Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Billentyűzet vezérlés:
A 2.1 irányelv értelmezése

2.1 irányelv: Minden funkció legyen elérhető a billentyűzetről

A 2.1-es irányelv célja

Ha az összes funkcionalitás elérhető a billentyűzet használatával, akkor ezt a billentyűzet használói beszéd bevitelen keresztül (amely billentyűzetbevitelt eredményez), az egér segítségével (képernyőn található billentyűzet használatával) vagy olyan különböző kisegítő technológiákkal tehetik meg, amelyek kimenetként szimulált billentyűzetleütéseket hoznak létre. Nem létezik más beviteli forma, ami hasonló rugalmassággal rendelkezik, vagy ami univerzálisan támogatott, illetve működtethető a fogyatékosok által, mindaddig, amíg a billentyűzetbevitel időfüggő.

Természetesen az univerzális billentyűzetbevitel biztosítása nem jelenti azt, hogy egyéb beviteltípusok nem támogathatók. Az optimalizált beszéd-, egér-, illetve mutatóbevitel, stb. szintén elfogadható. A megoldás az, ha mind billentyűzetbevitelt, mind vezérlést biztosítunk.

Bizonyos eszközök nem rendelkeznek anyanyelvi billentyűzettel, ilyen például a PDA vagy a mobiltelefon. Ha a weben történő böngészésre is alkalmasak, akkor is rendelkezniük kell szöveg vagy "billentyűzet" generálására alkalmas funkcióval. Jelen irányelv azért használja a billentyűzetfelület" kifejezést, hogy egyértelművé tegye, a webtartalmat olyan billentyűleütésekről célszerű irányítani, amelyek billentyűzetről, billentyűzetemulátorról, vagy egyéb billentyűzet- vagy szövegbevitelt generáló hardverről, illetve szoftverről származnak.

A 2.1 irányelvhez ajánlott technikák (nem teljesítési feltétel specifikus)

A jelen irányelv adott teljesítési feltételének megfelelő technikák alább kerülnek felsorolásra. Amennyiben léteznek olyan technikák, amelyek az irányelvre vonatkoznak, de nem tartoznak egyetlen teljesítési feltételhez sem, azok itt kerülnek ismertetésre. Ezek a technikák nem megköveteltek és nem elégségesek a teljesítési feltételek szempontjából, de bizonyos típusú webtartalmakat elérhetőbbé tehetnek számos felhasználó számára.

  • A jelen irányelvhez tartozó összes javasolt technika speciális teljesítési feltételekhez kapcsolódik.

Teljesítési feltételek: