Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Navigálhatóság:
A 2.4 Irányelv értelmezése

2.4 Irányelv: Biztosítson a fogyatékkal élő felhasználók számára segítséget a navigálásra, a tartalom megtalálására és a pozíciójuk meghatározására

A 2.4 Irányelv célja

Jelen irányelv célja segíteni a felhasználókat abban, hogy megtalálják a számukra szükséges tartalmat, valamint hogy lehetővé tegye számukra helyzetük nyomonkövetését. Ezek a feladatok gyakran sokkal nehezebbek a fogyatékos emberek számára. A kereséshez, navigáláshoz, tájékozódáshoz fontos, hogy a felhasználó tudja, hol van a pillanatnyi helyzete. A navigációhoz szükség van a lehetséges végcélokra vonatkozó információk elérhetőségére. A képernyőolvasók szintetikus beszédre változatják át a tartalmat, melyet, mivel hanganyagról van szó, sorrendben kell bemutatni. Ebben az irányelvben szereplő bizonyos teljesítési feltételek magyarázatot adnak arra, hogy milyen intézkedéseket szükséges végrehajtani annak érdekében, hogy a képernyőolvasót használók sikeresen tudjanak navigálni a tartalomban. Mások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy könnyebben felismerjék a navigációs sávokat és oldalfejléceket, és hogy elkerüljék az ismétlődő tartalmat. A szokatlan felhasználói felületelemek vagy működések összezavarhatják a kognitív fogyatékossággal küzdő embereket.

Ahogy az a Motive Web tervezési szójegyzékben is szerepel, a navigációnak két funkciója van:

Jelen irányelv szorosan kapcsolódik az 1.3 irányelvhez, amely biztosítja, hogy a tartalomban szereplő minden szerkezet érzékelhető legyen a navigáláshoz használt billentyűvel együtt. A fejlécek különösen fontos mechanizmusnak számítanak a felhasználók számára a tartalmon belüli tájékozódásra és navigálásra. A kisegítő technológiákat használó számos felhasználó megfelelő fejlécekre hagyatkozik abban, hogy átfussák az információt, és könnyedén megtalálják a tartalom különböző részeit. Az 1.3.1 teljesítési feltétel fejlécekre vonatkozó részeinek teljesítése, szintén megfelel a 2.4 irányelv néhány szempontjának.

A 2.4 irányelvhez ajánlott technikák (nem teljesítési feltétel specifikus)

A jelen irányelv adott teljesítési feltételének megfelelő technikák alább kerülnek felsorolásra. Amennyiben léteznek olyan technikák, amelyek az irányelvre vonatkoznak, de nem tartoznak egyetlen teljesítési feltételhez sem, azok itt kerülnek ismertetésre. Ezek a technikák nem számítanak követelménynek és nem elégségesek a teljesítési feltételek szempontjából, de bizonyos típusú webtartalmakat elérhetőbbé tehetnek számos felhasználó számára.


Teljesítési feltételek: