Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Oldalcím:
A 2.4.2 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.4.2 Oldalcím: A Weboldalak címekkel rendelkeznek, melyek leírják az oldal témáját vagy célját. (A szint)

Jelen teljesítési feltétel célja segítséget nyújtani a felhasználók részére a tartalom megtalálásában és az azon belüli tájékozódásban, azzal, hogy minden weboldalhoz az azt leíró cím tartozik. A címek azonosítják be az aktuális elhelyezkedést anélkül, hogy a felhasználótól az oldal tartalmának elolvasását vagy értelmezését igényelnék. Amikor a címek oldaltérképeken vagy keresési eredmények listáiban jelennek meg a felhasználók sokkal gyorsabban azonosítani tudják a számukra szükséges tartalmat. A felhasználói programok könnyen elérhetővé teszik a felhasználók számára az oldal címét az oldal beazonosításához. Például, egy felhasználói program megjelenítheti az oldalcímet az ablak fejlécében, vagy az oldalt tartalmazó fül neveként.

  • Jelen feltétel előnyt jelent minden felhasználó számára annak gyors és könnyű beazonosítására, hogy a weboldalon szereplő információ lényeges-e a számukra.

  • A látássérült emberek képesek lesznek megkülönböztetni a tartalmat abban az esetben, amikor többszörös weboldalak vannak megnyitva.

  • A kognitív fogyatékossággal, korlátozott rövid távú memóriával, és olvasási nehézséggel küzdő embereknek abból származik előnyük, hogy a tartalmat a címe alapján be tudják azonosítani.

  • Jelen feltétel szintén előnyös a súlyosan mozgáskorlátozott emberek számára, akiknél az üzemeltetés módja függ a hangtól amikor a weboldalak között navigálnak.

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

  1. G88: Providing descriptive titles for Web pages AND associating a title with a Web page using one of the following techniques:

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.4.2-es teljesítési feltételre vonatkozóan.

weboldal

egy nem beágyazott forrás, amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről , valamint bármilyen más forrás, amelyet a előállításhoz használtak (used in rendering), vagy ezzel együtt megjelenítésre terveztek (intended to be rendered) egy felhasználói program által

Megjegyzés 1: Habár bármely „más forrás” az elsődleges forrással együtt kerülne előállításra (rendered), az előállításuk nem feltétlenül egyidőben történne.

Megjegyzés 2: A fenti irányelvekkel való megfelelőség céljából a forrásnak „nem beágyazottnak” kell lennie a megfelelőség tartományán belül ahhoz, hogy weboldalnak minősüljön.

Példa 1: Webforrás, mely magába foglalja az összes beágyazott képet és médiát.

Példa 2: Egy Aszinkron Java-szkriptet és XML-t (AJAX) használó web levelezési program. A program teljesen a http://example.com/mail oldalon működik, de tartalmaz egy postafiókot (inbox), egy partnerek részt és egy naptárt. Hivatkozások és gombok biztosítottak ahhoz, hogy a postafiók, partnerek rész vagy a naptár megjelenjen, de az oldal URL elérésében ne következzen be változás.

Példa 3: Testre szabható portálhely, ahol a felhasználók megválaszthatják a tartalom megjelenését különböző tartalmi modulokon keresztül.

Példa 4: Amikor a felhasználó belép a http://shopping.example.com/ oldalra a keresőjén, egy moziszerű, interaktív vásárlási környezetbe kerül, ahol vizuálisan mozog egy üzletben, veszi le a termékeket a polcokról, és teszi őket az előtte lévő vizuálisan megjelenő kocsiba. A termékekre történő kattintás, a termék mellett lebegő (termék)specifikációs lap megjelenítését hívja elő.Ez lehet egy egyszerű weboldal vagy csak egy oldal a webhelyen belül.