Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Változtatás kérésre
A 3.2.5 teljesítési feltétel értelmezése

3.2.5 Változtatás kérésre: Kontextus változtatások csak felhasználói kezdeményezésre történnek, vagy rendelkezésre áll egy mechanizmus az ilyen típusú változtatások kikapcsolására. (AAA szint)

A teljesítési feltétel célja

Ez a teljesítési feltétel azt a típusú webszerkesztést ösztönzi, amely lehetővé teszi a felhasználóknak a tartalmi változások teljeskörű kontrollálását. Ugyanakkor ez a teljesítési feltétel szolgál az olyan zavaró tényezők kiküszöbölésére, amelyeket többek között az automatikusan megnyíló új ablakok, vagy az adott elem kiválasztása után automatikusan elküldésre kerülő űrlapok okozhatnak. Az ilyen váratlan tartalmi változások gondot okozhatnak a mozgás-, illetve látássérülteknek, a vakoknak és az értelmi fogyatékosoknak.

Néhány tartalmi változás nem zavarja, illetve a hasznára lehet a felhasználók bizonyos körének. Például az egytagú billentyűzetet használók a rendszer által animált tartalmi változásokra hagyatkozhatnak, míg a látássérültek beállításai az általuk látott és felfogott tartalomtól és szerkezeti elemektől függhetnek. Az olyan típusú tartalmak, mint például a képes bemutatók, a kívánt hatás elérése céljából megkívánják a tartalom megváltoztatását. Csak azok az automatikusan megváltozó tartalmak elégítik ki ennek a teljesítési feltételnek a követelményeit, amelyek a felhasználó beállításainak megfelelően vátoznak meg.

Megjegyzés: Egy hivatkozásra történő rákattintás például a "a felhasználó szándékának megfelelő" folyamatot indít be.

A 3.2.5 teljesítési feltételből származó előnyök.

 • A tartalom megváltozását nehezen vagy egyáltalán nem érzékelő felhasználóknak kevésbé lehet zavaró a weblapokon történő navigálás. Például:

  • A látássérültek vagy vakok számára nehezen érzékelhető a tartalom olyan irányú megváltozása, mint például egy felugró ablak megjelenése. Ezekben az esetekben a tartalmi változást előre jelző figyelmeztetések csökkenthetik a "vissza" gomb nem várt működéséből keletkező zavart.
 • Számos olvasási és felfogási problémákkal küzdő látássérültnek előnyös lehet a tartalmi változásokra vonatkozó kiegészítő magyarázat.

 • Az értelmi fogyatékos felhasználók esetében nem zavaró, ha az automatikus átirányításokat a webszerver végzi el a böngésző programok helyett.

Példák a 3.2.5 teljesítési feltételre

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

A 3.2.5-ös teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Változtatás kérésre

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Elégséges technikák

Utasítások: Válassza ki az alábbi szituációk közül azt, amelyik illik az Ön által használt tartalomhoz. Minden szituáció olyan számmal jelölt technikákat(vagy technikák kombinációját) tartalmaz, amelyet a Munkacsoport elégségesnek tart az adott szituációban.

A szituáció: Ha a weboldalon lehetséges az automatikus frissítés:
 1. G76: Providing a mechanism to request an update of the content instead of updating automatically

B szituáció: Ha megengedett az automatikus átirányítás:
 1. SVR1: Implementing automatic redirects on the server side instead of on the client side (SERVER)

 2. G110: Using an instant client-side redirect using one of the following techniques:

C szituáció: Ha a weboldal alkalmaz felugró ablakokat alkalmaz:
 1. Including pop-up windows using one of the following techniques:

D szituáció: Amennyiben a választó mezőn (select element) változási esemény (onchange event) kerül alkalmazásra:
 1. SCR19: Using an onchange event on a select element without causing a change of context (Scripting)

Egyéb technikák (javasolt) a 3.2.5-höz

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt módszerek/technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

 • Cél attribútumok nélküli normál hiperhivatkozások segítségével megnyitható ablakok (hivatkozás előkészületben), mivel számos hálózati kliens a hivatkozásokat új ablakban vagy lapon nyitja meg.

 • Az új ablak csak az akadálymentesítés szempontjából legjobb helyzetben nyitható meg. (hivatkozás előkészületben)

Terminológia

kontextusváltás

a weboldal tartalmának nagyobb változásai, melyek a felhasználó tudomása nélkül történnek, félrevezethetik azokat a felhasználókat, akik nem képesek az egész oldalt egyszerre átlátni

A tartalomváltozások magukban foglalják az alábbi változásokat:

 1. felhasználói program;

 2. kimenet;

 3. fókusz;

 4. tartalom, amely megváltoztatja a weboldal jelentését.

Megjegyzés: A tartalomváltozás nem mindig jelent kontextusváltást. Az olyan változások a tartalomban, mint a terjeszkedő körvonal vagy a dinamikus menü, nem változtatják meg szükségszerűen a kontextust, hacsak a fent említettek egyikét is meg nem változtatják (pl. fókusz).

Példa 1: Egy új ablak megnyitása, a fókusz egy másik alkotóelemre történő mozgatása, új oldalra lépés (beleértve bármit, ami úgy tűnik a felhasználó számára, mintha egy új oldalra lépett volna), vagy az oldal tartalmának jelentős átrendezése, a kontextus megváltoztatásának példái.

mechanizmus

folyamat vagy technika az eredmény eléréséhez

Megjegyzés 1: A mechanizmust a tartalom keretein belül biztosíthatjuk, illetve épülhet platformokra vagy felhasználói programokra, a kisegítő technológiákat is beleértve.

Megjegyzés 2: A mechanizmusnak az adott megfelelőségi nyilatkozat összes teljesítési kritériumának eleget kell tennie.