Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Fókuszba kerülés
A 3.2.1 teljesítési feltétel értelmezése

3.2.1 Fókuszba kerülés : Amikor bármelyik tartalom fókuszba kerül, ez nem okoz kontextus-váltást. (A szint)

A teljesítési feltétel célja

Jelen teljesítési feltétel célja az, hogy bizosítsa a dokumentum kiszámítható működését a megtekintés teljes időtartama alatt. A megtekintés alatt alkalmazásra kerülő elemek működése nem változtathatja meg a tartalmat. A működés miatt előforduló tartalomváltozások az alábbiak lehetnek (nem kizárólagosan felsorolva):

A 3.2.1 teljesítési feltételből származó előnyök

  • Ez a teljesítési feltétel csökkenti a tartalom váratlan megváltozásának lehetőségét és ezzel segíti a látás- és mozgássérültek, valamint a kognitív nehézséggel küzdők dolgát.

Példák a 3.2.1 teljesítési feltételre

A 3.2.1-es teljesítési feltételhez kapcsolodó technikák és gyakori hibák - Fókuszba kerülés

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Elégséges technikák

  1. G107: Using "activate" rather than "focus" as a trigger for changes of context

Megjegyzés: A tartalom változása nem minden esetben jelenti a szövegösszefüggés megváltozását. Ez a teljesítési feltétel automatikusan teljesül, ha a tartalmi változás nem jelenti a szövegkörnyezet megváltozását.

Egyéb technikák (javasolt) a 3.2.1-hez

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt módszerek/technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

  • A kiválasztott elem állandó állapot-, illetve értékváltoztatásának a kerülése, vagy a változtatásokat kiküszöbölő alternatív jelentés megadása. (hivatkozás előkészületben)

  • Új ablak megnyitása csak az akadálymentesítési szempontoknak legjobban megfelelő időpontban (hivatkozás előkészületben)

  • Előzetes figyelmeztetés biztosítása új ablak megnyitásakor. (hivatkozás előkészületben)

A 3.2.1 teljesítési feltétel kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg a 3.2.1-es teljesítési feltételre vonatkozóan:

Terminológia

kontextusváltás

a weboldal tartalmának nagyobb változásai, melyek a felhasználó tudomása nélkül történnek, félrevezethetik azokat a felhasználókat, akik nem képesek az egész oldalt egyszerre átlátni

A tartalomváltozások magukban foglalják az alábbi változásokat:

  1. felhasználói program;

  2. kimenet;

  3. fókusz;

  4. tartalom, amely megváltoztatja a weboldal jelentését.

Megjegyzés: A tartalomváltozás nem mindig jelent kontextusváltást. Az olyan változások a tartalomban, mint a terjeszkedő körvonal vagy a dinamikus menü, nem változtatják meg szükségszerűen a kontextust, hacsak a fent említettek egyikét is meg nem változtatják (pl. fókusz).

Példa 1: Egy új ablak megnyitása, a fókusz egy másik alkotóelemre történő mozgatása, új oldalra lépés (beleértve bármit, ami úgy tűnik a felhasználó számára, mintha egy új oldalra lépett volna), vagy az oldal tartalmának jelentős átrendezése, a kontextus megváltoztatásának példái.