport. További információk az XML oldalon.

 

A "Minőségbiztosítási keretrendszer: specifikálási útmutatók" W3C előzetes javaslatterv lett

2003. november 10.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Minőségbiztosítási keretrendszer: specifikálási útmutatók (QA Framework: Specification Guidelines) előzetes javaslatterv (Candidate Recommendation) lett. A dokumentum útmutatásokkal és ellenőrzőpontokkal segítségi a W3C Munkacsoportjait a technikai riportok készítésében. Bemutatja az előírásokat és definíciókat, továbbá megkönnyíti a tesztanyagok generálását is. A munkacsoport 2004. május 10-ig várja észrevételeiket. További információk a W3C Minőségbiztosítási Fejlesztési Terület (Quality Assurance, QA) oldalán.

 

Megjelent a webszolgáltatásokat leíró nyelv 2.0 munkaterv

2003. november 10.

A Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) a webszolgáltatásokat leíró nyelv 2.0 (Web Services Description Language (WSDL) Version 2.0) két munkatervét adta ki, az "Első rész: Bázisnyelv" (Part 1: Core Language) és a "Második rész: Üzenetminták" (Part 2: Message Patterns) dokumentumokat. A WSDL egy modell XML formátumban a hálózati szolgáltatások leírására. A nyelv lehetővé teszi egy absztrakt függvény és a konkrét részletek számára is az elkülönített, alapvető állapotokat. További informáiciók a Webszolgáltatások (Web Services) oldalán.

 

MathML munkacsoport-feljegyzések

2003. november 10.

A Matematika Munkacsoport (Math Working Group) kiadta az "Egységek a MathML-ben" (Units in MathML), "Strukturált típusok a MathML 2.0-ban" (Structured Types in MathML 2.0) és a "Kötött változók MathML-ben" (Bound Variables inMathML) munkacsoport-feljegyzéseket (Working GroupNotes). A MathML az XML egy alkalmazása, amely matematikai jelölések és tartalom küldését, fogadását és feldolgozását teszi lehetővé a Weben. További információk a Matematika (Math) honlapján.

 

A 3-as szintű DOM mag és a DOM-feltöltés és -mentés W3C előzetes javaslattervek lettek

2003. november 7.

A W3C örömmel jelenti, hogy két Dokumentum Objektum Modell (Document Object Model, DOM) specifikáció előzetes javaslatterv (Candidate Recommendation) lett. A 3-as szintű DOM mag (DOM Level 3 Core) segítségével a szoftverfejlesztők és a scriptkészítők hozzáférhetnek a HTML- és XML-tartalomhoz és manipulálhatják azt. A "3-as szintű DOM feltöltés és -mentés" (DOM Level 3 Load and Save) lehetővé teszi, hogy a programok és scriptek egy XML dokumentum tartalmát dinamikusan egy DOM dokumentumba tölthessenek, továbbá egy DOM dokumentum XML dokumentummá való átalakítását is. Észrevételeiket november 30-ig várja a munkacsoport. A "3-asszintű DOM események" (DOM Level 3 Events) munkacsoport-feljegyzésként (Working Group Note) jelent meg. További információk a DOM honlapján.

 

Munkaterv: Szerzői technikák az eszközfüggetlenség megvalósításához

2003. november 6.

Az Eszközfüggetlenség Munkacsoport (Device Independence Working Group) kiadta a Szerzői technikák az eszközfüggetlenség megvalósításához (Authoring Techniques for Device Independence) első nyilvános munkatervét. A dokumentum röviden beszámol számos technikáról és praktikáról, amelyeket a webkészítők és megoldásszállítók használhatnak, amikor különféle hozzáférési mechanizmusokat figyelembe véve készítenek vagy szolgáltatnak tartalmat. További információk a W3C Eszközfüggetlenség (W3C Device Independence Activity) oldalán.

 

W3C-javaslatterv lett az XML 1.1 és a "Névterek az XML 1.1-ben"

2003. november 5.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Bővíthető jelölőnyelv (XML) 1.1 (Extensible Markup Language (XML) 1.1) és a "Névterek az XML 1.1-ben" (Namespaces in XML 1.1) W3C-javaslattervek lettek. Észrevételeiket december 5-ig várja a munkacsoport.Az XML 1.1-ben a Unicode, a vezérlőkarakterek és a sorvége jelekkel kapcsolatos témákra is odafigyeltek. A Névterek 1.1-es verziója az eddigi hibajavítások mellett egy a prefixek elrejtésére való mechanizmust is biztosít. További információk az XML Fejlesztési Terület oldalán.

 

Az Amaya 8.2 kiadás előtt álló változata

2003. november 5.

Az Amaya a W3C webböngésző és -szerkesztőeszköze. A tesztelésre hozzáférhető 8.2-es kiadás előtt álló változat tartalmaz néhány újdonságot és továbbfejlesztést a kiválasztás, a CSS, a CSS hibakeresés, a háttérfájlok, a betöltött objektumok és képek, a visszavonás, a szerkezeti- és forrásnézet, az SVG, a HTML és a magyarázatok területén. Az Amaya letölthető bináris formában Solarisra, Linuxra, Windowsra, és Debian és RPM csomagokként. A forráskód is letölthető. A végső kiadás körülbelül egy héten belül várható. További információk az Amaya és az Annotea projekt honlapján.

 

W3C beszámolók novemberben

2003. november 1.

Az eseményekről részletes leírást a közelgő W3C szereplések és események (upcoming W3C appearances and events) oldalon találhat, melyek elérhetőek aW3C RSS csatornáján RSS channel keresztül is.

  • Katrin Franke, a W3C Multimodális Interakció Toll Beviteli alcsoport (W3C Multimodal Interaction Pen Input subgroup) munkatársa, előadást tart a 11th Conference of the International Graphonomics Society (IGS2003) rendezvényen Scottsdale-ben (az Amerikai Egyesült Államokban, Arizónában) november 2-5 között.
  • Karl Dubost előadást tart a Montreáli Egyetemen (Université de Montréal), Kanadában november 5-én.
  • Dominique Hazaël-Massieux előadást tart a SIMO-n Madridban, Spanyolországban november 6-án.
  • James Larson, a W3C Hangos Böngésző Munkacsoport (W3C Voice Browser Working Group) társelnöke, Wu Chou, a W3C Multimodális Interakció Munkacsoport EMMA alcsoportjának (W3C Multimodal Interaction EMMA subgroup) társelnöke és Yi-Min Chee, a Multimodális Interakció Munkacsoport Tinta alcsoportjának (W3C Multimodal Interaction Ink subgroup) elnöke, egy vitafórumon vesznek részt a Fifth International Conference on Multimodal Interfaces (ICMI-PUI'03) rendezvényen Vancouverben, Kanadában november 6-án.
  • Judy Brewer, Ivan Herman, Philipp Hoschka, Richard Ishida és Matthew May előadást tartanak a China International Forum on WWW's Development 2003 eseményen Beijingben, Kínában november 12-13-án.
  • Tim Berners-Lee, Steve Bratt, Wendy Chisholm, Shawn Lawton Henry, Masayasu Ishikawa, Kazuhiro Kitagawa, Philippe Le Hégaret, EricPrud'hommeaux, Dave Raggett és Nobuo Saito előadást tartanak a W3C Day Japan 2003 (japánul) a Keio Egyetemen (Keio University Mita Campus), Tokióban november 14-én.
 

Az XML 1.0 harmadik kiadása módosított javaslatterv lett

2003. október 30.

Az XML-mag munkacsoport (XML Core Working Group) által készített Bővíthető jelölőnyelv 1.0 harmadik kiadása (Extensible Markup Language (XML) 1.0 Third Edition) módosított javaslatterv (Proposed Edited Recommendation) lett. A harmadik kiadás nem egy új XML verzió, hanem az XML 1.0 W3C-ajánlást hozza a második kiadás hibajegyzékével összhangba és letisztázza az RFC 2119 kulcsszavainak használatát, mint a must (kötelező), should (jó lenne) és may (lehetséges). Észrevételeiket December 1-ig várjuk. További információk az XML oldalán.

 

A W3C kéri az 5 838 906-os számú szabadalom újbóli megvizsgálását

2003. október 29.

A W3C - a HTML Szabadalmi Tanácsadó Csoportja (W3C HTML Patent Advisory Group) tanácsára - előadta az Amerikai Szabadalmi Hivatalnak (United States Patent and Trademark Office) a korábbi gyakorlatra hivatkozva, hogy az 5 838 906-os amerikai szabadalom érvénytelen. A W3C igazgatója, Tim Berners-Lee írt egy precedens nélküli kérelmet a szabadalom visszavonására, hogy a web működőképes maradjon. További információk a tájékoztatóban.

 

W3C japán nap lesz november 14-én Tokióban

2003. október 29.

A W3C Day Japan 2003(japánul) rendezvény 2003. november 14-én lesz a Keio Egyetemen (Keio University Mita Campus), Tokióban. A konferenciát a Keio Kutatóintézet (Keio Research Institute at SFC) szervezi, egy másik rendezvényük az Open Research Forum előtt. A W3C igazgatója, Tim Berners-Lee és a W3C állandó stábjának (W3C Team) tagjai az XML-ről, SOAP-ról, WSDL-ről, RDF-ről, elérhetőségről, eszközfüggetlenségről és a Szemantikus webről fognak beszélni. Az esemény nyilvános, de a regisztráció kötelező. További információk a sajtónyilatkozatban (press release).

 

A W3C Kínában tartja az első népszerűsítő eseményét

2003. október 21.

A China International Forum on WWW's Development 2003 esemény Beijing-ben lesz november 12-13-án. Ivan Herman, Philipp Hoschka, Richard Ishida, Shi Zhongzhi, Judy Brewer, és Matthew May tartanak előadásokat és bemutatókat. A résztvevők a web jövőjéről, elérhetőségéről, az SVG-ről, a mobil web-ről, a szemantikus webről és a nemzetköziesítésről fognak értekezni. A regisztráció megkezdődött. Az eseményt a China Computer Federation és a W3C Hong Kong-i Iroda közösen rendezi. További információk a sajtónyilatkozatban (press release).

 

Megjelent a Metalog 2.0b

2003. október 21.

A Szemantikus web számára készült Metalog 2.0b egy következtető rendszer, amely egy lekérdező réteget tartalmaz az RDF fölött. Massimo Marchiori, Antonio Epifaniés Samuele Trevisan fejlesztették a Metalog-ot, amely felhasználóbarát és egy a természetes nyelvekhez hasonló interfészen keresztül könnyűvé teszi a következtetést és a webről való gondolkodást. A Metalog letölthető Windows-ra és Linux-ra. A forráskód is hozzáférhető és ingyenes. További információk a Metalog oldalon, a W3C nyíltforráskódú szoftver (Open Source software) oldalán és a Szemantikus web (Semantic Web) oldalán.

 

A MathML 2.0 W3C-ajánlás lett

2003. október 21.

A World Wide Web Consortium a Matematikai jelölőnyelv 2.0-t (Mathematical Markup Language (MathML) Version 2.0 (Second Edition)) W3C-ajánlásként (W3C Recommendation) adta ki. A specifikációt a W3C tagjai átnézték és támogatják ipari alkalmazhatóságát. A MathML az XML egy alkalmazása, amely matematikai jelölések és tartalom küldését, fogadását és feldolgozását teszi lehetővé a Weben. A második kiadás tisztázásokat és hibajavításokat tartalmaz. További információk az ajánlólevelekben (testimonials) és a Matematika (Math) oldalán.

 

A W3C irodát nyitott Spanyolországban

2003. október 20.

