Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

Hibamegelőzés (jogi, pénzügyi, adat)
A 3.3.4 teljesítési feltétel értelmezése

3.3.4 Hibamegelőzés (Legal, Financial, Data): Azoknál a weboldalaknál, ahol jogi kötelezettségvállalás vagy pénzügyi tranzakciók teljesítése történik, amelyek a felhasználó által állítható adatokat törlnek vagy módosítanak az adattároló rendszerekben; vagy a felhasználó tesztre adott válaszait küldi; legalább az egyik igaz az alábbiak közül: (AA szint)

 1. Visszafordítható: A küldés visszafordítható.
 2. Ellenőrzött: A felhasználó által bevitt adatok ellenőrzése a beviteti hibák kiszűrésére, és a felhasználó számára biztosított ezek javítása.
 3. Megerősített: Hozzáférhető egy mechanizmus az információ átnézéséhez/ellenőrzéséhez, megerősítéséhez, és javításához, mielőtt a küldés véglegessé válna.

A teljesítési feltétel célja

A teljesítési feltétel célja, hogy a megóvja a fogyatékkal élő felhasználókat a vissza nem fordítható műveletek során elkövetett hibák súlyos következményeitől. Például egy nem visszatéríthető repülőjegy megvásárlása vagy részvényvásárlás egy brókerügynökségen keresztül olyan műveletek, amelyek komoly pénzügyi következményekkel járhatnak. Abban az esetben, ha a felhasználó elhibázza/elüti a repülés időpontját, akkor rossz járatra vásárolt egy vissza nem váltható jegyet. Ha a felhasználó elrontja a megvásárolandó részvények számának kitöltését, akkor több részvényt vesz meg, mint amennyit eredetileg szándékozott. Ezek mind olyan ügyletek, amelyek gyors döntést igényelnek, később nem vonhatók vissza és rendkívüli költségekkel járhatnak. Ezekhez hasonlóan az is helyreállíthatatlan hiba lehet, ha a felhasználó akaratán kívül egy olyan adatbázist töröl, vagy módosít, amelyre később szüksége lenne. Ilyen lehet például az utazási profilja egy utazásszervező cég honlapján belül. Ebben a részben különböző tesztadatok is szerepelnek, mert a hitelesség ellenőrzésénél a felhasználók általában nem változtathatják meg az előzőleg elküldött válaszukat. Ezen okból kifolyólag a felhasználóknak biztosnak kell lenniük abban, hogy az adatok helyesen kerülnek elküldésre.

A fogyatékos felhasználók sokkal nagyobb valószínűséggel követnek el hibákat. Az olvasási problémákkal küzdők felcserélhetnek számokat vagy betűket, a mozgássérültek pedig véletlenül is lenyomhatnak billentyűket. A műveletek visszavonhatóságának biztosítása lehetőséget ad az egyébként súlyos kárt okozó hibák kijavítására. Az adatok felülvizsgálatának és kijavításának a lehetősége szintén megóvhatja a felhasználót a komoly következményekkel járó tévedések elkövetésétől.

A felhasználó által ellenőrzött adat olyan információ, amelyhez a felhasználó hozzáférhet (pl., név és lakcím adat a felhasználó számláján). Ezek nem vonatkoznak olyan adatokra, mint az Internet bejelentkezési információk, vagy a keresőmotor használatát megfigyelő szoftverek adatai.

A 3.3.4 teljesítési feltételből származó előnyök

 • A komoly következményekkel járó hibákat kiküszöbölő intézkedések a sokkal könnyebben hibázó fogyatékos felhasználókat segítik.

Példák a 3.3.4 teljesítési feltételre

Kapcsolódó források

A források tájékoztató jellegűek, és csak angol nyelven érhetőek el.

(none currently documented)

A 3.3.4-es teljesítési feltételhez kapcsolódó technikák és gyakori hibák - Hibamegelőzés (jogi, pénzügyi, adat)

Ebben a részben minden egyes, számmal jelölt tétel egy olyan technikát vagy technikák kombinációját jelöli, amelyet a WCAG Munkacsoport elegendőnek tart a jelen teljesítési feltételnek való megfeleléshez. A felsorolt technikák csak abban az esetben felelnek meg a teljesítési feltételnek, ha az összes WCAG 2.0 megfelelőségi követelmény teljesítésre került.

Elégséges technikák

Utasítások: Válassza ki az alábbi szituációk közül azt, amelyik illik az Ön által használt tartalomhoz. Minden szituáció olyan számmal jelölt technikákat(vagy technikák kombinációját) tartalmaz, amelyet a Munkacsoport elégségesnek tart az adott szituációban.

