A World Wide Web Consortium Magyar Irodájának logója

A W3C Mobilweb Műhelykonferencia előzetesei

2006. október 18. szerda, Budapest
MTA SZTAKI, Tanácsterem (1111 Budapest, Kende u. 13-17.)

A rendezvényről bővebben a műhelykonferencia honlapján olvashat.

Tartalom

Technológia

Alkalmazás


Mobilweb-technológiák W3C-berkekben

Pataki Máté
W3C-MI

Napjainkban egyre jobban kezd terjedni a mobil készülékekről történő webes böngészés. A ma kapható mobiltelefonok, és kézi számítógépek döntő többsége képes valahogyan az Internetre kapcsolódni, és egyre több felhasználó fedezi fel a mobil böngészésben rejlő előnyöket. Ennek ellenére még sok a kompatibilitási, megjelenítési és kezelhetőségi probléma, mert a legtöbb oldal nem úgy készült, hogy figyelembe vették volna a mobil készülékeket is, mint lehetséges megjelenítőket.

A W3C Ezen próbál meg változtatni, a Mobil Web Kezdeményezéssel (Mobile Web Initiative, MWI), és az ennek keretében kialakított ajánlásokkal, szabványokkal. Előadásomban ismertetni fogom a W3C ezen a téren kifejtett munkáját, és azt, hogy ezek használatával hogyan lehet sokkal könnyebben, és olcsóbban honlapokat tervezni, úgy, hogy ne kelljen külön egy-egy honlapot létrehozni az asztali gépekhez, a mobiltelefonokhoz, a kézi számítógépekhez, vagy akár a vak felhasználóknak.

(A teljes előadás anyaga elérhető [HTML] formátumban.)


Windows Mobile operációs rendszer alapú Web-böngészők

Werner Ruotsalainen
ITConsult-Pro Zrt.

Windows Mobile operációs rendszer alapú Web-böngészők bemutatása:

Az előadás az általános áttekintésen kívül foglalkozik az egyes böngészők generikus JavaScript, Ajax, CSS HTML, stb. kompatibilitásával is. Ezen felül terítékre kerülhetnek az alábbi témák is:

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] és [PPT] formátumban.)


A MoBiWAP-szótárak használatának sajátosságai - A technológia a szociolingvisztika szolgálatában

Prószéky Gábor
Földes András
MorphoLogic

A MorphoLogic a kezdetektől fogva naplózza a MoBiWAP mobiltelefonos szótári szolgáltatáshoz beérkező felhasználói lekérdezéseket. Az előadás következtetései ezeknek a naplófájloknak a vizsgálatán alapulnak. A szokványos statisztikákon túl, az egyszerre keresett szavak közti kapcsolatokat skálafüggetlen gráfban is ábrázoljuk, ami a szavak szemantikai kapcsolatainak feltárása segítségével a felhasználói elégedettség növelését szolgálja. A kérdezett szavak, kifejezések elemzése egyébként sok meglepetést tartogatott. Választ kaphattunk olyan kérdésekre, hogy milyen a szótári lekérdezésekben a nyelvi irányok eloszlása, vagy hogy vannak-e olyan "divatszavak", mint az általános internetes keresőprogramok esetében? A válasz nélkül maradt keresőkérdések és a beérkezett vélemények elemzésével is foglalkoztunk. Bemutatjuk a gépi szótárak állandóan előjövő problémáját, azaz azt, hogy ha bővítjük a szótárakat, mely szavakkal volt érdemes ezt megtenni, hogy a felhasználó elégedettsége folymatosan nőjön.

(Az előadás anyagát egyelőre nem kaptuk meg.)


mobiAccess.eu - adatszinkronizációt támogató multiplatformos keretrendszer mobil eszközökre

Szabó Balázs
InfomatiX

A mobiAccess keretrendszer gyors alkalmazás- és GUI fejlesztést tesz lehetővé különböző kliens-platformokon, széles körű központi adatbázis-támogatással (MS SQL, Oracle, MySQL), az online és offline adatelérés támogatásával, felhasználóknak és fejlesztőknek egyaránt. Előadásunkban áttekintjük a rendszer architektúráját és a fejlesztés során a különböző platformokon tapasztalt nehézségeket.

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] és [PPT] formátumban.)


Mobil szolgáltatások és alkalmazások fejlesztése

Benedek Zoltán
MIK

A Mobil Innovációs Központ K+F projektjeinek elsődleges célja a legújabb mobil és vezetéknélküli kommunikációs technológiák/szolgáltatások fejlesztése, valamint a jövő heterogén mobil és vezetéknélküli hálózataiban felmerülő problémák vizsgálata. Az előadás keretében a "Mobil szolgáltatások és alkalmazások fejlesztése" projekt eddig elért eredményeit és tapasztalatait foglaljuk össze. Ennek során kitérünk az MDA vizuális modell transzformációra épülő egységes mobil platform koncepcióra, a mobil technológiák SOA környezetben való alkalmazására, kontextusfüggő szolgáltatások megvalósítása kapcsán elért eredményekre, a peer-to-peer rendszerek mobil környezetben való alkalmazására, valamint a mobil technológiák távfelügyeleti alkalmazása során szerzett tapasztalatokra.