A W3C örömmel jelenti, hogy Oviedoban, Spanyolországban megnyílt a W3C új irodája a W3C Spanyol Iroda. Az irodát a Fundación para el Fomento de la Investigación Científica y la Tecnología (FICYT) látja vendégül. Az iroda vezetője Francisco Sanchez. Az iroda megnyitóján október 20-án, Oviedoban Vicente Alvarez-Areces, LuisIturrioz-Viñuela, Jesús García, Daniel Dardailler, Marie-Claire Forgue és Ivan Herman tartottak előadásokat. További információk a sajtónyilatkozatban (press release) és a W3C irodák honlapján (W3C Offices).

 

"CC/PP: A szerkezet és a kifejezésieszköz-készlet 1.0" W3C-javaslatterv lett

2003. október 16.

A W3C örömmel jelenti, hogy az Összetett képesség-preferencia leírások: A szerkezet és a kifejezésieszköz-készlet (CompositeCapability/Preference Profiles (CC/PP): Structure and Vocabularies 1.0) dokumentum W3C-javaslattervvé (Proposed Recommendation) lépett elő. Észrevételeiket november 24-ig várjuk. Egy CC/PP leírás (CC/PP profile) - amely a webes tartalom átdolgozásában nyújthat segítséget - eszközök képességeit és a felhasználók preferenciáit írja le. További információk az Eszközfüggetlenség (Device Independence) honlapján.

 

W3C előzetes javaslatterv lett az XForms alapprofil dokumentum

2003. október 14.

A W3C örömmel jelenti, hogy az XForms 1.0 alapprofil (XForms 1.0 Basic Profile) dokumentum előzetes javaslattervvé lépett elő. A specifikáció az XForms feldolgozását írja le a korlátozott eszközök és környezetek igényeire szabva. Az XForms Munkacsoport (XForms Working Group) várja észrevételeiket és szeretnék összegyűjteni a teszteseteket és az információkat az implementációkról 2004 március 4-ig. További információk az XForms oldalán.

 

W3C-ajánlás lett az XForms és az XML Events

2003. október 14.

A World Wide Web Consortium a mai napon az XForms 1.0 és az XML Events dokumentumokat W3C-ajánlásként adta ki. A specifikációt a W3C tagsága áttekintette, és támogatja azok ipari alkalmazását. Ahogy az XForms készítői megfogalmazták, az XForms a webes formok új generációja. Az XForms különválasztja a megjelenést és a tartalmat, lecsökkenti a szerverrel való kapcsolatfelvétel mennyiségét, tartalmazza az eszközfüggetlenség lehetőségét és az XML Events-et használja, csökkentve ezzel a scriptek szükségességét. További információk találhatóak a kiadott sajtóközleményben (press release) az ajánlólevelekben (testimonials) és az XForms honlapján.

 

Megjelent az RDF végső munkaterv

2003. október 10.

Az RDF-mag Munkacsoport (RDF Core Working Group) kiadta hat végső munkatervének második felhívását. A Forrásleíró keretrendszer (Resource Description Framework, RDF) támogatja a tudás weben való kicserélését. Észrevételeiket november 7-ig várjuk. Az LBase munkacsoport-feljegyzést (Working Group Note) szintén módosították, amely egy a szemantikus web nyelvei jelentésének specifikálására való keretrendszer. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján.

 

Megjelent a Weblapkészítési-technikák nemzetköziesítéshez munkaterv

2003. október 9.

A Nemzetköziesítés Munkacsoport Útmutatók, oktatás és tudásterjesztési egysége (Guidelines, Education & Outreach Task Force (GEO) of the Internationalization Working Group) megjelentette az XHTML és a HTML nemzetköziesítésére való weblapkészítési technikák 1.0 (Authoring Techniques for XHTML & HTML Internationalization 1.0) dokumentum első nyilvános munkatervét. A dokumentum - amely weblapkészítők számára készült - CSS által támogatott, nemzetköziesített HTML- és XHTML-fejlesztéshez biztosít technikákat. Várjuk észrevételeiket. További információk a Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület (Internationalization) oldalán.

 

Megjelent a SOAP 1.2 üzenet-szabványosítás című munkacsoport-feljegyzés

2003. október 8.

Az XML Protokoll Munkacsoport (XML Protocol Working Group) befejezte a SOAP 1.2 üzenet-szabványosítás (SOAP Version 1.2 Message Normalization) című dokumentumon való munkát és munkacsoport-feljegyzésként (Working Group Note) jelentette azt meg. A dokumentum egy algoritmust definiál, amely az ekvivalens SOAP-üzeneteket azonos módon képezi le. A SOAP 1.2-es verziója egy egyszerű protokoll a decentralizált, elosztott környezetben levő strukturált információk kicserélésére. További információk elérhetőek a Webszolgáltatások (WebServices) honlapján.

 

Megjelent az XHTML modularizációja XML-sémában végső munkaterv

2003. október 3.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) kiadta az XHTML modularizációja XML-sémában (Modularization of XHTML in XML Schema) című dokumentum második felhívását. A dokumentumban a nem-XHTML környezetben való használat esetében változások történtek. Várjuk észrevételeiket november14-ig. A dokumentum az XHTML-hez való XML séma modulok teljes halmazát biztosítja és lehetővé teszi, hogy a dokumentumkészítők a szabályok keretein belül módosíthassák és kiterjeszthessék az XHTML-t. További információk a HTML oldalon.

 

Frissült a World Wide Web architektúrája munkaterv

2003. október 1.

A W3C Műszaki Architektúra Csoportja (Technical Architecture Group, TAG) frissítette a World Wide Web architektúrája (Architecture of the World Wide Web) című munkatervet. A dokumentumban, ahogy a közelgő TAG-találkozóra megfogalmazták, a webes protokollok három dimenzióban vannak kifejtve: azonosítás és források, interakció, végül ábrázolás és formátumok. Várjuk észrevételeiket. További információk a TAG oldalán.

 

W3C beszámolók októberben

2003. szeptember 30.

Az eseményekről részletes leírást a közelgő W3C szereplések és események (Upcoming W3C Appearances and Events) oldalon találhat, melyek elérhetőek a W3C RSS csatornáján (RSSchannel) keresztül is.

  • Ivan Herman október 1-én részt vesz egy vitafórumon az iX 2003 rendezvényen és október 3-án előadást tart az IT Standards Commitee-nek Szingapúrban.
  • Deborah Dahl, a W3C Multimodális Interakció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) elnöke és James Larson, a W3C Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) társelnöke előadást tartanak a SpeechTEK 2003 rendezvényen NewYork-ban (Amerikai Egyesült Államok) október 2-án.
  • Henry S. Thompson vitaindító beszédet tart Franciaországban a párizsi The XML Day rendezvényen október 7-én.
  • James Hendler, a W3C Webontológia Munkacsoport (W3C WebOntology Working Group) társelnöke ontológiákról tart előadást az International LispConference (ILC 2003) rendezvényen New York-ban, Amerikában október15-én.
  • Philipp Hoschka előadást tart a Berliner XML Tage2003 rendezvényen Berlinben, Németországban október 15-én.
  • Marie-Claire Forgue képviseli a W3C standját a la Fête de la Science rendezvényen Sophia Antipolis-ban, Franciaországban október 18-án.
  • Steven Pemberton egy vitafórumon vesz részt a 3. IEEE Konferencián a Standardization and Innovation inInformation Technology rendezvényen a Delft-i Egyetemen (Delft University of Technology), Hollandiában, október 22-én.
  • Ivan Herman előadást tart a Next Generation Internet Workshop-on a madridi egyetemen (Polytechnic University of Madrid), Spanyolországban október 22-én.
  • Tim Berners-Lee beszédet tart a 2nd International Semantic Web Conference (ISWC2003) rendezvényen Sanibel Island-on (Amerikai Egyesült Államok, Florida) október 23-án.
  • James Hendler előadást tart a Special Libraries Association által szervezett Technology Day 2003: Virtual Delivery (PDF) eseményen Baltimore-ban (Amerikai Egyesült Államok, Maryland) október 29-én.
 

A W3C műhelykonferenciái

2003. szeptember 30.

A W3C összegyűjtötte 1995-2003 közötti műhelykonferenciáit (W3C Workshops). A W3C kommunikációért felelős csapata (W3C Communications Team) szeretné megköszönni a Munkacsoportok elnökeinek és a W3C stábjának, hogy segítettek a lista összeállításában. Idézve a W3C eljárás-utasítás dokumentumából (W3C Process Document), a műhelykonferenciák (workshops) célja az, hogy összejöjjenek a szakértők és más érdeklődők, hogy kicserélhessék egymás között valamilyen technológiával vagy egy eljárással kapcsolatos ötleteiket, vagy terjesszék a W3C-tagság lehetőségeit.

 

SVG mobil verseny, beküldési határidő: november 3.

2003. szeptember 30.

Tervezzen egy 30k-s vagy kisebb SVG Tiny üdvözlőkártyát és nyerjen egy Nokia3650 három normás mobiltelefont. A legjobb alkotások felkerülnek a W3C honlapjára a készítők weblapjának címével továbbá felkerül egy a nyertes tervezővel készített interjú is. Egy jelentkező akárhány alkotást beküldhet november 3-ig. Az SVG Munkacsoport (SVG Working Group) választja ki a győztest, az eredmény kihírdetése pedig november 24-én lesz. További információk a Skálázható vektorgrafika (Scalable Vector Graphics, SVG) honlapján. Az SVG Open jelentése szerint az SVG mobilverseny (SVG Mobile Competition) csak az első eleme egy SVG versenysorozatnak.

 

A W3C elindítja a HTML Szabadalmi Tanácsadó Csoportot

2003. szeptember 23.

A W3C Aktuális szabadalmi gyakorlata (Current Patent Practice) alapján, elindult a Szabadalmi Tanácsadó Csoport (Patent Advisory Group, PAG), hogy tanulmányozza a HTML-lel kapcsolatos munkatervek és ajánlások ügyeit, melyek az Eolas - Microsoft bírósági ügy és az amerikai büntetés kapcsán merültek fel. A public-web-plugins@w3.org levelezési listán nyilvános vitafórum működik a témával kapcsolatban. További információk a FAQ-ban, a HTML oldalon és a HTML PAG nyilvános honlapon.

 

A "Minőségbiztosítási keretrendszer: működési útmutatók" dokumentum előzetes javaslatterv lett

2003. szeptember 25.

A W3C örömmel jelenti, hogy a "Minőségbiztosítási keretrendszer: Működési útmutatók" dokumentum (QA Framework: Operational Guidelines) előzetes javaslattervvé lépett elő. Várjuk észrevételeiket 2004. február 27-ig. A dokumentum célja, hogy segítse a munkacsoportok munkáját a saját dokumentumaik megfelelőségéhez szükséges tesztanyagok tervezésében, fejlesztésében, alkalmazásának megkezdésében és karbantartásában. A Minőségbiztosítási Munkacsoport (Quality Assurance Working Group) várja észrevételeiket egy másik dokumentumuk, a Minőségbiztosítási keretrendszer: specifikálási útmutatók (QA Framework: Specification Guidelines) munkatervvel kapcsolatban is szeptember 26-ig. A Minőségbiztosítási keretrendszer bevezetése (Introduction) munkacsoport-feljegyzésként (Working Group Note) jelent meg. További információk a Minőségbiztosítási Fejlesztési Terület (QA Activity) oldalán.

 

A W3C levele az ISO kódok díjaival kapcsolatban

2003. szeptember 19.

