W3C

A W3C 2008. december 11-én közzétett WCAG 2.0 webszabványa meghatározza a következő generációs web akadálymentesítési irányelveit

A közös erőfeszítés eredménye egy rugalmasabb és tesztelhetőbb szabvány; a web elérhetőségének támogatása

Kapcsolat Amerikában és Ausztráliában --:
Ian Jacobs, <ij@w3.org>, 1.718.260.9447
Kapcsolat Európában, Afrikában és a Közel-Keleten --:
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Kapcsolat Ázsiában --:
Fumihiro Kato, <fumi@w3.org>, +81.466.49.1170

(elérhető még angolul, franciául, németül és egyéb más nyelveken)



http://www.w3.org/ -- 2008. december 11. -- A W3C ma közzétette új szabványát, a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0-át (Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0). A megfogalmazott irányelvek követésével és betartásával a webfejlesztők és webszerkesztők olyan akadálymentes weboldalakat hozhatnak létre, amelyek tartalma maradéktalanul elérhető a hátrányos helyzetű felhasználók és az idősek számára is. A nyilvánosság tapasztalatait és a webes közösség visszajelzéseit felhasználva, a Web Akadálymentesítési Útmutatója tökéletesíti a W3C korábbi, a webtartalmak akadálymentes hozzáférését segítő korszakalkotó szabványát.

A W3C Akadálymentesítési Kezdeményezésének (Web Accessibility Initiative /WAI/) új szabványa a webtartalmak és webes alkalmazások széles spektrumát teszi hozzáférhetővé (szöveges tartalmak, képek, hang- és videóanyagok). A WCAG 2.0 mindamellett, hogy pontosabban tesztelhető, a fejlesztőknek rugalmas teret biztosít és nyitott az innovatív ötletekre. A WCAG 2.0, illetve a szabványt támogató technikai és oktatási anyagok együttesen segítik a könnyebb megértést és az egyszerűbb használatot.

A web akadálymentessé tétele elsősorban a fogyatékkal élő felhasználók széles körét (beleértve a látási, hallási, testi, beszéddel kapcsolatos, kognitív, nyelvi, tanulási és neurológiai fogyatékosságokkal küzdőket), továbbá az idősebb felhasználókat érinti. A WCAG 2.0 bemutatja, hogyan tegyük a tartalmat:

Széleskörű WCAG 2.0 támogatottság

„Mivel a WCAG 2.0 minden technológiával alkalmazható, ez lehetővé teszi, hogy új technológiák bevezetése mellett is biztosítsa a hozzáférést a hátrányos helyzetű felhasználók számára. A WCAG 2.0 fejlesztése során figyelembe vettük a felhasználói igények és technológiai megvalósíthatóság kérdéseihez kapcsolódó több ezer visszajelzést, és a megfelelő szempontokat beépítettük az ajánlásba.” - mondta Dr. Gregg Vanderheiden, a WCAG Munkacsoport társelnöke, a University of Wisconsin, Trace R&D Center igazgatója. „A WCAG 2.0 egy nagyszabású kollaboráció eredménye, melynek végső változata az ipar, a fogyatékossági szervezetek, a kutatók és a kormányok támogatását élvezi. Ez az egyensúly biztosíthatja, hogy a WCAG 2.0 képes az info-kommunikációs akadálymentesség egységes nemzetközi szabványaként funkcionálni.”

A W3C a webfejlesztők és döntéshozók támogatására további dokumentumokat is megjelentetett, többek között a WCAG 2.0 at a Glance; a WCAG 2.0 Documents; a How to Meet WCAG 2.0: A Customizable Quick Reference; az Understanding WCAG 2.0 és a Techniques for WCAG 2.0 dokumentumokat. Ezek a technikák HTML-re, CSS-re, SMIL-re, Scripting-re és a WAI-ARIA-ra már elérhetőek, és további webtechnológiákra is folyik a fejlesztés. A WCAG 1.0-ról WCAG 2.0-ra való áttérést segítő útmutatás található a How to Update Your Web Site to WCAG 2.0 dokumentumban. Az Essential Components of Web Accessibility pedig a WCAG 2.0 és más olyan együttműködő Web Accessibility Initiative (WAI) irányelvek kapcsolódását írja le, amelyeknek van fejlesztés alatt álló 2.0-ás verziója.

