W3CWeb Accessibility initiative

Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI): Stratégiák, irányelvek, források, hogy a hátrányos helyzetűek is hozzáférjenek az Internethez

A webes akadálymentesítés alapvető alkotóelemei

Az oldal tartalma

Jelen dokumentum bemutatja, hogy a webes akadálymentesítés hogyan függ a különféle együttműködő alkotóelemektől, és a speciális alkotóelemek fejlődése hogyan tudja lényegesen tökéletesíteni a webes akadálymentesítést. Szintén bemutatja, hogy a WAI iránylevek hogyan kapcsolódnak ezekhez az alkotóelemekhez.

Bevezetés

Fontos, hogy a webes fejlesztés és az interakció egyes eltérő alkotóelemei együttműködjenek annak érdekében, hogy a web hozzáférhető legyen a hátrányos helyzetű emberek számára. Jelen alkotóelemek magukba foglalják a:

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz az alkotóelemek

illustration showing how components relate, detailed description at http://www.w3.org/WAI/intro/components-desc.html#relate

A webfejlesztők gyakran alkalmaznak szerkesztési eszközöket és értékelési eszközöket a tartalom létrehozásához.

Az emberek ("felhasználók") webböngészőket, médialejátszókat, kisegítő technológiákat vagy egyéb "felhasználói programokat" használnak a tartalom eléréséhez és azért, hogy interakcióba lépjenek vele.

Összefüggések az alkotóelemek között

Lényeges összefüggések léteznek az alkotóelemek között, ami azt jelenti, hogy a webes hozzáférhetőség érdekében az alkotóelemeknek együtt kell működniük. Például, a képeken található alternatív szövegek esetében:

A megvalósítási ciklus

Amikor az akadálymentesítési szolgáltatások az egyik alkotóelemben érvényesülnek, nagy valószínűséggel a többi alkotóelemben is alkalmazásra kerülnek.

illustration of implementation cycle, detailed description at http://www.w3.org/WAI/intro/components-desc.html#cycle

Amikor az egyik alkotóelem hatástalan

Amennyiben az egyik alkotóelemben nem valósul meg egy akadálymentesítési szolgáltatás, nagyon kicsi a motiváció arra, hogy a többi alkotóelemben megvalósításra kerüljön, amikor nincs hozzáférhető felhasználói tapasztalat. Például, a fejlesztők nem valószínű, hogy alkalmaznak olyan akadálymentesítési szolgáltatást, melyet nem támogatnak szerkesztőeszközök, és melyet a legtöbb böngésző vagy kisegítő technológia nem támogat következetesen.

illustration of what happens when one component is weak, detailed description at http://www.w3.org/WAI/intro/components-desc.html#weak

Amennyiben az egyik alkotóelemhez hatástalan akadálymentesítési támogatás tartozik, néha más alkotóelemek ellensúlyozhatják ezt olyan "elkerülési munkán" keresztül, melyek sokkal több erőfeszítést igényelnek, és általában nem alkalmasak az akadálymentesítés szempontjából. Például:

Mindazonáltal a legtöbb esetben az "elkerülés" nem megfelelő, és az eredmény továbbra is kevés lesz az akadálymentesítéshez. Továbbá, néha az egyik alkotóelemben a gyenge akadálymentesítési támogatást nem tudják más alkotóelemek ellensúlyozni és az eredmény nem lesz akadálymentes, ami számos fogyatékkal élő ember számára lehetetlenné teszi egy bizonyos webhely vagy szolgáltatás használatát.

Irányelvek a különböző alkotóelemekhez

A World Wide Web Konzorcium (W3C) Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) fejleszti a Web Akadálymentesítési Útmutatót a különböző alkotóelemekhez:

A WAI irányelvek a web alapvető technikai meghatározásain alapulnak, és a:

illustration showing the guidelines for the different components, detailed description at http://www.w3.org/WAI/intro/components-desc.html#guide