Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Billentyűzet csapda:
A 2.1.2 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.1.2 Billentyűzet csapda: Ha a billentyűzet-fókusz az oldal valamely eleméhez vihető a billentyűzetkeresztül anélkül, hogy specifikus időzítést igényelne az egyedi billentyűleütésekhez (kivéve, ahol az alapul szolgáló funkció olyan bevitelt igényel, amely a felhasználó mozgásának útvonalától és nem csak a végpontoktól függ). (A Szint)

Megjegyzés: Mivel bármely tartalom, amely nem felel meg ennek a teljesítési követelménynek, akadályozhatja a felhasználót a teljes oldal használatában, az oldalon található összes tartalomnak meg kell felelnie ennek a teljesítési követelménynek (akár kapcsolódik más Teljesítési Követelményekhez, akár nem). Tekintse meg a Megfelelőségi Követelmény 5: Nem akadályoz oldalt.

Jelen teljesítési feltétel célja

Jelen teljesítési feltétel célja annak biztosítása, hogy a tartalom egy adott weboldalon nem "ejti csapdába" a billentyűzetfókuszt az alrészekben. Ez gyakori problémát jelent, amikor egy oldalon belül többszörös formátumok kerülnek egyesítésre és előállításra bővítmények (plug-ins) vagy beágyazott alkalmazások használatával. Előfordulhat, hogy a weboldal funkcionalitása a tartalom egy alrészére korlátozza a fókuszt; ez mindaddig nem jelent gondot, amíg a felhasználó tisztában van vele, hogy hogyan lépjen ki ebből az állapotból, és hogyan "szabadítsa ki" a fókuszt.

A 2.1.2 teljesítési feltételből származó előnyök

  • Azok az emberek, akik a billentyűzetre vagy a billentyűzetfelületre támaszkodnak a web használatánál, beleértve a vakokat és a fizikai fogyatékkal élőket.

Példák a 2.1.2 teljesítési feltételre

A 2.1.2-es teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Billentyűzet csapda

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Elégséges (minimum) technikák

  1. G21: Ensuring that users are not trapped in content

Egyéb technikák (javasolt) az 2.1.2-höz

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

(Nincs jelenleg dokumentált)

A 2.1.2 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.1.2-es teljesítési feltételre vonatkozóan.

Terminológia

billentyűzet interfész

szoftver által használt interfész a billentyűleütés bevitelek eléréséhez

Megjegyzés 1: A billentyűzet akkor is lehetővé teszi a felhasználó számára a billyentyűleütés programokba történő bevitelét, ha az eredeti technológia nem tartalmaz billentyűzetet.

Példa: Egy érintőképernyős PDA-nak az operációs rendszerbe beépített billentyűzete, valamint a külső billentyűzetekhez tartozó csatlakozója van. A billentyűzet-bevitel eléréséhez a PDA-alkalmazások használhatják a felületet akár egy külső billentyűzetről, vagy más alkalmazásokról, melyek olyan szimulált billentyűzetkimenetet biztosítanak, mint a „billentyűzet emulációval” működő kézírásfordítók, vagy a beszédből szövegbe konvertáló alkalmazások.

Megjegyzés 2: Az alkalmazás olyan típusú működtetése (vagy az alkalmazások részeinek működtetése), mely billentyűzet által működtetett egér-emulátoron keresztül történik (pl. billentyűzetegér), nem minősül billentyűzeten keresztüli használatnak, mert a program működtetése mutatóeszköz interfész segítségével történik, és nem a billentyűzeten keresztül.