W3C

W3C MathML 3.0 ISO/IEC szabvány lett



23 June 2015 — A World Wide Web Konzorcium (W3C), valamint a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Informatikai Egyesült Technológiai Bizottsága (JTC 1), jóváhagyta a Matematikai Jelölőnyelv 3.0 verzió 2. Kiadás MathML Version 3.0 2nd Edition nemzetközi ISO/IEC szabvánnyá minősítését (ISO/IEC 40314:2015).

A MathML a szoftverekben és fejlesztőeszközökben használt jelölőnyelv a matematika statisztikai, mérnöki, tudományos, számítási és akadémiai kifejezéseire a weben. A Matematikai Jelölőnyelv biztosítja, hogy XML-ben leírható legyen mind a matematikai formulák vizuális megjelenése (matematikai jelekkel, felépített formulákkal és betűtípusokkal), mind azok szemantikája (hivatkozással különböző matematikai területekre). A jelölőnyelv első verzióját, a MathML 1-et 1999-ben jelentették meg.

“E rendkívül fontos tudományos szabvány, melyet már ma is igen széles körben alkalmaznak világszerte, még szélesebb körben hasznosulhat az ISO/IEC nemzeti szerveinek további hivatalos elismerése által” – mondta Dr. Jeff Jaffe, a W3C ügyvezető igazgatója. “Egy ilyen elismerés nagymértékben elősegíti a MathML nemzetközi alkalmazását nem csak a szabványosítási szervezetek, kormányok, a tudományos és akadémiai közösségek által, hanem a böngészőkészítők, oktatási anyagok kiadói valamint a szélesebb körben vett webes közösség által is.”

„Az ISO/IEC JTC1 nagy örömmel él a lehetőséggel, hogy a W3C e fontos munkáját átvegye és hivatalosan elismert ISO/IEC Szabvánnyá alakítsa” – mondja Karen Higginbottom, az ISO/IEC JTC 1 Elnöke. „Boldogan építjük tovább az intézményeink között fennálló erős és konstruktív kapcsolatot.”

„Mint az ISO/IEC JTC 1 Titkársága, az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet (American National Standards Institute, ANSI), büszkén értesültünk az ISO/IEC JTC1 és a W3C együttműködéséről” – mondja Lisa Rajchel, ISO/IEC JTC 1 Titkár. „A W3C specifikációk szabványként történő elismerése ismét bizonyságul szolgál a hivatalos szabványügyi eljárás és a konzorciumok közötti szoros kapcsolatra.”

MathML: egy dinamikus és erős nyelv

Mivel a HTML egy tudományos laboratóriumban született, a HTML-ben használható matematikai képletek lehetősége volt az egyik legelső javasolt bővítés. A korai kísérletek, mint a HTML+ 1993-ban, vezettek el a MathML 1998-as első verziójához. A MathML azóta is egyre növekvő támogatást élvez, bár egészen 2014-ig és a HTML ötödik verziójáig tartott az, hogy a matematika a HTML szerves részeként jelenjen meg, nem pusztán opcionális kiegészítőként. Ma már a MathML használható önállóan, mint korábban is, vagy beágyazva a HTML-be.

Egyik fontos célja annak, hogy a MathML a HTML elvárt részévé vált az, hogy a tudományos cikkeket vagy oktatási anyagokat interaktívvá tegyék. Egy képlet már nem csupán csak kép – dolgozni lehet vele, közvetlenül a böngészőben vagy más dokumentum-megjelenítőben: pl. a képletet lemásolni és beilleszteni egy egyenletmegoldóba, majd megnézni a megoldást, egy grafikonrajzolót irányítani a dokumentumra és látni megjelenni a képletet, a diákokkal számtani feladatokat megoldatni közvetlenül a böngészőben, stb.

A MathML a Szemantikus Web számára is fontos eszköz, mivel nemcsak a vizuális, kétdimenziós struktúráját írja le egy felépített képletnek, hanem annak különböző matematikai modellekhez tartozó szemantikáit is, az OpenMath Társaság (OpenMath Society) sztenderd „szótárainak” integrálásával. (A matematika különböző ágai gyakran hasonló-kinézetű képleteket alkalmaznak, így bizonyos fokú egyértelműsítés az automatikus értelmezést sokkal könnyebbé teszi.)