A W3C küldött egy levelet az ISO elnökének, Oliver Smootnak, hogy kifejezze komoly aggodalmát a Commercial Policies Steering Group (CPSG) ajánlásával kapcsolatosan, mely szerint díjakat szabnának ki egyes ISO kódok használatáért, beleértve a nyelvek (ISO 639) és országok (ISO 3166) kódjait. A Unicode Technical Committee hasonló állásfoglalást (publicposition) adott ki. Az ISO (International Organization for Standardization), melynek 97 nemzetben van tagszervezete, fejleszti ki a legtöbb szabványt. A W3C archivált levele megtalálható a W3C nemzetközi tevékenysége (W3C Internationalization Activity) nyilvános levelezési listáján.

 

Tim Berners-Lee előadása a Royal Society-n és a weben keresztül

2003. Szeptember 19.

Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója előadást tart The Future of the World Wide Web címmel (az előadás anyaga megtekinthető) a Royal Society-n Londonban, Angliában szeptember 22-én, hétfőn. Az esemény élőben, weben keresztül is követhető lesz 18:00 órától (UTC) (magyar idő szerint 20 órától). Látogassa meg a Royal Society oldalát, hogy megtekintse a rendszerigényeket és tesztelje le internetes kapcsolatát. Berners-Lee a Royal Society tagja (2001).

 

Módosult az "Időzített szövegmegjelenítés: felhasználói esetek és követelmények" dokumentum

2003. szeptember 16.

Az Időzített Szövegmegjelenítés Munkacsoport (Timed Text Working Group) továbbfejlesztette az Időzített szövegmegjelenítési formátum 1.0 felhasználói esetek és követelmények munkatervüket. A munkacsoport egy XML-alapú, szállítható formátumot fejleszt, amely az időzített médiával - mint a hang vagy a videó - szinkronizált folyamatos szöveget ábrázolja. Ezt a fajta tartalmat a különböző szerkesztőrendszerek között ki lehet cserélni. További információk az Időzített szövegmegjelenítés (Timed Text) oldalán.

 

Megjelent a CSS 2.1 végső munkaterv

2003. szeptember 15.

A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) megjelentette az Egymásbaágyazott stíluslapok, második szint, első áttekintésének (Cascading Style Sheets, Level 2 Revision 1, CSS 2.1) végső munkatervét. A CSS nyelv segítségével megjeleníthetőek a strukturált dokumentumok - mint a HTML és az XML - adatai a képernyőn, papíron és szóban. A CSS 2.1 egy pillanat felvétele csak a CSS használatának. A munkatervbe bekerült néhány javasolt elem, kijavították a hibákat, és implementációk is készültek. Várjuk észrevételeiket október 10-ig. További információk a CSS honlapján.

 

Megjelent az XML-töredék azonosító szintaxis javaslata

2003. szeptember 12.

Az XML Összekapcsolási Munkacsoport (XML Linking Working Group) megjelentette az XML-töredék azonosító szintaxis 0.9 javaslatot (Proposal for XML Fragment Identifier Syntax 0.9) W3C munkacsoport-feljegyzésként (Working Group Note). A dokumentum az XPointer keretrendszert (XPointer Framework) használva, egy töredék-azonosító szintaxist javasol, továbbá azt, hogy az XMLmédia típus (XML media type, RFC2376 és RFC 3023) alkalmazza azt XML forrásokkal való használatkor. Várjuk észrevételeiket. További információk az XML honlapján.

 

Megjelent a "CSS3 oldalakra bontott média" munkaterv

2003. szeptember 9.

A CSS munkacsoport továbbfejlesztette a CSS3 modul: Oldalakra bontott média (CSS3 module: Paged Media) munkatervet, amely része a CSS nyelv 3-as szintjének (CSS language level 3). A modulban olyan elemek vannak, mint az oldalszámozás, a lapmargók, fej- és láblécek, lábjegyzetek és utalások oldalszámokkal együtt. További információk a CSS honlapján.

 

Megjelent az Amaya 8.1b

2003. szeptember 8.

Az Amaya a W3C webböngésző és -szerkesztő eszköze. A 8.1b verzióban javítottak a szerkesztési funkciókon, továbbá tartalmazza az XHTML, HTML, CSS és SVG-vel kapcsolatos hibák javításait is. Az Amaya letölthető bináris formában Solarisra, Linuxra, Windowsra, és Debian és RPM csomagokként. A forráskód is letölthető. További információk az Amaya oldalán.

 

RDF-mag Munkacsoportnak hat munkaterve jelent meg

2003. szeptember 5.

Az RDF-mag Munkacsoport (RDF Core Working Group) hat munkatervet jelentetett meg a felhívásra érkezett észrevételeknek eleget téve. A Forrásleíró keretrendszer (Resource Description Framework, RDF) támogatja a weben keresztüli információcserét. A munkaterveken túl az LBase munkacsoport-feljegyzés (Working Group Note) is megjelent, amely egy a szemantikus web nyelvei jelentésének specifikálására való keretrendszer. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) oldalán.

 

W3C beszámolók szeptemberben

2 September 2003

Az eseményekről részletes leírást a közelgő W3C szereplések és események (Upcoming W3C Appearances and Events) oldalon találhat, melyek elérhetőek a W3C RSS csatornáján (RSSchannel) keresztül és iCalendar formátumban is.

 

Megjelent két feljegyzése az Eszközfüggetlenség Munkacsoportnak

2003. szeptember 2.

Az Eszközfüggetlenség Munkacsoport (Device Independence Working Group) befejezte a munkát két munkatervén és azok munkacsoport-feljegyzésként (Working Group Note) jelentek meg. Az Eszközfüggetlenség elvei (Device Independence Principles) című dokumentum a web bárhol és bármikor való elérhetőségét írja le a felhasználók, a weblap-készítők és a szolgáltatók szempontjából. A Webkészítők felhívása az eszközfüggetlenségre (Authoring Challenges for Device Independence) című dokumentum célja pedig felhívni és arra irányítani a figyelmet, hogy általánosan hozzáférhető webes tartalom és alkalmazások készüljenek. További információk a W3C Eszközfüggetlenség (Device Independence) oldalán.

 

A Libwww jövője felmérés

2003 szeptember 2.

A W3C befejezte a Libwww-vel kapcsolatos munkáját és várja a libwww felhasználóit, hogy vegyenek részt egy a Libwww jövőjére vonatkozó felmérésben (Future of Libwww Survey), amely segíti a jövőbeli tervek meghatározását. A Libwww szabadon felhasználható, moduláris kliens-oldali web API-ja C-ben készült Unix és Windows rendszerekre. A kérdőív kitöltéséhez egy W3C-felhasználói azonosítóra is szükség van. További információk a W3C Open Source/Free software oldalon.

 

Rendkívüli találkozót hívott össze a W3C a bíróság döntésével kapcsolatban, és elindította a téma levelezési listáját

2003. augusztus 28.

A W3C meghívta a tagjait, továbbá kulcsfontosságú kereskedelmi és nyíltforráskódú szoftverek érdekeltségeit egy rendkívüli gyűlésre, melyet augusztus 19-én kedden tartottak a Macromedia székhelyén San Franciscoban (California, USA). A résztvevők az Eolas-Microsoft és az amerikai 5 838 906. szabvány ügyéről tárgyalták. A W3C létrehozta a public-web-plugins@w3.org archivált, publikus levelezési listát a téma megtárgyalására. További információért kérjük látogassa meg Steven R Bratt (W3C Chief Operating Officer) beszámolóját (report).

 

Megjelent az Eszközfüggetlenség kifejezéseinek szógyűjteménye

2003. augusztus 25.

Az Eszközfüggetlenség Munkacsoport (Device Independence Working Group) megjelentette a csoport publikációiban (publications) található kifejezések szógyűjteményének (Glossary of Terms) első nyilvános munkatervét. A szógyűjtemény definíciói egyedi azonosítókkal vannak ellátva, amelyek segítségével más dokumentumokból is lehet rájuk hivatkozni. További információk az eszközfüggetlenség (device independence) oldalán.

 

Megjelent öt XQuery és XPath munkaterv

2003. augusztus 22.

Az XML Lekérdezések Munkacsoport (XML Query Working Group) és az XSL Munkacsoport (XSL Working Group) öt munkatervet jelentetett meg. Mind az öt dokumentumhoz várjuk észrevételeiket, különösképpen a még nem eldöntött kérdésekhez. További információk az XML oldalon.

 

Megjelent a "World Wide Web karaktermodellje" munkaterv

2003. augusztus 22.

A Nemzetköziesítés Munkacsoport (Internationalization Working Group) megjelentette a World Wide Web karaktermodellje 1.0 (Character Model for the World Wide Web 1.0) munkatervet, amely még nem végleges változat. A dokumentum a karakterkódolás azonosítása, korai egységes normalizálás, sztringek azonosan-egyezése, sztring-indexelés, URI konvenciók és az Unicode és ISO/IEC 10646 által definiált Univerzális karakterkészlet (Universal Character Set) elkészítésének témáival foglalkozik. További információk a Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület (Internationalization Activity) weboldalán.

 

Hozzáférhetőek a W3C rendszerének állapotáról szólóinformációk

2003. augusztus 21.

A W3C nyilvános és a csak tagok számára hozzáférhető levelezési listái jelenleg nem működnek. A W3C rendszerért felelős csapata (W3C Systems Team) a W3C kommunikációért felelős csapatával (W3C Communications Team) együttműködve elérhetővé tette a W3C rendszerének állapota (W3C System Status) weboldalt. Ez az oldal az internet-szolgáltatók saját előfizetőinek szóló információihoz hasonlóan a W3C-hosztoknál (a MIT-nél, az ERCIM-nél vagy a Keio-nál) bekövetkező áramszünetekre, az email és a levelezési lista szolgáltatásokra vonatkozó információkat tartalmazza. A W3C-tagok számára a Tagok honlapja (Member home page) is elérhető. Köszönjük türelmüket.

 

W3C előzetes javaslatterv lett a Webontológia nyelv (OWL)

2003. augusztus 19.

A W3C örömmel jelenti, hogy az OWL Webontológia nyelv (Web Ontology Language) előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. Az ontológiáknak nevezett termhalmazok közzétételére és megosztására való OWL fejlettebb webes keresést, szoftver-ágensek használatát és tudásmenedzsmentet tesz lehetővé. Észrevételeiket várjuk. További információk a sajtónyilatkozatok (press release) és a FAQ oldalakon továbbá a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) honlapján. Az OWL Webontológia nyelv a következő hat részből áll:

 

A CSS Munkacsoport megjelentetett három munkatervet

2003. augusztus 13.

A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) megjelentetett három munkatervet az Egymásbaágyazott stíluslapok (Cascading Style Sheets, CSS) nyelvről. A CSS3 modul: Prezentációs szintek (CSS3 Module: Presentation Levels) munkatervet, amely lehetővé teszi dokumentumok slide-onként való bemutatását és vázlatos formában való megtekintését, a CSS nyomtatási profil (CSS Print Profile) munkatervet, mely az XHTML-nyomtatás dokumentummal együtt az alacsonyköltségű eszközökre való nyomtatást mutatja be és a CSS3 modul: Szintaxis (CSS3 Module: Syntax) munkatervet, mely a CSS stíluslapok alapszerkezetét, elemzési szabályait és összekapcsolásait írja le. További információk a CSS honlapján.

 

Részvételi felhívás a P3P és a vállalati biztonsági nyelvek rendezvényére

2003. augusztus 12.

