Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Három villanás:
A 2.3.2 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.3.2 Három villanás: A weboldalak nem jelenítenek meg olyan tartalmat, ami három alkalomnál többször villan fel egy másodperc alatt. (AAA Szint)

Jelen teljesítési feltétel célja

Jelen teljesítési feltétel célja tovább csökkenteni a rohamok lehetőségét. A rohamokat nem lehet teljesen kiküszöbölni, mivel néhány ember nagyon érzékeny. Mindazonáltal, az összes, a képernyő bármelyik részén megjelenő, 3 másodpercnél tovább tartó villanás kiküszöbölésével még inkább csökkenthető annak a lehetősége, hogy egy személy rohamot kapjon. Ez a nemzetközi szabályokban napjainkban általánosan használt mértékek teljesüléséhez képest értendő, ugyanúgy, ahogy ez a mi esetünkben is teljesül az A szinten.

Amíg a 2.3.1 teljesítési feltétel megengedi a villogást, amennyiben elég halvány vagy elég kis területre korlátozódik, addig a 2.3.2 teljesítési feltétel, függetlenül a fényességtől vagy a mérettől, nem engedélyezi a 3 alkalomnál többszöri villogást egy másodpercen belül. Ennek eredményeként még egy villogó képpont is áthágja ezt a feltételt. A célunk védekezni a képpontnál nagyobb méretű villogással szemben, de mivel lehetséges az ismeretlen mértékű nagyítás vagy a magas kontrasztérték beállításának alkalmazása, a tilalom minden villogásra vonatkozik.

Megjegyzés: Néhány esetben, amit a „villogás” és amit a "villanás" alatt értünk részben átfedheti egymást. Különböző szakkifejezést használunk a két esetben, mert a „villogás” figyelemelterelési zavarokat okoz, amely rövid ideig engedélyezett, ha megáll (vagy megállítható), míg a „villanás” rohamot idéz elő, és ezért nem engedélyezhető. A roham általában azelőtt bekövetkezik, hogy a legtöbb felhasználó ki tudná kapcsolni a villanást. A „villog” kifejezés ezért olyan lassan ismétlődő változásokra utal, melyek elvonják a figyelmet. A „villan” kifejezés olyan változásokra utal, melyek rohamot okoznak, amennyiben elég fényesek, vagy elég hosszú ideig tartanak. A villogás általában nem fordul elő 3 vagy annál többször egy másodpercen belül, így a "villog" és "villan" kifejezések nem fedik át egymást. Mégis, ha a villogás előfordulhat 3-nál többször egy másodpercen belül, az átfedés is elképzelhető. A "villog" kifejezésre vonatkozó további információkért tekintse meg a 2.2.2 teljesítési feltétel értelmezése - Szünet, megállít, elrejt fejezetet.

A 2.3.2 teljesítési feltételből származó előnyök

  • Azok az számára, akikél rohamot vált ki az, amikor villogó anyagot tekintenek meg, roham nélkül lesznek képesek a webhelyen lévő összes anyag megtekintésére, anélkül, hogy lemaradnának a teljes tartalom élményéről a szöveges változatok használatára való utaltságuk miatt. Ez magába foglalja a fényérzékenységi epilepsziával, valamint más fényérzékenységi rendellenességgel küzdő embereket.

Példák a 2.3.2 teljesítési feltételre

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

A 2.3.2-es teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Három villanás

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Egyéb technikák (javasolt) a 2.3.2-höz

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

  • A kontraszt csökkentése bármilyen villogó tartalomnál (hivatkozás előkészületben)

  • A teljesen telített vörös színek használatának kerülése bármilyen villogó tartalomnál (hivatkozás előkészületben)

  • A villanások számának csökkentése, még abban az esetben is, ha nem sértik meg a küszöbértéket (hivatkozás előkészületben)

  • Az élő anyagok lelassítása a gyors villanások elkerüléséhez (mint a villanólámpáknál) (hivatkozás előkészületben)

  • A kép azonnali megállítása, amennyiben egy másodpercen belül 3 villanást észleltek (hivatkozás előkészületben)

  • A kontrasztarány lecsökkentése, amennyiben egy másodpercen belül 3 villanást észleltek (hivatkozás előkészületben)

A 2.3.2 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.3.2-es teljesítési feltételre vonatkozóan.

(Jelenleg nincs dokumentált hiba)

Terminológia

weboldal

egy nem beágyazott forrás, amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről , valamint bármilyen más forrás, amelyet a előállításhoz használtak (used in rendering), vagy ezzel együtt megjelenítésre terveztek (intended to be rendered) egy felhasználói program által

Megjegyzés 1: Habár bármely „más forrás” az elsődleges forrással együtt kerülne előállításra (rendered), az előállításuk nem feltétlenül egyidőben történne.

Megjegyzés 2: A fenti irányelvekkel való megfelelőség céljából a forrásnak „nem beágyazottnak” kell lennie a megfelelőség tartományán belül ahhoz, hogy weboldalnak minősüljön.

Példa 1: Webforrás, mely magába foglalja az összes beágyazott képet és médiát.

Példa 2: Egy Aszinkron Java-szkriptet és XML-t (AJAX) használó web levelezési program. A program teljesen a http://example.com/mail oldalon működik, de tartalmaz egy postafiókot (inbox), egy partnerek részt és egy naptárt. Hivatkozások és gombok biztosítottak ahhoz, hogy a postafiók, partnerek rész vagy a naptár megjelenjen, de az oldal URL elérésében ne következzen be változás.

Példa 3: Testre szabható portálhely, ahol a felhasználók megválaszthatják a tartalom megjelenését különböző tartalmi modulokon keresztül.

Példa 4: Amikor a felhasználó belép a http://shopping.example.com/ oldalra a keresőjén, egy moziszerű, interaktív vásárlási környezetbe kerül, ahol vizuálisan mozog egy üzletben, veszi le a termékeket a polcokról, és teszi őket az előtte lévő vizuálisan megjelenő kocsiba. A termékekre történő kattintás, a termék mellett lebegő (termék)specifikációs lap megjelenítését hívja elő.Ez lehet egy egyszerű weboldal vagy csak egy oldal a webhelyen belül.

villanás

ellentétpár változások a relatív fényerősségben, amely néhány embernél rohamot okozhat, ha elég nagy és a megfelelő frekvenciatartományban van

Megjegyzés 1: A meg nem engedett villanás-típusokról szóló információért tekintse meg az általános villanás és vörös villanás küszöbök linket.

Megjegyzés 2: Tekintse meg a villogás címszót is.