Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Újraazonosítás:
A 2.2.5 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.2.5 Újraazonosítás: Amikor egy azonosítási szakasz lejár, a felhasználó az újraazonosítás után adatvesztés nélkül tudja folytatni a tevékenységet. (AAA Szint)

Jelen teljesítési feltétel célja

Jelen teljesítési feltétel célja, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára az inaktivitási időkorlátokkal rendelkező azonosított tranzakiók végrehajtását. Olyan körülmények között is biztosítja a tevékenység végrehajtását, amely a felhasználó kiléptetését okozná a rendszerből, mielőtt a tranzakciót befejezné.

Biztonsági okokból kifolyólag számos webhely beiktat egy azonosítási időkorlátot, hosszabb inaktivitást követően. Ezek az időkorlátok problémát okozhatnak a fogyatékkal élők esetében, mert így hosszabb időbe telik számukra a tevékenység befejezése.

Más helyek kiléptetik az egyént a munkafolyamatból, ha egy másik személy belép a honlapra egy másik számítógépről. Abban az esetben is ez történik, ha olyan tevékenységek merülnek fel, amelyek megkérdőjelezik, hogy az oldalt jelenleg használó személy ugyanaz a legitim felhasználó-e, aki eredetileg belépett az oldalra. Ha az egyént a tranzakció befejezése előtt kilépteti a rendszer, lényeges, hogy biztosítsuk számára az újraazonosítás lehetőségét és a tranzakció folytatását a már bevitt adatok elveszítése nélkül.

A 2.2.5 teljesítési feltételből származó előnyök

Példák a 2.2.5 teljesítési feltételre

  • Kijelentkezés vásárlási webhelyről

    A kezeit minimális mértékben használni képes egyén bejelentkezik egy vásárlási webhelyre. Olyan sok időbe telik hitelkártyájának adatait begépelni az űrlapba, hogy időkorlát lép fel, mialatt épp kilépni készül a rendszerből. Amikor a felhasználó visszatér a kilépési folyamathoz és beküldi az űrlapot, a hely visszaugrik a bejelentkezési oldalhoz, újraazonosítás céljából. Miután a felhasználó bejelentkezik, a kilépési folyamat ugyanazzal az információval és ugyanabban a fázisban kerül tárolásra. A felhasználó adatai nem vesztek el, mert a szerver átmenetileg elfogadta és tárolta a beküldést, habár a munkafolyamat ideje lejárt. A szerver az újraazonosítás elvégzése utáni a kilépés előtti állapotba helyezte vissza a felhasználót.

  • Egy email-programban történő azonosítás

    Egy email-program azonosítási ideje harminc perc múlva jár le. A program többször figyelmezteti a felhasználót, mielőtt az idő lejár, és egy új ablakhoz kapcsolódó hivatkozást biztosít az újraazonosítás érdekében. Az eredeti ablak a folyamatban lévő emaillel együtt érintetlen marad, és az újraazonosítást követően a felhasználó elküldheti az adatokat.

  • Időkorláttal rendelkező kérdőív

    Egy weboldalon található hosszú kérdőív elején figyelmeztető információt találunk arra vonatkozóan, hogy a munkafolyamat ideje 15 percen belül lejár. A felhasználó arról is kap tájékoztatást, hogy bármikor elmentheti a kérdőívet, és később befejezheti a kitöltését. A weboldalon belül számos billentyű található, melyek a részben elkészült kérdőív elmentésére szolgálnak. Továbbá, az akadálymentesítést támogató tartalomtechnológiák listáján, a JavaScript segítségével, a felhasználó felugró ablakon keresztül kérhet figyelmeztetést, ha a munkafolyamat ideje hamarosan lejár.

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

(none currently documented)

A 2.2.5-ös teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Újraazonosítás

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Elégséges (minimum) technikák

  1. Opciók biztosítása a folytatáshoz az adatok elveszítése nélkül, az alábbi technikák egyikének használatával:

Note: Refer to Techniques for Addressing Success Criterion 2.2.1 for techniques related to providing notifications about time limits.

Egyéb technikák (javasolt) az 2.2.5-höz

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

(Nincs jelenleg dokumentált)

A 2.2.5 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.2.5-ös teljesítési feltételre vonatkozóan.