W3CWeb Accessibility initiative

Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI): Stratégiák, irányelvek, források, hogy a hátrányos helyzetűek is hozzáférjenek az Internethez

Bevezetés az akadálymentesítésbe

Az oldal tartalma

Mit jelent az webes akadálymentesítés

A webes akadálymentesítés az jelenti, hogy a hátrányos helyzetű emberek használni tudják az Internetet. Pontosabban a webes akadálymentesítés azt jelenti, hogy a hátrányos heyzetben lévők képesek az észlelésre, megértésre, navigálásra és az interakcióra az Interneten, valamint hozzá tudnak járulni az Internet működéséhez. A webes akadálymentesítés mások számára is előnyökkel jár, például az idős embereknek, akik a képességeik a korosodás következtében változnak.

A webes akadálymentesítés magába foglalja az összes olyan fogyatékosságot, amely hatással van az internet-hozzáférésre, beleértve a vizuális, hallási, testi, beszédbeli, kognitív és mentális fogyatékosságokat. A "Hogyan használják a fogyatékkal élők az Internetet" c. dokumentum a fogyatékkal élő emberek Internet használatának eseteit magába foglalva leírja, hogy a különböző fogyatékosságok, hogyan befolyásolják az Internet használatát.

Több millió ember kűzd olyan fogyatékossággal, amely befolyásolja hozzáférésüket az Internethez. Jelenleg a legtöbb webhely és webes szoftver olyan akadálymentességi korlátokkal rendelkezik, melyek sok sérült ember számára megnehezítik vagy lehetetlenné teszik az Internet használatát. Mivel egyre több akadálymentes webhely és szoftver válik elérhetővé, a fogyatékkal élő emberek képesek az eredményes Internethasználatra és az azzal történő interakcióra.

A webes akadálymentesítés előnyökkel szolgál az egészséges emberek számára is. Például, a webes akadálymentesítés fontos alapelve az olyan rugalmas webhelyek és szoftverek tervezése, melyek megfelelnek a különböző felhasználói igényeknek, beállításoknak és helyzeteknek. Ez a rugalmasság előnyös azoknak, akik lassú Internetkapcsolatot használnak, vagy az "átmeneti fogyatékossággal" küzdő személyek számára (eltört kar) és azok számára, akik képességei a korosodás következtében változnak. A "Webes akadálymentesítéssel kapcsolatos üzleti esettanulmány fejlesztése szervezetek számára" c. dokumentum a webes akadálymentesítés számos különböző előnyét írja le, beleértve, hogy milyen előnyökkel jár ez a szervezetek számára is.

Miért fontos a webes akadálymentesítés

Az Internet egyre fontosabb erőforrás az élet számos területén: oktatás, foglalkoztatás, kormányzás, kereskedelem, egészségügy, rekreáció és sok egyéb. Alapvető, hogy az Internet hozzáférhető legyen úgy, hogy azonos szintű elérést és azonos szintű lehetőséget biztosítson a fogyatékkal élők számára is. Az akadálymentes Internet abban is segíti a sérült embereket, hogy sokkal aktívabban részt vegyenek a társadalom életében.

A web számos fogyatékkal élő ember számára biztosít hozzáférést információkhoz, illetve segíti őket az interakcióban. A nyomtatás, a hangzó és vizuális média akadálymentességi korlátai sokkal könnyebben kikerülhetőek a webes technológiákon keresztül.

"Társadalmi tényezők a szervezetek számára készült webes akadálymentesítési üzleti esettanulmányban" című dokumentum tárgyalja, hogy a web hogyan befolyásolja a fogyatékkal élő emberek életét, a digitális megosztottság kérdéseivel kapcsolatos átfedéseket, és szintén megvizsgálja a kérdést a vállalati- társadalmi felelősségvállalás szempontjából.

A szervezetek esetében a másik fontos érv az akadálymentesítésre, hogy ezt bizonyos esetekben törvények és politikai irányelvek teszik kötelezővé. A WAI Irányelvek c. hivatkozás kapcsolódik a szervezeteken belüli jogi és irányelvi tényezőkkel foglalkozó forrásaihoz, mely magába foglalja a lényeges nemzetközi törvények és irányelvek felsorolását.