Megkezdődött a regisztráció a P3P and Enterprise Privacy Languages W3C rendezvényre, melynek házigazdája az IBM lesz St Leonards-ban, Sydneyben szeptember 9-én. A jelenlévők a P3P (Platform for Privacy Preferences), az APPEL és más technológiák, mint az EPAL jövőjét tárgyalják meg. A rendezvényt a Data Protection & Privacy Commissioners 25. Nemzetközi Konferenciájával együtt tartják. További információk a Biztonság (Privacy) oldalon.

 

Megjelent a Webszolgáltatások koreográfiájának követelményei

2003. augusztus 12.

A Webszolgáltatások Koreográfiája Munkacsoport (Web Services Choreography Working Group) megjelentette a webszolgáltatások koreográfiájának követelményei 1.0 (Web Services Choreography Requirements 1.0) első nyilvános munkatervét. A koreográfia leírja az üzenetküldő protokollokat, interfészeket, sorozatokat és társult logikát a webszolgáltatások és klienseik közötti tranzakció számára. További információk a Webszolgáltatások (Web services) honlapján.

 

Megjelent az EMMA munkaterv

2003. augusztus 11.

A Multimodális Interakció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) megjelentette az EMMA első nyilvános munkatervét. Az EMMA (Extensible MultiModal Annotation) nyelv egy adatátviteli formátum interakciókezelő rendszerekhez. Az EMMA a felhasználói bemenetet reprezentálja. Beszéd- és kézírásfelismerők, természetes nyelvi motorok, médiafordítók és többmódú integráció-komponensek generálják az EMMA jelöléseit. Várjuk a munkatervvel kapcsolatos észrevételeiket. További információk a Multimodális Interakció Fejlesztési Terület (Multimodal Interaction) honlapján.

 

Megjelent az IsaViz 2.0

2003. augusztus 11.

A W3C Szemantikus Web Haladó Fejlesztése (Semantic Web Advanced Development) kezdeményezése jelenti, hogy megjelent az IsaViz egy új kiadása. Ez egy vizuális környezet, melynek segítségével gráfként ábrázolt RDF modelleket lehet böngészni és létrehozni. A 2.0-ás verzió támogatja a GSS-t, ami egy az RDF-en alapuló stíluslap-leíró nyelv (stylesheet language). Az újítások között található többek között adattípus-támogatás, fokozott navigáció, jobban kezelt névterület-prefix kötések és egy import/export plug-in interfész. További információk az IsaViz honlapján.

 

A W3C társszponzora lesz a 24. Nemzetköziesítés és Unicode konferenciának

2003. augusztus 8.

Megkezdődött a regisztráció a 24. Nemzetköziesítés és Unicode konferenciára (24th Internationalization & Unicode Conference), melyet szeptember 3-5 között tartanak Atlantában (Amerikai Egyesült Államok, Georgia). Jöjjön el és találkozzon a W3C Állandó stábjának (W3CTeam) tagjaival: Martin Dürsttel, Richard Ishida-val, és Chris Lilley-vel, akik előadást tartanak. Ez az esemény lesz az első technikai konferencia a világon, amely a szoftverek és a web nemzetköziesítésével foglalkozik, továbbá a konferencián egy teljes napot a webtechnológiák értékelésének szánnak. További információk a Unicode és a W3C Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület (Internationalization Activity) honlapján.

 

Módosultak a Webszolgáltatások Architektúrája Munkacsoport munkatervei

2003. augusztus 8.

A Webszolgáltatások Architektúrája Munkacsoport (Web Services Architecture Working Group) módosította két munktervét: a Webszolgáltatások architektúrája (Web Services Architecture) és a Webszolgáltatások szószedete (Web Services Glossary) munkaterveket. A referencia-architektúra azonosítja a webszolgáltatások komponenseit, leírja a köztük lévő kapcsolatokat és a rájuk vonatkozó megszorításokat. A változtatásokra azért volt szükség, mivel az előző kiadásban öt architekturális modell szerepelt. További információk a webszolgáltatások (Web Services) honlapján.

 

Megjelent az InkML munkaterve

2003. augusztus 6.

A Multimodális Interakció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) megjelentette az Ink Markup Language (InkML, Tintát leíró nyelv) első nyilvános munkatervét. Az InkML adatformátum egy elektronikus tollal vagy íróvesszővel bevitt digitális "tinta" megjelenését írja le. A tintát ismerő webalkalmazások fel tudják dolgozni, küldeni és fogadni a kézírást, gesztusokat, kézi vázlatokat, hangjegyeket és más jelöléseket használó nyelveket. További információk a Multimodális Interakció Fejlesztési Terület (Multimodal Interaction) honlapján.

 

Megjelent az xml:id követelmények

2003. augusztus 6.

Az XML-mag Munkacsoport (XML Core Working Group) megjelentette az xml:id követelmények első nyilvános munkatervét. A követelmények egy olyan mechanizmust írnak le, amely alkalmazható az XML-t feldolgozó alkalmazások minden csoportjára és amellyel azonosítani lehet egy XML-elemet a DTD és az XML-séma validációtól függetlenül egy explicit azonosító (ID) által. Várjuk észrevételeiket. További információk az XML oldalán.

 

Webszolgáltatások konferencia lesz augusztus 28-29-én Tokióban, Japánban

2003. augusztus 5.

Megkezdődött a regisztráció az augusztus 28-án (technológia nap) és augusztus 29-én (üzleti nap) Tokióban rendezendő IDG Japan Webszolgáltatások konferencia 2003-ra (Web Services Conference 2003). Augusztus 28-án, Hugo Haas - a W3C Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (W3C Web Services Activity) vezetője -vitaindító előadást tart Web Services Infrastructure: Where Do We Stand? témában és Kazuhiro Kitagawa - a W3C Eszközfüggetlenség Fejlesztési Terület (Device Independence Activity) vezetője - lesz a Web Services and the Digital Home Network téma moderátora. Mindkét napon jelen lesz a W3C kiállítási sátra. További információk a Webszolgáltatások (Web services) honlapon.

 

W3C javaslatterv lett az "XML események"

2003. augusztus 5.

A W3C örömmel tudatja, hogy az XML események (XML Events) dokumentum W3C-javaslattervvé (W3C Proposed Recommendation) lépett elő. A specifikáció egy modult definiál, amely meghatározza, hogy milyen működés társuljon az XML nyelvek dokumentum szintű jelöléseihez és támogatja a 2-es szintű DOM eseménymodelljét. Észrevételeiket szeptember 2-ig várjuk. További információk a HTML honlapján.

 

A MathML 2.0 W3C módosított javaslatterv lett

2003. augusztus 5.

A W3C örömmel tudatja, hogy megjelent a Matematikai leírónyelv 2.0 (második kiadás) (Mathematical Markup Language (MathML) Version 2.0 (2nd Edition)) módosított javaslatterve (Proposed Edited Recommendation). A MathML az XML egy alkalmazása, amely matematikai jelölések és webes tartalom küldését, fogadását és feldolgozását teszi lehetővé a Weben. A második kiadást tisztázták és javították az előzőhöz képest. Észrevételeiket szeptember 6-ig várjuk. További információk a Matematika (Math) honlapján.

 

W3C beszámolók augusztusban

2003. augusztus 4.

Ivan Herman előadást tart augusztus 18-án a W3C Napon (W3C Day) az Evolve Conference 2003 rendezvényen Sydneyben, Ausztráliában. Augusztus 21-én Ivan Herman előadást tart a Monash Egyetemen (Monash University), Melbourne-ben, Ausztráliában. A W3C Ausztrál Iroda (W3C Australian Office) szponzorálja mindkét eseményt. Augusztus 28-án, Hugo Haas vitaindító előadást tart az IDG Japan Web Services Conference 2003 rendezvényén Tokióban. Az eseményekről részletes leírást a közelgő W3C szereplések és események oldalon találhat, melyek elérhetőek a W3C RSS csatornáján (RSS channel) keresztül és iCalendar formátumban is.

 

W3C-javaslattervvé vált az XForms

2003. augusztus 1.

A W3C örömmel tudatja, hogy az XForms 1.0 W3C-javaslattervvé (Proposed Recommendation) lépett elő. Észrevételeiket augusztus 29-ig várjuk. A webes formok új generációjával különválasztható a cél, a megjelenítés és a tartalom, de rugalmasabban lehet kezelni a korábban elterjedt HTML-ben és XHTML-ben lévő formokhoz képest. Az XForms specifikációt weblapkészítők és implementálók számára is készítették. További információk az XForms honlapon.

 

W3C előzetes javaslatterv lett a "3-as szintű DOM érvényesítés"

2003. július 30.

A W3C örömmel jelenti, hogy a 3-as szintű DOM érvényesítés specifikáció (Document Object Model (DOM) Level 3 Validation Specification) előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő.A Dokumentum Objektum Modell (Document Object Model, DOM) lehetővé teszi, hogy a programok és scriptek dinamikusan frissítsék a dokumentumok tartalmát és stílusát. A DOM3-nak ez a modulja biztosítja, hogy a dokumentumok érvényesek maradnak, vagy azzá válnak. Észrevételeiket augusztus 31-ig várjuk. További információk a DOM Fejlesztési Terület (DOM Activity) honlapján.

 

Megjelent a "SOAP használatának forgatókönyvei" című munkacsoport-feljegyzés

2003. július 30.

Megjelent a SOAP 1.2-esverzió használatának forgatókönyvei (SOAP Version 1.2 Usage Scenarios) című munkacsoport-feljegyzés, amelyen már nem dolgozik tovább az XML Protokoll Munkacsoport (XML Protocol Working Group). A dokumentumot a SOAP 1.2-esverzió fejlesztése során használták, így már teljesítette a kitűzött célját. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (Web Services Activity) honlapján.

 

Megjelent az XHTML-nyomtatás végső munkaterv

2003. július 29.

A HTML Munkacsoport (HTML Working Group) megjelentette az XHTML-nyomtatás (XHTML-Print) munkatervének első nyilvános változatát, ami egyben végső munkaterv is. Észrevételeiket szeptember 7-ig várjuk. Az XHTML-nyomtatás (XHTML-Print) dokumentumot mobil eszközökről, alacsony költségű nyomtatókra és nyomtató-specifikus meghajtó nélküli környezetből való nyomtatásra tervezték. A dokumentum a Nyomtatási Munkacsoport (Printer Working Group, PWG) XHTML-nyomtatás (XHTML-Print) dokumentumán alapul, amely azIEEE-ISTO egy programja. További információk a HTML honlapján.

 

Megjelent a CC/PP munkaterv

2003. július 28.

A CC/PP Munkacsoport (CC/PP Working Group) megjelentette a Megjelenítési képesség/beállítási profilok: A szerkezet és szókészletek (Composite Capability/Preference Profiles : Structure and Vocabularies) nevű munkatervet, amely már tartalmazza a dokumentum áttekintése utáni észrevételeket is. Egy CC/PP-profájl megadja, hogy milyen webes tartalom jelenjen meg, azáltal, hogy egy eszköznek a képességeit és a felhasználó által kívánt beállításokat írja le. A dokumentum áttekintésére két hét van, amely után a Munkacsoport reméli, hogy a dokumentum javaslattervvé (Proposed Recommendation) válhat. További információk az eszközfüggetlenség (device independence) honlapon.

 

Részvételi felhívás a "Bináris XML műhelykonferenciára"

2003. július 28.

