Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Szövegalternatívák:
1.1 Irányelv értelmezése

1.1 Irányelv: Szöveges alternatívát biztosít bármilyen nem-szöveges formátumú tartalomhoz, olyan módon, hogy a szükségleteknek megfelelően nagybetűre, Braille-írásra, beszédre, szimbólumokra, vagy egyszerűsített nyelvre lehessen változtatni

Az 1.1 Irányelv célja

Jelen irányelv célja, hogy a nem-szöveges tartalmak szöveges formátumban is hozzáférhetők legyenek. A "szöveg" kifejezés elektronikus szövegre utal és nem képként reprezentált szövegre. Az elektronikus szöveg rendelkezik a semleges megjelenítés különleges előnyével. Ez azt jelenti, hogy a szöveg a szükségletek függvényében átalakítható a láthatóság, hallhatóság, tapinthatóság, valamint ezek kombinációi szerint, így az elektronikus szöveg a felhasználó igényeinek legmegfelelőbb módon tehető hozzáférhetővé. Az olvasási nehézséggel küzdő felhasználók számára könnyedén nagyítható és kihangosítható, illetve a további igényeknek megfelelően tapinthatóvá tehető.

Fontos: A fejlődési és beszédértési problémákkal küzdő emberek részére a tartalmak elemei különböző szimbólumokká alakíthatók át, de ez nem meríti ki teljesen a szimbólumok ilyen irányú felhasználási lehetőségeit.

Javasolt technikák az 1.1 Irányelvhez (nem teljesítési feltétel specifikusak)

A jelen irányelv adott teljesítési feltételének megfelelő technikák az alábbiakban kerülnek felsorolásra. Amennyiben léteznek olyan technikák, amelyek az irányelvre vonatkoznak, de nem tartoznak egyetlen teljesítési feltételhez sem, azok itt kerülnek ismertetésre. Ezek a technikák nem megköveteltek és nem elégségesek a teljesítési feltételek szempontjából, de bizonyos típusú webtartalmakat elérhetőbbé tehetnek számos felhasználó számára.

  • Jelnyelvi videók biztosítása csak-audió fájlok részére (hivatkozás előkészületben)


Teljesítési feltételek: