A World Wide Web Consortium Magyar Iroda logója

> Hír archívum > Magyarországi hírek, 2006.

November

Akadálymentesítési vendégelőadás a BME-n

2006. november 17.: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékén november 6-án, a Tervezés speciális felhasználók számára kurzuson elhangzott akadálymentesítési előadás anyaga W3C WAI, avagy weblapok akadálymentesítése címmel (3 Mb, PDF) megtekinthető honlapunkon.

Szemantikus Web előadás a Debreceni Egyetemen

2006. november 16.: A Debreceni Egyetemen elhangzott Szemantikus Web előadás anyaga Leíró Logikai Programozás címmel (a 28. diáig, 216Kb, PDF) megtekinthető honlapunkon. A rendezvényen Lukácsy Gergely áttekintette a Leíró Logikák (LL, angolul: Description Logics) formalizmust, amely a Szemantikus Világháló matematikai alapja. Bemutatta a Leíró Logikák szintaxisát, szemantikáját, a különféle nyelv-változatokat az AL nyelvtől a SHIQ-ig, sőt még azon is túl. Áttekintette az LL következtetési feladatok fajtáit, beszélt a terminológiai és adatkövetkeztetésről, valamint a nyílt és zárt világ szemléletről.

A következő félévben várhatóan ismét két alkalommal jelentkezünk: ezen előadás folytatásával, és egy mobilweb témájú előadással. A részletekről tavasszal híreink közt olvashat.

Október

Magas szakmai színvonal a W3C Mobilweb Műhelykonferencián

2006. október 20.: A résztvevők nagy megelégedésére magas szakmai színvonalú előadások hangzottak el a W3C Magyar Iroda által október 18-án az MTA SZTAKI-ban rendezett W3C Mobilweb Műhelykonferencián. Az előadások anyagai elérhetők a programleírásból, s fényképgyűjteményünk is megtekinthető.

Szeretnénk köszönetet mondani előadóinknak a jó hangulatú és tartalmas előadásokért és a résztvevőknek az építő hozzászólásokért. Illetve ezúton is köszönetet mondunk támogatóinknak, hogy lehetővé tették a konferencia létrejöttét:

További információk a W3C Mobilweb Műhelykonferencia oldalon.

Szemantikus Web előadás a Debreceni Egyetemen

2006. október 16.: A Debreceni Egyetem egy informatikai kurzusa keretében a W3C Magyar Iroda előadássorozatot indított a weboldalak akadálymentesítése, szemantikus web és mobilweb témákban. A rendezésért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Dr. Bognár Katalinnak.

A sorozat második előadására október 17-én kedden 16 órakor kerül sor a Matematika Épület M419-es előadójában, Leíró Logikai Programozás címmel, Dr. Szeredi Péter és Lukácsy Gergely előadásban. Előzetes az előadásból:

„Az előadás első részében áttekintjük a Leíró Logikák (LL, angolul: Description Logics) formalizmust, amely a Szemantikus Világháló matematikai alapja. Bemutatjuk a Leíró Logikák szintaxisát, szemantikáját, a különféle nyelv-változatokat az AL nyelvtől a SHIQ-ig, sőt még azon is túl. Áttekintjük az LL következtetési feladatok fajtáit, beszélünk a terminológiai és adatkövetkeztetésről, valamint a nyílt és zárt világ szemléletről. Végül felvázoljuk a leginkább elterjedt, ún. tabló alapú LL következtetési algoritmus alapelveit.

Az előadás második részében a Logikai Programozás rövid bemutatását követően a Leíró Logikák és a Logikai Programozás kapcsolatát tárgyaljuk. Áttekintjük az ezirányú kutatásokat, majd ismertetjük saját eredményeinket a Prolog alapú adatkövetkeztetés területén.”

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

W3C Mobilweb Műhelykonferencia a SZTAKI-ban

2006. október 16.: A W3C Magyar Iroda 2006. október 18-án szerdán az MTA SZTAKI Tanácstermében (1111 Budapest, Kende u. 13-17.) rendezi meg a W3C Mobilweb Műhelykonferenciát. A rendezvény nyilvános és ingyenes. Részvételének biztosítása érdekében kérjük mielőbb regisztráljon.

Ez úton is meg szeretnénk köszönni támogatóinknak, hogy lehetővé tették, a konferencia létrejöttét:

További információk a W3C Mobilweb Műhelykonferencia oldalon.

A Debreceni Egyetemen tartott WAI-előadások anyaga letölthető

2006. október 06.: A Debreceni Egyetem egy informatikai kurzusa keretében megrendezésre kerülő „W3C Magyar Iroda előadássorozat” első előadásainak anyaga megtekinthető honlapunkon:

A következő előadást október 17-én 16.00 órától a Szemantikus Web témájában hallgathatják meg az érdeklődők. A részletekről hamarosan beszámolunk.

