Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Konzisztens navigálás
A 3.2.3 teljesítési feltétel értelmezése

3.2.3 Konzisztens navigálás:A navigációs mechanizmusok, amelyek a weboldal hálózaton belüli több weboldalon ismétlődnek, mindig ugyanabban a relatív sorrendben jelennek meg, hacsak nem a felhasználó kezdeményezi ennek megváltoztatását. (AA szint)

A teljesítési feltétel célja

jelen teljesítési feltétel azoknak a konzisztens megjelenítéseknek és elrendezéseknek a használatát ösztönzi, amelyek ismétlődően fordulnak elő bizonyos honlapokon és szükségesek bizonyos információk vagy alkalmazások többszöri megtalálásához. Azok a látássérültek, akik képernyő nagyítót használnak a képernyő egy kisebb részének a megtekintésére, gyakran vizuális magyarázatok és a laphatárokon elhelyezett elemek segítségével találják meg a ismétlődő tartalmakat. Az ismétlődő tartalmak ugyanabban a rendben történő megjelenítése szintén fontos a tartalmak keresésére térbeli memóriát vagy vizuális magyarázatokat használó látó felhasználóknak is.

Fontos megjegyezni, hogy az "ugyanabban a rendben" kifejezés ebben a fejezetben nem azt jelenti, hogy a lapon belül nem használhatók másodlagos navigációs almenük vagy lapszerkezetek. Ehelyett, ennek a teljesítési feltételnek az a célja, hogy segítse az ismétlődő tartalmakkal találkozó felhasználókat abban, hogy a bármelyik weblapon előforduló tartalmakat gyorsan megtalálják.

Az információk minél előnyösebb megjelenítése céljából a felhasználók az adaptív hálózati kliensek alkalmazásával, valamint a beállítások módosításával változtathatják meg a megjelenítés rendjét.

A 3.2.3 teljesítési feltételből származó előnyök

  • A minden egyes oldalon ismétlődő elemek szabályos megjelenésének rendje segíti a felhasználókat abban, hogy az adott elemeket mindig ugyanazon a helyen találják meg a honlapon belül. Ez előnyös lehet a szellemi fogyatékos, vak, látássérült, illetve a felfogási nehézségekkel küzdő felhasználók részére.

Példák a 3.2.3 teljesítési feltételre

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

A 3.2.3-as teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Konzisztens navigálás

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Egyéb technikák (javasolt) a 3.2.3-hoz

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt módszerek/technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

  • Sablonok használata a weblapok egységességének biztosítására (hivatkozás előkészületben)

  • Elrendezés, pozicionálás, rétegzés és igazítás alkalmazása (hivatkozás előkészületben)

A 3.2.3 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg az 3.2.3-as teljesítési feltételre vonatkozóan:

Terminológia

azonos relatív sorrend

egymáshoz viszonyított sorrend állandó

Megjegyzés: A tételekre úgy tekinthetünk, hogy ugyanabban a relatív sorrendben maradnak, még akkor is, amikor más tételek beszúrásra vagy eltávolításra kerülnek az eredeti sorrendből. Például a navigációs menük kiterjesztése hozzájárulhat egy további adatszint beszúrásához, vagy egy másodlagos navigációs rész kerülhet bele az olvasási sorrendbe.

weboldal

egy nem beágyazott forrás, amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről , valamint bármilyen más forrás, amelyet a előállításhoz használtak (used in rendering), vagy ezzel együtt megjelenítésre terveztek (intended to be rendered) egy felhasználói program által

Megjegyzés 1: Habár bármely „más forrás” az elsődleges forrással együtt kerülne előállításra (rendered), az előállításuk nem feltétlenül egyidőben történne.

Megjegyzés 2: A fenti irányelvekkel való megfelelőség céljából a forrásnak „nem beágyazottnak” kell lennie a megfelelőség tartományán belül ahhoz, hogy weboldalnak minősüljön.

Példa 1: Webforrás, mely magába foglalja az összes beágyazott képet és médiát.

Példa 2: Egy Aszinkron Java-szkriptet és XML-t (AJAX) használó web levelezési program. A program teljesen a http://example.com/mail oldalon működik, de tartalmaz egy postafiókot (inbox), egy partnerek részt és egy naptárt. Hivatkozások és gombok biztosítottak ahhoz, hogy a postafiók, partnerek rész vagy a naptár megjelenjen, de az oldal URL elérésében ne következzen be változás.

Példa 3: Testre szabható portálhely, ahol a felhasználók megválaszthatják a tartalom megjelenését különböző tartalmi modulokon keresztül.

Példa 4: Amikor a felhasználó belép a http://shopping.example.com/ oldalra a keresőjén, egy moziszerű, interaktív vásárlási környezetbe kerül, ahol vizuálisan mozog egy üzletben, veszi le a termékeket a polcokról, és teszi őket az előtte lévő vizuálisan megjelenő kocsiba. A termékekre történő kattintás, a termék mellett lebegő (termék)specifikációs lap megjelenítését hívja elő.Ez lehet egy egyszerű weboldal vagy csak egy oldal a webhelyen belül.

weboldalak halmaza

olyan weboldalak gyűjteménye, melyek közös célt szolgálnak, és amelyeket ugyanaz a szerkesztő, csoport vagy szervezet készített

Megjegyzés: a különböző nyelvű változatokat úgy tekintik, mint különböző weboldalak hálózatát.