Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Három villanás, vagy küszöbérték alatt:
A 2.3.1 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.3.1 Három villanás, vagy küszöbérték alatt: A weboldalak nem jelenítenek meg olyan tartalmat, ami három alkalomnál többször villan fel egy másodperc alatt, vagy a villanás alatta marad az általános villanás és vörös villanás küszöbnek. (A Szint)

Megjegyzés: Mivel bármely tartalom, amely nem felel meg ennek a teljesítési követelménynek, akadályozhatja a felhasználót a teljes oldal használatában, az oldalon található összes tartalomnak meg kell felelnie ennek a teljesítési követelménynek (akár kapcsolódik más Teljesítési Követelményekhez, akár nem). Tekintse meg a Megfelelőségi Követelmény 5: Nem akadályoz oldalt.

Jelen teljesítési feltétel célja

Jelen teljesítési feltétel célja engedélyezni a felhasználók számára a webhely teljes tartalmának elérését a fényérzékenységből eredő epilepsziás rohamok okozása nélkül.

A fényérzékenységből eredő epilepsziás rendellenességekkel rendelkező személyek számára az a tartalom, amely egy bizonyos frekvencián villog, néhány villanás után rohamot idézhet elő. Az emberek még jobban érzékenyek a vörös villogásra, mint egyéb más színekre, így egy speciális teszt biztosított a telített vörös villogáshoz. Jelen irányelvek a műsorszóró ipar irányelvein alapulnak, mivel a számítógép képernyőkhöz alkalmazzák őket, ahol a tartalmat kisebb távolságról tekintik meg (nagyobb látószöget használva).

Villogást okozhatja a képernyő, a képet megjelenítő számítógép, vagy a megjelenítése során a tartalom. A szerkesztők nem tudják az első kettőt befolyásolni. Ezeket a tervezéssel és a képernyő vagy a számítógép sebességével lehet elérni. Jelen feltétel célja biztosítani, hogy a villanás küszöbértékeit megsértő vibrálást nem maga a tartalom okozza. Például a tartalom videó-klipet, villanások sorozatából álló animált képet vagy gyorstüzelő robbanások közeli képeit tartalmazza.

Jelen teljesítési feltétel a WCAG 1.0-ban található, sokkal korlátozóbb feltételt helyettesít, amely széles frekvencia-tartományon belül (3-50 Hz) semmilyen villogást nem engedélyez (még egy egyedül álló képponton sem). Jelen teljesítési feltétel az Egyesült Királyság és más országok televíziós műsorszórására vonatkozó előírásokon alapul, és a számítógép képernyők megtekintéséhez került alkalmazásra. Az értékeléshez a 1024 x 768 méretű képernyő a referencia képernyő megoldás. Általános megtekintési távolságnál a 341 x 256 képpont blokk képviseli a 10 fokos nézőpontot. (A 10 fokos mezőt az eredeti előírásból vették, és a szem központi látóterét képviseli, ahol az emberek a legérzékenyebbek a fényingerekre.)

 

Megjegyzés: A "villogás" és "villanás" kifejezés néha ugyanarra a tartalomra utal.

 • A "villogás" olyan tartalomra utal, amely figyelemelterelési problémát okoz. A villogás megengedett, ha egy rövid időn belül megszűnik (vagy megszüntethető).

 • A "villanás" olyan tartalomra utal, amely epilepsziás rohamot válthat ki (ha elég nagy és fényes, és másodpercenként háromnál többször fordul elő). Ez egy másodpercig sem engedélyezhető, különben epilepsziás rohamot okozhat. A villanás kikapcsolása sem számít opciónak, hiszen a roham a legtöbb felhasználónál már a kikapcsolást megelőzően kiváltódhat.

 • Általában a villogás nem fordul elő másodpercenként háromszor vagy annál többször, de akár ez is lehetséges. Amennyiben a villogás háromnál többször jelentkezik egy másodpercen belül, akkor szintén villanásnak tekintendő.

