W3C

A W3C elindította az Inkubátor Fejlesztési Területet

Egy új lehetőség a kutatói műszaki munkára a W3C-nél

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó:
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884 vagy +1.617.253.2613
Európai, afrikai és közelkeleti kapcsolattartó:
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94
Ázsiai kapcsolattartó:
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

(elérhető még angolul, franciául, japánul és egyéb más nyelveken)



http://www.w3.org/ - 2006 február 8. - A W3C örömmel jelenti, hogy a main napon elindította az Inkubátor Fejlesztési Területetét (Incubator Activity), mely egy friss kezdeményezés a webbel kapcsolatos újonnan felmerülő technológiák fejlesztésének dajkálására, s mely teljessé teszi „A W3C ajánláskidolgozási rendszeré ”-t (W3C Recommendation Track). Az Inkubátor Fejlesztési Terület egy új, modern eljárást kínál a W3C-tagságnak és a webtársadalomnak az érdekes és esetlegesen vitás elképzelések - melyek (még) nem egészen letisztult szabványosítási kezdeményezések - megvitatására és kiaknázására.

„Az Inkubátor Fejlesztési Terület elindításával a W3C-tagok és a felkért szakértők össze tudják kapcsolni a webtechnológiai kutatásokat a W3C kiemelkedő technikai erőforrásaival ”, mondta Steve Bratt, a W3C ügyvezető igazgatója. „Több olyan összetett javaslat is fekszik már előttünk, melyek valószinüleg a W3C Inkubátorában fogják majd bontogatni szárnyaikat.”

Az elsőként létrehozott Inkubátor Csoport (Incubator Group, XG) a tartalomcimkék (content labels) témakörét fogják elemezni. Ennek az első csoportnak az alábbi W3C-tagok (W3C Members) a támogatói: @semantics; Internet Content Rating Association (ICRA); Institute of Informatics & Telecommunications, NCSR; Institute for Learning and Research Technology (ILRT); University of Bristol; Segala; T-Online; Vodafone; és a Yahoo!

A W3C új oldalról közelít a kutatásokhoz

„A W3C ajánláskidolgozási rendszere” (W3C Recommendation Track) leírást ad a Web szempontjából alapvető műszaki szabványok előállításához. Az ajánláskidolgozási előírások megkönnyítik a magas színvonalú szabványfejlesztést, mely a W3C-tagság, az Állandó Stáb és a nyilvánosság megegyezésén alapul. A közösségen belüli egyeztetés, az együttműködési vizsgálatok, és az átfogó felülvizsgálat mind fontos eleme az ajánláskidolgozási eljárásnak.

A webtársadalom több kutatómunka levezetését várta a W3C-től. Az Inkubátor Fejlesztési Terület olyan születendő elképzeléseket hivatott dajkálni, melyek a későbbiekben majd vagy hozzájárulnak a jövő Web-architektúrájának magjához, vagy nem; illetve olyan technológiákat, melyek hagyományosan az alkalmazás-réteget szolgálják. Az újdonsült eljárás lehetővé teszi, hogy az érdeklődő W3C-tagok és a felkért szakértők egy-egy Inkubátor Csoportba (Incubator Group, XG) szerveződve mihamarabb elkezdhessenek és elvégezhessenek újabb munkákat, „inkubátorcsoport-jelentés”-eket ("Incubator Group Report") előállítva. Az Inkubátor Fejlesztési Területben végzett munkák később könnyedén átemelhetők lesznek „A W3C ajánláskidolgozási rendszeré ”-be, ha elérkezettnek látszik az idő a szabványosításra.

Az első W3C Inkubátor Csoport a tartalomcímkéket tanulmányozza

A W3C Tartalomcímke Inkubátor Csoportjának (W3C Content Label Incubator Group) alapítóiratában (charter) foglaltak alapján a csoport célja az, hogy megtalálja a módját, hogy „tetszőleges számú állítást tehessünk egy erőforrásról, vagy erőforrások egy csoportjáról. A hitelesség érdekében a címkének, mely ezeket az állításokat tartalmazza, automatikusan tesztelhetőnek kell lennie.”

„Az XG célja valóban az, hogy könnyűvé tegye a tartalomszolgáltatóknak az anyagaik legfontosabb jellemzőit leíró adataik közzétételét. Ezzel lehetővé válik, hogy a keresőrobotok, gyűjtőmotorok (aggregators) és más rendszerek, a valamilyen módon érvényesített adatok birtokában, személyreszabott tartalmat továbbíthassanak a végfelhasználónak”, magyarázta Phil Archer, az ICRA műszaki vezetője. "Kezdeti felhasználási példáink az olyan dolgok megállapítása, mint a mobil eszközökön való megjeleníthetőség, az akadálymentesítési (accessibility) útmutatónak illetve a hitelesítésnek való megfelelés, az oktatásban való felhasználhatóság, és - az ICRA érdeklődési köréhez tartózó felhasználásként - a gyerekek életkori sajátosságaihoz való illeszkedés.”

A csoport várhatóan egy éven belül jelenteti meg expozéját.

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi székhelyű European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztések demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 400 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!