Szeptember

Előadások a Debreceni Egyetemen

2006. szeptember 28.: A Debreceni Egyetem egy informatikai kurzusa keretében a W3C Magyar Iroda előadássorozatot indít a weboldalak akadálymentesítése, szemantikus web és mobilweb témákban. A rendezésért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Dr. Bognár Katalinnak.

A sorozat első előadására október 3-án kedden 14 órakor kerül sor a Matematika Épület M418-as termében. Az előadás témája:

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

W3C Mobilweb Műhelykonferencia: előzetes program

2006. szeptember 15.: A W3C Magyar Iroda 2006. október 18-án szerdán az MTA SZTAKI Tanácstermében (1111 Budapest, Kende u. 13-17.) rendezi meg a W3C Mobilweb Műhelykonferenciát, melynek előzetes programja már megtekinthető. A helyszínen fogadható résztvevők száma korlátozott, ezért bár ingyenes a rendezvény, részvételének biztosításához kérjük mielőbb regisztráljon.

Ez úton is meg szeretnénk köszönni támogatóinknak, hogy lehetővé tették, a konferencia létrejöttét:

További információk a W3C Mobilweb Műhelykonferencia oldalon.

Július

W3C Mobilweb Műhelykonferencia Budapesten

2006. július 6.: A W3C Magyar Iroda 2006. október 18-án szerdán az MTA SZTAKI Tanácstermében (1111 Budapest, Kende u. 13-17.) rendezi meg a W3C Mobilweb Műhelykonferenciát, melynek helyszínén fogadható résztvevők száma korlátozott, ezért bár ingyenes a rendezvény, részvételének biztosításához kérjük mielőbb regisztráljon.

A W3C 2005. május 11-én elindította a Mobilweb kezdeményezést (Mobile Web Initiative), hogy a mobil eszközökről való webezés valósággá váljon. Hiszen a mai mobil eszközök nagy részében már található beépített webböngésző, és az elvárások ezekkel az eszközökkel szemben egyre csak nőnek. Ennek ellenére a Web mobil eszközökről való elérése - pl. termékinformációk keresése vásárláskor, csoportos naptárkezelés, újságolvasás, elektronikus levelezés, banki ügyintézés - nem vált olyan elterjedtté, mint vártuk.

Mit teszünk mi eközben Magyarországon? Milyen alkalmazások születnek az egyes műhelyekben? Válaszként a W3C Mobilweb Műhelykonferencián ízelítőt szeretnénk adni néhány fejlesztésről a kutatóintézeti, egyetemi és ipari szférából, lehetőséget adva az ismerkedésre és a partnerkeresésre. A meghívott előadók beszámolói mellett szívesen helyt adunk mások projekt-ismertetetéseinek is! Várjuk jelentkezésüket a office@w3c.hu címen, vagy a +36-1-279-6204-os telefonszámon.

Június

Tekintse meg és szerkessze Ön is a W3C-dokumentumok fordítása Wikit!

2006. június 1.: Elindult a W3C-dokumentumok fordítása Wiki, melynek célja a W3C-dokumentumok fordításainak összegyűjtése és összehangolása, illetve segítségnyújtás a felmerülő szakszavak magyarosításához. Az oldalt a W3C Magyar Iroda tartja karban, de bárki hozzáadhat új információkat.

Április

„Hol késnek az intelligens szolgáltatások?”

2006. április 14.: Nagy érdeklődés mellett került megrendezésre 2006. áprilius 13-án a W3C Szemantikus Web Műhelykonferencia, melyet Dr. Kovács László, a W3C Magyar Iroda vezetője a következőkkel zárt: „A magyaroszági Szemantikus Web paletta jelenleg eléggé egyoldalú, az ontológiák és az ontológiakezelő rendszerek kutatása, fejlesztése szépen fejlődő terület, ugyanakkor a szemantikusweb-technológiákon alapuló szoftverrendszerek kutatása, fejlesztése, használata az elvárható és szükséges mértéktől elmaradt. Feladatunk mindenképpen a Szemantikus Webhez kötődő K+F eredmények mihamarabbi, intelligens szolgáltatásokba, rendszerekbe építése, és ezzel a felmerülő társadalmi igények magas színvonalú kiszolgálása. Megteremtettük a magyar Szemantikus Web Wiki oldalt, mely képes arra, hogy az érdeklődők, a kutatók, fejlesztők közösségét építse és segítse a témakör hazai művelését.”

Az előadások írásos anyagai, a konferencián készített fotók, hang és videó anyagok megtekinthetők.

Tekintse meg és szerkessze Ön is a Szemantikus Web Wikit!

2006. április 13.: Elindult a Szemantikus Web Wiki, melynek tartalmának alapját a Vojnisek Péter és Herman Iván által szerkesztett wiki képezi. Az oldalt jelenleg a W3C Magyar Iroda tartja karban, de bárki hozzáadhat új információkat.

