W3CWeb Accessibility initiative

WAI: Stratégiák, irányelvek, és források a Webet használó fogyatékos emberek online tartalmakhoz történő hozzáférésének javításához.

Navigáció: W3C főoldal > WAI főoldal > WCAG áttekintés

A WCAG 2.0 dokumentumai

Ezen a lapon a WCAG 2.0 különböző dokumentumai kerülnek bemutatásra annak érdekében, hogy a felhasználó könnyebben megtalálja az őt érdeklő információt. További információkért, a WCAG bemutatásáért, valamint egyéb hivatkozásokért tekintse meg a Web Akadálymentesítési Útmutatója (WCAG) áttekintése című részt.

A különböző célokat szolgáló dokumentumok

diagram of documents described in the text
1. sz.: WCAG 2.0 dokumentumok

WCAG 2.0

A Web Akadálymentesítési Útmutatója (WCAG) 2.0 című dokumentum egy szilárd, hivatkozható technikai szabvány. A webtartalmak és eszközök fejlesztése során az emberek többsége az aktuális technikai szabvány helyett a kiegészítő dokumentumokat fogja használni.

Hogyan teljesül a testreszabható gyors referencia

screen capture of the 'Customize this Quick Reference' section at http://www.w3.org/WAI/WCAG20/quickref/#customize
2. sz.: A beállító doboz példája

Hogyan teljesül a WCAG 2.0: A WCAG 2.0 követelményeihez (teljesítési feltétel) és technikáihoz tartozó testreszabható gyors referenciák nagyon fontos forrás a WCAG 2.0-át használó weblap tervezők és fejlesztők részére. Ez a rész tartalmazza az összes WCAG 2.0 útmutatót és teljesítési feltételt.

A teljesítési feltétel az a tesztelhető állítás, amely meghatározza a webtartalom megfelelőségét a WCAG 2.0 követelményeinek. A teljesítési feltételeknél található azon elégséges technikák listája, amelyek kielégítik a teljesítési feltételt. Ugyanitt található a gyakori hibák felsorolása, amely az útmutatóknak nem megfelelő tényezőket említi.

A "Hogyan teljesül a WCAG 2.0" című részben leírtak szabadon alakíthatók a felhasznált web technológiának megfelelően (CSS, JavaScript, multimédia stb.). Ugyanakkor az A, AA, vagy AAA szintű teljesítési feltételek is szabadon választhatók.

A WCAG 2.0 értelmezése

A WCAG 2.0 értelmezése: Irányelv a Web Akadálymentesítési Útmutatója 2.0-hoz című részben azok találnak kiegészítő információkat, akik sokkal részletesebben kívánják megérteni az útmutatókat és teljesítési feltételeket. Ebben a részletes leírásban olvasható az útmutatók és teljesítési feltételek célja, a különböző fogyatékkal élő felhasználóknak nyújtott segítsége, a böngészőkre és segítő technológiákra vonatkozó feljegyzések, valamint az olyan példák, és források, mint például a színkontraszt ellenőrzésére szolgáló eszközök.

A WCAG 2.0 technikái

A WCAG 2.0 Technikái: A Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 technikái és gyakori hibái című részben a szerkesztők az akadálymentesített webtartalmak elkészítésével kapcsolatban találnak speciális tudnivalókat. Ebben a részben a HTML/XHTML, CSS, szkriptek, multimédia és a WAI-ARIA technológiákkal kapcsolatos speciális példák szerepelnek. A gyakori hibák című részben az elkerülendő problémák kerülnek bemutatásra.

Egyik dokumentumtól a másikig

A WCAG 2.0 dokumentumok kapcsolatban állnak egymással. Például:

diagram of links described in the text
3. sz.: A dokumentumok között lévő hivatkozások példája

Más WCAG 2.0 dokumentumok

A WCAG 2.0-hoz kapcsolódó más anyagokért (mint pl. a WCAG 2 GYIK, WCAG 2.0 áttekintése, Hogyan lehet frissíteni a WCAG 1.0-nak megfelelő lapot WCAG 2.0-ra (ENG), WCAG 2.0 előadások (ENG) ) tekintse meg a WCAG áttekintés navigációs felületét.