W3C

A W3C megjelentette az SVG Tiny 1.2 ajánlott javaslattervet

2D-s vektorgrafikák minden eszköztípusra

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó:
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 vagy +1.617.253.2613
Európai, afrikai és közelkeleti kapcsolattartó:
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó:
Yasuyuki Hirakawa, <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(elérhető még angolul, franciául, japánul és egyéb más nyelveken)



http://www.w3.org/ -- 2006. augusztus 10. -- A W3C célja az, hogy gazdagabbá tegye a mobil eszközökön való webelérés lehetőségeit, emellett támogatja a különböző mobil eszközök rohamosan fejlődő piacát. Ennek érdekében megjelentette mérföldkőnek számító "Skálázható vektorgrafika" (Scalable Vector Graphics, SVG) munkatervét, mely mind a mobil, mind a személyi számítógépes eszközökön jól alkalmazható grafikai szabvány. Az SVG, mely egy XML-alapú formátum, alkalmas az interaktív kétdimenziós vektorgrafikák és -animációk elkészítésére. A szabvány legfrissebb verziója az SVG 1.2 vagy SVG Tiny elég kicsi a mobil eszközökhöz és elég sokoldalú a személyi számítógépes eszközökhöz.

"Az emberek azon elvárása miatt, hogy a kézi eszközök az információt gazdag és interaktív grafikával jelenítsék meg, egyre sürgetőbbé vált az alkalmazásfejlesztők számára egy olyan grafikai formátum, mely igazán webközeli, képes valós idejű frissítésre hálózat- és eseményalapú kommunikációk esetén", magyarázta Chris Lilley, a W3C Egymásra Hatás Szekciójának (Interaction Domain) és Grafikai Fejlesztési Területének (Graphics Activity) vezetője. "Az SVG Tiny 1.2 fontos lehetőségeket és tökéletesítéseket vezetett be a nagyon sikeres SVG Tiny 1.1 fejlesztői tapasztalataira támaszkodva."

Az SVG Tiny 1.2, mint ajánlott javaslatterv, annak tanújele, hogy a dokumentum technikai tartalma egy széleskörű konszenzus eredménye. Az SVG Tiny-nek már vannak implementációi; a W3C várja az implementációs tapasztalatokat a nagyközönségtől, mely a szabványosítási folyamat (W3C standardization process) szerves része.

Az SVG bevált megoldásai, most mobil eszközökre szabva

Az SVG széles körét (wide adoption) képes kiszolgálni a mobiltelefonoknak, kereskedelmi mobilszolgáltatásoknak és a nagyképernyős böngészőknek, mint az Opera és Firefox, melyek támogatják az SVG-t. 2003-ban, az ipari kereslet és az SVG-fejlesztő közösségek igényének megfelelve az SVG Munkacsoport elindította a mobil eszközökre szabott SVG Tiny-t. Az SVG Tiny 1.1 egy nyílt szabványos megoldást nyújt a grafikai tartalom szolgáltatására kézi eszközökön és nagyképernyőkön egyaránt.

Az SVG Tiny 1.2-vel mobil eszközökben is alkalmazhatók videók, hangok, gradiensek, ecsetvonások és kitöltések átlátszósága, formázott szövegek, és szkriptelési lehetőségek. Mint ahogy az az SVG 1.2 alapkövetelménye, az SVG Tiny 1.2 eszközök sokaságán implementálható, mint nagyképernyők, laptopok, mobiltelefonok, mikro PC-k, autós eszközök és szórakoztató-konzolok. Az SVG Tiny 1.2 segíti a mobilwebes megoldások fejlődését, mely a W3C és a Mobilweb Kezdeményezés (Mobile Web Initiative, MWI) alapvető célkitűzése.

Az ipari és más szabványügyi szervezetek működtek együtt az új szabvány elfogadásában

Az SVG Tiny első megjelenése óta a mobil eszközök lehetőségei rohamos mértékben bővültek; az ipari vezetők és más szabványügyi szervezetek szorgalmazták a W3C-nél az SVG Tiny profiljának kibővítését, és támogatják ezt a formátumot, melyet az SVG Tiny 1.2-nek a saját követelményeikbe való beépítéséről szóló állásfogalásaik is tanúsítanak. Ezek az állásfogalások, és más, az SVG támogatásáról szóló, információk megtalálhatók az SVG-ajánlások (SVG testimonials) oldalon.

Az SVG Tiny 1.2 várhatóan bele lesz építve a Harmadik Generációs Partnerprogram (3rd Generation Partnership Project, 3GPP) 6. keretprogramjának keretében fejlesztett projekttermékekbe, emellett a Nyílt mobil-terminál platform (Open Mobile Terminal Platform) az SVG-kezelést a böngészők alapkövetelményei közé emeli.

A W3C Összeillesztett Dokumentumok Formátumai Munkacsoportja (Compound Document Formats Working Group) az SVG Tiny 1.2-t az XHTML-alapokkal (XHTML Basic) együtt használja a "Web-integráció összeillesztett dokumentumokkal" (Web Integration Compound Document, WICD) kialakítására, mely az OMA's Rich Media UI és a 3GPP Dynamic Interactive Multimedia Scenes (DIMS) kulcskomponense.

Az SVG Tiny 1.2 az ipari vezetők és a felkért grafikai, mobilos és webes szakértők együttműködő segítségével készült. Ők a következők: Abbra, Adobe Systems Inc., Canon, Inc., Ericsson, Expway, Groupe des Ecoles de Télécommunications, Ikivo AB, ILOG, S.A., ITEDO Software GmbH, KDDI Corporation, Mercurial Communications Inc., Nokia, BitFlash Division of Open Text, Opera Software, Research In Motion, Ltd. (RIM), Sharp Corporation, Streamezzo, Sun Microsystems, Inc., ETH Zurich, Telecom Italia SpA, és a Vectoreal.

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi székhelyű European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztések demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!