Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Konzisztens azonosítás
A 3.2.4 teljesítési feltétel értelmezése

3.2.4 Konzisztens azonosítás: Az ugyanazzal a funkcionalitással rendelkező elemek, a weboldalak hálózatán belül, következetesen kerülnek beazonosításra. (AA szint)

A teljesítési feltétel célja

A teljesítési feltétel célja a weblapokon ismétlődően megjelenő funkcionális elemek konzisztens azonosítása. Az elgondolás szerint a képolvasókat alkalmazó felhasználók böngészés közben fokozottan támaszkodnak a különböző weboldalakon megjelenő elemek funkciójának ismeretére. Ha a különböző weblapokon megjelenő azonos funkcióknak eltérő címkéje van az jelentősen megnehezítheti a lap használatát. Ugyanakkor ez zavaró is lehet és és megnöveli a felismerési gondokkal küzdő felhasználók terheit. Ezen a problémán a konzisztens címkézés tud a leghatékonyabban segíteni.

Ez a konzisztencia kiterjed a szöveg alternatívákra is. Ha az ikonoknak és más nem-szöveges elemeknek ugyanaz a funkciója, akkor a szöveges alternatíváiknak is egységesnek kell lennie.

A 3.2.4 teljesítési feltételből származó előnyök

  • A felhasználók az oldal egyik lapján megtanulhatják a funkciókat, amelyeket alkalmazásuk esetén a többi lapon is megtalálhatják.

  • Abban az esetben, ha az azonos funkciójú elemeket egységes nem-szöveges tartalmak azonosítják, akkor az olvasási problémákkal küzdő, vagy a szöveg alternatívákat nehezen felismerő felhasználók a szöveg alternatíváktól függetlenül kezelhetik a webet.
  • A szöveg alternatíváktól függő emberek sokkal kiszámíthatóbb tapasztalatokat szerezhetnek. Ők akkor is kereshetik az elemeket, ha azoknak egységes címkéje van a különböző lapokon.

Példák a 3.2.4 teljesítési feltételre

A 3.2.4-es teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Konzisztens azonosítás

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Elégséges technikák

  1. G197: Using labels, names, and text alternatives consistently for content that has the same functionality AND following the sufficient techniques for Success Criterion 1.1.1 and sufficient techniques for Success Criterion 4.1.2 for providing labels, names, and text alternatives.

1. megjegyzés: A "konzisztens" szövegalternatívák nem minden esetben "azonosak". Például a honlap alján lehet egy grafikus nyíl, amely a következő lapra hivatkozik. A szöveg alternatíva lehet: "Menj a 4. oldalra". Természetesen a következő lapon nem lenne célszerű ugyanezt a szövegalternatívát megismételni. Sokkal megfelelőbb lenne a "Menj az 5. oldalra". Ezek a szövegalternatívák ugyan nem azonosak, de konzisztensek és ezért megfelelnek a teljesítési feltételnek.

2. megjegyzés: Egy nem-szöveges ikon többféle funkció teljesítésére használható. Ilyen esetekben eltérő szövegalternatívák alkalmazása válik szükségessé. Ilyenek lehetnek az ellenőrző- vagy keresztjelek, illetve a közlekedési jelek. Ezeknek a jeleknek a weblap kontextusától függő különböző funkciói lehetnek. Az "ellenőrző jel" szövegalternatíva alkalmazása a weblapon nem segít a felhasználónak megérteni az ikon funkcióját. A többféle funkciót betöltő nem-szöveges tartalmak esetében különböző szövegalternatívák használhatók.

Egyéb technikák (javasolt) a 3.2.4-hez

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt módszerek/technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

  • A szövegalternatíva tájékoztassa pontosan a felhasználót az elem funkciójáról és az aktiválásának következményéről. (hivatkozás előkészületben)

  • Ahol lehetséges az adott funkció jelölése ugyanazzal a nem-szöveges tartalommal történjen (hivatkozás előkészületben)

A 3.2.4 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg a 3.2.4-es teljesítési feltételre vonatkozóan:

Terminológia

azonos funkcionalitás

használat során azonos eredmény

Példa: Mind a „search” gomb alkalmazása az egyik weboldalon, mind a „find” gomb a másik oldalon vonatkozhat egy mező megjelenítésére, amelybe egy szót vagy kifejezést begépelve, ahhoz kapcsolódó témák ugranak fel a weboldalon. Ebben az esetben a gombok azonos funkcióval rendelkeznek majd, de nem minősülnek konzisztensnek.

weboldal

egy nem beágyazott forrás, amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről , valamint bármilyen más forrás, amelyet a előállításhoz használtak (used in rendering), vagy ezzel együtt megjelenítésre terveztek (intended to be rendered) egy felhasználói program által

Megjegyzés 1: Habár bármely „más forrás” az elsődleges forrással együtt kerülne előállításra (rendered), az előállításuk nem feltétlenül egyidőben történne.

Megjegyzés 2: A fenti irányelvekkel való megfelelőség céljából a forrásnak „nem beágyazottnak” kell lennie a megfelelőség tartományán belül ahhoz, hogy weboldalnak minősüljön.

Példa 1: Webforrás, mely magába foglalja az összes beágyazott képet és médiát.

Példa 2: Egy Aszinkron Java-szkriptet és XML-t (AJAX) használó web levelezési program. A program teljesen a http://example.com/mail oldalon működik, de tartalmaz egy postafiókot (inbox), egy partnerek részt és egy naptárt. Hivatkozások és gombok biztosítottak ahhoz, hogy a postafiók, partnerek rész vagy a naptár megjelenjen, de az oldal URL elérésében ne következzen be változás.

Példa 3: Testre szabható portálhely, ahol a felhasználók megválaszthatják a tartalom megjelenését különböző tartalmi modulokon keresztül.

Példa 4: Amikor a felhasználó belép a http://shopping.example.com/ oldalra a keresőjén, egy moziszerű, interaktív vásárlási környezetbe kerül, ahol vizuálisan mozog egy üzletben, veszi le a termékeket a polcokról, és teszi őket az előtte lévő vizuálisan megjelenő kocsiba. A termékekre történő kattintás, a termék mellett lebegő (termék)specifikációs lap megjelenítését hívja elő.Ez lehet egy egyszerű weboldal vagy csak egy oldal a webhelyen belül.