Jövőbe mutató hatás

„A web akadálymentes hozzáférésének biztosítása szélesebb közönség számára teszi lehetővé a webelérhetőséget azáltal, hogy támogatja a hátrányos helyzetű felhasználók hozzáférését, illetve növeli a különböző mobil eszközök (webes) használhatóságát.” - mondta Loretta Guarino Reid, a WCAG Munkacsoport vezetője, Google Accessibility Engineer. „A webes közösség segítségével sikeresen demonstráltuk a WCAG 2.0 használhatóságát, illetve a tesztelési folyamatokat a különböző webtechnológiákon, webtartalmakon, interaktív alkalmazásokon és emberi nyelveken. Ezek a próba-implementációk megmutatták a WCAG 1.0 és WCAG 2.0 közötti folytonosságot is, hiszen a legtöbb oldal, mely megfelelt a WCAG 1.0 követelményeinek, kisebb módosításokkal a WCAG 2.0 követelményeinek is eleget tesz.”

Ugyan a WCAG 1.0-át széles körben alkalmazták, a WCAG 2.0 alkalmazására még jelentősebb az érdeklődés a különböző intézmények és kormányok részéről világszerte. A W3C-nél folyó elismert fordítói munka (Policy for Authorized W3C Translations) eredményeként mind több nyelven megjelenő fordítások pedig remélhetőleg nagyban elősegítik a szabvány közvetlen alkalmazását.

„A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ Konvenció először ismerte el az információhoz és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés jogát emberi jogként.” - mondta George Kerscher, a DAISY Konzorcium Főtitkára. „A WCAG 2.0 segít abban, hogy az információhoz való hozzáférés valósággá váljon bárhol a világon.”

A WCAG munkacsoport jelenlegi és volt tagjai: Adobe, AOL, Google, IBM, International Webmasters Association/HTML Writers' Guild, Microsoft, NIST, SAP, Vision Australia, és meghívott egyéni szakértők különböző kutatási, fogyatékossági, kormányzati és szabványügyi területekről (Ausztáliából, Európából, Japánból és az Egyesült Államokból). Emellett a dokumentum fejlesztésében nagy szerepet játszott a több száz szervezet és magánszemély által végzett széleskörű ellenőrzési munka és a folyamat során született észrevételek, megjegyzések.

A World Wide Web Consortium-ról (W3C)

A World Wide Web Consortium (W3C) egy nemzetközi konzorcium, melyben főállású alkalmazottak és a nyilvánosság együtt dolgoznak azon, hogy olyan webes szabványokat és útmutatókat dolgozzanak ki, melyek biztosítják a web hosszútávú növekedését. A konzorcium tagszervezeteinek száma 400 felett van. A W3C-t három anyaintézménye, az USA-ban az MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (MIT CSAIL), Európában a European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és Japánban a Keio University, és 17 nemzeti irodával (offices worldwide) büszkélkedhet szerte a világon. További információ: http://www.w3.org.

A Web Akadálymentesítési Kezdeményezéséről (WAI)

A W3C a Web Akadálymentesítési Kezdeményezése (Web Accessibility Initiative /WAI/) keretein belül különböző szervezetekkel dolgozik együtt azért, hogy a webet a hátrányos helyzetű és idősödő felhasználók számára elérhetőbbé tegyék. Mindezek érdekében a WAI az alábbiakat teszi: biztosítja, hogy a webes technológiák támogassák a hozzáférést, útmutatókat fejleszt a webtartalmak, böngészők és médialejátszók, illetve szerkesztőeszközök helyes használatához, fejlett evaluációs eszközök támogatását és oktatási segédletek elérését teszi lehetővé, illetve koordinálja a kutatási és fejlesztési tevékenységeket, erőfeszítéseket, melyek befolyásolhatják a webes hozzáférés jövőjét. A WAI támogatói (többek között): U.S. Department of Education's National Institute on Disability and Rehabilitation Research (NIDRR), the European Commission's Information Society Technologies Programme, HP, IBM, Microsoft Corporation, SAP, and Wells Fargo. További információ: http://www.w3.org/WAI/