A stratégiától az ipari megvalósításig a W3C Szemantikus Web Műhelykonferencián

2006. április 11.: A W3C Magyar Iroda 2006. április 13-án csütörtökön az MTA SZTAKI Tanácstermében (1111 Budapest, Kende u. 13-17.) rendezi meg a W3C Szemantikus Web Műhelykonferenciát, melynek programja öt szekcióra tagolódik: Stratégia, Konzorciumi projektek, Egészségügy, Ipar, Tudástár.

Figyelmükbe ajánljuk az előadások kivonatait.

Március

Tekintse meg a W3C Szemantikus Web Műhelykonferencia programelőzetesét!

2006. március 29.: A W3C Magyar Iroda 2006. április 13-án csütörtökön az MTA SZTAKI Tanácstermében (1111 Budapest, Kende u. 13-17.) rendezi meg a W3C Szemantikus Web Műhelykonferenciát, melynek programelőzetese immár elérhető.

A konferencia helyszínén fogadható résztvevők száma korlátozott, ezért bár ingyenes a rendezvény, részvételének biztosításához kérjük mielőbb regisztráljon.

W3C WAI, avagy honlapok akadálymentesítése

2006. március 29.: Pataki Máté, a W3C Magyar Iroda koordinátora „W3C WAI, avagy honlapok akadálymentesítése” című előadását nagy érdeklődés fogadta a 2006-os Magyarországi Web Konferencián. A cikk egy rövid bevezető arról, hogy mire érdemes odafigyelni honlapok készítésekor, sorra veszi a különböző igényű célcsoportokat, és segít az ő szemükkel látni a Web világát. A kapcsolódó előadás fóliái képernyőképeket is tartalmaznak, melyek bemutatják például, hogy egy szöveges böngésző hogyan jelenít meg egy oldalt, vagy, hogy ha nincs flash lejátszó egy böngészőben akkor mit lát a felhasználó.

„Szemantikus Web: egy rövid bevezetés” címmel tartott előadást Herman Iván a Magyarországi Web Konferencia 2006-on

2006. március 25.: Herman Iván, a W3C Irodák vezetője „Szemantikus Web: egy rövid bevezetés” címmel tartott előadást a Magyarországi Web Konferencia 2006-on, melynek során az elméleti alapokon túl a megvalósíthatóság és felhasználhatóság is bemutatásra került. Az előadás, csakúgy mint a konferencia egésze, nagy érdeklődésre tartott számot.

W3C Szemantikus Web Műhelykonferencia Budapesten

2006. március 2.: A W3C Magyar Iroda 2006. április 13-án csütörtökön az MTA SZTAKI Tanácstermében (1111 Budapest, Kende u. 13-17.) rendezi meg a W3C Szemantikus Web Műhelykonferenciát.

A World Wide Web Consortium 2004-ben megjelentetett RDF- és OWL ajánlásai nyomán a Szemantikus Web a kutatási fázisából kilépve egy széles körben elfogadott, kereskedelmi szinten is támogatott rendszerré vált.

Hol is tartunk Magyarországon a Web szemantizálásában? Milyen projektek, fejlesztések folynak e témában hazánkban? Válaszként a W3C Szemantikus Web Műhelykonferencián ízelítőt szeretnénk adni néhány fejlesztésről a kutatóintézeti, egyetemi és ipari szférából, lehetőséget adva az ismerkedésre és „társkeresésre”. A konferencia helyszínén fogadható résztvevők száma korlátozott, ezért bár ingyenes a rendezvény, részvételének biztosításához kérjük mielőbb regisztráljon.

A meghívott előadók beszámolói mellett szívesen helyt adunk mások projekt-ismertetetéseinek is! Várjuk jelentkezésüket a w3c-office@sztaki.hu címen, vagy a +36-1-279-6204-os telefonszámon.

Magyarországi Web Konferencia 2006: A regisztráció elkezdődött!

2006. március 1.: A Magyarországi Web Konferencia 2006 regisztrációja elkezdődött. A konferencia helyszínén fogadható résztvevők száma korlátozott, ezért bár ingyenes a rendezvény, részvételének biztosításához kérjük mielőbb regisztráljon. A konferencián a Magyar Iroda szakmai partnerként és előadóként is jelen lesz (lásd bővebben az Előadásaink a Magyarországi Web Konferencia 2006-on című hírünkben).

Február

W3C-fordítói levelezési listát indít a Magyar Iroda

2006. február 11.: A szakszavak magyarosítása sokszor nem egyértelmű. Vannak jó és mégjobb fordításai egy-egy kifejezésnek. Ahhoz, hogy mindig megtaláljuk a lehető legjobbat, a W3C Magyar Iroda olyan lelkes szakmabeliek jelentkezését várja a W3C-fordítók levelezési listájára, akik képesek napokig rágódni egy-egy szó legtalálóbb fordításán. Ezen a listán a kérdéses kifejezések (pl. Ubiquitos Web) megfelelőit („mindenütt jelenlévő web”?) elemezgetjük.

A W3C-fordítók levelezési listájának archívuma mindenki számára böngészhető.



Webmaster Utolsó módosítás: 2006. 11. 17.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!