Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Fejlécek és címkék:
A 2.4.6 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.4.6 Fejlécek és címkék: A fejlécek és címkék az oldal témáját, vagy célját írják le. (AA Szint)

Jelen teljesítési feltétel célja segítséget nyújtani a felhasználóknak abban, hogy milyen információkat tartalmaznak a weboldalak, illetve abban, hogy az információk milyen módon kerültek összerendezésre. Ahol a fejlécek egyértelműek és leíró jellegűek, a felhasználók sokkal könnyebben találják meg a keresett információt és sokkal könnyebben megértik az összefüggéseket a tartalom különböző részei között. A leíró címkék segítenek a felhasználóknak beazonosítani a tartalmon belüli speciális elemeket.

Nem szükséges, hogy a címkék és a fejlécek hosszúak legyenek. Egy szó vagy egy karakter elegendő lehet, amennyiben megfelelő jelzést biztosít a tartalom megtalálásához és navigálásához.

  • A leíró fejlécek különösen hasznosak azoknak a felhasználóknak, akik olyan fogyatékossággal rendelkeznek, amely lelassítja az olvasást, illetve a rövidtávú memóriazavarban szenvedő emberek számára. Nekik előnyös, amikor a szakaszcímek lehetővé teszik, hogy előre lássák, mit tartalmaznak az egyes szakaszok.

  • Azoknak az embereknek, akik nehezen tudják használni a kezüket vagy fájdalmat éreznek, amikor a kezüket használják, előnyük származik azokból a technikákból, melyek lecsökkentik a számukra fontos tartalom eléréséhez szükséges billentyűleütések számát.

  • Jelen teljesítési feltétel segítséget nyújt a képernyőolvasót használó embereknek az által, hogy biztosítja, a címkék és fejlécek értelmes jelentéssel bírnak a kontextus alapján. Például, egy tartalomjegyzékben vagy fejlécről fejlécre ugrálásnál egy oldalon belül.

    Jelen teljesítési feltétel szintén segítheti azokat a gyengénlátókat, akik egyszerre csak néhány szót látnak.

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

  1. G130: Providing descriptive headings

  2. G131: Providing descriptive labels

Note: Headings and labels must be programmatically determined, per Success Criterion 1.3.1 .

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

  • Egyedi fejezetcímek használata a weblapon (jövőbeni hivatkozás)

  • Egyedi információ használata a fejezetcímekben (jövőbeni hivatkozás)

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.4.6-os teljesítési feltételre vonatkozóan.

(Jelenleg nincs dokumentált hiba)

címke

a szöveg, vagy más, a szövegalternatívával együtt álló elem, amely a webtartalmon belül a felhasználó számára jelenik meg az elem azonosításához

Megjegyzés 1: Egy címke minden felhasználó számára megjelenik, ugyanakkor a név rejtve maradhat és csak a kisegítő technológián keresztül jelenik meg. Számos (de nem az összes) esetben a név és a címke azonos.

Megjegyzés 2: a címke szakkifejezés a HTML-ben nem korlátozódik a címke elemre.