Augusztus 11-ig jelezhetik részvételi szándékukat az XML formátumban lévő információ-darabok bináris formában való küldése és fogadása (Binary Interchange of XML Information Item Sets) témában megrendezendő W3C műhelykonferenciára a helyzetjelentések (Position Papers) beadásával. A konferencia helyszíne Santa Clara (Amerikai Egyesült Államok, California) lesz, szeptember 24-26. között. Hatvan jelenlévő fogja tanulmányozni annak módszereit, hogy hogyan lehetne tömöríteni az XML-dokumentumokat, és így sávszélességet és a dokumentumok elemzésére fordított időt megtakarítani. A műhelykonferencia célja az, hogy kiderüljön, hogy a W3C Munkacsoport (W3C Working Group) tud-e egy együttműködésre alkalmas, hozzáférhető és nemzetköziesített, bináris átviteli formátumot készíteni. További információk az XML honlapján.

 

Megjelent az "XML protokollal szemben támasztott követelmények" című munkacsoport-feljegyzés

2003. július 28.

Megjelent az XML protokollal (XMLP) szemben támasztott követelmények(XML Protocol Requirements) címűmunkacsoport-feljegyzés (Working Group Note). Az XML Protokoll Munkacsoport (XML Protocol Working Group) nem folytatja tovább az útmutató készítését, amely a még fejlesztés alatt álló protokollok értékelését és magát a fejlesztést mutatja be. A munkacsoport szerint a dokumentum elérte a célját. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Területének (Web Services Activity) honlapján.

 

Megjelent a SOAP átvitel javítása munkaterv

2003. július 21.

Az XML Protokoll Munkacsoport megjelentette a SOAP üzenet átvitelt javító mechanizmus (SOAP Message Transmission Optimization Mechanism) első nyilvános munkatervét. Ez a műszaki beszámoló mechanizmust szolgáltat a SOAP teljesítményének javítására absztrakt és konkrét implementációban a PASWA dokumentum nyomán illetve nagy hangsúlyt fektetve a SOAP HTTP kötésre (SOAP HTTP Binding). További információk a Webszolgáltatások (Web Services) honlapján.

 

Megjelent a Skálázható vektorgrafika(SVG) 1.2munkaterv

2003. július 15.

Az SVG Munkacsoport (SVG Working Group) módosította a Skálázható vektorgrafika 1.2 (Scalable Vector Graphics, SVG) munkatervet, amely vázolja az új munka lehetséges területeit. Az SVG könnyen elérhető, dinamikus, újrafelhasználható vektorgrafikát, szöveget és képeket ír le a Weben XML formátumban. A munkacsoport kifejezetten várja észrevételeiket. További információk az SVG honlapján.

 

Megjelent az "SVG nyomtatása"munkaterv

2003. július 15.

Az SVG Munkacsoport (SVG Working Group) megjelentette az SVG nyomtatása (SVG Print) munkaterv első nyilvános változatát. A dokumentum feltételezi, hogy az olvasó már ismeri az SVG 1.2-t. Ez egy útmutató, amely elmagyarázza, hogy hogyan lehet használni az SVG 1.2 tulajdonságait nyomtatáshoz. A Skálázható vektorgrafika (Scalable Vector Graphics, SVG) bemutatja a két dimenziós vektor és a vegyes vektor/raszter grafikát XML-ben. A munkacsoport várja észrevételeiket. További információk az SVG honlapján.

 

Megjelent az Amaya 8.1a

2003. július 15.

Az Amaya a W3C webböngésző és -szerkesztő eszköze. A 8.1a verzió egy javított változat, amelyben továbbfejlesztették a felhasználói felületet, és az annotációk, az XHTML, a HTML, a MathML, az SVG és a CSS kezelését. Az Amaya letölthető Solaris, Linux és Windows rendszerekre, és Debian és RPM csomagokként. A forráskód is letölthető. További információk az Amaya honlapján.

 

Megjelent a "CSS3 alapvető felhasználói felület" végső munkaterv

2003. július 3.

A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) megjelentette az Alapvető felhasználói felület (Basic User Intarface) végső munkatervet, az Egymásbaágyazott stíluslapok (Cascading Style Sheets, CSS) nyelv egy modulját. A dokumentum a felhasználói felületek állapotait és jellegzetességeit, elemtöredékeket, formokat, a HTML stilisztikai tulajdonságait, fókusz navigálást (focus navigation) és az elérhetőséget segítő stíluselemeket, mint ikonokat mutatja be. Észrevételeiket július 31-ig várjuk. További információk a CSS honlapon.

 

W3C beszámolók júliusban

2003. július 1.

Az eseményekről részletes leírást a közelgő W3C szereplések és események oldalon találhat, melyek elérhetőek a W3C RSS csatornáján keresztül és iCalendar formátumban is.

 

Megjelent a W3C eljárás-utasítás dokumentuma és a Publikálási szabályzat

2003. július 1.

Mától lép életbe a W3C eljárás-utasítás dokumentumának (W3C Process Document) 2003. június 18-án megjelent verziója. A W3C Kuratóriuma (Advisory Board) által készített és a W3C által jóváhagyott dokumentum a W3C szervezeti felépítését és működését mutatja be. A módosítások külön is megtekinthetőek. Az új verzióban új dokumentum fejlettségi szintek jelentek meg, továbbá az ajánlásokon (Recommendations) végrehajtható változtatások szabályai. A dokumentum tartalmazza a W3C és a vele kapcsolatban álló szervezetek közötti közös munka megvalósításához szükséges eljárások leírását. Az ezzel a dokumentummal szoros kapcsolatban álló W3C Publikálási Szabályzatot (Publication Rules) is frissítették, ami mindenki számára elérhető.

 

A W3C Tanácsadó Testülete megválasztotta az új Kuratóriumot

2003. július 1.

A W3C Tanácsadó Testülete (Advisory Committee) feltöltötte a W3C Kuratóriumában (Advisory Board) lévő öt szabad helyet. Az 1998-ban létrejött Kuratórium tanácsokat ad a W3C Állandó Stábjának (W3C Team) stratégiai, jogi és irányítási ügyekben, folyamatokban és segítséget nyújt a konfliktusok megoldásában. Július 1-től a kilenc kuratóriumi tag a következő: Ann Bassetti (Boeing), Jim Bell (Hewlett-Packard), Klaus Birkenbihl (Fraunhofer-Gesellschaft), Carl Cargill (Sun Microsystems), Don Deutsch (Oracle), Steve Holbrook (IBM), Ken Laskey (MITRE), Ora Lassila (Nokia) és Lauren Wood (nem tagszervezet által delegált). A Kuratórium (Advisory Board) soros elnöke Steve Zilles lett.

 

SVG Open 2003: Vancouver, Kanada, július13-18.

2003. június 30.

Az SVG Open 2003 július 15-18. között kerül megrendezésre Vancouverben, Kanadában. Továbbá július 13-14-én félnapos műhelymunkák és alapozó előadások lesznek. A W3C által is támogatott SVG Open 2003 konferenciasorozat a Skálázható vektorgrafika (Scalable Vector Graphics, SVG) -fejlesztők elsődleges fóruma, ahol megoszthatják egymással ötleteiket, azok megvalósítási lehetőségeit és implementációit. A konferenciára bárki regisztrálhatja magát. A W3C SVG Munkacsoportja (W3C SVG Working Group), Chris Lilley és Dean Jackson vesznek részt. További információk a SVG honlapján.

 

Módosult a "World Wide Web architektúrája" munkaterv

2003. június 27.

A W3C Műszaki Architektúra Csoportja (Technical Architecture Group, TAG) módosította a World Wide Web architektúrája munkatervet. A dokumentum a Web felépítésének alapelveit és a Weben keresztül információt cserélő ágensek viselkedését mutatja be. Társadalmi jellegű témákkal is foglalkozik, amely hozzájárul a megosztott információs térhez. Észrevételeiket várjuk. További információk a TAG honlapján.

 

Módosult az "XQuery követelmények" dokumentum

2003. június 27.

Az XML Lekérdezések Munkacsoport (XML Query Working Group) módosította az XQuery követelmények (XML Query (XQuery) Requirements) munkatervét. Ez a munkaterv határozza meg az XQuery adatmodell, algebra és lekérdező nyelv céljait, követelményeit és a lekérdezések használatának forgatókönyvét, és jelzi minden egyes követelmény státuszát az XQuery specifikációk családjában. További információk az XML honlapon.

 

Megjelent az "Útmutató a webes tartalom elérhetőségéhez 2.0"

2003. június 24.

Az Útmutató a Webes Tartalom Elérhetőségéhez Munkacsoport (Web Content Accessibility Guidelines Working Group) megjelentette az Útmutató a webes tartalom elérhetőségéhez 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines 2.0) munkatervet, mely az előzőnél több technológia és szélesebb felhasználói kör figyelembevételével készült. Az itt található lépések segítséget nyújtanak abban, hogy a webes tartalom elérhető legyen a fogyatékosoknak és a különféle webhozzáférésre alkalmas eszközök, mint például telefonok, kézi eszközök, kioszkok és hálózati eszközök felhasználóinak. További információk a Webelérési lehetőségek kezdeményezése (Web Accessibility Initiative) honlapján.

 

W3C-ajánlás lett a SOAP 1.2

2003. június 24.

A W3C örömmel jelenti, hogy a SOAP 1.2 W3C-ajánlás (W3C Recommendation) lett. Az ajánlás négy dokumentumot foglal magába: a SOAP 1.2: Bevezetés (SOAP Version 1.2 Primer), a SOAP 1.2: Üzenetküldő keretrendszer (SOAP Version 1.2 Messaging Framework), a SOAP 1.2: Segédlet (SOAP Version 1.2 Adjuncts) és a SOAP 1.2: Állítás- és tesztgyűjtemény (SOAP Version 1.2 Assertions and Test Collection) címűt. Az XML Protokoll Munkacsoport (XML Protocol Working Group) által fejlesztett SOAP 1.2 egy egyszerű protokoll a strukturált információk szétszórt, elosztott környezetben való továbbítására. További információk a sajtónyilatkozatban, az ajánlólevelekben (testimonials), a FAQ-ban, a változások és újítások (changes and benefits) és a Webszolgáltatások (Web Services) weboldalon.

 

Megjelent a "3-as szintű DOM-feltöltés és -mentés" végső munkaterv

2003. június 19.

A DOM Munkacsoport (DOM Working Group) megjelentette a 3-as szintű DOM-feltöltés és -mentés specifikáció (DOM Level 3 Load and Save Specification) végső munkatervet. Ez a Dokumentum Objektum Modell (DOM) felület lehetővé teszi XML dokumentum-tartalmak programok és scriptek által való dinamikus feltöltését DOM dokumentumokba és DOM dokumentumok XML dokumentumokká való átalakítását. Észrevételeiket július 31-ig várjuk. További információk a DOM honlapján.

 

Megjelent a módosított "A Unicode használata XML-ben és más leírónyelvekben" című jelentés

2003. június 13.

A 4.0-ás Unicode szabvány (The Unicode Standard, Version 4.0) módosítása kapcsán módosult a A Unicode használata XML-ben és más leírónyelvekben (Unicode in XML and other Markup Languages) Unicode-jelentés és W3C-jegyzet. Az útmutató, melyet a Unicode Műszaki Testület (Unicode Technical Committee) és a W3C Nemzetköziesítési Munkacsoport (Internationalization Working Group) és Érdeklődési Csoport (Interest Group) együttesen jelentetett meg, átfogó segítséget ad a Unicode használatában jelölőnyelvek (mint az XML) esetén. További információk a W3C Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület (Internationalization Activity) weboldalán.

 

Megjelent az OWL XML prezentációjának szintaktikája

2003. június 13.

