A World Wide Web Consortium tíz éves fennállását ünnepli

Európai, afrikai és Közel-keleti kapcsolat --
Ázsiai kapcsolat --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

http://www.w3.org/ -- 2004. október 13. -- A World Wide Web Consortium (W3C) egy szimpóziummal ünnepli meg tíz éves fennállását december 1-jén, a bostoni Fairmont Copley Plaza hotelben. Az egész napos eseményen olyan, a világ minden tájáról érkező, jelentős személyiségek tartanak majd előadásokat és vesznek részt vitákban, akik meghatározó szerepet játszottak és játszanak a Web létrehozásában, annak a nyitottá és mindenki számára elérhetővé tételéért, ill. lehetőségeinek maximális kihasználásáért folyó törekvésekben. Bár a részvétel korlátozott -- csak a W3C tagjainak és meghívott vendégek számára nyitott --, a szervezők tervezik, hogy a nap előadásainak és beszédeinek tartalmát közzéteszik.

MI: A Tíz Éves Jubileumi Szimpózium a World Wide Web Consortium megalapítását ünnepli

A rendezvényen beszédek, viták és kerekasztalbeszélgetések hangzanak majd el -- előtérbe tolva a személyes véleményeket -- arról, miként indították el a Webet azok, akik akkor jelen voltak; miért jött létre a World Wide Web Consortium; a Konzorcium jelenlegi szerepéről a Web lehetőségeinek maximális kiaknázásáért folyó törekvésekben; továbbá sor kerül a Web jövőjére vonatkozó előadásokra, előrevetítésekre.

KI: A webes közösség jelentõs személyiségei, a W3C Team-je és tagjai, valamint meghívott előadok

A programot az MIT elnöke, Dr. Charles M. Vest fogja megnyitni, aki aktívan közreműködött abban, hogy a W3C az MIT-nél hozza létre első rezidenciáját. Sir Timothy Berners-Lee (KBE) barátaival, korábbi kollégáival és a Web kezdeti stádiumaiban szerepet játszó műszaki közösség tagjaival találkozik majd, hogy személyes véleményeiket, történeteiket cseréljék ki a Web kifejlődésének kezdeteiről. Az eseményt Robert Metcalfe, az Ethernet feltalálója, a 3Com Corporation alapítója -- és jelenleg a Polaris Venture Partners General Partner-e -- moderálja majd, megadva a szót a kerekasztalbeszélgetések résztvevőinek és az előadóknak, akik a Web üzletre, tudományra, társadalomra és kultúrára gyakorolt hatásáról értekeznek majd.

A résztvevők -- mint például Jean-François Abramatic, az ILOG vezető termékmenedzsere, valamint Michael Cosnard, az INRIA Sophia Antipolis igazgatója és az ERCIM vezetője -- a W3C létrehozásáról és a Web hatásáról beszélnek majd. Denis Lacroix, az Amadeus cég termékfejlesztési igazgatója, Takeshi Natsuno, az NTT DoCoMo multimédia-szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének vezetője, Tim O'Reilly, az O'Reilly Media alapítója és vezérigazgatója, valamint William (Bill) Ruh, a Cisco Systems Global Pracice Director-a a nemzetközi üzlet és ipar perspektíváját vázolják föl. Az előadók listája hamarosan tovább bővül, e tekintetben a W3C10 honlapján tájékozódhatunk.

MIKOR: 2004. december 1.

HOL: Fairmont Copley Plaza hotel, Boston, Massachusetts állam, USA

Üdvözlőkártya

A lelkes közönség az üdvözlőkártya aláírásával fejezheti ki jókívánságait.

A W3C10 szponzorai

A World Wide Web Consortium hálás a W3C Platinum fokozatú szponzorának: az MIT Számítógéptudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory; CSAIL), és az összes tagszervezetnek, a médiának és a szponzoroknak, akik nagylelkűen anyagi támogatást vagy egyéb szolgáltatásokat nyújtottak, biztosítva a W3C Tíz Éves Jubileumi Ünnepének sikerét.

A World Wide Web Consortium-ról

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztéseket demonstrálására. A W3C jelenleg közel 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!