W3C

A W3C elindította Mobilweb kezdeményezését

Az ipari vezetők együttesen lépnek fel a Mobilwebes felhasználói megoldások fejlesztése érdekében

Amerikai és ausztráliai kapcsolattartó --
Janet Daly, <janet@w3.org>, +1.617.253.5884
Európai, afrikai és közelkeleti kapcsolattartó --
Marie-Claire Forgue, <mcf@w3.org>, +33.492.38.75.94 or +81.90.12.08.04.57
Ázsiai kapcsolattartó --
Yasuyuki Hirakawa <chibao@w3.org>, +81.466.49.1170
(Ez a sajtónyilatkozat megtalálható még: angolul, franciául, japánul és egyéb más nyelveken.)
Az ajánlólevelek (Testimonials) szintén elérhetők.

Chiba, Japán -- 2005. május 11. -- A mai napon, a WWW2005 Konferencián, a World Wide Web Consortium (W3C) elindította a Mobilweb kezdeményezést (Mobile Web Initiative, MWI), hogy a Web elérhetőségét a mobileszközökről is olyan egyszerűvé, könnyűvé és kényelmessé tegye, mint amilyen az a képernyős eszközökről.

"A mobileszközökről való webelérés már túl régóta áll háttérbe szorulva", mondta Tim Berners-Lee, a W3C igazgatója. "Az MWI a Web elsőrendű résztvevőjeként tekint a mobileszközökre, és meg kívánja teremteni a körülményeket, melyek segítik a fejlesztőket, hogy igéretessé tegyék a mobilwebes megoldásokat". "

A mobileszközök használata a Weben még nem terjedt el

A mai mobileszközök nagy részében már van beépített webböngésző, és az elvárások ezekkel az eszközökkel szemben egyre csak nőnek. Ennek ellenére a Web böngészése a mobileszközökről - pl. termékleírás keresése, feladatkezelés, emailek figyelése, pénzátutalás - nem vált olyan elterjedtté, mint várták. A felhasználó gyakran találkozhat olyan problémákkal, hogy kedvenc weboldala nem érhető el, vagy az a mobiltelefonján nem használható olyan egyszerűen, mint a képernyős számítógépeken. A tartalomszolgáltatóknak nagy nehézséget jelent olyan weboldalak készítése, melyek az összes mobiltelefon típuson és konfiguráción is megfelelően jelennek meg.

A W3C elindítja a Mobilweb kezdeményezést (Mobile Web Initiative), hogy a webböngészés a mobileszközökről valósággá váljon.

A W3C azon dolgozik, hogy gyorsítsa és elindítsa a "Mobilwebes megoldások"-at

A Mobilweb Kezdeményezés résztvevői kezdetben két területre fognak összpontosítani, melyek: a legsikeresebb megoldások és a mobileszközök leírása. A Legsikeresebb Mobilwebes Megoldások Munkacsoport (Mobile Web Best Practices Working Group) feladata szerzőknek szóló útmutatók, ellenőrző listák és a legsikeresebb megoldások kidolgozása, melyek segítséget nyújtanak a tartalomszolgáltatóknak olyan webtartalom fejlesztésében, mely megfelelően működik a mobileszközökön. Az Eszközleíró Munkacsoport (Device Description Working Group) feladata a már meglévő eszközleíró megoldások fejlesztésének összefogása egy leírás-adatbázissal, melyet a tartalom létrehozói használhatnának a tartalmuk speciális eszközre való adaptálására.

A W3C már régóta aktív résztvevője a mobilweb világának, a többmódú interakció, az eszközfüggetlen megjelenés és a mobileszközök sajátos beállításai területek webes szabványainak fejlesztése kapcsán; ide tartozó szabvány például az XHTML, a Sajátos mobilbeállítások SVG-hez (SVG Mobile Profiles), és a SMIL alapbeállítások ( SMIL Basic Profile). Az MWI a jelenlegi erőfeszítésekhez (current efforts) fog csatlakozni.

A szponzorok és a résztvevők a mobil- és a webtechnológia ipari vezetői

A W3C-tag France Telecom, HP, MobileAware, Segala M Test, Vodafone, és Volantis alapító támogatókként (Founding Sponsors) lépéseket tettek a Mobil Web Kezdeményezésért. Az MWI alapító támogatói egyedi előnyöket (unique benefits) élveznek, mellyel együtt jár egy szavazat is az MWI Irányító Testületben (MWI Steering Committee), ahol meghatározzák az MWI stratégiáját és új munkákat kezdeményeznek. 2005 július 1-ig bármelyik W3C-tag csatlakozhat az MWI Alapító Támogatóihoz.

Együttműködés más fontos szervezetekkel

Az MWI feladata, hogy együttműködést szorgalmazzon más kapcsolódó csoportokkal, mint az Open Mobile Alliance (OMA) és a 3GPP. Ez biztosítja, hogy a felhasználók szükségletei jól definiáltak legyenek, és az MWI és a kapcsolódó csoportok erőfeszítései kiegészítsék egymást.

A World Wide Web Consortium-ról [W3C]

A W3C-t azzal a céllal hozták létre, hogy elősegítse a Webben rejlő lehetőségek minél teljesebb kihasználását olyan közös számítógépes protokollok kidolgozásával, amelyek előremozdítják a Web fejlődését, és biztosítják a webes technológiák interoperabilitását (együttműködésre való képességét). A W3C az amerikai MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, a franciaországi székhelyű European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) és a japán Keio University által közösen működtetett, nemzetközi ipari konzorcium. A Konzorcium szolgáltatásai többek között: egy információs tárház a World Wide Web-ről fejlesztőknek és felhasználóknak, különböző prototípus- és példaalkalmazások fejlesztése az új technológiai fejlesztések demonstrálására. A W3C jelenleg több mint 350 szervezetet számlál tagjai körében. További információkért keresse fel a http://www.w3.org/ honlapot!