W3CWeb Accessibility initiative

WAI: Stratégiák, irányelvek, és források a Webet használó fogyatékos emberek online tartalmakhoz történő hozzáférésének javításához.

WCAG 2 GYIK

A Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) leírása a W3C folyamat keretében készül. A munkában szerte a világon olyan egyének és szervezetek vesznek részt, amelyeknek a kormányzati szervezetek, egyéb szervezetek és egyének igényeinek megfelelő webes tartalom akadálymentesítését szolgáló szabvány kidolgozása a célja. A WCAG 2.0 sokkal fejlettebb webes technológiák alkalmazását és ezek sokkal kifinomultabb emberi, illetve technikai tesztelését teszi lehetővé. A WAI további dokumentumokat fejleszt ki a különböző akadálymentesítési ismeretekkel rendelkező emberek részére. További részletekért tekintse meg a WCAG áttekintése című részt.

Az alábbiakban a WCAG 2.0-val kapcsolatban felmerülő gyakran ismételt kérdésre adott válaszok olvashatók. Amennyiben más kérdés is felmerülne Önben, kérjük küldje azt el nekünk. ~Shawn Henry, W3C WAI, utoljára frissítve 2008. december 17-én.

Véglegesen elkészült a WCAG 2.0?

Igen. A WCAG 2.0 2008. december 11-én W3C Ajánlásként és webszabványként kiadásra került. A WCAG 2.0 egy szilárd, hivatkozható szabvány, ami már nem fog megváltozni.

2008. december 11-én a W3C Munkacsoport Feljegyzései között kiadásra kerültek a WCAG 2.0 értelmezése, illetve A WCAG 2.0 technikái című kiegészítő dokumentumok is. Ezek a dokumentumok a technológiák és technikák változásainak megfelelően kerülnek majd frissítésre.

Hol kezdjem?

A WCAG 2.0 tanulmányozását a WCAG áttekintése című résszel érdemes elkezdeni. A különböző WCAG 2.0 dokumentumok és a WCAG 2.0-ra hivatkozó források pontjainak értelmezéséhez az áttekintés biztosítja a létfontosságú alapvető információkat.

A WCAG 2.0-át alkalmazó fejlesztők elsődleges forrásaként a Hogyan teljesül a WCAG 2.0: Egy testreszabható gyorshivatkozás a WCAG2.0 követelményeihez és technikáihoz című rész használható.

Milyen dokumentumok tartoznak a WCAG 2.0-hoz?

A WCAG 2.0 technikai dokumentumai és azok hivatkozásai a WCAG 2.0 dokumentumok részben kerülnek ismertetésre. A WCAG 2.0 oktatási és támogatási anyagai ennek az oldalnak a navigációs részében kerültek felsorolásra.

A különböző technikai dokumentumok hasznosításának további perspektívái is lehetnek. A WCAG 1.0 alkalmazásakor a webtartalom fejlesztőknek és webprogramozóknak számos kérdése akadt az alkalmazással, értékeléssel és a követelmények mögött rejlő okokkal kapcsolatban. A WCAG 2.0 esetében a WAI nem akarta kihagyni ezeket az információkat, de mivel ezek nem illetek a technikai szabványok közé, ezért a kiegészítő dokumentumokban kerültek ismertetésre.

A WCAG 2.0 számos javasolt kiegészítő dokumentummal rendelkezik. A dokumentumok közül kizárólag a meglehetősen rövid WCAG 2.0 Útmutató tekinthető webszabványnak.

A WCAG 2.0 elsősorban a webfejlesztőknek és tervezőknek, a validáló- és értékelőeszköz szerkesztőknek, illetve azoknak készült, akiknek egy specifikus technikai szabványra van szükségük. A WAI tervei szerint az akadálymentesítéshez nem értő szerkesztőknek is kidolgozásra kerül egy kiegészítő dokumentum, amely segítségükre lesz a webtartalmak akadálymentesítésében.

Miben különbözik a WCAG 2.0 a WCAG 1.0-tól?

Általánosságban megállapítható, hogy a WCAG 2.0 sokkal fejlettebb technológiákhoz is felhasználható. A szabvány a technikai és emberi értékelő módszerekkel egyszerűbben értelmezhető és alkalmazható, valamint sokkal pontosabban tesztelhető. A web akadálymentesítésének alapvető elemei ugyanazok maradtak, a különbségek a WCAG 1.0 és WCAG 2.0 megközelítésében, illetve követelményeiben mutatkoznak meg.

A követelményekben és más részletekben megmutatkozó különbségekkel kapcsolatos további információkért tekintse meg A WCAG 2.0 és WCAG 1.0 közötti különbségek (ENG) című részt.

Milyen hatást gyakorol a webszerkesztésre?

A WCAG 1.0 előírásainak megfelelő legtöbb weblap különösebb beavatkozás után, vagy anélkül is, teljesíti a WCAG 2.0 követelményeit. A WCAG 2.0 dokumentumok megfelelő alkalmazásának új megközelítése rövid tanulmányozás után elsajátítható.

További információkért tekintse meg a Hogyan frissítsük a WCAG 1.0-nak megfelelő weblapunkat a WCAG 2.0 követelményeinek megfelelően (ENG).

Teljesítem-e a WCAG 2.0 követelményeit a Javascript/Ajax, Flash, PDF, vagy más technológiák alkalmazásával?

A WCAG 2.0 úgy került tervezésre, hogy a technológiák széles skálájának megfeleljen. A WCAG 2.0 Technikái közé olyan módszerek tartoznak, amelyek a különböző technológiákkal működő WCAG 2.0-nak is megfelelnek. A szerkesztők várják más szervezetektől származó és a WCAG 2.0 adott technológiájának megfelelő technikákat is. .

Elérhető-e a WCAG 2.0 más nyelveken is?

Igen, az elkövetkező hónapokban a WCAG 2.0 számos nyelven elérhetővé válik. Ezek a változatok a W3C fordítások adatbázisának lapján lesznek olvashatók. Némelyikük beletartozik a W3C hitelesített fordításainak körébe is.

Bizonyos WAI dokumentumok már lefordításra kerültek. A WAI fordításokhoz történő hozzájárulásra vonatkozó további információkért tekintse meg a WAI dokumentumok fordítása című részt.

Hol találok választ a további kérdéseimre?

Először is a W3C WAI weboldalon tekintse át a WAI források szelektált listájában szereplő dokumentumokat.

A WCAG dokumentumok az oldal navigációs részében is felsorolásra kerültek.

A WAI felületén megtalálható az Érdeklődők Csoportjának (WAIIG) levelező listája, amelyen keresztül a közösség tárgyalhatja meg a web akadálymentesítési témákat. A WAIIG különböző nézőpontokból dolgozza fel az ötleteket. Amennyiben a WAIIG témáihoz kapcsolódó kérdése van:

A WAI munkatársai aktívan dolgoznak az útmutatók, technikai jelentések, illetve kiegészítő anyagok fejlesztésén és általában nem elérhetők az egyéni kérdésekkel kapcsolatban. Ennek ellenére a wai@w3.org e-mail címre elküldhetők az egyéni problémák és a szerkesztők lehetőség szerint megpróbálják a lapon vagy más dokumentumban megválaszolni azt.