A 2.3.1 teljesítési feltételből származó előnyök

 • Azok az egyének, akiknél roham váltódhat ki, amikor villogó anyagot tekintenek meg, roham nélkül lesznek képesek a webhelyen lévő összes anyag megtekintésére anélkül, hogy elmulasztanák a teljes tartalom élményét, a csak szöveges változatok használatára való utaltságuk miatt. Ez magába foglalja a fényérzékenységi epilepsziával, valamint más fényérzékenységi rendellenességgel küzdő embereket.

Példák a 2.3.1 teljesítési feltételre

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

A 2.3.1-es teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Három villanás, vagy küszöbérték alatt

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Elégséges (minimum) technikák

Utasítások: Válassza ki az alábbi szituációk közül azt, amelyik illik az Ön által használt tartalomhoz. Minden szituáció olyan, számmal jelölt technikákat (vagy technikák kombinációját) tartalmaz, amelyet a Munkacsoport elégségesnek tart az adott szituációban.

 1. G19: Ensuring that no component of the content flashes more than three times in any 1-second period

 2. G176: Keeping the flashing area small enough

 3. G15: Using a tool to ensure that content does not violate the general flash threshold or red flash threshold

Egyéb technikák (javasolt) a 2.3.1-hez

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

 • A kontraszt csökkentése bármilyen villogó tartalomnál (hivatkozás előkészületben)

 • A teljesen telített vörös színek használatának kerülése bármilyen villogó tartalomnál (hivatkozás előkészületben)

 • A villanások számának csökkentése, még abban az esetben is, ha nem lépik túl a küszöbértéket (hivatkozás előkészületben)

 • Egy olyan mechanizmus biztosítása, amely elnyom minden villogó tartalmat, mielőtt az elkezdődik (hivatkozás előkészületben)

 • Az élőben lejátszott anyagok lelassítása a gyors villanások elkerüléséhez (mint a villanólámpáknál) (hivatkozás előkészületben)

 • A kép azonnali megállítása, amennyiben egy másodpercen belül 3 villanást észleltek (hivatkozás előkészületben)

 • A kontrasztarány lecsökkentése, amennyiben egy másodpercen belül 3 villanást észleltek (hivatkozás előkészületben)

A 2.3.1 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.3.1-es teljesítési feltételre vonatkozóan.

(Jelenleg nincs dokumentált hiba)

Terminológia

általános villanás és vörös villanás küszöbök

egy villanás vagy egy gyorsan változó képsorozat alatta marad a küszöbnek (pl. tartalom futamok), ha az alábbiak közül bármelyik teljesül:

 1. egy másodperces időtartamon belül nincs több, mint három általános villanás, és/vagy nincs több, mint három vörös villanás; vagy

 2. optimális látási távolságból a kombinált villanások kiterjedése egyidejűleg nem foglal el .0006 szteradiánnál nagyobb területet bármely 10 fokos látótérből a képernyőn (bármely 10 fokos látótér 25%-át a képernyőn)

ahol:

 • Az általános villanás ellentétpár-változásokat jelent a relatív fényerősségen (a fényforrás fényességén) belül, vagyis 10%-át vagy ezt meghaladó mértékét a maximális relatív fényerősségnek, ahol a sötétebb kép relatív fényerőssége 0,80 alatt marad, és ahol „az ellentétpár-változások” növekedést követő csökkenést, vagy csökkenést követő növekedést takarnak; és

 • A vörös villanás ellentétpár-átmeneteket jelent, telített vörös színt tartalmaz.

Kivétel: Az a villanás, amely tiszta, kiegyenlített minta, amely olyan, mint a fehér zaj; vagy egy váltakozó sakktábla-minta 0,1 foknál kisebb “négyzetekkel”egy oldalon (a látótérhez képest, optimális látási távolságnál) nem sértik meg a küszöböket.