“Ez az ISO/IEC szabvány nagyon időszerű” – mondja Dr. Bert Bos, a W3C Matematika Fejlesztési terület Vezetője. “A MathML javítja az olyan akadálymentességi szerkesztési lehetőségeket, mint például a beszéd kimenet. Továbbra is ez a legsikeresebb csereformátum a fő matematikai szoftvercsomagok között, és jó úton halad, hogy az interneten lévő minden matematika közvetítőnyelve legyen, mostani HTML5-be és a Nyílt Webes Platformba való integrálása révén.”

Az interoperabilitásért való együttműködés előnyei

A W3C olyan eljárásokat és működési politikákat fejlesztett ki, amelyek támogatják a magas minőségű, konszenzuson alapuló, jogdíj-mentes (ingyenes) szabványokat, melyek többsége segíti a webet és a vállalati informatikát. Az ISO és IEC imprimatur még több utat nyit a W3C technológiák és útmutatások alkalmazására, ezáltal növelve azok felhasználását, csökkentve fragmentációját, valamint minden felhasználó számára nagyobb interoperabilitást nyújt.

A MathML 3.0 2014. júliusban került beadásra az ISO/IEC JTC 1-hez mint Nyilvánosan Elérhető Szabvány (Publicly Available Specification, PAS). A W3C 2010. november óta jogosult JTC 1 PAS kérelmező, ezzel egyike a 11 jelenleg jogosult szervezetnek. Az ún. PAS eljárás során, a jogosult PAS kérelmezők közvetlenül a JTC 1-nek küldhetik be specifikációikat, ahol azok a nemzeti szervezetek szavazata alapján válnak ISO/IEC Nemzetközi Szabvánnyá. További információ a W3C és az ISO/IEC JTC 1 PAS Beadási eljárásról a W3C PAS Gyakori Kérdések illetve a JTC 1 honlapján.

Mint ISO/IEC JTC 1 Szabvány, a MathML 3.0 elérhető az ISO/IEC valamint nemzeti tagszervezeteik, pl. az ANSI oldalán is. A JTC 1 elfogadás nem változtatja meg, vagy írja felül a meglévő W3C szabványt, mely ugyanúgy ingyenesen elérhető a W3C honlapjáról. A MathML a harmadik ISO/IEC szabvány, a 2011-es Webszolgáltatások (Web Services) és a 2012-es Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) szabványokat követően.

A W3C emellett számos kiegészítő erőforrást biztosít a fejlesztők és felhasználók számára, melyek a Matematika Fejlesztési Terület oldalán érhetők el.

A World Wide Web Konzorcium

A World Wide Web Konzorcium (W3C) egy nemzetközi szervezet melyben a tagintézmények, egy elkötelezett, teljes munkaidős csapat valamint a webes közösség együttműködik a web szabványainak kidolgozása terén. A W3C elsődlegesen annak megvalósítására törekszik, hogy a web szabványainak és iránymutatásainak kidolgozása révén a web hosszútávú növekedését biztosítsa. A Konzorcium napjainkban több mint 400 Tagot számlál. A W3C tevékenységét négy intézet, az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL) (USA), a European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM), Franciaország, a Keio Egyetem (Japán), és a Beihang Egyetem (Kína) koordinálja, számos nemzeti tagirodával együttműködve. További információ a W3C

-ről.

JTC 1

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) Informatikai Egyesült Technológiai Bizottsága (JTC 1), az ISO/IEC JTC 1, egy konszenzuson alapuló, önkéntes nemzetközi szabványügyi csoport, mely az ISO és az IEC közötti kapcsolatként működik. 34 résztvevő ország több mint 3 700 szakértője ülésezik a JTC 1-ben, hogy olyan kölcsönösen előnyös szabványokat fejlesszenek ki, melyek globálisan segítik az adott szakterületet, és eközben a szellemi tulajdont is védik. Az Egyesült Államok vezető szerepet játszik a JTC 1-ben, az ANSI-val vezetve a titkárságot, míg Karen Higginbottom, a Hewlett-Packard cég szabványügyi igazgatója, tölti be a JTC 1 elnöki tisztét.

