Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Többszörös elérési útvonalak:
A 2.4.5 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.4.5 Többszörös elérési útvonalak: Több lehetőség is van, hogy megtaláljunk egy adott weboldalt a weboldalak halmazán belül (kivéve ahol a weboldal egy folyamat eredményeként jelenik meg, vagy annak egy része). (AA szint)

Jelen teljesítési feltétel célja lehetővé tenni, hogy a felhasználók az igényeiknek leginkább megfelelő módszerrel találják meg a tartalmat. A felhasználók az egyik technika használatát könnyebbnek, vagy érthetőbbnek találhatják, mint egy másikét.

Még a kis webhelyeknek is biztosítaniuk kell néhány tájékozódási eszközt. Egy három, vagy négy oldalból álló webhely számára, amelynek a kezdőlapjáról vezet hivatkozás az összes oldalra,elegendő lehet egyszerűen a kezdőlaphoz kapcsolódó hivatkozásokat biztosítani, ahol a hivatkozások oldaltérképként is működhetnek.

  • Több, mint egy módszert biztosítani a webhelyen való navigálásához elősegítheti, hogy az emberek gyorsabban megtalálják az információt. A keresés használatával a látássérült emberek könnyebbn navigálhatnak a webhely megfelelő részére, mintha a navigációs eszköztáron görgetnek végig egy képernyőnagyító vagy képernyőolvasó használata segítségével. A kognitív korlátokkal rendelkező személy előnyben részesítheti az oldalról áttekintést nyújtó tartalomjegyzéket, vagy oldaltérképet, a különféle weboldalak átolvasásával, vagy átnézésével szemben. Néhány felhasználó jobban kedveli a webhely szekvenciális módszerrel történő felfedezését, weboldalról weboldalra lépve, a tartalom és az elrendezés jobb megértésének érdekében.

  • A kognitív problémákkal küzdő emberek könnyebbnek találhatják a keresési jellegzetességek, mint egy nehezen érthető, hierarchikus navigációs séma használatát.

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

(none currently documented)

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.4.5-ös teljesítési feltételre vonatkozóan.

(Jelenleg nincs dokumentált hiba)

folyamat/eljárás

felhasználói cselekvések sorozata, ahol minden cselekvés egy tevékenység véghezviteléhez szükséges

Példa 1: A vásárlási célból működtetett weboldalak sikeres használata megköveteli, hogy a felhasználók megnézzék a változó termékeket, árakat és ajánlatokat, kiválasszák a termékeket, leadják a megrendelést, megadják a szállítási és fizetési információt.

Példa 2: Egy felhasználói regisztrációhoz kötött oldal megköveteli a Turing-teszt sikeres elvégzését, mielőtt a regisztrációs űrlap elérhető lenne.

weboldal

egy nem beágyazott forrás, amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről , valamint bármilyen más forrás, amelyet a előállításhoz használtak (used in rendering), vagy ezzel együtt megjelenítésre terveztek (intended to be rendered) egy felhasználói program által

Megjegyzés 1: Habár bármely „más forrás” az elsődleges forrással együtt kerülne előállításra (rendered), az előállításuk nem feltétlenül egyidőben történne.

Megjegyzés 2: A fenti irányelvekkel való megfelelőség céljából a forrásnak „nem beágyazottnak” kell lennie a megfelelőség tartományán belül ahhoz, hogy weboldalnak minősüljön.

Példa 1: Webforrás, mely magába foglalja az összes beágyazott képet és médiát.

Példa 2: Egy Aszinkron Java-szkriptet és XML-t (AJAX) használó web levelezési program. A program teljesen a http://example.com/mail oldalon működik, de tartalmaz egy postafiókot (inbox), egy partnerek részt és egy naptárt. Hivatkozások és gombok biztosítottak ahhoz, hogy a postafiók, partnerek rész vagy a naptár megjelenjen, de az oldal URL elérésében ne következzen be változás.

Példa 3: Testre szabható portálhely, ahol a felhasználók megválaszthatják a tartalom megjelenését különböző tartalmi modulokon keresztül.

Példa 4: Amikor a felhasználó belép a http://shopping.example.com/ oldalra a keresőjén, egy moziszerű, interaktív vásárlási környezetbe kerül, ahol vizuálisan mozog egy üzletben, veszi le a termékeket a polcokról, és teszi őket az előtte lévő vizuálisan megjelenő kocsiba. A termékekre történő kattintás, a termék mellett lebegő (termék)specifikációs lap megjelenítését hívja elő.Ez lehet egy egyszerű weboldal vagy csak egy oldal a webhelyen belül.

weboldalak halmaza

olyan weboldalak gyűjteménye, melyek közös célt szolgálnak, és amelyeket ugyanaz a szerkesztő, csoport vagy szervezet készített

Megjegyzés: a különböző nyelvű változatokat úgy tekintik, mint különböző weboldalak hálózatát.