A szituáció: Ha egy alkalmazás jogi műveletet eredményez, mint például egy vásárlás vagy egy jövedelem adó elküldése
 1. G164: Providing a stated period of time after submission of the form when the order can be updated or canceled by the user

 2. G98: Providing the ability for the user to review and correct answers before submitting

 3. G155: Providing a checkbox in addition to a submit button

B szituáció: Ha a művelet adatok törlését eredményezi:
 1. G99: Providing the ability to recover deleted information

 2. G168: Requesting confirmation to continue with selected action

 3. G155: Providing a checkbox in addition to a submit button

C szituáció: Ha a weboldal ellenőrző alkalmazást tartalmaz:
 1. G98: Providing the ability for the user to review and correct answers before submitting

 2. G168: Requesting confirmation to continue with selected action

Egyéb technikák (javasolt) a 3.3.4-hez

Bár a megfelelőség szempontjából nem számítanak követelménynek, az alábbi technikákat érdemes figyelembe venni a tartalomhoz való hatékonyabb hozzáférés elősegítésére. A felsorolt módszerek/technikák közül nem mindegyik működik vagy hatékony bizonyos helyzetekben.

 • A felhasználó értesítése a végrehajtandó visszafordíthatatlan műveletről (hivatkozás előkészületben)

 • SCR18: Providing client-side validation and alert (Scripting)

 • A fókusz áthelyezése a hibára (hivatkozás előkészületben)

 • Azonos szó vagy betűkombinációk kerülése a legördülő menüben. (hivatkozás előkészületben)

 • A sikeres elküldött adatokról szóló visszajelzés biztosítása (hivatkozás előkészületben)

A 3.3.4 kapcsán elkövetett gyakori hibák

A WCAG Munkacsoport a következő gyakran előforduló hibákat említi meg a 3.3.4-es teljesítési feltételre vonatkozóan:

(Jelenleg nincs dokumentált hiba)

Terminológia

beviteli hiba

a felhasználó által megadott, de a gép által nem elfogadott információ

Megjegyzés: ez magába foglalja:

 1. A weboldal által igényelt, de a felhasználó által kihagyott információt

 2. A felhasználó által megadott, de nem megfelelő adatformátumú vagy értékű információt

felhasználó által állítható információ

olyan adat, amely a felhasználó által hozzáférhető és módosítható

Megjegyzés: Ez nem utal olyan dolgokra, mint az internetes logók vagy a böngészők monitorozási adatai.

Példa: A felhasználók azonosítóihoz használt név- és cím-mezők.

jogi kötelezettségek

ügyletek, ahol az egyén vállal bizonyos jogi kötelezettségeket és élvez bizonyos jogokat

Példa: Házassági engedély, részvénykereskedelem (pénzügyi és jogi), végrendelet, bankkölcsön, adoptálás, belépés a hadseregbe, egyéb hasonló szerződés stb.

mechanizmus

folyamat vagy technika az eredmény eléréséhez

Megjegyzés 1: A mechanizmust a tartalom keretein belül biztosíthatjuk, illetve épülhet platformokra vagy felhasználói programokra, a kisegítő technológiákat is beleértve.

Megjegyzés 2: A mechanizmusnak az adott megfelelőségi nyilatkozat összes teljesítési kritériumának eleget kell tennie.

weboldal

egy nem beágyazott forrás, amely elérhető egy HTTP-t használó egyszerű URI-ről , valamint bármilyen más forrás, amelyet a előállításhoz használtak (used in rendering), vagy ezzel együtt megjelenítésre terveztek (intended to be rendered) egy felhasználói program által

Megjegyzés 1: Habár bármely „más forrás” az elsődleges forrással együtt kerülne előállításra (rendered), az előállításuk nem feltétlenül egyidőben történne.

Megjegyzés 2: A fenti irányelvekkel való megfelelőség céljából a forrásnak „nem beágyazottnak” kell lennie a megfelelőség tartományán belül ahhoz, hogy weboldalnak minősüljön.

Példa 1: Webforrás, mely magába foglalja az összes beágyazott képet és médiát.

Példa 2: Egy Aszinkron Java-szkriptet és XML-t (AJAX) használó web levelezési program. A program teljesen a http://example.com/mail oldalon működik, de tartalmaz egy postafiókot (inbox), egy partnerek részt és egy naptárt. Hivatkozások és gombok biztosítottak ahhoz, hogy a postafiók, partnerek rész vagy a naptár megjelenjen, de az oldal URL elérésében ne következzen be változás.

Példa 3: Testre szabható portálhely, ahol a felhasználók megválaszthatják a tartalom megjelenését különböző tartalmi modulokon keresztül.

Példa 4: Amikor a felhasználó belép a http://shopping.example.com/ oldalra a keresőjén, egy moziszerű, interaktív vásárlási környezetbe kerül, ahol vizuálisan mozog egy üzletben, veszi le a termékeket a polcokról, és teszi őket az előtte lévő vizuálisan megjelenő kocsiba. A termékekre történő kattintás, a termék mellett lebegő (termék)specifikációs lap megjelenítését hívja elő.Ez lehet egy egyszerű weboldal vagy csak egy oldal a webhelyen belül.