W3C

A W3C megjelentette a Bevált Mobilwebes Gyakorlatok ajánlott javaslattervet

Az ipari vezetők arra bíztatják a fejlesztőket, hogy tekintsék meg és véleményezzék az "Egyetlen Web" útmutatót

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó:
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 vagy +1.617.253.2613
Európai, afrikai és közelkeleti kapcsolattartó:
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó:
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(elérhető még angolul, franciául, japánul és egyéb más nyelveken)http://www.w3.org/ -- 2006. június 27. -- A W3C egyik küldetésének jelentős mérföldkövéhez érkezett a mai napon. Ennek célkitűzése, hogy a Webet olyan kényelmesen lehessen használni mobil eszközökről, mint egy asztali számítógépen. A W3C közzétette a „Bevált Mobilwebes Gyakorlatok” (Mobile Web Best Practices) előzetes javaslattervét, széleskörű megegyezést jelezvén a dokumentum technikai tartalmát illetően.

A W3C a közösségtől szívesen fogadja a megvalósítás terén szerzett tapasztalatokat. Az ipari vezetők szívesen ajánlják (testimonials) a fejlesztők figyelmébe az útmutatót, melyben megtalálhatjuk, hogyan lehet mobil eszközökről is használható weboldalakat fejleszteni. "Sok megjelenítő eszköz létezik, de csak egyetlen Web" mondja Daniel Appelquist, a Bevált Mobilwebes Gyakorlatok Munkacsoport elnöke. "A többféle eszközről is megtekinthető tartalmak létrehozásakor ennek a gyakorlatias útmutatónak az alkalamázásával a fejlesztők és vállalatok időt és pénzt spórolhatnak meg úgy, hogy közben a Web sem többszöröződik meg."

A W3C összefoglalja a hatékony webtartalom fejlesztési alapelveit és technikáit

A „Bevált Mobilwebes Gyakorlatok 1.0” több Mobilwebben érintett résztvevő tapasztalatait foglalja össze és kínálja fel praktikus tanácsként olyan tartalmak fejelesztéséhez, amik jól működnek mobil eszközökön is. Az ilyen tartalmak szerzői és létrehozói útmutatást találhatnak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet olyan tartalmat létrehozni, ami a böngészést kényelmessé teszi a mobil eszközök használói számára, és hogyan lehet elkerülni a buktatókat, mint például a pop-upok és az oldalgörgetés.

A Mobilweb-fejlesztők rendelkezésére áll egy megfelelőségi ellenőrző és egy technikai Wiki

A W3C kéri a weboldalak és a tartalomkezelői rendszerek tervezőit, hogy olvassák el az útmutatót, készítsenek implementációkat és teszteljék le ezeket a megfelelőségi ellenőrző (guidelines checker) alfa verziójával.

Annak érdekében, hogy a Mobilweb-fejlesztők egy erős közösséget alkothassanak, a W3C elindított egy wiki oldalt, ahol a „Bevált Mobilwebes Gyakorlatok 1.0”-val kapcsolatos javaslatok, észrevételek és implementációs tapasztalatok gyűjthetők.

A Bevált Mobilwebes Gyakorlatok széleskörű ipari és fogyasztói támogatottságot élvez

A „Bevált Mobilwebes Gyakorlatok 1.0”-at kifejlesztő munkacsoport 30 szervezet képviselőit foglalja magába: Afilias Limited, America Online, Inc. (AOL), ANEC European Association for the Co-ordination of Consumer Representation in Standardisation, Argo Interactive Ltd, AT&T, Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI), elmundo.es, Ericsson, France Telecom, Fundación CTIC (Centro Tecnológico para el Desarrollo en Asturias de las Tecnologías de la Información y la Comunicación), Fundación ONCE, Go Daddy.com, Google, Inc., Indus Net Technologies, International Webmasters Association / HTML Writers Guild (IWA-HWG), Internet Content Rating Association, Microsoft Corporation, dotMobi (mTLD Top Level Domain, Ltd.), Nokia, NTT DoCoMo, Openwave Systems Inc., Opera Software, Segala, Sevenval AG, T-Online International AG, The Boeing Company, TIM Italia SpA, University of Helsinki, Vodafone és Volantis Systems Ltd.

Ez az anyag a W3C Mobilweb Kezdeményezés (W3C Mobile Web Initiative) része, melyet tizenkilenc MWI szponzor támogat, köztük a mobilipar néhány kulcsszereplőjével: Afilias, Argogroup, Bango.net, dotMobi, Drutt Corporation, Ericsson, France Telecom, HP, Jataayu Software, MobileAware, Nokia, NTT DoCoMo, Opera Software, TIM Italia, RuleSpace, Segala, Sevenval, Vodafone, és Volantis.

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi székhelyű European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztések demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!