ISO

Az ISO a nemzetközi szabványok legnagyobb fejlesztője és közzétevője. Az ISO mintegy 164 ország nemzeti szabványügyi intézményének hálózata (2012. július), melyek közül több mint 100 tag fejlődő országban működik. Az ISO jelenlegi portfoliója több mint 18 600 nemzetközi szabványt tartalmaz. A szervezet munkaprogramja a hagyományos területekre, mint a mezőgazdaság és építőipar, gépészet, gyártás és disztribúció, szállítás, orvosi eszközök, környezet, biztonság, információ- és kommunikációs technológiák, vonatkozó szabványokat, valamint a jó gyakorlatokra és a szolgáltatásokra vonatkozó szabványokat öleli fel.

IEC

Az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) a világ vezető szervezete amely az „elektrotechnológiára” – villamos, elektronikai és ezek kapcsolódó technológiáira – vonatkozó nemzetközi szabványokat készít és publikál. Az IEC nemzetközi szabványai széles körben fedik a különböző technológiákat: energiatermelés, háztartási gépek és irodai felszerelések energia-továbbítása és –elosztása, félvezetők, száloptika, akkumulátorok, nanotechnológia, napenergia és vízenergia átalakítás, stb. Bárhol is találkozunk elektromossággal és elektronikával, az IEC mindenhol a biztonságot és teljesítményt, a környezetet, az elektromos energia hatékonyságot és a megújuló energiákat támogatja. Emellett az IEC kezeli a Megfelelőségi Értékelőrendszert (Conformity Assessment Systems), amely igazolja, hogy az adott eszköz, rendszer vagy alkotóelem megfelel a nemzetközi szabványnak.

Médiakapcsolat

Karen Myers, W3C <karen@w3.org>

Elizabeth Neiman, ANSI <eneiman@ansi.org>

W3C Tagok ajánlásai (angol nyelven)

Antenna House, Inc.

The use of MathML extends far beyond STEM publishers and organizations and is extensively used both in the worlds of general publishing and corporate documentation, whenever equations are part of their documents being produced. Antenna House first offered MathML as a feature of our XSL-FO formatting engine back in November 2004. We now have hundreds of customers using MathML for producing equations within their documents. MathML as an ISO standard further strengthens the use of MathML for producing paged output.

Michael Miller, VP, Antenna House, Inc.

C-DAC

C-DAC GIST Research Labs has always been supportive of any technology that enables interoperability amongst people, softwares and platforms, Adoption of MathML by ISO is one of the important steps in ensuring its wider and methodical adoption. Working in language technology field in the past 22 years with current focus on Digitization, C-DAC sees this to be a positive step which will take mathematical express from image to actual form.

Mahesh D. Kulkarni, Associate Director & HoD, GIST Research Labs, C-DAC; Country Manager, W3C India

Design Science, Inc.

MathML was the first specialized format to be approved by the W3C. Since then it has become the lingua-franca for math communication, on the web and elsewhere. Approval by ISO is further proof of the importance of MathML in the world of STEM communication. Design Science continues its commitment to producing tools that enable the use of MathML and that make math accessible to all people with our recent release of a new version of MathPlayer. People with vision disabilities used previous versions of MathPlayer to listen to tens of millions of expressions; the new version extends MathPlayer's support of MathML to any browser and to other applications.

Neil Soiffer, Senior Scientist, Design Science Inc.

Demo of MathML in action, VoiceOver and Safari, by Bob Matthews, Director of Training, Design Science Inc.

Maplesoft

Maplesoft has always been a strong supporter of MathML and the efforts of the community to freely share mathematics on the web and between software tools such as Maple. We are delighted that the MathML standard has reached this important new milestone of international recognition by the ISO.

Laurent Bernardin, Executive Vice President and Chief Scientist, Maplesoft

MathJax Consortium

The publication as an ISO standard confirms MathML's resounding success as the standard markup for mathematical and scientific notation. MathML provides a robust, unified markup that enables publication, processing and conversion of mathematics. It is fully accessible to both humans and machines and we see a rich ecosystem of applications.

While browser support remains limited to Gecko/Firefox and WebKit/Safari for now, polyfills such as MathJax build on MathML as it provides a canonical representation of mathematical notation made for the web. Overall, MathML has enabled a new generation of publications, learning environments, and online communities, in effect transforming learning, teaching, and research on the web and beyond. MathML is the core of STEM content on the web and I'm looking forward to seeing MathML evolve to meet current and future developments.

Peter Krautzberger, MathJax Consortium

University of Western Ontario

The standardization of MathML is key to "friction-free" interoperability among software components for e-learning and technical collaboration in the academic world.

Stephen M. Watt, Distinguished University Professor, University of Western Ontario