A Web akadálymentesítése

A webes akadálymentesítés főként a webfejlesztők felelősségét hangsúlyozza, mindazonáltal a webes szoftvereknek szintén nélkülözhetetlen szerepük van a webes akadálymentesítésben. A szoftvernek segítenie kell a fejlesztőket az elérhető webhelyek előállításában és értékelésében, és használhatónak kell lennie a hátrányos helyzetben lévő emberek számára is.

A Web Akadálymentesítésének Kezdeményezése (WAI) egyik feladata az olyan irányelvek és technikák fejlesztése, melyek leírják az akadálymentesítési megoldásokat a szoftverek és webfejlesztők számára. Ezeket a (WAI) irányelveket nemzetközi szabványnak tekintik a webes akadálymentesítéshez.

"A webes akadálymentesítés alapvető alkotóelemei" dokumentum leírja a különböző webes akadálymentesítési feladatokat, valamint azt, hogy a speciális fejlesztések hogyan tudják lényegesen előmozdítani az akadálymentesítést.

Hogyan akadálymentesíthető az Ön webhelye

Az akadálymentes webhely létrehozása lehet egyszerű vagy összetett, ami számos olyan tényezőtől függ, mint a tartalom típusa, a webhely mérete és összetettsége, valamint a fejlesztési eszközök és a fejlesztési környezet.

Számos akadálymentesítési szolgáltatás könnyen megvalósul, amennyiben a webhely fejlesztésének vagy áttervezésének kezdetétől hozzák létre őket. A nem konform webhelyek javítása jelentős erőfeszítést igényelhet, különösen az olyan webhelyek esetében, melyeket eredetileg nem „kódoltak” megfelelően XHTML jelöléssel, és olyan tartalomtípussal rendelkező webhelyek esetében, mint a multimédia.

"A kivitelezési terv a webes akadálymentesítéshez " c. dokumentum az akadálymentesítés eléréséhez szükséges alaplépéseket sorolja fel. A Web Akadálymentesítési Útmutatója és a technikák részletes információt biztosítanak a fejlesztők számára.

Egy webhely akadálymentesítésének értékelése

Egy webhely fejlesztésekor vagy áttervezésekor, az akadálymentesítés korai szakaszban és a fejlesztési folyamat alatt történő értékelése gyorsan beazonosíthatja az akadálymentességi problémákat. Az olyan egyszerű technikák, mint a beállítások megváltoztatása egy böngészőben meghatározhatják, hogy a weboldal megfelel-e néhány akadálymentesítési irányelvnek. Sokkal összetettebb a minden részletre kiterjedő értékelés annak meghatározására, hogy egy webhely megfelel-e az összes akadálymentesítési irányelvnek.

Léteznek olyan értékelési eszközök, validátorok , melyek segítik az értékelést. Mindazonáltal egyetlen eszköz sem tudja önmagában meghatározni, hogy a webhely megfelel-e az akadálymentesítési irányelveknek. Pontos emberi értékelés szükséges annak meghatározására, hogy a webhely hozzáférhetőnek minősül-e.

Weblapok akadálymentesítéséenk értékelése: Áttekintés " c. dokumentum biztosítja az útmutatást az előzetes evaluáláshoz , az oldalon található néhány akadálymentesítési problémához gyorsan hozzáférő technika alkalmazásával. Az akadálymentesítési irányelvek megfelelőségének kiértékeléséhez szintén biztosítja az általános folyamatokat és tippeket.

További információ

A WAI irányelveket és forrásokat biztosít a webes hozzáférés megvalósításának biztosításához. Ez kiterjed az olyan rövid összefoglalókra, mint a "Gyorstippek az akadálymentesítéshez," az akadálymentesítés kezelésének forrásaira és a részletes technikai referenciákra.

A webes hozzáféréshez kapcsolódó források egyéb szervezeteken keresztül vagy az Internetről is elérhetők.

Terminológia

A "webtartalom" általánosan a weboldalon vagy a webes alkalmazáson található információra vonatkozik, beleértve a szöveget, képeket, űrlapokat, hangokat és hasonlókat. Sokkal speciálisabb meghatározások érhetők el a WCAG dokumentumokban, melyeka Web Akadálymentesítési Útmutatója (WCAG) Áttekintéséből kereshetők meg.

A webes szoftver magába foglalja:

A fogyatékkal élő emberek néha kisegítő technológiának nevezett egyéb szoftvereket használnak a webes interakciókhoz.