W3CWeb Accessibility initiative

Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI): Stratégiák, irányelvek, források, hogy a hátrányos helyzetűek is hozzáférjenek az Internethez

Speciális kontextusok értékelése

Az oldal tartalma

Bevezetés

Jelen dokumentum kiegészíti a Webhelyek előzetes áttekintése az akadálymentesítéshez és a Webhelyek megfelelőségi értékelése az akadálymentesítéshez c.dokumentumokat. Leírja a szempontokat a nagy és összetett webhelyek értékeléséhez, a fejlesztési folyamat, a folyamatos nyomonkövetés, a korábbi webhelyek és a dinamikusan előállított weboldalak ellenőrzését.

Értékelés a fejlesztési folyamat közben

Az értékelés lényeges a fejlesztési folyamat közben. Bizonyos esetekben nehéz lehet, mivel mind a házon belüli, mind az alvállalkozóként dolgozó webfejlesztők jobban kedvelik a webhely tervezését és a fejlődés szemléltetését a visszajelzések beérkezése előtt elvégezni. Mindazonáltal az akadálymentesítési problémák korai felismerése esetén egyszerűbb a javítás és a hibák elkerülése. A tervezési időszak alatti hatásos értékelés magába foglalhatja:

Folyamatos nyomonkövetés

Azért, hogy maximálisra növeljük annak a valószínűségét, hogy a webhely a jövőben is megfeleljen az adott megfelelőségi szintnek, a következő intézkedéseket kell elvégezni:

Megjegyzés: Nem szükségszerű teljes megfelelőségi értékelést végezni a folyamatban lévő áttekintés minden egyes mérföldkövénél. Az ismétlődő felhasználói ellenőrzéshez hasonló lépésekre csak a nagyobb sablon vagy tartalomváltozások után lehet szükség.

Korábbi webhelyek ellenőrzése

Esetenként a "lefagyott" (korábbi; nincs ténylegesen karbantartva) webhelyekről kiderül, hogy lényeges akadálymentesítési problémáik vannak. Nehéz meghatározni, hogy hogyan orvosoljuk ezeket, viszont hasznos:

Dinamikusan előállított weboldalak ellenőrzése

A dinamikusan előállított oldalakat gyakran egy vagy több olyan sablonból állítják össze, melyek általános elrendezést és navigációs szolgáltatásokat biztosítanak, és a tartalom automatikusan egy adatbázisból vagy más tartalomkezelő rendszerből biztosított. A teljesen megfelelő akadálymentesítés eléréséhez a sablonokat és az előállított tartalmat egyaránt értékelni kell. Nem elegendő egyedül csak a sablonokat értékelni: a tartalom jelölést is tartalmazhat, vagy a hozzáférhetőség érdekében szükséges lehet, hogy jelölést tartalmazzon. A következőket kell figyelembe venni:

Sablonok

Értékelje az összes sablont az alábbiak szerint:

  1. Értékelje a statikus sablonokat a Web Akadálymentesítési Útmutató 1.0 alkalmazásával.
  2. Adjon minimális mennyiségű egyszerű szöveges tartalmat a sablonokhoz és végezze el az értékelést újból.

Megjegyzés: amennyiben a sablonokat szerkesztő szoftverrel állították elő, értékelje a szerkesztőeszköz adottságát a hozzáférhető szolgáltatások bevonásához (tekintse meg a Szerkesztőeszközök akadálymentesítési útmutatója áttekintését), például:

Tartalom

Értékelje a tartalomkezelési rendszer adottságát az akadálymentes információ tárolására és előállítására vonatkozóan (tekintse meg a Szerkesztőeszközök akadálymentesítési útmutatója áttekintését). Vegye figyelembe a következő kérdéseket:

Egyesített sablonok és tartalom

Olyan oldalak esetében, melyek egy adatbázisban történő lekérdezés eredményei, az oldal megjelenítésekor előállított forrást a Web Akadálymentesítési Útmutató 1.0 alkalmazásával kell rögzíteni és kiértékelni [az operator beavatkozását igényelheti]. Megjegyzés: amennyiben nem lehet az összes dinamikus tartalmat kiértékelni, állítson elő szélesen értelmezett reprezentatív mintákat, rögzítse a tartalmat és ellenőrizze a kimenetet. Megtartják-e a kiértékelt akadálymentesítési szolgáltatásokat az előállított oldalak, amikor a sablonok és tartalom egyesítésre kerülnek?

Kapcsolódó oldalak

Jelen dokumentum egy több oldalas Webes akadálymentesítést ellenőrző forráscsoport része, amely a webes akadálymentesítés értékelésének különböző megközelítéseit vázolja fel.