W3C

Sajtótájékoztató: 10. évfordulóját ünnepli a W3C a Web európai életének

(Ez a sajtónyilatkozat megtalálható még: angolul, franciául, japánul és még sok más nyelven.)


http://www.w3.org/ -- 2005. május 26. -- A World Wide Web Consortium (W3C) ünnepséggel teszi emlékezetessé európai jelenlétének 10. évfordulóját 2005. június 3-án, a Centre d'Enseignement et de Recherche Appliqué au Managementben (CERAM), Sophia Antipolis Science Parkban, Franciaországban.

A W3C10 Europe a W3C 10. születésnapi ünneplésének második része

A félnapos rendezvény, a W3C10 Europe, lehetőséget ad a résztvevőknek, hogy elgondolkodjanak a Web fejlődéséről, európai egységesítő hatásának szerepéről, és azokról az irányvonalakról, melyek a Web szerepét formálják az európaiak mindennapi életében. Ez az ünnepség a decemberben megrendezett W3C10 Celebration-nek a folytatása, mely a W3C Massachusetts Institute of Technology-beli alapítását ünnepelte. Bár a rendezvény zártkörű, a W3C-tagok vehetnek rajta részt, várunk vendégeket és előre regisztrált sajtóképviselőket, illetve az előadások, beszédek elérhetők lesznek a nyilvánosság számára is.

Az előadók közt szerepel Tim Berners-Lee és az európai webtársadalom, valamint a W3C-tagok prominens képviselői

A programot Pierre Laffitte, az Alpes-Maritimes szenátora, a Sophia Antipolis Science Park alapítója nyitja köszöntőjével. Jacques Bus, a European Commission ICT Unit for Trust and Security in Network and Communication Technologies vezetője, és a Francia Ipari Minisztérium egy képviselője a W3C európai jelentőségéről fog beszédet mondani.

Daniel Dardailler, a W3C igazgatóhelyettese lesz a rendezvény védnöke és az első szakasz moderátora, melyben Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója és a Web szülőatyja, és hajdani CERN-beli kollágája, Robert Cailliau feleleveníti, hogy is kelt életre a Web annak idején a CERN-ben. Berners-Lee vitaindító beszédet is tart, melyben hangsúlyozza a webes szabványok jelentőségét és üdvözli az európai iparban és kutató közösségekben végbemenő változásokat.

Jean-François Abramatic, az ILOG termékigazgatója, és Gilles Kahn, az INRIA vezérigazgatója fogja a következő két tematikus szekciót moderálni ("A Web, mint egységesítő erő Európában", "Irányvonalak, melyek Európában a Webet formálják").

A rendezvény más visszaigazolt előadói: Daniel Appelquist (Vodafone), Peter Brown (Európai Parlament), Isabelle Falque-Pierrotin (az állam francia konzulátusának tagja és az Internetes Jogok Fórumának vezetője), Richard Ishida (a W3C Nemzetköziesítési Fejlődési terület vezetője), Keith Jeffery (az ERCIM elnöke) és Eric Velleman (Bartimeus).

Az előadók teljes listáját és az utolsó módosításokat A W3C10 előadói (W3C10 Speakers) oldal tartalmazza.

Logisztikai és kontakt információk

Dátum: 2005. június 3.
Időpont: 12.00-18.30

Helyszín: CERAM, 60 rue Dostoïevski; Sophia Antipolis, Franciaország

A rendezvényen a sajtó képviselői részt vehetnek, de előzetesen regisztrálniuk kell magukat. További információkért forduljon Marie-Claire Forgue-hoz, a W3C európai kommunikációs vezetőjéhez, a w3t-pr@w3.org emailcímen.

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884
Európai, afrikai és közel-keleti kapcsolattartó --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 vagy +33.676.86.33.41
Ázsiai kapcsolattartó --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi székhelyű European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások az új technológiák felhasználásának demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 350 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!