Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Pozíció:
A 2.4.8 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.4.8 Pozíció: Információ elérése arra vonatkozóan, hogy a weboldalak halmazán belül a felhasználó melyik oldalon tartózkodik. (AAA Szint)

Jelen teljesítési feltétel célja módszert biztosítani arra, hogy a felhasználó a weboldalak halmazán, egy webhelyen, vagy egy webalkalmazáson belül tájékozódni tudjon, és megtalálja a kapcsolódó információt.

  • Jelen teljesítési feltétel hasznos a rövid távú figyelemmel rendelkező emberek számára, akik összezavarodhatnak, amikor hosszú navigációs lépések sorozatát követik egy weboldal eléréséhez. Szintén hasznos, amikor egy felhasználó közvetlenül egy oldalra vezető hivatkozást követ a weboldalak halmazán belül, és ehhez szükséges a weboldalra navigálnia, hogy megértse az oldal tartalmát, vagy több kapcsolódó információt találjon.

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

  • Hivatkozást biztosítani a kezdőlaphoz, vagy főoldalhoz (hivatkozás előkészületben)

  • Könnyen olvasható információ biztosítása a weboldalak halmazának felépítéséről (hivatkozás előkészületben)

  • Jelnyelvi információ biztosítása a weboldalak halmazának felépítéséről (hivatkozás előkészületben)

  • Könnyen olvasható összefoglaló biztosítása a tartalom minden egyes szakasza előtt (hivatkozás előkészületben)

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.4.8-as teljesítési feltételre vonatkozóan.

(Jelenleg nincs dokumentált hiba)

weboldalak halmaza

olyan weboldalak gyűjteménye, melyek közös célt szolgálnak, és amelyeket ugyanaz a szerkesztő, csoport vagy szervezet készített

Megjegyzés: a különböző nyelvű változatokat úgy tekintik, mint különböző weboldalak hálózatát.