A Webontológia Munkacsoport (Web Ontology Working Group) megjelentette a Webontológia Nyelv (Web Ontology Language, OWL) XML prezentációs szintaktikáját (XML Presentation Syntax) W3C-jegyzetet. A jegyzet egy lehetséges XML prezentációs szintaktikára tesz javaslatot, és tartalmaz egy XML sémát is az OWL Lite, OWL DL és OWL Full-hoz. Az OWL ontológiáknak nevezett termhalmazok közzétételére és megosztására való, valamint speciális webes keresések, szoftver-ágensek alkalmazásának és tudásmenedzselés biztosítására. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) weboldalán.

 

Módosult a CCXML munkaterv

2003. június 12.

A Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) megjelentette a Hívásvezérlés hangos böngészőben: CCXML 1.0 (Voice Browser Call Control: CCXML Version 1.0) harmadik nyilvános munkatervét, mely tartalmaz néhány nagyobb módosítást is. A CCXML, a Hívásvezérlésű Bővíthető Jelölőnyelv (Call Control eXtensible Markup Language), telefonos hívásvezérlési támogatást nyújt a VoiceXML-hez és más dialóg rendszerekhez. Várjuk észrevételeiket. További információk a Hangos böngésző (Voice Browser) weboldalon.

 

Megjelent a "Leírónyelv webszolgáltatásokhoz (WSDL) 1.2" munkaterv

2003. június 11.

A Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) megjelentette a Leírónyelv webszolgáltatásokhoz (WSDL) 1.2 három munkatervét. A Bázisnyelv (Core Language) és a Kötések (Bindings) munkaterv módosítva lett, az Üzenetminták (Message Patterns) pedig első nyilvános munkaterv változat. A (WSDL) hálózati szolgáltatások leírására való XML formátum: végpontok halmaza, melyek üzeneteken végeznek műveleteket. További információk a Webszolgáltatások (Web Services) weboldalon.

 

Megjelent a 3-as szintű DOM-mag végső munkaterve

2003. június 10.

A DOM Munkacsoport (DOM Working Group) megjelentette a 3-as szintű Dokumentum Objektum Modell mag specifikáció (Document Object Model (DOM) Level 3 Core Specification) végső munkatervet. Észrevételeiket július 31-ig várjuk. A munkaterv objektumokat és felületeket definiál, melyek segítségével a szoftver és webes script fejlesztők hozzáférhetnek a HTML- és az XML-tartalmakhoz, és manipulálhatják azokat. További információk a DOM honlapján.

 

Útnak indult a W3C Semantic Tour

2003. június 10.

A W3C a mai napon Rómában megnyitja a Semantic Tour-t. Az Európai Bizottság által támogatott körút állomásai: London, München, Athén és Brüsszel; az előadásokat a W3C-tagok és az Állandó Stáb tagjai tartják. A körút a W3C technológiákat népszerűsíti, melyek hatékony megoldásokat nyújtanak, és támogatják a webes automatizálást, integrálást, és az adatok újrafelhasználhatóságát. A rendezvények június 10-24-ig tartanak, nyilvánosak és ingyenesek, de a regisztráció kötelező. További információk a sajtónyilatkozatban (press release), mely 7 nyelven jelent meg.

 

A W3C júniusi szereplései

2003. június 2.

Részletes leírást a Közelgő W3C szereplések és események oldalon találhat, melyek elérhetők az RSS csatornán keresztül illetve iCalendar formátumban is.

 

Megjelent az OWL példatesztek végső munkaterve

2003. május 29.

A Webontológia Munkacsoport (Web Ontology Working Group) megjelentette az OWL Webontológia nyelv példatesztjei (OWL Web Ontology Language Test Cases) végső munkatervét. Ez a munkaterv az OWL nyelvdefiníciójával (language definition) együtt az OWL-fejlesztőknek szól. Az OWL ontológiáknak nevezett termhalmazok közzétételére és megosztására való, valamint speciális webes keresések, szoftver-ágensek alkalmazásának és tudásmenedzselés biztosítására. További információk a Szemantikus Web Fejlesztési Terület (Semantic Web Activity) weboldalán.

 

W3C-javaslatterv lett a PNG második kiadása

2003. május 27.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Hordozható hálózati grafika specifikáció (második kiadás) (Portable Network Graphics (PNG) Specification (Second Edition)) javaslatterv (Proposed Recommendation) lett. Észrevételeiket június 23-ig várjuk. A PNG egy grafikai fájlformátum raszteres képekhez. Támogatja a színpalettás (indexed color), szürke tónusú (grayscale), és valós színű (truecolor) képeket, ezenfelül egy opcionális alfacsatornát (alpha channel). A dokumentum az ISO-szabványosítás utolsó stádiumában van (ISO/IEC 15948). További információk a Grafikai Fejlesztési Terület (Graphics Activity) weboldalán.

 

Áttérés a webes szabványokra, avagy a Log érvényesség ellenőrző segít tökéletesíteni honlapunkat

2003. május 26.

A W3C Minőségbiztosítási Munkacsoport (Quality Assurance (QA) Working Group) örömmel jelenti, hogy megjelent az Áttérés a webes szabványokra, avagy hogyan tökéletesíthetjük honlapunkat (Web Standards Switch: or how to improve your Web site easily) című cikk, és a Log érvényesség ellenőrző (Log Validator) újabb verziója. Mindkettő segít tökéletesíteni honlapunkat, bármilyen méretű legyen is az. További információk a W3C Minőségbiztosítási Fejlesztési Területének (Quality Assurance (QA) Activity) weboldalán.

 

A W3C jóváhagyta "Szabadalmi-elv" tervezetét

2003. május 21.

A World Wide Web Consortium jóváhagyta A W3C szabadalmi elve (W3C Patent Policy) című dokumentumot, miután azt a W3C Tanácsadó Testülete (Advisory Committee) és a nyilvánosság is felülvizsgálta. A Szabadalmi Elv Munkacsoport (Patent Policy Working Group) által megfogalmazott eljárásminta nagyobb támogatást kapott a tagságtól, mint bármelyik ajánlás a közelmúltban. A szabadalmi elv a jogdíjmentes webes szabványok mellett foglal állást. Ez szabályozza a szabadalmi kérdések kezelését a W3C-ajánlások készítése és implementálása során. További információk a nyilvános igazgatói döntésben és a sajtónyilatkozatban, továbbá a Szabadalmi elv (Patent Policy) weboldalon.

 

A W3C-szekció és demók a WWW2003 konferencián

2003. május 17.

A Marie-Claire Forgue által vezetett W3C-szekció (W3C Track) május 21-23-ig tart a Tizenkettedik Nemzetközi World Wide Web Konferencián (WWW2003) Budapesten. A konferencia résztvevőit várjuk a W3C-standon is, melyet a W3C Magyar Iroda koordinál, az élő demonstrációknál, és a Fejlesztői nap (Developers Day) előadásain május 24-én.

 

Módosult a Webszolgáltatások nemzetköziesítésének használati útmutatója

2003. május 16.

A Nemzetköziesítés Munkacsoport (Internationalization Working Group) Webszolgáltatások munkacsapata (Web Services Task Force) megjelentette a Webszolgáltatások nemzetköziesítésének használati útmutatója (Web Services Internationalization Usage Scenarios) módosított munkatervet. A dokumentum azt tanulmányozza, milyen nyelv, kultúra és más egyéb körülmény van befolyással a webszolgáltatások architektúrájára és technológiájára. A munkacsapat várja észrevételeiket. További információk a Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület (Internationalization Activity) honlapján.

 

Módosult a minőségbiztosítási teszt-útmutató

2003. május 16.

A Minőségbiztosítási Munkacsoport (Quality Assurance (QA) Working Group) kiadta a Minőségbiztosítási rendszer: Útmutató a tesztekhez (QA Framework: Test Guidelines) módosított munkatervet. A minőségbiztosítási rendszer dokumentumcsaládjának ezen tagja általános útmutatásokat ad a W3C-specifikációk megfelelőségi tesztjeinek elvégzéséhez. A munkacsoport várja észrevételeiket. További információk a Minőségbiztosítás (QA) és a Minőségbiztosítási Fejlesztési Terület (Quality Assurance (QA) Activity) honlapján.

 

Megjelent az "Időzített Szövegmegjelenítés: Felhasználási útmutató és követelmények" munkaterv

2003. május 15.

Az Időzített Szövegmegjelenítés Munkacsoport (Timed Text Working Group, TTWG) megjelentette első munkatervét, az Időzített szöveg szerkesztési formátuma 1.0: Felhasználási útmutató és követelmények (Timed Text (TT) Authoring Format 1.0 Use Cases and Requirements). A TTWG feladata olyan XML-alapú formátum kidolgozása, mely alkalmas a folyékony szöveges szinkronizálás megjelenítésére (audió vagy videó anyagoknál). Ez a tartalomtípus a szerkesztőeszközök között cserélhető. További információk az Időzített Szövegmegjelenítés (Timed Text) weboldalon.

 

W3C-javaslattervvé váltak a CSS3 modulok

2003. május 14.

A W3C örömmel jelenti, hogy három CSS3 modul javaslattervvé lépett elő: a Szín (Color), a Ruby és a Szöveg (Text). A CSS TV profil 1.0 (CSS TV Profile 1.0) második javaslatterve szerkesztői tanácsokat is tartalmaz. A CSS Munkacsoport (CSS Working Group) is megjelentette első nyilvános munkaterveit: a CSS3 Generált és helyettesített tartalom (Generated and Replaced Content) és Beszéd (Speech) modulokat. Az Egymásbaágyazott Stíluslapok (Cascading Style Sheets, CSS) egy olyan nyelv, mely HTML-hez, vagy XML-hez hasonló strukturált dokumentumok képernyőn, papíron és beszédben való megjelenítésére szolgál. Várjuk észrevételeiket. További információk a CSS weboldalon.

 

Módosultak a "Webszolgáltatások architektúrája" munkatervei

2003. május 14.

A Webszolgáltatások Architektúrája Munkacsoport (Web Services Architecture Working Group) módosította három munkatervét: Webszolgáltatások architektúrája (Web Services Architecture), Használati útmutató (Usage Scenarios) és a Webszolgáltatások szószedete (Web Services Glossary) címűt. A szoftveres alkalmazások a webszolgáltatások segítségével kommunikálni tudnak egymással annak érdekében, hogy a felhasználóknak dinamikus, kontextus-függő információt nyújtsanak. A referencia-architektúra azonosítja a webszolgáltatások komponenseit, kapcsolatokat definiál ezen komponensek közt, és megszorításokat ad hozzájuk. További információk a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (Web Services Activity) honlapján.

 

A "SOAP 1.2" W3C előzetes javaslatterv lett

2003. május 7.

A W3C örömmel jelenti, hogy a SOAP 1.2 előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. A specifikáció négy részből áll: 1. rész: Üzenetküldő keretrendszer (Messaging Framework), 2. rész: Segédlet (Adjuncts), Bevezetés (Primer) és Állítás- és tesztgyűjtemény (Assertions and Test Collection). Észrevételeiket június 7-ig várjuk. Az XML Protokoll Munkacsoport (XML Protocol Working Group) által fejlesztett SOAP 1.2 egy egyszerű protokoll a strukturált információk szétszórt, elosztott környezetben való továbbítására. További információk a sajtónyilatkozatban és a Webszolgáltatások Fejlesztési Terület (Web Services Activity) honlapján.

 

Megjelent tíz XQuery, XSLT és "XML útvonal" munkaterv

2003. május 5.

Az XML Lekérdezések Munkacsoport (XML Query Working Group) és az Bővíthető Stíluslap-nyelv Munkacsoport (Extensible Stylesheet Language (XSL) Working Group) együttes munkájuk nyomán megjelentetett tíz munkatervet. Az adatmodellt, a függvényeket és az operátorokat használja az XPath, az XSLT, és az XQuery. Várhatóan június 30-án végső munkaterv születik belőlük. Várjuk észrevételeiket a dokumentumokról. További információk az XML honlapon.

