Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Megszakítások:
A 2.2.4 teljesítési feltétel (SC) értelmezése

2.2.4 Megszakítások: A megszakításokat a felhasználók el tudják halasztani vagy meg tudják szüntetni, kivéve a vészhelyzet esetén jelentkező megszakításokat. (AAA Szint)

Jelen teljesítési feltétel célja

Jelen teljesítési feltétel célja, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára a szerkesztőtől/szerverről származó frissítések kikapcsolását, kivéve vészhelyzetben. Vészhelyzetnek a következők tekinthetők: polgári vészhelyzetek figyelmeztető üzenetei vagy bármilyen egyéb üzenetek, amelyek az egészségre, a biztonságra vagy a tulajdonra vonatkozó veszélyre figyelmeztetnek. Ilyen például az adat- vagy a kapcsolatvesztés, stb.

Ez lehetővé teszi a kognitív problémákkal vagy figyelemzavarokkal küzdő emberek számára, hogy a tartalomra koncentráljanak. Ahhoz is hozzájárul, hogy a vak vagy gyengénlátó felhasználók képesek legyenek "látási" fókuszukat az adott pillanatban olvasott tartalomra irányítani és ott tartani.

A 2.2.4 teljesítési feltételből származó előnyök

  • A figyelemhiánnyal járó rendellenességekkel küzdő egyének képesek a tartalomra fókuszálni anélkül, hogy figyelmük elterelődne.

  • A gyengénlátó, illetve a képernyőolvasót használó egyének esetében az oldal nézése alatt nem kerül sor a tartalom frissítésére (ez megszakíthatja a folyamatosságot és értelmezési problémákhoz vezethet, ha a felhasználó egy adott témánál kezdi el az olvasást, de egy másiknál fejezi be).

Példák a 2.2.4 teljesítési feltételre

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

(none currently documented)

A 2.2.4-es teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Megszakítások

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Egyéb technikák (javasolt) az 2.2.4-hez

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

(Nincs jelenleg dokumentált)

A 2.2.4 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 2.2.4-es teljesítési feltételre vonatkozóan.

Terminológia

vészhelyzet

egy hirtelen, váratlan helyzet vagy esemény, amely azonnali cselekvést igényel az egészség, biztonság vagy tulajdon megóvása érdekében