Understanding WCAG 2.0

Skip to Content (Press Enter)

C melléklet: A metaadatok értelmezése

Ebben a részben a WCAG 2.0 teljesítési feltételeinek megfelelő metaadat technikák kerülnek ismertetésre. A metaadatokkal kapcsolatos további informácioókért tekintse meg az alábbi forrásokat.

Legegyszerűbben leírva a metaadatok "adatokról szóló adatok", amelyek a források leírására és megtalálására szolgálnak.

A metaadatok hatásos eszközök a weblapok és az olyan akadálymentesített weblap elemek leírására, mint az egymásnak megfelelő társított webtartalom változatok.Ezek a leírások viszont képessé teszik a felhasználókat az igényeiknek megfelelő információk megtalálására.

A WCAG-val együtt a metaadatok, többek között, az alábbi szerepekre alkalmasak:

  1. A metaadatok segítséget nyújtanak a konform weblap változatok és a nem-megfelelő weblapok párosításához, annak érdekében, hogy a felhasználók a számukra használhatatlan nem-megfelelő lapokról megtalálják a konform weboldalakat.

  2. A metaadatok felhasználhatók azoknak a lapváltozatoknak a megtalálására és leírására, amelyeknek többszörös változata került kidolgozására, különösen abban az esetben, ha a lapokat fogyatékos felhasználók általi alkalmazásra optimalizálták. A felhasználó a metaadatok révén megtalálhatja a lapváltozatot és azonosíthatja annak jellegzetességeit, vagyis megtalálhatja az igényeinek legjobban megfelelő verziót.

  3. A teljes lapokhoz kapcsolódó alkalmazásokon kívül (mint amilyenek a fenti 1-es és 2-es pontban szerepelnek) a metaadatok segítségével a weboldal elemek változatai is leírhatók. Tehát, a metaadatok segítségével megtalálhatjuk egy weblap elem változatát és megszerezhetjük a változatok (amennyiben vannak) leírását, annak érdekében, hogy megtalálhassuk a felhasználó igényeinek leginkább megfelelő verziót.

Metaadatok forrásai

A metaadat leírások gyakran használnak meghatározott és elfogadott szótárakból származó értékeket. Ilyenek például a forrás témája, vagy a publikációjának dátuma. Ezek általában a számítógép által olvashatók. Az a szoftver, amely képes a metaadat séma értelmezésére számos hasznos feladatra használható, de egyébként semmit sem ér. Általában a metaadatokkal rendelkező objektumok egy vagy több metaadat leírással rendelkeznek.

A metaadatok jól ismert specifikációi (sémái) az alábbiak lehetnek:

Léteznek olyan eszközök, amelyek a források leírását teszik lehetővé, de ezt kézzel is meg lehet oldani. Minél könnyebben előállítható vagy összegyűjthető a metaadat a forrás megalkotásánál, vagy publikálásánál, annál hatékonyabb lesz az eljárás és valószínűbb az alkalmazása.

Néhány példa lehet:

Az akadálymentesítést segítő metaadatok alkalmazása jelentheti: