Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Képként reprezentált szöveg (kivétel nélkül):
Az 1.4.9 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

1.4.9 Képként reprezentált szöveg (kivétel nélkül): Képként reprezetnált szöveg csak dekorációként szolgál, illetve ott használt ahol a szöveg sajátos megjelenítése lényeges sajátos megjelenítése. (AAA Szint)

Megjegyzés: A logo típusok (a logohoz tartozó szöveg, vagy márkanév) lényegesnek minősülnek.

Jelen teljesítési feltétel célja

Jelen teljesítési feltétel célja biztosítani az egyedi vizuális szövegmegjelenítést igénylő emberek számára a szöveg megjelenítésének szabályozását saját igényeik szerint. Ide tartoznak azok, akik a szöveg megjelenítését egyedi betűméretben, előtér és háttérszínben, betűcsaláddal, sortávolsággal vagy igazítással igénylik.

Ez a szöveg olyan módon történő létrehozását jelenti, amely megengedi a megjelenítésének megváltoztatását vagy biztosít egy mechanizmust, amellyel a felhasználók alternatív megjelenítést választhatnak. A megvalósítást jól példázza a képként reprezentált szöveg használata, amely nem engedi meg a felhasználó számára a szöveg megjelenítésének képen belüli megváltoztatását.

Egyes esetekben az egyedi vizuális szövegmegjelenítés lényeges az információ közvetítéséhez. Ez azt jelenti, hogy az egyedi vizuális megjelenítés nélkül az információ elveszne. Ilyenkor a szöveg megjelenítésénél nem követelmény a változtathatóság biztosítása. Ez magába foglalja azt a szöveget, amely a szöveg egyedi vizuális aspektusát szemlélteti, mint például egy különleges betűcsalád vagy egy szöveg, mely azonosításra szolgál, mint például szöveget tartalmazó vállalati logó.

A díszítő szöveg nem igényli a szöveg olyan módon történő létrehozását, amely lehetővé teszi megjelenítésének megváltoztatását.

Az 1.4.9 teljesítési feltételből származó előnyök

  • Segítséget nyújt a gyengénlátóknak (akiknek problémájuk lehet az összeállított betűcsaládú, méretű és/vagy színű szövegek olvasásával).

  • Segítséget nyújt a vizuális követési problémákkal küzdő embereknek (akiknek problémájuk lehet az összeállított sortávolságú és/vagy igazítású szöveg olvasásával).

  • Segítséget nyújt az olvasást befolyásoló kognitív fogyatékosságokkal küzdő embereknek.

Példák az 1.4.9 teljesítési feltételre

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

Az 1.4.9-es teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Képként reprezentált szöveg (kivétel nélkül)

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Egyéb technikák (javasolt) az 1.4.9-hez

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

Általános technikák a nem díszítő tartalomhoz
  • Szerveroldali szkriptek használata a képként reprezentált szöveg átméretezéséhez (hivatkozás előkészületben)

CSS Technikák

Az 1.4.9 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 1.4.9-es teljesítési feltételre vonatkozóan.

(Jelenleg nincs dokumentált hiba)

Terminológia

csak dekoráció

kizárólag csak esztétikai célja van, nem nyújt információt és nincs funkciója

Megjegyzés: A szöveg csak dekorációnak számít, amennyiben a szavak a céljuk megváltoztatása nélkül cserélhetők, vagy helyettesíthetők.

Példa: Egy szótár fedőlapján nagyon halvány, véletlenszerű szavak találhatók a háttérben.

képként reprezentált szöveg

olyan szöveg, melyet nem szöveges formátumban jelenítenek meg (pl. egy kép) annak érdekében, hogy különleges vizuális hatást keltsen

Megjegyzés: Ez nem foglalja magába az olyan szöveget, amely egy kép része és más lényeges vizuális elemet tartalmaz.

Példa: Egy képen szereplő személy neve egy névtáblán.

szöveg

karakterek sorozata, mely lehet algoritmikusan meghatározott , ahol a sorozat valamit emberi nyelven fejez ki

szükséges, alapvető

amennyiben eltávolítják, alapvetően megváltoztatja a tartalom információját vagy funkcióját, és az információ vagy a funkció nem érhető el más olyan úton, ami megfelelő