Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Blokkok elkerülése:
A 2.4.1 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.4.1 Blokkok elkerülése: Hozzáférhető egy mechanizmus, melynek segítségével elkerülhetők azok a tartalmi blokkok, amelyek több weboldalon is ismétlődnek. (A Szint)

Jelen teljesítési feltétel célja lehetővé tenni azoknak az embereknek, akik sorrendben navigálnak a tartalmon keresztül, hogy a weboldal elsődleges tartalmát közvetlenül elérjék. A weboldalakhoz és alkalmazásokhoz gyakran tartozik olyan tartalom, amely más oldalakon vagy képernyőkön jelenik meg. Az ismétlődő szövegblokkok példái magukba foglalják, de nem korlátozódnak a navigációs hivatkozásokra, fejlécgrafikákra és hirdetési keretekre. Jelen rendelkezés célkitűzései esetében az olyan ismétlődő kisebb részeket, mint a magukban álló szavakat, kifejezéseket vagy egyszerű hivatkozásokat nem tekintjük blokkoknak.

Ez ellentétben áll az egészséges látású felhasználók képességével, miszerint figyelmen kívül hagyják az ismétlődő anyagokat, akár a képernyő középpontjára történő fókuszálás (ahol általában a legfontosabb tartalom jelenik meg), vagy az egérhasználatra vonatkozó felhasználói képesség által, amivel a hivatkozást egy egyszerű kattintással kiválaszthatják, ahelyett, hogy az összes olyan hivatkozással vagy űrlapvezérléssel szembekerülnének, amelyek a kívánt tétel előtt szerepelnek.

Jelen teljesítési feltételnek nem célja megkövetelni a szerkesztőktől, hogy olyan módszereket biztosítsanak, melyek a felhasználói programok által biztosított funkcionalitás mellett fölöslegesek. A legtöbb webböngésző gyorsbillentyűt biztosít arra, hogy a felhasználói fókuszt az oldal tetejére mozgassa. Így ha navigációs hivatkozások találhatók a weboldal alján, akkor a "valaminek az átugrása" hivatkozás szükségtelen lehet.

Megjegyzés 1: Habár jelen teljesítési feltétel a többszörös oldalakon ismétlődő szövegblokkokkal foglalkozik, az 1.3.1 teljesítési feltételnek megfelelően az egyedi oldalakon is támogatjuk a strukturális jelölést.

  • Amennyiben jelen teljesítési feltétel nem teljesül, akkor bizonyos fogyatékossággal küzdők számára nehéz lehet a weboldal főbb tartalmának gyors és könnyed elérése.

  • Azok a képernyőolvasót használók, akik ugyanazon a helyen különböző oldalakat tekintenek meg, az egyes oldalakon elkerülhetik az összes fejlécgrafika és tucatnyi navigációs hivatkozás meghallgatását, mielőtt a fő tartalom megjelenik.

  • Azok az emberek, akik csak billentyűzetet vagy billentyűzet-interfészt használnak, kevesebb billentyűleütéssel érhetik el a tartalmat. Máskülönben több tucat billentyűleütést kellene elvégezniük, mielőtt a fő tartalmon belül bármilyen hivatkozást elérnek. Ez hosszú ideig tarthat, és komoly fizikai megterhelést okozhat néhány felhasználó esetében.

  • A képernyőnagyítót használó embereknek nem kell minden egyes alkalommal, amikor új oldalra lépnek, átböngészniük ugyanazt a fejlécet vagy más információblokkot annak érdekében, hogy megtalálják, hol kezdődik a tartalom.

  • A kognitív problémákkal küzdő emberek számára ugyanúgy, mint azoknak az embereknek, akik képernyőolvasót használnak, előnyös lehet, amikor a hivatkozásokat listákba csoportosítják

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

  • Billentyűzet hozzáférés biztosítása a fontos hivatkozásokhoz és űrlapvezérlőkhöz (hivatkozás előkészületben)

  • Hivatkozások átugrásának biztosítása az oldalnavigáció javításához (hivatkozás előkészületben)

  • Elérési kulcsok biztosítása (hivatkozás előkészületben)

  • Elérhetőséget támogató technológiák használata, melyek lehetővé teszik a felhasználói programok és a kisegítő technológiák által végzett strukturált navigálást (hivatkozás előkészületben)

  • C6: Positioning content based on structural markup (CSS)

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.4.1-es teljesítési feltételre vonatkozóan.

(Jelenleg nincs dokumentált hiba)

mechanizmus

folyamat vagy technika az eredmény eléréséhez

Megjegyzés 1: A mechanizmust a tartalom keretein belül biztosíthatjuk, illetve épülhet platformokra vagy felhasználói programokra, a kisegítő technológiákat is beleértve.

Megjegyzés 2: A mechanizmusnak az adott megfelelőségi nyilatkozat összes teljesítési kritériumának eleget kell tennie.

weboldal

egy nem beágyazott forrás, amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről , valamint bármilyen más forrás, amelyet a előállításhoz használtak (used in rendering), vagy ezzel együtt megjelenítésre terveztek (intended to be rendered) egy felhasználói program által

Megjegyzés 1: Habár bármely „más forrás” az elsődleges forrással együtt kerülne előállításra (rendered), az előállításuk nem feltétlenül egyidőben történne.

Megjegyzés 2: A fenti irányelvekkel való megfelelőség céljából a forrásnak „nem beágyazottnak” kell lennie a megfelelőség tartományán belül ahhoz, hogy weboldalnak minősüljön.

Példa 1: Webforrás, mely magába foglalja az összes beágyazott képet és médiát.

Példa 2: Egy Aszinkron Java-szkriptet és XML-t (AJAX) használó web levelezési program. A program teljesen a http://example.com/mail oldalon működik, de tartalmaz egy postafiókot (inbox), egy partnerek részt és egy naptárt. Hivatkozások és gombok biztosítottak ahhoz, hogy a postafiók, partnerek rész vagy a naptár megjelenjen, de az oldal URL elérésében ne következzen be változás.

Példa 3: Testre szabható portálhely, ahol a felhasználók megválaszthatják a tartalom megjelenését különböző tartalmi modulokon keresztül.

Példa 4: Amikor a felhasználó belép a http://shopping.example.com/ oldalra a keresőjén, egy moziszerű, interaktív vásárlási környezetbe kerül, ahol vizuálisan mozog egy üzletben, veszi le a termékeket a polcokról, és teszi őket az előtte lévő vizuálisan megjelenő kocsiba. A termékekre történő kattintás, a termék mellett lebegő (termék)specifikációs lap megjelenítését hívja elő.Ez lehet egy egyszerű weboldal vagy csak egy oldal a webhelyen belül.