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] és [PPT] formátumban.)


Adaptív mLearning tartalomszolgáltatás

Fazekas László
MTA SZTAKI, ELearning Osztály

A mobil technológia lassan, de biztosan életünk minden területére betör. Mobiltelefonnal már szinte mindenki rendelkezik, de más mobileszközök is kezdenek mindennapjaink részévé válni.

Az előadás arra próbál rávilágítani, hogy hogyan lehet ezeket az eszközöket tanulásra használni, és milyen szerepet tölthetnek be a jövő iskoláiban. Megvizsgáljuk a mobil tartalommal kapcsolatos problémákat, majd ismertetjük az osztályunk által fejlesztett speciális tartalomábrázolási eljárást, ami megoldást nyújthat ezen problémák nagy részére.

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] és [PPT] formátumban.)


WordLearner.com - online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten

Benedek Balázs
UpSpring Bt.

Mára az idegen nyelvek tanulásának számítógépes segítésére számos módszert dolgoztak ki, a komplett hangos nyelvleckéktől kezdve az weben és wapon elérhető szótár- és játékprogramokig. Rendszerünk a szavak összegyűjtéséhez és játékos tanulásához nyújt segítséget a PC előtt ülve, mobil telefonos játékokkal vagy egyedi, házilag kinyomtatott segédanyagok készítésével. Előadásunkban áttekintjük a különböző platformokon tapasztalt fejlesztési akadályokat és külső kényszereket.

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] és [PPT] formátumban.)


Mobiltelefonos ügyintézés az önkormányzatoknál

Szakolyi András
IND

A KET-KITmobil egy komplex önkormányzati ügyfélkapcsolati megoldás, amelynek segítségével SMS-ben, illetve mobiltelefonra letölthető JAVA alkalmazással, felhasználóbarát grafikus felületen lehetséges kapcsolatot tartani a lakossággal.

Fejlesztésekor cél az volt, hogy az önkormányzat minden olyan mobiltelefonos ügyintézési, ügyfélszolgálati funkciót megvalósítson, amit a jogi szabályozás megenged és a technológia lehetővé tesz. Ez az első, és jelenleg az egyetlen ilyen jellegű, működő alkalmazás. A JAVA kliens előnye, hogy az ügyfeleknek nem kell bonyolult kódszavakat, telefonszámokat megjegyezniük, a könnyen kezelhető menürendszer segítségével szerteágazó funkcionalitást használhatnak. Az előadás bemutatja a megoldás főbb funkcióit és technológiai felépítését.

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] és [ODP] formátumban.)


Bármi áron, mindenképpen

Kis György
FORNAX

A változatosság gyönyörködtet, tartja az ókori bölcsesség, de vegyük figyelembe, hogy akkoriban nem ismerték a mobil fizetést. A fogyasztó már ki sem ismeri magát a számos különböző megoldás között, melyek többnyire csak pár behatárolt helyzetben vagy a kereskedők egy szűk halmaza esetén kínálják a mobil fizetés lehetőségét.

Az előadás ismerteti a piacon lévő prominens filozófiákat, majd bemutatja az EU támogatással készült SEMOPS fizetési szolgáltatást, amely egy belső üzenetszabvány és egy szabványos fizetési folyamat segítségével általános fizetési megoldást kínál minden olyan üzleti helyzetben, ahol az elektronikus fizetés alkalmazható. Szó esik még a Market Validation fázisról, mely során a konzorcium éles bevezetésekkel kívánja bizonyítani a megoldás piacképességét.

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] és [PPT] formátumban.)


Az igazi web a zsebünkben

Dornbach Péter
NOKIA Research Center Hungary

A mobil eszközök sokáig másodrangú polgárok voltak a weben - számos protokoll és megoldás a vezetékes Internet lebutított változatát nyújtotta a felhasználóknak. Ez a trend változni látszik, a mobil eszközök által nyújtott élmény egyre közeledik a PC-n tapasztalhatóhoz. Az előadás általános betekintést nyújt a tendenciába, és kiemelten foglalkozik a Nokia OSS webböngészővel, amely jelentős mérföldkő a mobil böngészők fejlődésében.

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] formátumban.)


A Mobilweb-szerverek világa

Márton Gábor
NOKIA Research Center Hungary

Az Internet már jó ideje elérhető mobil eszközökről. A mobil eszközök viszont nem érhetők még el az Internetről. Az előadás témája a mobil web szerver (http://research.nokia.com/research/projects/mobile-web-server/), amely jelentős lépés afelé, hogy a mobiltelefonok akár teljes jogú polgáraivá is válhassanak az Internetnek.

(A teljes előadás anyaga elérhető [PDF] és [PPT] formátumban.)


Záróbeszéd

Dr. Kovács László
W3C-MI

A konferencián elhangzott előadások és a W3C irányelveinek összevetése:
az előadás anyaga elérhető [HTML] formátumban.


Megyaszai Éva, W3C Magyar Iroda (office@w3c.hu)
2006. 10. 26.

Valid XHTML 1.0 Transitional