Hírek

A W3C implementációkat vár az Ellenőrizhető Jogosítások Adatmodell 2.0 ajánlástervezethez

2024. február 20.

Az Ellenőrizhető Jogosítások Munkacsoport (Verifiable Credentials Working Group) implementációkat vár az Ellenőrizhető Jogosítások Adatmodell 2.0 (Verifiable Credentials Data Model v2.0) ajánlástervezethez. A jogosítások mindennapi életünk részei: a jogosítvány azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk egy gépjárművet megfelelően működtetni, az egyetemi diplomával végzettségünket igazoljuk, az útlevél pedig feljogosítja tulajdonosát arra, hogy külföldre utazhasson. A mostani specifikáció egy alap eljárást biztosít ezen jogosítások kifejezésére a weben, kriptográfiai szempontból biztonságos, bizalmas információt kezelni tudó és automatikusan ellenőrizhető módon. A Munkacsoport örömmel vesz minden észrevételt és az implementációval kapcsolatos visszajelzést, a Github repozitóriumban vezetett feladatoknál 2024. április 1-ig.

A Munkacsoport emellett kiadta az Ellenőrizhető Jogosítások Specifikációk Katalógusa (VC Specifications Directory) munkacsoport-feljegyzést, amely a jelenleg ismert összes Ellenőrizhető Jogosítások specifikáció nem hivatalos katalógusaként szolgál, akár globális szabványokat létrehozó szervezet, adott közösségi csoport, nyílt forráskódú projekt vagy egy személy tett közzé. Az észrevételeket a munkacsoport Github-ján várják.

 

MiniApp Címzés – első nyilvános tervezet

2024. február 15.

A MiniApps Munkacsoport kiadta a MiniApp címzés (MiniApp Addressing) első nyilvános tervezetet. A specifikáció definiálja a MiniApp helyének meghatározását, amit MiniApp címzésnek hívunk, beleértve az URI specifikáción alapuló sajátos MiniApp URI szintaktikai elemek specifikációit, valamint a MiniApp URI-ra mutató referenciák feloldásának folyamatát. Jelen specifikáció alkalmazása lehetővé teszi a felhasználói ágens számára a MiniApp erőforrások megtalálását.

 

CSS Viewport Modul 1. szint – első nyilvános tervezet

2024. február 6.

A CSS Munkacsoport közzétette a CSS Viewport Modul 1. szint (CSS Viewport Module Level 1) első nyilvános tervezetet. A specifikáció a szerző számára lehetőséget ad arra, hogy CSS-ben meghatározhassa annak a virtuáls ablaknak (viewport) a méretét, zoom mértékét és tájolását, amelyet a befoglaló elem inicializáláskor használ.

A CSS a strukturált dokumentumok (mint például a HTML és XML) képernyőn, papíron, stb. történő megjelenítésének leírására használt nyelv.

 

Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások (WAI-ARIA) 1.3 – első nyilvános tervezet

2024. január 30.

Az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások Munkacsoport (Accessible Rich Internet Applications (ARIA) Working Group) kiadta az Akadálymentes Dinamikus Webes Alkalmazások 1.3 (Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) 1.3) első nyilvános tervezetet. A WAI-ARIA az akadálymentes felhasználói felület elemeit definiáló szerepekhez, állapotokhoz és tulajdonságokhoz nyújt ontológiát, valamint a webes tartalmak és a webalkalmazások akadálymentességének és kompatibilitásának elősegítésére használható. A jelen verzió a WAI-ARIA 1.2-höz képest a következő változásokat tartalmazza: új szerepek (javaslat, észrevétel, jelölés), új attribútumok (aria-description, aria-braillelabel, aria-brailleroledescription) valamint frissítések az aria-details vonatkozásában, hogy lehetővé tegye a több, már meglévő azonosítóra való hivatkozást (multiple IDrefs). A további módosítások a változásnaplóban (changelog) követhetőek. Az észrevételeket 2024. február 21-ig várják.

A most kiadott dokumentum része a WAI-ARIA készletnek, melyről több információ a WAI-ARIA Áttekintés (WAI-ARIA Overview) oldalon olvasható.

 

A W3C implementációkat vár az Adatkatalógus Szókészlet 3. verziójához

2024. január 24.

Az Adatkészlet Csere W3C Munkacsoport (Dataset Exchange Working Group) implementációkat vár az Adatkatalógus Szókészlet 3. verziójához (Data Catalog Vocabulary (DCAT) – Version 3). A DCAT egy, a weben közzétett adatkatalógusok közötti interoperabilitás elősegítésére tervezett RDF szókészlet. A most közzétett dokumentum az Adatkatalógus Szókészlet 2. verzió szókészlet (VOCAB-DCAT-2) jelentős felülvizsgálata, a felhasználói esetek, elvárások és a tapasztalatok fényében, melyek a szókészlet fejlesztésének korábbi szakaszában még nem álltak rendelkezésre. A 3. verzió a közösség által használt gyakorlattal összhangban kibővíti a DCAT szabványt, miközben az adatleírás és adatkészlet-csere különféle megközelítéseit támogatja.

Az észrevételeket az Adatkészlet Csere Munkacsoport GitHub-on várják, 2024. február 15-ig.