W3C logoWeb Accessibility Initiative (WAI)         logo

Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI): Stratégiák, irányelvek, források, hogy a hátrányos helyzetűek is hozzáférjenek az Internethez

Webes akadálymentesítéssel kapcsolatos üzleti esettanulmány fejlesztése szervezetek számára: Áttekintés

Az oldal tartalma

Jelen oldal az első az öt weboldal közül, amely a társadalmi, technikai, pénzügyi, valamint jogi tényezőkkel foglalkozik a webes akadálymentesítéshez készült üzleti esettanulmányban. Minden oldal a webes akadálymentesítés külön megközelítését mutatja be, testreszabott üzleti esettanulmány fejlesztésére vonatkozó útmutatóval együtt.

Bevezetés

Az Internet egyre inkább fontos forrás az élet számos területén: oktatás, foglalkoztatás, kormányzás, kereskedelem, egészségügy, rekreáció, társasági élet és sok egyéb. A webet nemcsak információszerzésre, hanem információ nyújtására és társadalmi érintkezésre is használják. Éppen ezért alapvető, hogy az Internet hozzáférhető legyen úgyn, hogy azonos szintű elérést és azonos szintű lehetőséget biztosítson a hátrányos helyzetű emberek számára is . A fogyatékkal élők jogaira vonatkozó ENSZ egyezmény (2006) a webes akadálymentesítést alapvető emberi jogként elismeri el.

Noha az akadálymentesítés a fogyatékkal élőkre összpontosít, előnyöket jelent az idősebb felhasználók, a mobiltelefont használók, illetve bárkinek és bármely szervezet számára is. Az idős felhasználók életkorához kapcsolódó akadálymentesítési igénye egyre inkább fontos fogyasztói szempont a szervezetek számára, mivel az időskorú felhasználók aránya jelentősen növekszik. Az akadálymentes webhelyekkel rendelkező szervezetek számára előnyös a keresőoptimalizálás (SEO), a jogi kockázatok csökkentése, a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) szemléltetése és a fogyasztói hűség növekedése.

A szervezetek tekintélyes befektetési megtérüléssel (ROI) számolhatnak, melyek ellensúlyozzák a webes akadálymentesítés megvalósításának költségeit. Annak érdekében, hogy hajlandók legyenek elvégezni a kezdeti beruházást, számos vállalatnak meg kell értenie a webes akadálymentesítés társadalmi, technikai és pénzügyi előnyeit és várható megtérülését. A projektre fordított erőforrások indoklását gyakran "üzleti esettanulmánynak" nevezik. Az üzleti esettanulmányok gyakran egy projekt értekeinek elemzését dokumentálják, összevetve azt a szervezet céljaival, a költség-haszon elemzéssel és az elvárt eredményekkel.

Tényezők a webes akadálymentesítéshez készült üzleti esettanulmányhoz

A webes akadálymentesítés üzleti elemzésének különböző szempontjai a következő oldalakon jelennek meg részletesen:

A személyre szabott üzleti esettanulmány kialakításához, minden oldal segítő kérdésekkel kezdődik annak meghatározására, hogy egy bizonyos szervezet esetében hogyan alkalmazzák ezeket a tényezőket.

Felhasználási engedély

A "Webes akadálymentesítéssel kapcsolatos üzleti esettanulmány fejlesztése szervezetek számára" forrásgyűjetemény W3C szellemi tulajdon, copyright© W3C, és a W3C Documentum Licensz alapján engedélyezett. Módosítások végezhetőek az anyagon.

A Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) támogatja a "Webes akadálymentesítéssel kapcsolatos üzleti esettanulmány fejlesztése szervezetek számára" c. dokumentumban szereplő információ másolását, változtatását, fordítását, terjesztését és megjelenítését, amíg az a dokumentumra forrásanyagként hivatkozik:

Developing a Web Accessibility Business Case for Your Organization, S.L. Henry és A.M.J. Arch, eds. World Wide Web Konzorcium (MIT, ERCIM, Keio), 2009. június http://www.w3.org/WAI/bcase/

A testre szabott üzleti esettanulmány fejlesztése

A jó esettanulmány a szervezet céljaira és motivációira összpontosít. A webes akadálymentesítés értékeinek és eredményeinek bizonyos szempontjai, egyik szervezet számára a különleges helyzetéből eredően sokkal fontosabbak lehetnek, mint egy másik szervezetnek. Például az egyik szervezet motivációja lehet a társadalmi felelősségvállalás szemléltetése a fogyatékkal élő emberek befogadása által, miközben egy másik szervezet elsődleges motivációja a technikai minőség és a nemzetközi szabványok betartása lehet.

Mint ahogyan a szervezetek céljai és motivációi különbözőek, ugyanúgy eltérőek az esettanulmányaik is. Egy speciális szervezet testre szabott esettanulmánya eltérő tartalommal és stílussal rendelkezik és az adott szervezetre összpontosítva egyesíti a különböző hangsúlyú szempontokat.

Példák a különböző tényezőkre különböző környezetben

Alul szerepelnek a szervezetek különböző motivációinak példái az akadálymentesítés alkalmazására, és hogy ezeket hogyan lehet bevonni a testre szabott esettanulmányokba:

Fontos, hogy az Ön esettanulmánya más szempontokat is figyelembe vegyen a kiemelt szempontokon kívül. Például:

További források

Az alábbi források további részleteket biztosítanak az akadálymentesítési esettanulmányhoz:

Web akadálymentesítés idős felhasználók részére: Szakirodalmi áttekintés
Az Internetet használó idős felhasználók növekvő fontosságát szemlélteti, valamint az átfedést az öregedéssel együtt járó elgyengülést tapasztaló idősek Web akadálymentesítési követelményei és a Web Akadálymentesítési Útmutatója 2.0 rendelkezései közötti. Statisztikákat tartalmaz a demográfiai változásokról és az öregedéssel együtt járó elgyengülés gyakoriságáról.
Webes Akadálymentesítés és Mobil Web: A Webhely elérhetővé alakítása a fogyatékkal élők és a mobil eszközöket használó emberek számára
Azt mutatja be, hogy hogyan lehet a Webhelyeket sokkal hatásosabban megtervezni ahhoz, hogy mobil eszközről is és a fogyatékkal élők számára is elérhetők legyenek, akkor amikor a fejlesztők megértik a lényeges átfedéseket a két kivitelezési cél és az irányelvek között. Sokkal részletesebb dokumentumokhoz kapcsolódik.
WAI források
Felsorolja a W3C Web Akadálymentesítési Kezdeményezésből származó elsődleges forrásokat, beleértve több olyan forrást, melyek további információt biztosítanak a szervezetek számára egy üzleti esettanulmány fejlesztéséhez.

Az üzleti esettanulmányokhoz néha kapcsolódik egy megvalósíthatósági terv, amely a vonatkozó lépéseket írja le a szervezet Webhelyének akadálymentesítéséhez. Egy független WAI forráskészlet, megvalósíthatósági terv a web akadálymentesítéshez, információt biztosít a kezdeti értékeléshez, a szervezési irányelvek fejlesztéséhez, képzéshez, szerkesztési eszközök kiválasztásához és a megfelelőség értékeléséhez.

[ Az oldal tetejére | Következő oldal - Társadalmi tényezők ]