W3C

A World Wide Web Consortium Szabályleíró nyelvek címmel műhelykonferenciát rendez

Az ipari vezetők első gyűlése az üzleti szabályleíró és szemantikus webalkalmazások témában

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó:
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 or +1.617.253.2613
Európai, afrikai és közelkeleti kapcsolattartó:
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó:
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(Ez a sajtónyilatkozat megtalálható még: angolul, franciául és japánul.)

http://www.w3.org/ - 2005. április 27. - A W3C több mint hatvan ipari és kutató szervezet jelenlétével rendezi meg Washington DC-ben az egységes szabályleíró nyelv fejlesztésével - mely a Szemantikus Web fejlesztésének következő lépcsőfoka - foglalkozó műhelykonferenciát. A W3C Szabályleíró nyelvek műhelykonferenciája (W3C Rule Languages Workshop), melynek az ILOG SA ad helyt, s melynek támogatója még a DARPA, találkozási lehetőség az üzleti szabályfejlesztő vezetőknek, a felhasználóknak és a Szemantikus Web fejlesztőinek, ahol meghatározhatják egy általános szabályleíró nyelv követelményeit.

"Évekkel a szabályleíró nyelv ipari és kutatói fejlesztése után közeledés indult meg", mondta Sandro Hawke, a W3C Szemantikus Web csapatának fejlesztője és a konferencia alelnöke. "Felhasználói társaságok, szabályleíró nyelvek fejlesztői és Szemantikus Web fejlesztők ülnek össze ezen a műhelykonferencián, teret adva mindenkinek, hogy hozzájáruljon a webes szabályleíró nyelvek egy közös megoldásához."

Hawke megosztja alelnöki teendőit Christian de Sainte Marie-val, az ILOG-tól, és Said Tabettel a RuleML.org-tól.

A sikeres szoftver alkalmazás kulcsa a szabályleíró technológia

Szabályok mindenhol vannak. Megtalálhatók sok domain-nél, diszciplinánál és vállalatnál. Az üzletpolitika, a törvények és az előírások, az útmutatók és a legsikeresebb megoldások, a definíciók és az axiómák, az adatbázis-séma fordítások, a feladatkezelők elágazásai és a technikai megszorítások, mind megkövetelnek egy deklaratív és moduláris megközelítést implementációjukhoz.

Pezsgő kereskedelmi piaca van a szabályleíró technológiák különböző családjainak, mint a termékelőírások, az esemény-feltétel-akció szabályok, a Prolog, a relációs adatbázis rendszerek és mások. Bár gyakorlatilag ezek közt a rendszerek közt, különösen a különböző családok közt, az együttműkődés jelenleg meglehetősen korlátolt.

A webes alkalmazásoknak szüksége van egy szabványos szabályleíró nyelvre

A szabályok a Szemantikus Web víziójának is kulcselemei, s hozzájárulnak az elosztott, transzparens és skálázható módszerek összetett forrásaiból származó adatok integrációjához, származatatásához és transzformációjához. Magukat a szabályokat kezelhetjük adatként, publikálhatjuk a Weben, és míg az URI-kat (vagy Qname-eket) a szabályleíró nyelvekben szimbolikus konstansként használjuk, tudásbázisok közti hasznos linkeket is formázhatnak. A webszolgáltatások területén a szabályok lehetőséget kínálnak, hogy automatizáljuk a végrehajtást és az irányelvek megfogalmazását, melyek az információátadást, a szolgáltatáselérést vagy az eljárásvégrehajtást vezérlik.

Ez a műhelykonferencia egy lépés csupán azon az úton, melyen egy olyan szabványnyelv szerkezetét alakítják ki, mely támogatja a szabályleíró rendszerek együttműködését a Weben. Célja, hogy párbeszédet teremtsen a kereskedők, a technológusok, az alkalmazásfejlesztők és a felhasználók között, hogy eszmét cseréljenek és javaslatokat tegyenek a W3C-nek arról, mi lenne a legmegfelelőbb szabvány- vagy szabványcsalád-specifikációja a nyilvános megjelenésnek és a szabályok Weben való cseréjének úgy, hogy ne végezzünk felesleges munkát a széleskörű adaptációs lehetőségek optimalizálásakor és a különböző alkalmazások és rétegek közti konzisztencia és együttműködés fejlesztésekor, miközben a speciális követelményeket figyelembe vesszük.

A résztevők közt találhatjuk a szoftver-, a gyártó- és a pénzügyi ipar vezetőit, az élettudományok kutatóit és a Szemantikus Web mérnökeit

A műhelykonferencia felhívására (Call for Participation) érkező tanulmányok közül hatvannyolc lett elfogadva. Ezek nagyjából három csoportba sorolhatók: különböző vállalatok esettanulmányai, technológia-javaslatok és a szabályleíró nyelvek-Szemantikus Web kapcsolatok. A program-ban található szekciók ezen témák köré szerveződtek, illetve felmérik a ma létező szabályleíró nyelveket, meghatározzák a közös jellemzőket és a következő lépéseket.

A műhelykonferenciáról a következőket szeretnénk megjelentetni:

Ezek nagy része már megtalálható a műhelykonferencia honlapján. A jövőben talán létrejön egy W3C munkacsoport is a szabályleíró nyelvek fejlesztésére.

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi székhelyű European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztések demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 350 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!