 

A W3C Állandó Stábjának májusi szereplései

2003. május 4.

Részletes leírást a Közelgő W3C szereplések és események oldalon találhat, melyek elérhetők az RSS csatornán keresztül illetve iCalendar formátumban is.

 

Vegyen részt Ön is a W3C biztonsági műhelykonferenciáján

2003. április 28.

Az ICPP-nél Kielben (Németország, Schleswig-Holstein), június 18-20-án megrendezésre kerülő W3C Workshop on the long-term Future of P3P and Enterprise Privacy Languages műhelykonferenciára a helyzetjelentéseket május 24-ig kell leadni. A résztvevők megvitatják majd a Személyes Adatvédelmi Beállítások Platformja (Platform for Privacy Preferences, P3P) és az EPAL jövőjét. A műhelykonferencia információkkal fog szolgálni a stratégiákról, lehetőséget ad a metaadat-alapú biztonsági megoldásokkal kapcsolatos vitákra, és segíti a koordinációt. További információk a Biztonság (Privacy) oldalon.

 

Megjelent az Amaya 8.0

2003. április 23.

Az Amaya a W3C webböngészője és fejlesztő eszköze. A 8.0-ás verzió újdonságai a Windows-os gyorsbillentyűk és az SVG, SMIL, CSS és MathML kiemelt támogatása. Az Amaya fejlesztőcsapata köszönetet mond mindenkinek, aki segítséget nyújtott az előzetes tesztelésében. Solaris-hoz, Linux-hoz és Windows-hoz az Amaya binárisan letölthető (a Debian és az RPM csomagok is). A forráskód is letölthető. További információk az Amaya oldalon.

 

Megjelent az "XML kulcskezelés" végső munkaterv

2003. április 18.

Az XKMS (XML Kulcskezelési Specifikáció) Munkacsoport (XML Key Management Specification Working Group) megjelentette az XML Kulcskezelési Specifikáció (XML Key Management Specification (XKMS)) és annak kapcsolásai (bindings) végső munkaterveket. Ezek a dokumentumok protokollokat specifikálnak az XML aláírás-ban és az XML titkosítás-ban használt nyilvános kulcsok kiosztására és regisztrálására. Észrevételeiket május 23-ig várjuk. További információk az XKMS oldalon.

 

Megjelent a MathML 2.0 végső munkaterv második kiadása

2003. április 11.

A Matematika Munkacsoport (Math Working Group) megjelentette a Matematikai leírónyelv 2.0 (második kiadás) (Mathematical Markup Language (MathML) Version 2.0 (2nd Edition)) végső munkatervet. A MathML egy XML alkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy matematikai jelölések és tartalmak a Weben kezelhetők, megjeleníthetők és feldolgozhatók legyenek. A második kiadás hibajavításokat tartalmaz. Észrevételeiket május 9-ig várjuk. További információk a Matematika oldalon.

 

W3C Semantic Tour, Európa, június 10-24.

2003. április 2.

A W3C egynapos rendezvények sorozatát rendezi meg Rómában, Londonban, Münchenben, Athénban és Brüsszelben június 10-24-ig. A W3C Semantic Tour a W3C technológiákat népszerűsíti, melyek hatékonyabb megoldásokat nyújtanak, és támogatják az automatizálást, integrálást, és az adatok újrafelhasználhatóságát a Weben. A szervezők a W3C Olasz, Egyesült Királyság és Írország, Német, Görög és Benelux Irodák. Mindegyik rendezvény nyilvános és ingyenes.

 

Megjelent "A beszédfelismerés szemantikus megközelítése" munkaterv

2003. április 2.

A Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) megjelentette A beszédfelismerés szemantikus megközelítése (Semantic Interpretation for Speech Recognition) munkatervét. A tervben megtalálható a tartalomjegyzéke a természetes nyelvű kijelentésekben használható beszédfelismerő nyelvtan (speech recognition grammar) tag-eknek. Az eredményt szeretnénk integrálhatóvá tenni az EMMA adatformátumába. Észrevételeiket május 2-ig várjuk.. További információk a Hangos böngésző oldalon.

 

Megjelent az OWL végső munkaterve

2003. április 2.

A Webontológia Munkacsoport (Web Ontology Working Group) megjelentette az OWL Webontológia Nyelv 1.0 hat munkatervét, amiből öt végső munkaterv. Ezek az OWL Útmutató (Guide), Áttekintő (Overview), Esettanulmányok és követelmények (Use Cases and Requirements), Szemantikák és absztrakt szintaktika (Semantics and Abstract Syntax), Referencia (Reference), és Példa tesztek (Test Cases). Észrevételeiket május 9-ig várjuk. Az OWL ontológiáknak nevezett termhalmazok közzétételére és megosztására való, valamint speciális webes keresések, szoftver-ágensek alkalmazásának és tudásmenedzselés biztosítására. További információk a Szemantikus Web fejlesztési terület (Semantic Web Activity) oldalán.

 

Korai regisztrációs lehetőség a WWW2003 konferencia W3C szekcióján

2003. április 1.

A budapesti Tizenkettedik Nemzetközi World Wide Web Konferencián (WWW2003) W3C szekció is lesz. Május 21-23-án a W3C háromnapos előadássorozatot tart a Webről, a webböngészők jövőjéről, a W3C architekturális alapleveiről, az XML-családról, a webszolgáltatásokról, a Szemantikus Webről, új eszközökről, és irányelvekről. A WWW2003 korai regisztrációja április 15-ig tart.

 

W3C előzetes javaslatterv lett a "3-as szintű DOM XPath"

2003. március 31.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Dokumentum Objektum Modell 3-szintű XPath specifikációja (Document Object Model (DOM) Level 3 XPath Specification) előzetes javaslattervvé lépett elő. A dokumentum biztosítja a DOM-fa elérését XPath 1.0 használatával. Észrevételeiket május 26-ig várjuk. Az implementálókat kérjük, küldjenek levelet a DOM nyilvános levelezőlistájára. További információk a DOM honlapján.

 

Megjelent a "3-as szintű DOM-események" végső munkaterv

2003. március 31.

A DOM Munkacsoport (DOM Working Group) megjelentette a 3-as szintű DOM-események végső munkatervet. Észrevételeiket május 1-ig várjuk. A nyelv-, és platformfüggetlen rendszer lehetővé teszi eseménykezelők regisztrációját, eseményfolyamok fa-struktúrával való leírását, és alapinformációkkal szolgál az események környezetéről. További információk a DOM Fejlesztési Terület (DOM Activity) honlapján.

 

Módosult a "World Wide Web architektúrája" munkaterv

2003. március 27.

A W3C Műszaki Architektúra Csoportja (Technical Architecture Group, TAG) módosította A World Wide Web architektúrája (Architecture of the World Wide Web) munkatervet. Várjuk észrevételeiket. A dokumentumban megvitatásra kerülnek a Web architekturális alapelvei és ezenbelül az információt cserélő ágensek viselkedése. Ez már néhány szociális kérdést is érint, mely hozzájárul a megosztott információs térhez. További információk a TAG honlapján.

 

Megjelent a CC/PP végső munkaterv

2003. március 25.

A CC/PP Munkacsoport (CC/PP Working Group) megjelentette a Képességek/beállítási profilok: Struktúra és szókészletek (Composite Capability/Preference Profiles (CC/PP): Structure and Vocabularies) második végső munkatervet. A tartalom felhasználásának irányítására használható CC/PP-profil az eszközök képességeit és a felhasználó beállításait írja le. Az észrevételeket április 8-ig várjuk. További információk az eszközfüggetlenség (device independence) honlapon.

 

W3C ajánlás lett az XPointer

2003. március 25.

A World Wide Web Konzorcium a mai napon bejelenti, hogy a háromrészes XPointer W3C-ajánlás lett. Az XPointer keretrendszer (XPointer Framework) egy bővíthető rendszer XML-dokumentumok régióinak meghatározásához, mely gondoskodik az összetett sémacímzésről. Az element() séma lehetővé teszi az XML-elemeknek a dokumentum fastruktúráján alapuló alapvető címzését. Az xmlns() séma segítségével értelmezhetők a névtartományok előtagjai a sémanevekben és a mutatókban. További információk a sajtónyilatkozatban (press release) és az XML honlapon.

 

Vegyen részt ön is a W3C Együttműködési Telefonkonferenciáján!

2003. március 4.

A W3C örömmel jelenti be, hogy a webelérhetőség-kutatás telefonkonferencia-sorozat első időpontja április 14-e lesz. Az együttműködésen alapuló dokumentum-kezelés, az ember-számítógép kölcsönhatás, a segédkező technológiák, a fogyatékossággal kapcsolatos tanulmányok, a webelérhetőség, és egyéb kapcsolódó területek kutatóit, művelőit várjuk. Az eseményt a Webelérhetőség kezdeményezés Kutatási és Fejlesztési Érdeklődési Csoportja (Web Accessibility Initiative's Research and Development Interest Group) támogatja. Az eredményeikről való beszámolókat március 21-ig várjuk. Kérjük látogasson el az beszámolókra való felhívás (call for papers) oldalra.

 

Megjelent a "Leírónyelv webszolgáltatásokhoz 1.2" munkaterv

2003. március 3.

A Webszolgáltatások Leírása Munkacsoport (Web Services Description Working Group) megjelentette a Leírónyelv webszolgáltatásokhoz 1.2 (Web Services Description Language (WSDL) Version 1.2) átdolgozott munkatervét. A WSDL egy modell és egy XML-formátum webszolgáltatások leírására, mellyel elkülöníthető az absztrakt funkcionalitás a konkrét részletektől. További információk a Webszolgáltatások (Web Services) oldalon.

 

A W3C-anyaintézetek plenáris technikai megbeszélése és a Munkacsoportok össztalálkozója

2003. március 3.

A W3C március 3-7-én tartja a harmadik éves Plenáris technikai megbeszélését és a Munkacsoportok össztalálkozóját Cambridge-ben (MA, USA). 30 W3C-munkacsoport és érdeklődési csoport tartja meg személyes találkozóját. A hét közepén a több mint 400 résztvevő többsége jelen lesz az egésznapos plenáris nyilvános ülésen, messze a legnagyobb csoportként az eddigi megbeszélésekhez képest. Ha az ön szervezete is szeretne csatlakozni a W3C-hez, kérjük látogasson el a Tagság (Membership) oldalra.

 

A W3C támogatja a 23. Nemzetköziesítés & Unicode Konferenciát

2003. február 26.

A 23. Nemzetköziesítés & Unicode Konferencia (23rd Internationalization & Unicode Conference) regisztrációja elkezdődött. A konferencia március 24-26-án kerül megrendezésre Prágában, a Cseh köztársaságban. Jöjjön el és találkozzon a W3C Állandó Stábjának tagjaival, Martin Dürst-tel, Richard Ishida-val és Chris Lilley-vel, akik előadást fognak tartani ezen a rendezvényen, mely az első világméretű műszaki szoftver- és Web-nemzetköziesítési konferencia. További információk a Unicode és a W3C Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület (Internationalization Activity) honlapon.

 

Judy Brewert "Susan G. Hadden" díjjal tüntették ki

2003. február 21.

Judy Brewer-t "Susan G. Hadden Pioneer" díjjal tüntették ki "a távközlés és a fogyasztók elérhetőségének területén kifejtett úttörőmunkájáért" az Alliance for Public Technology-tól (APT) Washingtonban (DC, USA). Ez a díj azok eredményeinek elismerésére szolgál, akik Hadden követőiként a különböző technológiák elérhetőségének demokratikus elvét érvényesítik munkáikban. További információk a W3C Webelérhetőségi Kezdeményezés (Web Accessibility Initiative) oldalán.

