W3C
IDPF logo

A World Wide Web Konzorcium (W3C) és a Nemzetközi Digitális Könyvkiadási Fórum (IDPF) együttműködést tervez

A web feltalálója és a W3C igazgatója, Tim Berners-Lee a kiadói tevékenység jövőbeni webes formáiról tart előadást az IDPF DigiCon – Amerikai Könyvexpo (BEA) 2016 rendezvényén



https://www.w3.org/ — május 10., Chicago, IL, USA — A World Wide Web Konzorcium (W3C) és a Nemzetközi Digitális Könyvkiadási Fórum (International Digital Publishing Forum, IDPF) ma bejelentette közös szándékát a két szervezet releváns munkacsoportjainak összeolvadásáról, melynek célja a kiadói tevékenység technológiáinak mihamarabbi Nyílt Webes Platformon történő megvalósulása.

Tim Berners-Lee, web feltaláló és W3C igazgató, valamint Bill McCoy, az IDPF ügyvezető igazgatója e terveket tárta nyilvánosság elé Berners-Lee előadását követően az IDPF DigiCon és az Amerikai Könyvexpo 2016 (Book Expo America, BEA) közös rendezvényén Chicago-ban (Illinois, USA).

"A W3C és az IDPF közös elképzelése a kiadói tevékenység és az alapvető webes technológiák összekapcsolása. Ez egy dinamikus média-környezetet teremt a digitális könyv- és lapkiadáshoz, amely új lehetőségeket nyújt az olvasók, szerzők és kiadók számára” – mondja Berners-Lee.

"Gondoljunk például a tankönyvekre. A ma ismert tankönyvi tartalom interaktívvá és akadálymentessé válik, videók és képek lesznek elérhetők az aktuális történelmi eseményekről vagy akár az eredeti kutatási adatokról. Ez autentikussá és sokkal érdekesebbé teszi a tanulási környezetet tanároknak és diákoknak egyaránt” – teszi hozzá Berners-Lee.  

"Legyen szó akár EPUB tartalomról vagy társadalmi marketingről és olvasói részvételről, a webtechnológiák kulcsfontosságúak a digitális tartalmak létrehozásában, globális terjesztésében, bármely webalapú eszközön, olvasói alkalmazáson vagy e-könyv olvasón történő elérésének lehetővé tételében” – mondja McCoy.

A W3C és az IDPF erőforrásainak egyesítésével megvalósul a weben történő teljeskörű kiadói tevékenység

A bejelentést követően, a W3C és az IDPF képviselői elmondták, hogy a kiadói tevékenységben érintett csoportjaik három éven keresztül működtek együtt, hogy azonosítsák hogyan tudják a kiadói ipar technológiái és szakértelme jobbítani a webet, és hogyan teremthetnek a webtechnológiák több lehetőséget a kiadói ipar számára.

"Nagyon örülök a W3C-vel való együttműködés lehetőségének. Az IDPF eddigi szakmai sikerei az EPUB szabványok fejlesztésében kiegészül a W3C szaktudásával a webes szabványok terén, az akadálymentes dinamikus média érdekében" – mondta George Kerscher, az IDPF elnöke.

Dr. Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója, szintén egyetért, "A digitális kiadói közösség és az alap webes platform fejlesztőinek teljeskörű részvételével felgyorsítjuk a technológiai szabványok fejlesztését. A korai webtechnológiák még nem teljesítették a szerzők és kiadók szigorú elvárásait, az általuk létrehozott tartalmak különböző stílusban könyvként, újságként vagy magazinként való megjelentetésének lehetőségét."

Következő lépések

A két szervezet összekapcsolásának következő lépése a W3C és az IDPF érintett tagjaitól vélemények bekérése, valamint az „Egyetértési Megállapodás” tervezet elkészítése. A két szervezet általi támogatás, a jogi felülvizsgálat és egyes részletek pozitív megoldása függvényében cél a két szervezet 2017. januárra történő összekapcsolása. Az EPUB technikai szabványok jövőbeni fejlesztése a W3C-nél folytatódna, egy, a kiadói tevékenység lehetőségeinek teljes Nyílt Webes Platformon történő javítását célzó szélesebb körű munkával együtt.

World Wide Web Konzorcium

A World Wide Web Konzorcium (W3C) egy nemzetközi szervezet melyben a tagintézmények, egy elkötelezett, teljes munkaidős csapat valamint a webes közösség együttműködik a web szabványainak kidolgozása terén. A W3C elsődlegesen annak megvalósítására törekszik, hogy a web szabványainak és iránymutatásainak kidolgozása révén a web hosszútávú növekedését biztosítsa. A Konzorcium napjainkban több mint 400 Tagot számlál.

A W3C tevékenységét négy intézet, az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) (USA), a European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) (Franciaország) , a Keio Egyetem (Japan) és a Beihang Egyetem (Kína) koordinálja, számos nemzeti tagirodával együttműködve. (Ausztrália, Benelux-államok, Brazília, Finnország, Franciaország, Németország és Ausztria, Görögország, Magyarország, India, Olaszország, Korea, Marokkó, Oroszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság és Írország) További információ a W3C-ről a http://www.w3.org/-on.

International Digital Publishing Forum (IDPF)

A Nemzetközi Digitális Könyvkiadási Fórum (International Digital Publishing Forum, IDPF) egy globális kereskedelmi és szabványosítási szervezet az elektronikus könyvkiadás és digitális tartalom felhasználás fejlesztéséért. Az IDPF tagjai között kiadók, technológiai cégek, különböző ipari szövetségek, valamint kormányzati és oktatási szervezetek szerepelnek. Az IDPF az EPUB szabvány elektronikus könyvformátum-csere formátum és a digitális kiadványok terjesztési formátum fejlesztője. http://idpf.org

Médiakapcsolat

Karen Myers, W3C w3t-pr@w3.org
Mobile: 1.978.502.6218

Sarah Hilderley, IDPF Director of Communications presscontact@idpf.org