Megjegyzés 1: Általános szoftverek vagy webtartalom részére, amikor a tartalmat egy 1024 x 768 pixeles képernyőn nézzük, a képernyő terület bármelyik részén megjelenített 341 x 256 pixeles téglalap használata jól biztosítja a 10 fokos látóteret a szabványos képernyő méretekhez és képernyőnézési távolságokhoz. (pl. egy 15-17 collos képernyő 22-26 collos távolságból). (Nagyobb felbontású képernyők a tartalom ugyanolyan megjelenítését nyújtják a kisebb és biztonságosabb képeknél, így az alacsony felbontás használatos a küszöbök meghatározásához.)

Megjegyzés 2: Az átmenet változást jelent a relatív fényerősségben (vagy relatív fényerősség/szín a vörös villanásnál) két szomszédos felső és alsó érték között az idővel szembeállított relatív fényerősség (vagy relatív fényerősség/szín a vörös villanáshoz) mérési területén. A villanás két ellentétes átmenetet tartalmaz.

Megjegyzés 3: A jelenleg érvényes meghatározás az „ellentétpár átmenetek a telített vörös bevonásával” területén, ahol az egyik vagy mindkét állapotot magába foglalja minden átmenet, R/(R+G+ B) >= 0,8, és az értékváltozás mindkét átmenethez (R-G-B)x320 > 20 (az (R-G-B)x320 negatív értékei nullára állítottak). Az R, G, B értéktartomány 0-1, ahogy azt a „relatív fényerősség” meghatározásban pontosították. [HARDING-BINNIE]

Megjegyzés 4: Olyan eszközök érhetők el, melyek elemzéseket végeznek az elmentett videó képernyőkről. Ennek ellenére nem szükséges eszköz ennek a feltételnek a kiértékeléséhez, ha a villanás másodpercenként kevesebb vagy egyenlő, mint 3 villanás. A tartalom automatikusan átadódik (tekintse meg a fenti #1-et és #2-őt).

weboldal

egy nem beágyazott forrás, amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről , valamint bármilyen más forrás, amelyet a előállításhoz használtak (used in rendering), vagy ezzel együtt megjelenítésre terveztek (intended to be rendered) egy felhasználói program által

Megjegyzés 1: Habár bármely „más forrás” az elsődleges forrással együtt kerülne előállításra (rendered), az előállításuk nem feltétlenül egyidőben történne.

Megjegyzés 2: A fenti irányelvekkel való megfelelőség céljából a forrásnak „nem beágyazottnak” kell lennie a megfelelőség tartományán belül ahhoz, hogy weboldalnak minősüljön.

Példa 1: Webforrás, mely magába foglalja az összes beágyazott képet és médiát.

Példa 2: Egy Aszinkron Java-szkriptet és XML-t (AJAX) használó web levelezési program. A program teljesen a http://example.com/mail oldalon működik, de tartalmaz egy postafiókot (inbox), egy partnerek részt és egy naptárt. Hivatkozások és gombok biztosítottak ahhoz, hogy a postafiók, partnerek rész vagy a naptár megjelenjen, de az oldal URL elérésében ne következzen be változás.

Példa 3: Testre szabható portálhely, ahol a felhasználók megválaszthatják a tartalom megjelenését különböző tartalmi modulokon keresztül.

Példa 4: Amikor a felhasználó belép a http://shopping.example.com/ oldalra a keresőjén, egy moziszerű, interaktív vásárlási környezetbe kerül, ahol vizuálisan mozog egy üzletben, veszi le a termékeket a polcokról, és teszi őket az előtte lévő vizuálisan megjelenő kocsiba. A termékekre történő kattintás, a termék mellett lebegő (termék)specifikációs lap megjelenítését hívja elő.Ez lehet egy egyszerű weboldal vagy csak egy oldal a webhelyen belül.

villanás

ellentétpár változások a relatív fényerősségben, amely néhány embernél rohamot okozhat, ha elég nagy és a megfelelő frekvenciatartományban van

Megjegyzés 1: A meg nem engedett villanás-típusokról szóló információért tekintse meg az általános villanás és vörös villanás küszöbök linket.

Megjegyzés 2: Tekintse meg a villogás címszót is.