 

Módosult a "VoiceXML 2.0 előzetes javaslatterv"

2003. február 20.

A sémákban végzett javításokat közzétéve a Hangos Böngésző Munkacsoport (Voice Browser Working Group) megjelentette az átdolgozott Voice Extensible Markup Language (VoiceXML) Version 2.0 előzetes javaslattervet (Candidate Recommendation). Észrevételeiket április 10-ig várjuk. A VoiceXML XML-t használva tesz lehetővé beszédet, nyomógombos bevitelt, digitális audióanyagok használatát, felvételt, telefonálást és számítógép-ember párbeszédet a Weben. További információk a Hangos Böngésző (Voice Browser) honlapján.

 

Boldog 5. születésnapot, XML!

2003. február 10.

Ünnepleje együtt velünk a Bővíthető jelölőnyelv (Extensible Markup Language, XML) első W3C-ajánlásának megjelenését (1998. február 10.). Látogasson el az XML honlapjára. Az XML felcseperedéséről Dave Hollander és C. M. Sperberg-McQueen, a W3C XML Munkacsoport (XML Working Group) tagjainak cikkében olvashat (ők írták az eredeti, 25 oldalas XML-specifikációt is). A szerzők szerint "ahogy a cserélhető alkatrészek motorizálták az iparosodás korát, olyan hajtóerőt jelent az információ korában az újrafelhasználható információ".

 

Előzetes javaslattervvé lépett elő az "XML eseményleírások"

2003. február 7.

A W3C örömmel jelenti, hogy az XML eseményleírások (XML Events) előzetes javaslattervvé lépett elő. A specifikáció egy olyan modult definiál, mely eljárásokat és XML nyelvű, dokumentumszintű jelölések összekapcsolására szolgál, és támogatja a 2-es szintű DOM eseménymodelljét. Észrevételeiket március 5-ig várjuk. További információk a HTML honlapon.

 

Megjelent az Amaya 7.2

2003. február 3.

Az Amaya a W3C webböngészője és fejlesztő eszköze. A 7.2-es verzió a felhasználói felület, az annotáció, az XHTML, a HTML, az SVG, a MathML, a CSS és az XML támogatások hibajavításait tartalmazza. Solaris-hoz, Linux-hoz és Windows-hoz az Amaya binárisan letölthető. A forráskód is letölthető. További információk az annotációkról az Annotáció (Annotea) honlapján.

 

SVG Open 2003: előadásokra való felhívás és korai regisztráció

2003. február 3.

Az SVG Open 2003 konferenciára való korai regisztráció elkezdődött. A konferencia 2003. július 15-18-án kerül megrendezésre Vancouverben, Kanadában, félnapos műhelymunkákkal és alapozó előadásokkal július 13-14-én. A W3C által is támogatott SVG Open 2003 konferenciasorozat a Skálázható vektorgrafika (Scalable Vector Graphics, SVG) -fejlesztők elsődleges fóruma, ahol megoszthatják egymással ötleteiket, példáikat, implementációkat. Az előadásokra való felhívás február 28-ig érvényes.

 

A W3C megnyitja az XForms Fejlesztési Területet

2003. január 31.

A W3C örömmel jeneti be, hogy megnyitja az XForms Fejlesztési Területet (XForms Activity). A régebbi HTML és XHTML űrlap-technológiáktól rugalmasabb XForms szétválasztja a célt, a megjelenést és magát az adatot. Ez a Fejlesztési Terület fejlettebb űrlap-logikát épít ki, nemzetköziesített megvalósítást tesz lehetővé és gazdagabb lehetőségeket biztosít a felhasználói felületekhez. További információk az XForms Fejlesztési Terület beszámolójában (XForms Activity statement) és az XForms honlapon.

 

A "VoiceXML 2.0" W3C előzetes javaslattervvé lépett elő

2003. január 28.

A W3C örömmel jelenti, hogy a Voice Extensible Markup Language (VoiceXML) Version 2.0 előzetes javaslattervvé (Candidate Recommendation) lépett elő. Észrevételeiket április 10-ig várjuk. A VoiceXML XML-t használva tesz lehetővé szintetizált beszédet, hangos és nyomógombos bevitelt, digitális audióanyagok használatát, felvételt, telefonálást és számítógép-ember párbeszédet a Weben. További információk a sajtónyilatkozatok (press release), az ajánlólevelek (testimonials) és a Hangos Böngésző (Voice Browser) oldalon.

 

Megjelent az "XML-séma 1.1 követelményei"

2003. január 21.

Az XML-séma Munkacsoport (XML Schema Working Group) megjelentette XML-séma 1.1 követelményei (Requirements for XML Schema 1.1) című első nyilvános munkatervét. A séma az XML-dokumentumok struktúrájának specifikációjára, behatárolására szolgáló technológia. A munkaterv különböző funkcionalitásokkal bővíti és letisztultabb formára hozza az XML-séma ajánlás (XML Schema Recommendation) 1. (Part 1) és 2. részét (Part 2). További információk az XML Fejlesztési Terület (XML Activity) honlapján.

 

Megalakult az Időzített Szövegmegjelenítés Munkacsoport a W3C-ben

2003. január 17.

A W3C örömmel jelenti, hogy megalakult a SYMM (Synchronized Multimedia, Szinkronizált multimédia) Fejlesztési Területhez tartozó Időzített Szövegmegjelenítés Munkacsoport (Timed Text Working Group, TTWG). A TTWG feladata olyan XML-alapú formátum kidolgozása, mely alkalmas a folyékony szöveges szinkronizálás megjelenítésére (audio vagy video anyagoknál). A webes filmfeliratozások tipikusan időzített szövegmegjelenítő alkalmazások. További információk az alapszabályzat (charter) és a Szinkronizált Multimédia Fejlesztési Terület (Synchronized Multimedia Activity) oldalán.

 

2003-ra újjászervezték a W3C szakterületeit

2003. január 16

A kapcsolódó Fejlesztési Területek (Activities) kezelése érdekében a W3C Állandó Stábja (W3C Team) négy szakterületbe szervezte őket. 2003-tól a Dokumentum Formátumok (Document Formats) a Philipp Hoschka által vezetett Interakció szakterületbe (Interaction Domain) tartozik. A Nemzetköziesítés Fejlesztési Terület (Internationalization Activity) és az XSL és XSLT-vel kapcsolatos munkák az Architektúra (Architecture) területhez csatlakoznak. A Technológia és társadalom (Technology and Society) és a Webelérhetőség Kezdeményezés (Web Accessibility Initiative) szakterületek nem változtak. További információk a W3C Fejlesztési Területei (Activities) oldalán.

 

A W3C Állandó Stáb szereplései a PAGE2003 nevű rendezvényen Tokióban, Japánban

2003. január 14.

A W3C Állandó Stáb (W3C Team) tagjai előadásokat fognak tartani a PAGE2003 (japán nyelvű) rendezvényen, melyet február 5-7-én rendeznek Tokióban, Japánban. Február 5-én Yasuyuki Hirakawa, a W3C Kommunikációs Stábjából (Communications Team), Ismertető a W3C-ről (Introduction to W3C) címmel fog előadást tartani; Kazuhiro Kitagawa, a W3C Eszközfüggetlenség Fejlesztési Területének vezetője (Device Independence Activity Lead), Az eszközfüggetlen szerzői technikák és azok standardizációja (Device Independence Authoring Techniques and its standardization) címmel tart előadást; és Masayasu Ishikawa, a W3C HTML Fejlesztési Területének vezetője (HTML Activity Lead), XHTML 2.0 címmel tart előadást. A regisztráció elkezdődött.

 

A "Skálázható vektorgrafika 1.1" és a" Mobil SVG" W3C-ajánlás lett

2003. január 14.

A World Wide Web Consortium a mai napon bejelenti, hogy a Skálázható vektorgrafika 1.1 (Scalable Vector Graphics (SVG) 1.1) és a Mobil SVG-profilok: SVG Tiny és SVG Basic (Mobile SVG Profiles: SVG Tiny and SVG Basic) W3C-ajánlás lett. Az SVG-vel webes vektorgrafikát, szöveget és képet lehet XML-ben készíteni. Az SVG 1.1 az SVG nyelvet újrafelhasználható építőkövekre bontja, melyeket a Mobil SVG mobiltelefonra és zsebszámítógépre optimalizálva használ fel. További információk a sajtónyilatkozatok (press release)and ajánlólevelek (testimonials) oldalon.

 

Megrendezésre kerül az "XForms-implementációk" W3C-workshop

2003. január 13.

Február 21-ig lehet regisztrálni az XForms -implementációk W3C-workshopra (W3C Workshop on XForms Implementation), melyet 2003. február 27-28-án rendeznek meg Waltham-ben (MA, USA). A workshopon az XForms Munkacsoport (XForms Working Group) tagjai és XForms 1.0 implementáció-készítők vehetnek részt. A résztvevők tapasztalatokat cserélnek, javaslatokat vetnek fel, összevetik a különböző technikákat, funkcionalitásokat, és megvitatják az XForms 1.0 előzetes javaslatterv (Candidate Recommendation) egyes pontjait. További információk az XForms honlapján.

 

Megjelent "A többmódú interakciók követelményei"

2003. január 10.

A Többmódú Interakció Munkacsoport (Multimodal Interaction Working Group) kiadta A többmódú interakciók követelményei (Multimodal Interaction Requirements) című W3C-jegyzetet. Az esettanulmányokra (use cases) támaszkodva a jegyzet meghatároz általános követelményeket, bemeneti, kimeneti, architekturális, integritási követelményeket és a szinkronizációs pontokkal, futási idővel és telepítéssel kapcsolatos követelményeket. További információk a Többmódú Interakció Fejlesztési Terület (Multimodal Interaction Activity) honlapon.

 

Megjelent az "XML-séma: Komponens-azonosítók" munkaterv

2003. január 9.

Az XML-séma Munkacsoport (XML Schema Working Group) kiadta az XML-séma: Komponens-azonosítók (XML Schema: Component Designators) első nyilvános munkatervét. A dokumentum az XML-séma ajánlás 1. és 2. részében specifikált XML-séma komponensek azonosítására szolgáló sémát határoz meg. További információk az XML Fejlesztési Terület (XML Activity) honlapján.

 

A "2-es szintű DOM HTML" W3C ajánlás lett

2003. január 9.

A World Wide Web Consortium örömmel jelenti, hogy a Dokumentum-objektum modell 2-es szintű HTML specifikációja (Document Object Model (DOM) Level 2 HTML Specification) W3C ajánlássá lépett elő. A 2-es szintű DOM HTML egy platform- és nyelvfüggetlen interfész mely a HTML és XHTML 1.0 dokumentumok tartalmának és struktúrájának programokkal és szkriptekkel való dinamikus elérését és frissítését teszi lehetővé. További információk a sajtónyilatkozatok (press release), ajánlólevelek (testimonials) és a DOM Fejlesztési Terület (DOM Activity) oldalon.

 

Megjelent a Jigsaw 2.2.2

2003. január 9.

A Jigsaw v 2.2.2 már letölthető. Az új verzióban kijavították a felszínre került hibákat, növelték a teljesítményt, javították a HTTP kompatibilitást, és ez a verzió már tartalmaz SSL támogatást is, melyet Thomas Kopp fejlesztett. A Jigsaw a W3C Java-ban implementált minta-webszerverplatformja. További információk a Jigsaw oldalán.